Yaz Diyeti – Yaz Geçmeden Tüketilmesi Gereken 14 Yiyecek. Kuzey yarım küre insanları için yaz ayları bereket aylarıdır. Sebzesi meyvesi boldur. Her mevsim ayrı bir vagon gibi gelir; yükünü biz insanlar için sebze, meyve ve diğer yiyecekleri olarak soframıza boşaltır.
Her mevsimin güzellikleri yanında, her mevsimin kendine özgü hatalıkları da vardır. Kış nezlesi ne ise, yaz nezlesi de benzeridir. Kışın üşürsünüz, yazın yanarsınız. Üşümekle iç organlar etkilenirken, yanmakla cilt hastalıkları depreşebilir. Sıcaktan kaçınmak ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmakla ortaya çıkması muhtemel sıkıntılara da tedbirli olmak gerekir. Zaten bu ihtimaller nedeniyle her derdin devasını da veren Yaratıcı, yaz eczanesinde birbirinden farklı olan yiyecekleri birer şifa deposu yapmış.
Yaz Aylarında Dehidratasyon tehlikesi
Yaz diyeti – Dehidratasyon, basit anlamıyla, sıvı kaybına bağlı aşınma olarak tanımlanabilir. Vücudun sıvı kaybına karşı düzenli olarak sıvı almak gerekir. Vücut, harcadığı kadar sıvı alamazsa dehidratasyon süreci başlamış olur. Dehidratasyon, cilt hassasiyetleri, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi sağlık sorunları riskini arttırır. Tüm diyetisyenlerin tavsiyesi bellidir. “Mevsim besinlerini yiyin. Sebze ve meyvelerin mevsime uygunluğuna dikkat edin!”
Biz de şu sıcak yaz aylarında yemeniz gereken besinler hakkında sizi bilgilendirmek için yaptığımız sebze-meyve ve diğer besi seçkilerinden bir demet sunuyoruz:
Domates
Yaz diyetinde domatese ilk sırada ve geniş yer veriyoruz. Nedeni mi? Okumaya devam edin…
Domates, antioksidanlar ve C Vitamini ile doludur. Ayrıca özellikle kanser olmak üzere kronik hastalıklara katkıda bulunan likopen gibi faydalı fitokimyasallar da içerir.
Fitokimyasallar, bitkilerde bulunan besleyici olmayan kimyasallardır. Hastalıklardan koruyucu etkileri vardır. En iyi bilinenler: domateste bulunan lycopene, soya izoflavonları ve Citrus flavonoitleri’dir.
Domateste Bulunan Likopen Nedir?
Domatese kırmızı rengini veren likopen bir pigmenttir. Kardeşi beta karoten gibi likopen de karotenoit ailesinin üyesidir. Karotenoitler meyve ve sebzelerin, turuncu ve sarı gibi renkleri olmasını sağlayan kimyasallardır. Likopen karotenoitler içinde “ilaç benzeri etkiye sahip” en önemli besin unsurudur.
Sadece, yeşil bitkiler ve bazı mikroorganizmalar (bakteri, mantar ve algler) karotenoit üretirler. Hayvanlar ve insanlar ise bu hayati kimyasalları vücutlarında saklarlar. Likopen, insan plazmasında en baskın karotenoittir. Bu durum belki de, likopenin, insanların savunma sistemlerindeki biyolojik öneminin de göstergesidir. Likopen seviyeleri, çeşitli biyolojik durumlardan ve yaşam şartlarından etkilenir. Likopen, özellikle yağdan zengin dokular olan deride, karaciğerde, testisler ve prostatta bol miktarda bulunur.
Sağlığımız açısından antioksidanlar vazgeçilmez öneme sahiptir. Çok güçlü bir antioksidan olarak kabul edilen likopen, karotenoidler içinde de özel bir maddedir. Likopenin antioksidan özelliği, betakarotenin iki mislidir.
