Beyin Gücü

Zihinsel Tükenmişlik – Yorgun Bir Beyni Nasıl Dinlendirirsiniz?

Zihinsel Tükenmişlik – Bulaşıcı yorgunluğun zirve yaptığı hasta bir çağda yaşıyoruz. Hepimiz yorgunuz; insanlar, hayvanlar, bitkiler ve toprak bile yorgun. Yıllar yorgun, günler yorgun. Şair şöyle diyordu şarkının güftesinde:

Yıllar yorgun ben yorgun,
Boşa geçmiş seneler…
Bende hicran yarası,
Bende bitmez çileler…

Eh, bu kadar yorgunlar arasında psikolojisi sağlam insan bulmak zorlaştı. Beynimiz alabildiğine yorgun; stres, motivasyon bozukluğu, üstesinden gelemediğimiz problemlerin sarstığı bir yaşam tarzı nedeniyle beynimiz önemli sarsıntılar geçiriyor ve “Bir tatil istiyorum!” diyor

Bu istek neyin göstergesi biliyor musunuz? Muhtemelen beyninizin yorgunlukta zirve yaptığının göstergesidir.

Yine de endişelenmeyin!

Rutinlerinizde yapacağınız bazı iyileştirmelerle sonuca ulaşırsınız; bunlar, yeterince uyumak, iyi beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, organizasyonu iyi hayat yaşamak, dua etmek ve hatta hiçbir şey işe yaramazsa profesyonel yardım almak gibi bunun üstesinden gelmenin yolları var.

Zihinsel tükenmişliğe dikkat!

Zihinsel tükenmişlik, beyninizin enerji seviyeleri tükendiğinde ortaya çıkan bir yorgunluk halidir. İşten, ilişkilerden ve genel olarak yaşamdan kaynaklanan uzun süreli stresten kaynaklanabilir. Beyin tükendiğinde, yeni bilgi ve görevleri işleme veya bilinçli kararlar verme yeteneği bozulur.

Bu durumda, yaşam tarzı değişiklikleri bir çare olabilir. Sorunu devam etmeden önce çözmenize yardımcı olabilirken, tükenmişlikle mücadele etmek ve onunla başa çıkma stratejileri kendinizi yenilenmiş hissetmenize yardımcı olmak için kullanışlıdır. 

Bu yazıda, beyin yorgunluğunu tedavi etmenin ve zihinsel tükenmişlikle başa çıkmanın yollarına bakacağız. 

Zihinsel Yorgunluğun sebepleri nelerdir?

Zihinsel yorgunluğa katkıda bulunan birçok faktör vardır. 

İş, okul, aile ve diğer ilişkiler dahil olmak üzere, hayatımızın çeşitli yönlerinden kaynaklanırlar. 

Beyin yorgunluğu, günümüzde çok yaygın bir duygudur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Amerikan işçi sınıfındaki her 5 kişiden 3’ü zihinsel yorgunluğa yol açan stres yaşıyor. Esas olarak uyuşukluk, konsantrasyon güçlüğü ve iş veriminde azalma olarak kendini gösterir. Kaynak

Uzun süreli beyin yorgunluğu, kişisel ve profesyonel sağlığınız için korkunç sonuçlar doğurabilir. Ele alınması zor olabilir; çünkü stres yapıcılar zamanla yavaş yavaş birikebilir ve etki hemen belirgin olmayabilir.

Nasıl üstesinden geleceğinizi anlamadan önce zihinsel yorgunluğunuzun temel nedenini bulmak çok önemlidir. 

Zihinsel yorgunluğa sebep olan faktörlerden bazıları şunlardır:

Belirsizliklerin çocuğu: Stres

Zihinsel Tükenmişlik – Uzun süre stresle yaşamak hem zihinsel hem de duygusal yorgunluğa yol açar. Belirsizlikler, yeni rutinler, sosyal izolasyon ve sevdiklerimizin kaybı bizi geleceğe dair merakta bırakan ve emin olamamamıza neden olur. 

