Başarı

Zamanın Değeri – Zamanınızın Gerçek Değeri Nedir?

Zamanın Değeri – Geleceğe yönelik bir planınız veya bir tasarımınız yoksa sizin için zaman kavramı fazla bir anlam ifade etmeyebilir. Zamanın değerini zaman sıkıntısı yaşayanlar bilir. Doğum yapacak kadın, maçın son birkaç dakikası, sınavdaki öğrenci bilir zamanın önemini.

Bir de zamanın tüm kullanımları eşit değildir. Yaniharcadığınız zamanlar eşit değerde değildir. Yaşam biçiminize göre bufarklılıklar oluşuyor.

Mesela,zamanlarını daha karlı işler yaparak geçiren insanlar daha fazla parakazanırlar.

Zamanlarınıbaşkalarına yatırım yaparak geçiren insanlar daha iyi ilişkiler kurarlar.

Esnekbir kariyer sahibi olmak isteyen insanlar daha fazla özgürlüğün tadını çıkarır.

Zamanlarınıyüksek etkili projeler üzerinde harcayan insanlar topluma daha fazla katkıdabulunurlar.

İsterdaha fazla servet, daha fazla arkadaşlık, daha fazla özgürlük ya da daha fazlaetki isteyin, her şey zamanınızı nasıl harcadığınıza ve harcadığınız zamanın değerineveya sizin yüklediğiniz değere bağlıdır.

Bumakalede, zamanınızın ne kadar değerli olduğunu nasıl anlayacağınız ve bubilgileri zamanınızı daha etkili bir şekilde geçirmek için nasıl kullanılacağınızadair ipuçları verilmektedir.

Zamanınızdan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi anlamak, tam olarak zamanınızın ne kadar değerli olduğunu bilmekle başlar.

Zamanın Değeri – Zaman yönetimi”, belirli uzun vadeli hedeflere ulaşmada verimliliğimizi en üst düzeye çıkarmak için zamanımızı kullanmaya karar verme şeklimizdir.

Zaman Yönetimi Nedir? Neden Bu Kadar Önemlidir?

Hepimiz her gün aldığımız 24 saatten en iyi şekildeyararlanmak istiyoruz. Bununla birlikte, bazı insanlar daha fazla mutluluk, üretkenlik ve başarı elde eder – herkesle aynı sürede!

Zamanımı yönetmede nasıl daha başarılıolabilirim? Sadece güçlü bir konsept uygulamanız gerekir: Bilinçli zamanyönetimi.

Peki neler yapmalısınız / yapmamalısınız?

İşte 20 Tavsiye

1.  Zamanınızıdenetleyin.

2.   Gerekliyse, toplantı yapın; ama toplantıyı zaman kısıtlı yapın

3.   Haftanızı Pazar gününden planlayın

4.  Günlük birplan oluşturun

5.  Yapılacaklarlistenize “tamamlandı listesi” de ekleyin.

6.  En önemlive en zorlu işleriniz sabahın ilk işi olsun.

7.  Ortamınızdakidikkat dağıtıcı unsurları engelleyin.

8.  İlhambeklemeyin; hemen yapın.

9.  Mükemmellikiçin çabalamayın.

10. Küçük detaylara takılmayın.

11. E-postanızı düzenleyin.

12. Beyninizin iki lobunu da eğitin.

13. Sık sık egzersiz yapın.

14. Uykunuzu alın.

15. Takvim kullanın.

16. Dinlenme zamanınızı planlayın.

17. Hayır demeyi öğrenin.

18. Erkenci olun.

19. Telefona sadece çaldığı için cevap vermeyin.

20. Sisteminizi alışkanlıklara dönüştürün.

21. Kötü alışkanlıklarınızı terk edin.

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

Zamanın Değerinin Hesaplanması

Zamanın Değeri – Yazar James Clear da bir yazısında zamanın değerini hesaplamaya çalışmıştı. Şöyle diyordu Clear:

Bir işin, harcadığınız zamana değip değmeyeceğini anlamak çok zor değildir. Ama günlük hayatımızda verdiğimiz kararların çoğu, ne yazık ki değeri veya “kar – zarar” dengesi daha belirsiz kararlardır

Örneğin:

Ara vermeden yola devam edip 2 saatinizi kurtaracak bir uçak bileti mi satın alırdınız yoksa 90 dolarınızın cebinizde kaldığı molalı bir uçuşu mu tercih ederdiniz?

Bir hafta boyunca çalışarak 2,000 lira kazanacağınız bir iş üzerinde mi, yoksa koca bir sene size 20,000 lira kazandıracak bir iş üzerinde mi çalışmak isterdiniz?

Her gün bu şekilde kararlar vermek zorunda kalıyoruz. Fakat çoğu insan içgüdüsel davranışlar ya da varsayımlarla kararlarını veriyor ve zamanlarının gerçekteki ederini hesaplamıyorlar. Herkesin saat başına aldığı bir parasal değer var.

