Yenilik Nedir – Tanımlar önemlidir; onlar olmadan etkili tartışmalar yapmak ve kavramlar üzerine düşünce inşa etmek zordur. Ve iyi tanımlanmış düşünceler, iyi tasarlanarak insanlığın faydasına sunulur.
İnovasyon (Yenilik) Nedir?
İnovasyon genellikle yenileştirmek, değiştirmek veya daha verimli süreçler, ürünler veya yollar yaratmak olarak anlaşılır. İşletmeler içinse yeni fikirler uygulamak, dinamik ürünler ortaya koymak veya var olan hizmetleri ve prosesleri geliştirmek anlamına gelir. İnovasyon diğer anlamıyla yenilikçilik, her ne için çalışıyorsanız, o kurumun büyümesini ve başarılı olmasını hızlandırabilir ve büyümenize yardımcı olabilir.
İlişkisel bağlamda inovasyon kelimesinden bahsettiğinizde muhtemelen göze çarpan bir şey görürsünüz: “İnovasyon” kelimesi, uygulanması o kadar geniş ve belirsizdir ki, günümüzde her önüne gelenin bir şeyler yaparak bunu inovasyon sanması sonucu, işe yaramaz hissettiren bir kavrama dönüştü.
Ancak modern ekonomide yenilik önemli ve kritik bir noktadır. Bu yüzden biz de inovasyon için açık ve kullanışlı bir tanım ortaya koymaya çalışacağız.
İnovasyonun Çeşitli Tanımları
Yenilik Nedir – İnovasyon tanımının büyük ölçüde değiştiğini görmek isterseniz Google’da biraz arama yapın ve ne kadar çok türde tanımlar olduğunu göreceksiniz.
Aşağıda, Nick Skillicorn‘ un 15 yenilikçiyle yapılan röportajlarla derlediği bir makaleden alınmış ve yorumlanmış cümleler şöyledir:
Soru: “İnovasyon Nedir?”
Cevaplar:
- “Yeni ve faydalı fikirlerin uygulanması”
- “İlgili olma, ilgili kalma”
- “Harika bir fikir, zekice uygulama ve iyi iletişim kurma”
- “Yeni olarak algılanan ve müşteriler tarafından benimsenen uygulanabilir bir iş modeli”
- “Bir kuruluşa değer katan yeni ürün ve hizmetlerin ismi”
- “Yeni” olması yanında müşteri ihtiyaçlarını karşılaması
- “Şirketlerin müşterilerine sabit değer katmasının temel yolu”
- “Yeni pazarlardaki yeni müşterilere yarar kazandıran ve kârlılık denklemini kökten geliştiren işler”
- “Yeni bir şeyin uygulanması”
- “Değer yaratmak için yaratıcı fikirlerin uygulanması”
- “Yeni, faydalı ve şaşırtıcı her şey”
- … ve bunun gibi
—– Sponsor Bağlantı —–
—– Yazının Devamı —–
Bu tanımlarda parlak laflar ve yeni kavramlar var; ancak hiçbiri “netlik, faydalılık ve özlülük” dengesini sağlamaz gibi görünmektedir. Muhtemelen başka bir yere bakmamız gerekiyor.
Webster inovasyonu “Yeni bir şeyin girişi” olarak tanımlar. Bunun doğru olduğuna itiraz etmek zor. Ama özellikle kullanışlı görünmüyor.
Belki de yenilik, iş anlayışımızın kapsamına girmiyor olabilir. Tanımlara göre, piyasada diğerlerinden farklı olarak, yarı gölgeli yeni bir boya rengi de bir yenilik olabilir. Bu, yeni eviniz için kesinlikle mükemmel bir renk olabilir, ancak bence amacımız için daha iyi bir tanımlamaya ihtiyacımız var.
Peter Drucker, “Yenilik girişimciliğin özel bir aracıdır. Yeni bir kapasite oluşturmak için kaynakları ve zenginliği yaratmak eylemidir.”
Edebi bir ifade değil mi? Kaynakları yeni bir değer yaratma kapasitesi ile donatmak kavramı ilginçtir. Ama yine de özellikle yararlı bir tanım gibi gelmiyor.
Scott Berkun bu kelimeyi (İnovasyon) kullanmamayı öneriyor, ama yine de bir tanım getiriyor: “Yenilik önemli bir olumlu değişimdir” diye düşünüyor. Bu bana daha iyi gelmeye başlıyor. “Önem” kavramını ekliyor. Önemli değilse, buna da yenilik mi demeliyiz? Bence değil.
Ancak bu tanım, süreçten ziyade sonuca odaklanmaktadır. Bir şeyin gerçekle ilişkisi ne kadar inovatif olursa, o kadar önemli olabilir.
Ve “değişim” kelimesi yenilik anlamına gelirken, muhtemelen çok geniş bir alanı temsil eder.
Tim Kastelle yeniliği “Sadece bir fikre sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda değer yaratacak şekilde onu yürütmek” şeklinde tanımlıyor.
İnovasyonun üç anahtar kavramı içermesini seviyorum: Fikir, yürütme ve değer yaratma.
Aşağıda bunun muhtemelen tanımımıza en yakın olduğunu göreceksiniz.
Yeniliğin Önerilen Tanımı
İnovasyonu şu şekilde tanımlıyoruz:
“İnovasyon, anlamlı sorunlara yeni çözümler uygulayarak değer yaratma sürecidir.”
Yararlı olduğuna inanmamızın nedeni, uygulayabileceğimiz “inovatiflik” için üç açık teste tabi tutmaktır:
1-) Yeni mi?
Yenilik kavramı, “inovasyon” kelimesine dönüştürülür. Yeni değilse, muhtemelen inovasyondan daha fazla optimizasyondur.
2-) Anlamlı bir sorunu çözüyor mu?
Değilse, belki de yenilik yerine bir sanattır. Bu, sanatın değerli olmadığı anlamına gelmez, ancak genellikle bir sorunu çözmek için tasarlanmamıştır.
3-) Değer yaratıyor mu?
Değilse, belki de yenilikten ziyade bir buluştur. Buluşlar değer yaratmaya yol açabilir, ancak genellikle birisi bunları yenilik yoluyla uygulayana kadar olmaz.
Ayrıca – en azından endişelendiğimiz yerde – inovasyonun bir süreç olduğuna dikkat çekiyor. Bu, sonucun kendisi değil, oraya ulaşma yoludur. Başarısız bir şekilde inovasyon yapmanın mümkün olduğunu biliyoruz. İnovasyonların sıklıkla başarısız olduğuna dair birçok kanıt vardır. Önemli olan, anlamlı bir soruna yeni bir çözüm uygulayarak değer yaratmaya çalışmanızdır.
Bu tanıma göre, inovasyon sadece ticari bağlamla sınırlı değildir. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da yenilikçi olabilir; değer yaratma metriği farklıdır.
Sonuç
Yenilik Nedir – İnovasyon ile ilgili çok sayıda tanım vardır. Bunların çoğu tutarsızdır. Ancak sizin için derlediğimiz güzel inovasyon sözlerinden de bir anlam çıkarabilir ve inovasyona inovatif bakabilirsiniz. Bir bakın isterseniz!