Zeka ve İnsan – Zeki biri olup olmadığınızı IQ testi almadan da anlayabilirsiniz!
Çoğumuz, zekâmız konusunda çok iddialı olsak da, onu ölçme konusunda, bazılarımız ne olur ne olmaz diye, ihtiyatı elden bırakmaz. “Haydi, IQ Testi alalım ve zekâmızı ölçelim!” şeklinde bir çağrı yapılsa, sonucu çok merak ettiğimiz halde, zekâ düzeyimizi güvenilir bir şekilde bilmekten rahatsız olacağımız kesindir. “Ya düşük çıkarsa!” kaygısı veya gerçeklerin ortaya çıkardığı ruhsal acıyı çekmek yerine, belirsizliklerden hoşlanıp hayatımızın zekice mi yoksa başka şekilde mi devam etmesine izin verir, yuvarlanıp yaşarız.
Madem IQ testi almaya cesaret edemiyorsunuz; o halde biz de size başka bir kolaylık sağladık. Herhangi bir IQ testi almadan, aşağıdaki ölçütler üzerinden zekanız hakkında bir yargıya varabilirsiniz.
Zeka ve İnsan – Diğer özelliklerimiz gibi zekamız da tıpkı bir elmas gibi kullanıldığı yer, amaç ve hedefler bakımından bir değer taşır. Elmas, nasıl ustaca kesildiğinde ışığı en parlak haliyle yansıtıyorsa, insan da zekâsını işleyip geliştirdiğinde potansiyelini en üst seviyeye çıkarır. Zekâ, insanı diğer varlıklardan ayıran en güçlü özelliklerden biridir; ancak onu nasıl kullandığımız, hayatımızın ve toplumumuzun kaderini belirler.
İŞTE SORUMUZ: ZEKİ OLUP OLMADIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ?
Zeki insanları gösteren birkaç işaret:
- Farklı düşünüyorsanız: Zeki insanlar çözüme her zaman farklı bir yoldan giderler. Standart bir şekilde hızlı olmayabilirler; ama işlerini daima farklı ve doğru bir şekilde yaparlar.
- Sonsuza dek meraklı insanlardır: Zeki insanlar özellikle neden ve nasıl sorusunun yanıtını ararlar.
- Başkalarının söylediklerine göre hareket etmezler: Başkalarını ikna etme peşinde değillerdir; sadece kendilerini ikna etmeye çalışırlar.
- Eğitimle araları iyi değildir: Evrensel olarak, zeki insanların mevcut eğitim sistemleriyle araları iyi değildir.
- Rol modelleri vardır: Zeki insanlar, şimdiye kadar yaşayan en iyi beyinlerin farklı durumlarda ne yaptıklarını anlamaya çalışırlar. Sonra da kendilerinin ne yapacağına karar vermek için oyunu kendileri tekrar ederler.
- Zeki insanlar gidişatı anlarlar.
- Zeki insanlar icat ederler.
- Zeki insanlar okurlar. Okumaya ve öğrenmeye hevesli olmayan zeki biriyle hiç tanışmadım.
- Zeki insanlar uygulamacıdır. Çalışmak için fırsatlar ararlar. Tembel olmaktan nefret ederler.
- Zeki insanlar bilim ve sanat, dil ve matematik, felsefe ve kodlama arasında fikir tokuştururlar.
- Zeki insanlar yapımcıdır. Teknolojiyi parçalar, yeniden inşa eder veya değiştirirler.
- Zeki insanlar dağınıklığı sever. Sırada, sıralı olmaya katlanamazlar.
- Zeki insanlar komikliği severler ve eğlenceli konuşurlar.
IQ PUANI ORTALAMANIN ÜZERİNDE OLAN BİR İNSANIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
- Her türlü şeyi merak ederler. Üstelik diğer insanların yani herkesin neden merak etmediklerini anlayamazlar.
- Basit konuşmaları küçümserler.
- Toplama çıkarma gibi basit ve önemsiz bir şey bile olsa, onu tutkuyla yaparlar.
- Müziği severler, ancak gürültüden nefret ederler.
- Her zaman bilimle uğraşmazlar; sanatla da ilgilenirler. Spor da yaparlar. Hobileri vardır. Bunları yaparken de tutkuyla yaparlar.
