Zor Kitapları Okumak – Okumaya bayılıyorum. Sanırım toplumun yüzde doksandan fazlası “bir şeyler” okuma taraftarıdır. Tıpkı tuttuğu futbol takımının taraftarlığı gibi. Futbolda da taraftar parasını ve zamanını takımı için harcar, onu destekler ama sahaya inip oynamaz (oynayamaz zaten!). Kitap okuyucularının çoğunluğu da bunun gibidir; kitabı alır, kütüphanesine koyar, ama aldığıyla kalır, sahaya inip okumaz. Burada düzenli okuyucularımızı istisna tutuyorum ve onları tebrik ediyorum.
Biraz karamsar oldu ama, kitabı seven bir toplumda okuma oranlarının yüksek olması gerekli değil midir? Siz de çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen okumaktan zevk alıyorsunuzdur. Okuduğunuzdan eminim; okuyorsanız bu sitem dolu satırların hedefi siz değilsiniz demektir.
Kitaplar, ister zevk için isterse öğrenme için olsun, zamanınızı geçirmek için harika bir yoldur. Ancak, bazı kitapları okumak diğerlerinden daha zordur. Yani anlayacağınız suçun bir kısmını da okunması ve anlaşılması zor kitaplara yükleyelim.
Peki, bir kitabı okumayı zorlaştıran nedir?
Zor Kitapları Okumak – Bir kitabın okunmasının zor olmasının birkaç nedeni vardır. Bazen dilin zor olması, bazen konunun yoğun veya karmaşık olması ve bazen de yazarın üslubunun zorlayıcı olması.
Bunlara tek tek bakalım mı?
1-) Konuya aşinalık; yakın-uzak oluş
Diyelim ki bilmediğiniz bir konu hakkında bir kitap okuyorsunuz. Bu durumda, konusuna aşina olduğunuz bir kitabı anlamakta zorlanacaksınız. Aşina olmadığınız bir konuyu tartışan bir kitabı okumak daha zordur; çünkü okuma akışınızı kesintiye uğratabilecek, aşina olmadığınız terimleri ve kavramları aramak için daha fazla zaman harcamanız gerekir.
Bir kitabın konusuyla uğraşıyorsanız, aynı konuyu daha basit bir şekilde ele alan bir kitap bulmak yardımcı olabilir. Aynı konuyla ilgili bir kitabı farklı bir bakış açısıyla okumayı da deneyebilirsiniz. Örneğin, bir fizik kitabını anlamakta güçlük çekiyorsanız, fizik tarihi hakkında bir kitap okumayı deneyebilirsiniz.
2-) Kelime bilgisi yetersizliği
Bir kitabı okumayı zorlaştıran bir faktör, karmaşık veya teknik kelime dağarcığıdır. Bu genellikle mühendislik veya tıp gibi özel konularla ilgili kitaplar için geçerli olabilir. Bilmediğiniz bir kelimeyle karşılaşırsanız, tanımına bakmadan okumaya devam etmek zor olabilir. Bu, okuma akışınızı kesintiye uğratabilir ve metni bir bütün olarak anlamanızı zorlaştırabilir.
Bir kitabın kelime dağarcığıyla uğraşıyorsanız, yapılacak en iyi şey bilmediğiniz kelimelerin tanımlarına bakmaktır. Bir sözlük-lügat kullanmaktır. Metni anlamanıza yardımcı olması için bir çeviri aracı veya sözlük kullanmayı da deneyebilirsiniz.
3-) Bağlam eksikliği
Bazen bir kitap bağlamı olmadığı için okunması zor olabilir. Bu, konunun yoğunluğu veya aşırı teknik oluşu gibi, ya da yeterli açıklama yapmadan konudan konuya atladığında olabilir.
Bir kitabı anlamakta güçlük çekiyorsanız, başlamadan önce kitabın bir özetini veya incelemesini okumak yardımcı olabilir. Bu, kitabın anlaşılmasını kolaylaştırabilecek bazı bağlam ve arka plan bilgileri edinmeye yardımcı olabilir.
4-) Olay Örgüsünün Karmaşık Olması
Bazı olay örgüleri, aşırı karmaşık veya takip etmesi zor gelebilir. Bu genellikle çok sayıda karakter içeren veya karmaşık hayatları inceleyen kitaplar için geçerli olabilir.
Bir kitapta neler olup bittiğini takip etmekte zorlanıyorsanız, okurken bazı notlar almanız yardımcı olabilir. Bu, farklı olay örgüsü konularını ve karakterlerini takip etmenize yardımcı olabilir ve ayrıca kitabın takip etmekte zorlandığınız kısımlarını geri dönüp gözden geçirmenizi de kolaylaştırabilir.
5-) Yapının Karmaşık Tonda Yazılması
Bir kitabın tonu, aktardığı genel duygu veya atmosferdir. Bazı kitapların anlaşılması zor olan karmaşık bir tonu vardır. Bu da onları okumayı zorlaştırır. Kitabın karmaşık tonda olmasının kaynağı genellikle karmaşık bir olay örgüsünden veya yoğun bir konudan kaynaklanabilir.
Bir kitabın tonunu anlamakta sorun yaşıyorsanız, yeniden okumayı deneyebilirsiniz. Bu sefer yazarın dili nasıl kullandığına ve kitabın genel atmosferine çok dikkat edin.
Ayrıca başka birinden bu kitabı okumasını isteyebilir ve üslubu anlamanıza yardımcı olup olamayacaklarını görebilirsiniz.