Bilişsel donuklaşmaya, üretkenlikte düşüşe, konsantrasyon güçlüğüne ve zayıf zihinsel sağlığa neden olan bir tür zihinsel yorgunluğa neden olur.

Kötü Olaylar ve Anılar  

Zihinsel Tükenmişlik – Bazen hayatınızı tamamen alt üst eden bir olay yaşayabilirsiniz ve ruh sağlığınıza gereksiz yere büyük bir yük bindirebilir. Çoğu zaman, duygusal yorgunluğa yol açan uzun süreli yas dönemleri yaşayabilirsiniz. 

Komplike olmayan keder, kısa süreli zihinsel yorgunluğa neden olur. Öte yandan karmaşık keder, zihinsel sağlığınızı yavaş yavaş etkileyen zihinsel yorgunluğa neden olabilir. 

Zorlu Bir Hayat

Aşırı zorlu bir hayata sahip olmak sizi zihinsel olarak tüketebilir. İş yerinde, birden çok işçiyi yönetmeniz ve uzun saatler boyunca çalışmanız gereken bir rol size atanabilir. Bu, iş ve kişisel yaşamınız arasında zayıf bir dengeye yol açabilir. 

Ek olarak, evde ve işte aynı anda çok fazla sorumlulukla uğraşmak kronik yorgunluğa neden olabilir. Bu özellikle, işte uzun bir günün ardından çocuklara ve yaşlılara bakmak için eve gelen “Sandviç Kuşağı” ndaki insanlar için geçerlidir. 

Hastalık 

Zihinsel Tükenmişlik – Kronik bir durumla yaşamak kolay değildir; zihinsel ve fiziksel olarak moral bozucu olabilir. Örneğin fibromiyalji gibi hastalıklar vücutta yorgunluğa ve keskin ağrılara neden olur. Bu, depresyona, strese ve hiçbir şeyi etkili bir şekilde yapamamaya yol açacaktır.

Fibromiyalji, genel kas ağrıları ve vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ile karakterize bir yumuşak doku romatizmasıdır. Hastalığa yorgunluk, uykusuzluk, depresyon gibi çeşitli fiziksel ve psikolojik belirtiler de eşlik eder. Toplumun yaklaşık %3’ünde görülen fibromiyalji sendromuna kadınlarda daha sık rastlanır.

Kilo Problemleri

Her türlü kilo sorunu zihinsel yorgunluğa neden olabilir. Fazla kilolu insanlar, diyabet veya uyku apnesi gibi durumların riskini artırdığı için daha yüksek yorgunluk riski altındadır. Daha fazla ağırlık taşımak, düzenli eklem veya kas ağrısı yaşamanıza neden olarak, yorgunluğa neden olabilir veya bu yorgunluğu şiddetlendirebilir.

Benzer şekilde, düşük kilolu insanlar, durumlarının nedenine bağlı olarak kolayca yorulabilirler. Düşük kilolu olmanın bazı yaygın nedenleri yeme bozuklukları, kanser, kronik hastalıklar ve aşırı aktif tiroiddir. 

Zihinsel Olarak Yorgun Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Zihinsel Tükenmişlik – Zihinsel yorgunluk zamanla yavaş yavaş gelişir; bu yavaş gelişme semptomların nadiren fark edildiği anlamına gelir. Belirtiler ve semptomlar fiziksel ve duygusal olarak ikiye ayrılır. Duygusal belirtilerle başlayalım. 

Zihinsel Tükenmişliğin Duygusal Belirtileri

Duygusal değişiklikler, zihinsel yorgunluğun işaretleri olabileceğinden, sizin için tehlike işaretleri olmalıdır. 

Dikkatli olmanız gereken bazı duygusal belirtiler şunlardır:

Depresyon 

Zihinsel yorgunluk ve depresyon her açıdan birbiriyle bağlantılıdır. Stresli yaşam olayları da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Depresyon ortaya çıktığında, umutsuzluk duygusu ve günlük aktivitelere katılmak için enerji eksikliği ile karakterizedir. 