- Herkesin takdir edemeyeceği kadar üst düzey mizah anlayışları vardır.
- Tuvalet kağıdının ne büyük bir icat olduğu konusu gibi konular dahil, entelektüel tartışmaları severler.
BİR TOPLULUĞA GİRDİĞİNİZDE ZEKİ İNSANLARI NASIL ANLARSINIZ?
- Sakin Tiplerdir:
Zeka ve İnsan – Çok zeki insanların yüz ifadelerini okumak çok zordur. Bir konuşma sırasında genellikle sakin kalırlar ve sizinle aynı fikirde olup olmadıklarını hemen o anda bilemezsiniz. Kolayca heyecanlanmazlar ya da sinirlenmezler.
- İyi dinleyicilerdir:
Zeka ve İnsan – Çok aktif ve tutkulu olarak dinlerler; aynı zamanda diğerlerinin düşüncelerinin açılmasını kolaylaştırırlar. Kendi görüşlerini söylemeden önce, herkesin belirli bir konu hakkındaki görüşlerini açıklamalarını sağlarlar. Konuşabildiklerinden çok daha fazla dinleme eğilimindedirler; bu yüzden bir şey söylemeye başladığında herkes derhal ilgilenir.
- Görüşlerini ifade etmede genellikle çok iyidirler:
Zeka ve İnsan – Düşünceli ve yavaş konuşurlar. Görüşlerini güçlü kanıt ve istatistiklerle desteklerler. Yanlış anlaşılmaktan çekinmezler.
NEDEN BAZI ZEKİ İNSANLAR DAİMA YALNIZ KALMAK İSTERLER?
- Aynı anda iki şey yapmak zordur. Yani hem kendi başına kalmayı sevmek, hem sosyal ortamlarda sıklıkla görünmek gibi, bazen biri bazen her ikisi de acı çektirebilir.
- Kendi başına düşünme ve bir toplum içinde sosyalleşme nadiren uyumludur. İnsanlar önceliklerini seçerler.
- Gereksiz meselelerle ilgili küçük konuşmalar veya tartışmalar onlara göre zaman kaybıdır. Bu hayatı böyle faydasız işlerle geçirmek lüzumsuzluk değil midir?
- Gereksiz şeyler zihni karıştırır ve enerjiyi tüketir. Bu durum iyi değildir. Bir amacınız varsa, çabalarınızla enerjinizi ve düşünme alanınızı korumalısınız.
- Çoğu sosyal aktiviteler lüzumsuz işlere yöneltir. Bu da zeki insanı önemli şeylerden uzaklaştırır.
- Zeki insanlar mutlaka kendi başlarına kalmak istemezler. Heyecan verici ve ilginç bir konuşma veya bir etkinlik varsa, yorulmadan ve sıkılmadan saatlerce dinleyebilir veya izleyebilir.
- Kendi başınıza kaldığınızda, zihniyet alanınızda karmaşık entelektüel nesneler oluşturabilirsiniz. Bu, da ulaşılması zor bir konsantrasyon gerektirir.
- Daha az zeki insanlar, zihinsel üstünlüğünüzü hissedecek; siz sadece zeka temelinde üstün olduğunuzu düşünmeseniz bile, o size içten içe kızacaktır.
Ayrıca;
- Zeki olmak genellikle, gerçekten akıllı bir kişi için, eğlenceli ve bağımsız çalışmayı gerektirebilecek entelektüel merakı içerir.
- Zeki insanlar akranlarını bulmakta zorlanabilirler.
- Zeki insanlar, akıllı olmayan insanları taşımazlar.
- Zeki insanlar güçlü bir üst biliş anlayışına sahiptir. Yoğun bir iç gündemlerini yönettikleri için başkalarının yapamayacağı bir düşünmeye dahil olduklarında diğer insanlar sıradanlaşır ve onların eksantrik görünmesine sebep olurlar.
- Zeki insanlar aynı zamanda yüksek derecede duygusal ve sosyal zekaya sahiptir. Bağlantılılık, sürdürülebilirlik, ilerlemecilik ve ahlaki davranış gibi karmaşık ilkeler arasında gezinebilirler.
- Davranışlarını kontrol etme çabalarını alakasız kılan bağımsız, içsel ahlaki bir pusulaya sahiptirler.