Fakat çoğu insana bunu sorduğunuzda muhtemelen ne kadar olduğunu bilmiyordur.

asit

Saatiniz Geçekte Kaç Para Ediyor?

Konunun bundan sonraki kısmı iki bölüme ayrılıyor:

1. Bölüm; herkesin ihtiyacı olan bilgileri kapsar ve kısa sürede anlaşılır. Bu bölüm, 15 dakika içerisinde mantığa uygun şekilde zamanının değerini hesaplamanda yardımcı olacak ve bu bölümü okuduktan sonra, kararlarını daha doğru vermen mümkün olacak.

2. Bölüm; biraz daha zaman alıcıdır, fakat oldukça değerli bilgiler içerir. Bu bölüm daha çok girişimciler ve üst düzey yöneticiler için kullanışlı olacaktır. Bu bölüm, 1.Bölüme dayalı olarak farklı zaman harcama şekillerinin beklenen değerini hesaplamak için yardımcı olacaktır. Bu sayede uzun dönemde daha iyi getirilere yol açacak stratejik kararlar alman mümkün olacak.

1. Bölüm: Fark Edilen Gelir Yöntemi

Zamanın Değeri – Fark Edilen Gelir Yöntemi sayesinde saatinizin kaç para edeceğini hesaplayabiliriz. Bu hesaplamalar yalnızca geçerli bütçenizi, bir başka deyişle kazandığınız parayı baz alır. Bu hesaplamalar günlük olarak ne kadar para harcamanız gerektiği konusunda en doğru kararı vermenize yardımcı olacaktır. (Mesela; Bir ürünü satın alırken, online sipariş için kargoya 45 TL ödemeli miyim? Yoksa satış yapılan dükkana arabayla mı gitmeliyim?)

Başlamak için 2 farklı rakama ihtiyacınız olacak:

Para kazanmak için harcadığınız zaman ile Harcadığınız bu zamanda kazandığınız paranın miktarı.  Bu iki faktörü nasıl hesaplayacağınızı ve hızlı bir şekilde saatinizin kaç para ettiği sonucuna ulaşacağımızı konuşalım.

Adım 1: Zamanınızın Kaydını Tutmak
Zamanın Değeri – İlk adım olarak, para kazanmak için harcadığınız toplam zamanı hesaplayın, Bu toplam değer, yalnızca fiziksel olarak işte olduğunuz zamanlardan oluşmaz. Örneğin, her gün 1 saatinizi işe-gidiş geliş için ve 8 saatinizi de çalışmak için harcıyorsanız, bir günde para kazanmak için tam 9 saat harcıyorsunuz demektir. Basit şekilde bu zaman dilimine çalışırken koşuşturduğunuz zamanları veya aceleyle çocuklarınızı okullarına bırakırken harcadığınız zamanı da eklemelisiniz.

Bu rakamları kullanarak her yıl para kazanmak için harcadığınız toplam zamanı bulmaya çalışacağız.

İşiniz için ne kadar zaman harcadığınızdan emin değilseniz size yıllık 2500 saat üzerinden hesaplamanızı öneririm. (Günlük 10 saat)

Adım 2: Ne kadar para kazandığınızı, nasıl takip etmelisiniz
İkinci adımda, çalışırken harcadığınız zaman diliminde ne kadar para kazandığınızı bilmeniz gerekir. Bu çoğu insan için, maaş bordrosuna bakmak kadar kolaydır.

Adım 3: Zamanınızın değerini hesaplamak
Son olarak, kazandığınız paranın tamamını (Adım 2), harcadığınız toplam zamana (Adım 1) bölün.

Bu bilgileri nasıl kullanabiliriz?
An itibariyle 1. Bölüm‘ü tamamlamış olduk. Yukarıdaki hesaplamalarla birlikte, pratik bir şekilde saatimizin kaç para ettiği sonucunu bulabiliriz. Artık kendimiz ve çevremiz için en uygun kararları verirken işimiz daha kolay.

Örneğin:
Saat başına aldığınız paranın 25 TL olduğunu biliyorsanız, o halde fiyatı 10 TL olan hediye kartlarından almak için yarım saat sırada beklemeyin.

Saat başına aldığınız paranın 60 TL olduğunu biliyorsanız, bir şeyi almak için 1 saat dükkanda vakit kaybetmek yerine 49 TL’nizi kargoya verebilirsiniz.

Saatinizin 80 TL ettiğini biliyorsanız, fiyat farkı 150 TL olsa bile, direkt uçuşları tercih ederek 2 saatinizi kurtarabilirsiniz.

Bir saatlik bir zaman diliminizin lira ve kuruş olarak ne kadar ettiğini bilirseniz, rutin olarak vermeniz gereken kararlarda daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

2. Bölüm: Tahmini Değer Metotları

Zamanın Değeri – Zamanınızın değerini ölçmenin diğer bir yolu da Tahmini Değer Metotlarıdır. Bu metotlar, saatlik çalışmanızın size uzun vadede getirisinin hesaplanması yoluna dayanıyor.