Endişe

Zihinsel yorgunluğun en yaygın belirtisi olan anksiyete, bitkinliğin sempatik sinir sistemini tetiklemesi nedeniyle gelişir. Bu, sürekli bir panik halinde olmanıza veya gelecek ve geçmiş hakkında endişelenmenize neden olur. 

Kaygıdan muzdarip insanlar, “ya ​​olursa” korkusu onları ele geçirdiği için karar vermekte de zorlanırlar. Sürekli endişeli hissediyorsanız, bu size zihinsel sağlığınızla ilgili bir şeylerin doğru olmadığını söylemelidir.

Düşük Esneklik

Zihinsel Tükenmişlik – Zihinsel olarak yorgun olduğunuzda, neredeyse her şey bir meydan okuma gibi görünür ve üstesinden gelmek neredeyse imkansız görünür. Bunun nedeni, sizi hayatın baskılarına karşı daha az dirençli kılan içsel güç ve güven eksikliğidir. 

Esnekliği olmayan bir çalışan, zorlu bir iş görevinin baskısı altında kolayca çökebilir. Becerilerini geliştirmek ve öğrenmek için bir fırsattan ziyade büyük bir zorluk olarak görmelerini sağlar. 

Bayılmak

Bayılmak, zihninizin enerjisinin tükendiğini hissettiğinde gelişen korkunç bir boşluk ve durgunluk hissidir. Baygınlık halindeki biri ilgisiz hisseder ve arkadaşlarından, ailesinden ve iş arkadaşlarından kopmuştur. Bu duygu devam ederse, yavaş yavaş sağlıklı ilişkileri yok edebilir ve sizi hayatınızdaki insanlardan izole edebilir. 

Zihinsel Yorgunluğun Fiziksel Belirtileri

Zihinsel Tükenmişlik – Zihinsel yorgunluğun özellikleri sadece duygusal değildir. Ayrıca fiziksel sağlığınızı ve esenliğinizi bozabilecek fiziksel belirtiler olarak da ortaya çıkabilirler. 

Belirtilerden bazıları şunlardır:

Kötü yemek alışkanlıkları

Zihinsel yorgunluktan muzdarip insanlar arasında sağlıksız beslenme alışkanlıkları yaygındır. Ulusal Tıp Kütüphanesine göre, baskı, stres ve zihinsel yorgunluk altındayken, çoğu genç yetişkinin duygusal yemeyle meşgul olma veya daha az yeme olasılığı daha yüksektir. Kaynak

Uygun besinleri alamamak ve şekerli abur cuburlara düşkünlük, bilişsel yetenekleri bozar ve anksiyete ve depresyon gibi duygusal bozukluklara katkıda bulunur.

Uyku Eksikliği

Zihinsel yorgunluktan mustarip çoğu insan genellikle yeterince uyumakta zorluk çeker ve hatta uykusuzluktan muzdarip olabilir. Bu komplikasyonlar, anksiyete veya depresyon gibi zihinsel yorgunluğun duygusal yan etkileri nedeniyle ortaya çıkar.  

Her zaman şimdiki zamanın dışında başka şeyler için endişelenmek ve uyanık kalmak, iyi bir gece uykusu çekmeyi zorlaştırır. Öte yandan klinik depresyon, fazla uyumanıza neden olarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.

Hastalık

Zayıflamış bir zihinsel durum, kas ağrıları ve hassasiyeti, baş ağrıları ve migren, mide sorunları ve zayıf bağışıklık sistemi gibi çeşitli hastalıklara yol açan fiziksel komplikasyonlara yol açabilir. 