6-) Cümle kuruluşları ve kelimelerin yeri, sözdizimi
Bir kitabın sözdizimi, kelimelerin cümleler oluşturmak için nasıl bir araya getirilmesidir. Bazı kitapların okunmasını zorlaştırabilecek karmaşık bir söz dizimi vardır. Bu genellikle yabancı dilde yazılmış veya birçok teknik terimin kullanıldığı kitaplar için geçerlidir.
Bir kitabın sözdizimini yüksek sesle okuyarak daha iyi anlayabilirsiniz. Bu, cümlelerin nasıl bir araya getirildiğini duymanıza ve metnin anlamını anlamanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca bilmediğiniz kelimelerin tanımlarına bakmayı ve aynı konuyla ilgili bir kitabı farklı bir bakış açısıyla okumayı deneyebilirsiniz.
7-) Yerel farklılıklar (Deyiş, şive, aksan vb.)
Bölgesel farklılıklar da bir kitabın okunmasını zorlaştırabilir çünkü kelimelerin nasıl telaffuz edildiğini ve yazıldığını değiştirebilirler. Genellikle dünyanın farklı yerlerinde geçen veya aynı dilin farklı lehçelerini kullanan kitaplar için geçerli olabilir.
Yerel farklılıklar nedeniyle bir kitabı anlamakta güçlük çekiyorsanız, bilmediğiniz kelimelerin tanımlarına bakabilirsiniz. Aynı konuyla ilgili bir kitabı farklı bir bakış açısıyla okumayı da deneyebilirsiniz.
😎 Kitabın uzunluğu
Hukuk kitaplarını bilirsiniz. Kütük gibidir. Okunması ancak hukukçulara mahsus bir kitaptır. Okunması zor kitaplardaki bir özellik işte budur; kitabın uzunluğu, bazı okuyucuların daha uzun kitaplardan çekinmesine neden oluyor. Bir kitap çok uzunsa, onu baştan sona okumak için zaman bulmak zor olabilir. Konuyu ve karakterleri takip etmek de zor olabilir.
Her gün belirli sayıda sayfa okuyarak kitabı yönetilebilir parçalara ayırmayı deneyebilirsiniz. Bu, kitabı takip etmenize ve uzunluğundan bunalmamanızı sağlamanıza yardımcı olabilir.
Okuma uzmanları kitap türüne göre bir kitabın sayfa sayısı sınırlarını şu şekilde belirlemişlerdir:
- Romanlar ve Hikayeler:
- 150-300 sayfa genellikle ideal bir uzunluk olarak görülür. Bu uzunluk, okuyucunun hikayeye bağlanmasına imkan verirken fazla yorucu da olmaz.
- Bilimsel ve Felsefi Kitaplar:
- 100-200 sayfa kısa ve öz bilgi sunması açısından uygundur. Daha uzun metinlerde konuların bölümler halinde işlenmesi, arada mola verilerek okunmasını kolaylaştırır.
- Deneme ve Kısa Makale Kitapları:
- 80-150 sayfa arası idealdir. Bölüm bölüm okunabildiği için daha rahat bir okuma sunar.
Oturup okumak için zaman bulmakta zorlanıyorsanız, kitabı sesli olarak dinlemeyi de deneyebilirsiniz. Ayrıca, sizi mükemmel bir okuyucuya dönüştürmek için Hızlı Okuma kurslarına katılabilirsiniz.
9-) Düzyazının yoğunluğu
Düzyazı kelimelerin cümleler oluşturmak için nasıl bir araya getirildiğini ifade eder. Bazı kitapların yoğun düzyazıları vardır ve bu da onları okumayı zorlaştırabilir. Yoğun düzyazı, genellikle karmaşık bir planın veya zorlu bir konunun sonucudur.
Yoğun nesirle başa çıkmanın en iyi yolu, okurken zaman ayırmaktır. Kitabı küçük bölümlere ayırmaya çalışın ve anlamakta güçlük çekiyorsanız, elinizden bırakmaktan çekinmeyin.
Ayrıca bilmediğiniz kelimelerin tanımlarına bakmayı ve aynı konuyla ilgili bir kitabı farklı bir bakış açısıyla okumayı deneyebilirsiniz.
10-) Resim eksikliği
Resimli çizimli kitapları okumak her yaşta kolaydır. İlkokula başlayan çocukların kitapları bol resimlidir. Çocukluk yıllarımızda heyecanla okuduğumuz Tommiks, Teksas kitapları resim üzerinden öykülendiği için her yaştan insan okuyabiliyordu. Bu bakımdan, çizimleri olmayan kitapları takip etmek, özellikle de çok yoğun nesir içeriyorsa zor olabilir. Bir kitabı anlamakta sorun yaşıyorsanız, resimli bir versiyonunu bulmayı deneyebilirsiniz.
Çizimler, fikirlerin görsel bir temsilini sağlayarak metnin anlaşılmasını kolaylaştırır. Ayrıca, yoğun düzyazıyı kırmaya ve kitabı görsel olarak daha çekici ve hafızanızın kavraması için daha kolay hale getirmeye yardımcı olabilirler.
Resimli bir kitap ararken, çocuk kitapları veya çizgi roman aramayı deneyebilirsiniz. Bu tür kitaplar genellikle diğerlerinden daha fazla resme sahiptir.
Sonuç: Kitap Okumanızı Hızlı Okuma Eğitimi İle Yönetin
Bazı kitapların yazılma biçimleri nedeniyle okunması zordur. Bazılarını ise, kitabın uzunluğu veya konusu nedeniyle okumak zordur.
Bir kitabı anlamakta güçlük çekiyorsanız, kitabı yönetilebilir parçalara ayırmayı, bilmediğiniz kelimelerin tanımlarını aramayı veya genel becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olması için ücretsiz hızlı okuma dersleri almayı deneyebilirsiniz.