Tahmini değer metotları, vaktinizi nasıl değerlendirmeniz gerektiği ile ilgili uygun kararlar vermenize yardımcı olabilir. Firmanız bu yıl hangi projelere odaklanmalı? Zamanın verimsiz kullanım biçimleri nelerdir ve bunlar günlük iş programından nasıl çıkartılabilir?

En basit Tahmini Değer Metodu ile başlayalım:

Büyüme Çarpanı Metodu

Kararlarınızın tahmini değerini hesaplamak için kolay bir yol bulunmakta. Geçen seneki net gelirinizi, makul bir büyüme çarpanı ile çarpın.

Tabii ki uygun bir büyüme çarpanı bulmak gerekiyor. Örneğin, benim firmam geçen seneye göre 2 kat büyüklüğe ulaştı. Bu nedenle büyüme çarpanını 2 olarak belirledim.

Büyüme Çarpanı Metodu, günlük çalışmanızın uzun vadede size ne getireceğini hesaplamak için basit bir yol. Ancak bu metot, zamanı nasıl daha verimli kullanabileceğiniz konusunda yardımcı olamıyor. Bunun için Tahmini Değer Metodu’nu kullanmak gerekiyor.

mi

Tahmini Değer Metodu

Tahmini Değer Metodu, zamanın değerini ölçmek için nihai ve en zor yöntem. Bu metodu en basit şekliyle anlatmaya çalışacağım ancak sanıyorum ki metodu anlamak için en kolay yol Zaman-Değer Tablosu’nun 4. adımındaki hesaplamalara bir göz atmak.

Metodun mantığı şu şekildedir:

Vaktinizi, yerine getirmeniz gereken görevlere göre ayırarak başlayın. Vaktinizi detaylı bir şekilde ayırdıkça hangi alanın daha değerli olduğunu daha iyi ayırt edebilirsiniz.

Görevleriniz ve geliriniz arasında ilişki kurmanıza yarayacak bir ölçü birimi bulun. Birçok işletme sahibi için bu, işinize ve gelirinize öncülük eden şeyin değerini bilmek anlamına geliyor.

Tüm görevlerinizin tahmini değerini bulun. Örneğin benim saatte 50 e-posta abonesi kazandıran bir görevim var; her abonenin firma için değeri 1 dolar olsa, görevimin tahmini değeri saatlik 50 dolar oluyor. Bu şekilde tahmini değer hesaplamayı tüm görevleriniz için tekrarlayın.

Tüm tahmini değerleri toplayın ve vaktinizin toplam tahmini değerini bulun.

Metoda başka değişkenler de ekleyebilirsiniz. Tahmini Değer Metotları dilediğiniz kadar karmaşık olabilir. Bazı görevleri yapmanın sizi ne kadar mutlu ettiğini ya da yaptığınız görevden yıllar sonra verim alıp alamayacağınızı hesaba katabilirsiniz.

Tahmini Değer hesaplamaları oldukça kişiselleştirilmiş hesaplamalar olduğu için muhtemelen bir süre boyunca eşitliklerle uğraşarak bu metotların gerçekten işe yaramasını sağlamaya uğraşacaksınız.

omega

Pazarlığa Açık Olmayan Kişisel Zaman

Zamanın Değeri – Vaktin değerini hesaplarken karşılaşılan en büyük tehlikelerden biri, vaktinizin değerini artırmak için bir saat daha “verimli” bir şekilde çalışmaya kendinizi ikna etmek.

Wall Street Journal’da çıkan bir makaleye göre ise bu pek de mantıklı değil:

Bazı araştırmalar gösteriyor ki; zamanı, maddi bir değere eşitlemek yaşam kalitesini düşürüyor.

Stanford Graduate School of Business profesörü Jeffrey Pfeffer’a göreyse zamanın karşılığını sadece dolar olarak görmeye teşvik edilmiş insanlar tahammülsüz ve stresli olabiliyorlar. Daha çok çalışıyorlar ancak gönüllülük ya da müzik dinlemek gibi faydalı aktivitelere daha az zaman ayırıyorlar.

Zamanın Değeri – Kendim için şöyle düşünmüştüm: Boş zamanımı hesaplayacak ve ne kadarını işe ya da kişisel aktivitelere harcadığımı inceleyecektim ancak bu boş zaman için maddi bir değer belirlemeyecektim. Fakat bunun yerine, boş zamanımın hiçbir şekilde tartışmaya açık olmadığını söyledim. Rahatlayabileceğim ve stres atabileceğim boş vaktimin olması, kalan saatler için daha verimli çalışmamı sağladı. Hayatınızı daha iyi ve sağlıklı yaşamanıza yardımcı olan boş zamanınıza, dinlenme zamanınıza ve sakin kafayla, keyif alarak yaptığınız aktivitelere hak ettikleri değeri vermelisiniz.

E, ne demiş atalarımız:

Vakit nakittir!

Başa dön tuşu