Fiziksel Yorgunluk

Vücudunuz ve zihniniz birbirine bağlıdır, bu nedenle zihinsel sağlığınızın fiziksel sağlığınız üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Zihinsel yorgunluk, muhakeme güçlüğüne neden olan yüksek düzeydeki stres nedeniyle fiziksel yorgunluğa neden olur ve ayrıca kendinizi yorgun, bitkin ve çok uyuşuk hissetmenize neden olur. 

Yorgun Bir Beyin Nasıl Onarılır?

Zihinsel Tükenmişlik – Zihinsel olarak yorgun olduğunuzda, çıkış yolu yokmuş gibi hissedebilirsiniz, ancak bunu düzeltmenin yolları vardır. 

İşte beyin yorgunluğundan kurtulmak için yapabileceğiniz bazı basit şeyler:

Kaliteli Uyuyun

Kaliteli uyku,  fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınızı içeren genel sağlık için gereklidir. Çok fazla stres altında olduğunuzda uyku diğer her şeyin gerisinde kalabilir, ancak bu, ona en çok ihtiyaç duyduğunuz zamandır.

Uykuyu kesmek, daha fazla şey yapmak için iyi bir yol gibi görünse de, bunun en olası sonucu, konsantre olamamanız ve işlerinizi halletmenize neden olmasıdır. 

Zihinsel yorgunluğu azaltmak için önerilen 7 ila 8 saatlik uykuyu almak çok önemlidir. Uyumakta zorluk çekiyorsanız, sıcak bir banyo yapmak, rahatlatıcı müzikler çalmak veya yatmadan önce hafifçe esnemek gibi yeni yatma zamanı rutinlerini deneyebilirsiniz. 

Dengeli Beslenin

Vücudunuza koyduğunuz şey, ruh sağlığınızı doğrudan etkiler. Zihinsel yorgunlukla uğraşırken, yorgunluk sizi yatıştırıcı yiyeceklere yöneltebilir. Bu yiyecekler şeker bakımından yüksek olabilir veya boş kaloriler içerebilir. Bir tedavi almakta bir sorun olmasa da, aldığınız faydalı besinleri kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Dengeli beslenme ruh sağlığını nasıl etkiler? Yeterince su içmek ve sağlıklı yiyecekler yemek serotonini artırır. Yüksek serotonin seviyeleri, bilişsel yeteneğinizi artırırken zihinsel enerjinizi ve esnekliğinizi artırır. 

Yüksek lifli, protein açısından zengin ve tam tahıllı gıdalar, herhangi bir öğünde yiyebileceğiniz en iyi beyin gıdalarından bazılarıdır. Bununla birlikte, uygun bir yemek yiyemeyecek kadar stresli veya oyalanıyorsanız, meyve, yoğurt ve kuruyemiş gibi besleyici atıştırmalıklar işi yapmalıdır. 

Düzenli egzersiz uygulayın

Zihinsel Tükenmişlik – Düzenli egzersiz,   hızlı bir yenilenme sağladığı için yorgun bir beyni düzeltmenin en etkili yollarından biridir. İş konsantrasyonunuzu bozduysa, dışarı çıkın ve yürüyüşe çıkın. 

Bununla birlikte, avantajlardan yararlanmak için karmaşık veya yüksek yoğunluklu bir faaliyete girmenize gerek yok. Yapabiliyorsanız, haftada en az üç saat orta düzeyde egzersiz yapmak ruh halinizde büyük bir fark yaratabilir ve kendinizi daha sakin ve rahat hissetmenizi sağlayabilir. 

Bununla birlikte, düzenli bir egzersiz programını sürdürmek göz korkutucu bir görev olabilir. Ancak, çalışmasını sağlamak için dahil edebileceğiniz birkaç hack var. Bunlar arasında kişisel bir antrenör kiralamak ve eğer maddi gücünüz yoksa, egzersiz sırasında bir arkadaşınızdan yardım isteyin ve size eşlik edin. 

Dikkatli olun

Stresi ve yorgunluğu azaltmanıza yardımcı olabilecek birkaç farkındalık uygulaması vardır. En iyi yaklaşım, etrafınızda olup bitenlere dikkat etmektir. Bu, sizi potansiyel olarak strese sokabilecek şeyler, insanlar ve davranışlar hakkında bir farkındalık duygusu elde etmenize yardımcı olacaktır. 

Ayrıca, stresi ateşleyen geçmiş zorlukları veya üzerinizde baskı oluşturan gelecekteki olayları düşünmek yerine, dahil olmanıza ve şimdiye odaklanmanıza yardımcı olur. Daha da önemlisi, sadece neler olduğunu değil, aynı zamanda onun hakkında ne düşündüğünüzü ve hissettiğinizi de gözlemlemeniz gerekiyor.

“Hayır!” Demekten Korkmayın!

Zihinsel Tükenmişlik – Herkesi memnun etmek için her şeyi yapmaya çalışmak beyninizi yorgun bırakabilir. Hayatın her yönünün kendi talepleri vardır, ancak bir tanesine fazladan zaman harcamanız gerektiğinde, her yönü başarısız olacaktır. 

Ancak hayır demek zor olabilir. Ne de olsa, kim sevdiğini yardım isteyen birini geri çevirmekten kendini kötü hissetmez ki? 

İş yerinde bile, değerinizi kanıtlamak, zam almak veya terfi almak için size verilen ekstra görevleri üstlenme ihtiyacı hissedebilirsiniz. 

Tek bir kişi olarak, hayatınızdaki herkesi aynı anda desteklemek zordur. Bu sorunu çözmek için kendi ihtiyaçlarınızı destekleyin ve yardım etmeye zamanınız olmadığında veya başka işlerle meşgul olduğunuzda hayır demeyi alışkanlık haline getirin. 

Düzenli Olun

Zihinsel Tükenmişlik – Uygun fiziksel ve zihinsel sağlığı korumak için, zaman zaman alanınızı toplamanız gerekir. Düzenli kalmanın ilk adımı, sizi endişelendiren tüm gerekli olmayan öğelerden ve görevlerden kurtulmaktır. Bu, beyninizi yormadan daha uzun süre odaklanmış, motive ve üretken kalmak için çok önemlidir.

Sizi bunaltmalarına izin vermeden işleri organize etmenin en iyi yolu, her şeye uygun bir yer tahsis etmek ve bir işi bitirdikten hemen sonra pisliği temizlemektir. 

Örneğin, yemeğinizi yerken bulaşıkları düşünmekten kaçınmak için bulaşıkları yıkamayı deneyin, her gün eve gitmeden önce masanızı düzenleyin, böylece ertesi sabah başlamak için temiz bir sayfanız olur ve hemen sonra yatağınızı yapın.  

Profesyonel Yardım Alın

Zihinsel yorgunluk ve bitkinliğin belirti ve semptomları düzenli hale geldiklerinde onları görmezden gelmek kolaydır. İlaç tedavisine gidebilirsiniz, ancak yanlış ilaç zihinsel sağlığınız üzerinde daha da olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden kendinizi kontrol etmek ve duygusal ve zihinsel olarak nasıl hissettiğinizi görmek önemlidir.

Kaybolmuş hissediyorsanız, bir profesyonelle konuşmaktan zarar gelmez. İçsel duygularınızı işlemek zor bir deneyim olabilir ve düşüncelerinizi dışarıdan bir perspektiften görmenize yardımcı olabilir. 

Sonuç: Zihinsel Yorgunluğun Çaresi Var!

Zihinsel Tükenmişlik veya zihinsel yorgunluk, beyniniz çok fazla uyarı aldığında veya dinlenmeye zamanınız olmadan yüksek düzeyde yorucu aktiviteyi sürdürmek zorunda kaldığında ortaya çıkabilir. Tedavi edilmezse, zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve nihayetinde başkalarıyla olan ilişkilerinizi ve yaşamın her alanında girdi ve çıktının genel kalitesini etkileyebilir.

Başa dön tuşu