Kabak
Anadolu’da Cennet yemeği olarak ünlenen kabak ailesi kalp sağlığı için çok önemlidir. Kolesterolün düşürülmesi ile bağlantılı olan pektin adı verilen bir lif içerir.
Karpuz
Adından da anlaşılacağı gibi, bu meyve bir hidrasyon kahramanı ve akışkan açıkken sıvılar tam olarak ihtiyacınız olan şeydir. Yüksek su içeriği, sizi istekleri azaltabilecek şekilde tam olarak hissetmenizi sağlar. Ek bir yaz bonusu olarak, karpuz da domates gibi, ayrıca cilt hücrelerini güneşin zararlarından koruyan likopen içerir.
Kereviz Ve Rezene
Kereviz ve rezene idrar söktürücü olarak işlev görür. Vücudunuzdaki gereksiz suları boşaltmaya yarar. Bu iki sebzenin içindeki maddeler böbreklerinizi harekete geçirerek, atıkları ve vücudunuzdaki fazladan sıvıyı atmalarına yardımcı olur. Bu da karnınızdaki şişkinliği giderir.
Kavun ve Bal Damlası
Kavun, bal damlası ve karpuz da diüretikler, özellikle kadınlar için önemli olan hormonal değişikliklerden etkilenme oranını olumlu anlamda değiştirir
Diüretik ilaçlar, hipertansiyon tedavisine yardımcı olmak amacıyla idrar atılımını kolaylaştıran ve fazlalaştıran ilaçlardır. Kan basıncını düşürmek için vücutta tutulan fazla sıvıyı uzaklaştırmak amacıyla kullanılırlar. Furosemid, Hidroklorotiyazid, spironolakton bu grubun popüler farmakolojik ajanları arasındadır.
Böğürtlen ve Ahududu
Bu meyveler harika lif kaynaklarıdır. Ahududu çok fazla fark edilmeyen bir besindir – sezon dışı çok pahalı olabilir – ancak güçlü küçük ahududunda birçok harika özellik vardır. Bunların başında C vitamini bakımından çok zengindir. Fincan başına 8 gram lif vardır.
Elma, İncir ve Armut
Bu yiyecekler de lif bakımından yüksektir. Cilt için doğal parlatıcıdır. Yemeden önce iyice yıkadığınızdan emin olun. İmkanınız varsa, daha iyisi organik ürünler tercih edin. İki orta boy incir, 1.5 gramdan fazla lif içerir.
Kayısı, Şeftali Ve Nektarin
Taze veya kurutulmuş, nektarinler katı bir diyet lifi kaynağıdır. Hem nektarin hem de kayısı A vitamini ve antioksidan betakaroten bakımından zengindir, şeftali ise bol miktarda C vitamini içerir.
Yeşil Çay
Suyunuzu korumak için sudan daha heyecanlı içecekler arıyorsanız, yeşile gitmek isteyebilirsiniz. Palinski isimli diyetisyen, “Yeşil çay, dışarısı çok sıcak olduğunda su alımınızı desteklemenin en mükemmel bir yoludur” diyor. Araştırmalar yeşil çayın kanser ve kalp hastalıklarıyla mücadelede, kolesterolü düşürmede, metabolizmanızı canlandırmakta ve hatta bunamayı uzak tutmada yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ve eğer sıcak bir ayda sıcak bir içecek yudumlamak sizin fincanınız değilse, çay, buzda deneyin; daha düşük sıcaklık, besleyici faydalarından ödün vermez.
Koyu Yeşil Yapraklı Yeşiller ile Salata
Vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü turuncu ve koyu yeşil gıdalardaki karotenoidler, cildi güneşin zararlarından korur. UV ışığına karşı hassasiyeti azaltırlar, lapa lapa ve kuru cildi onarırlar. Cildin zararlı ışınlara karşı savunmasını güçlendirirler. Salatalarınızı daha sağlıklı bir yemek yapmak için havuç, kayısı, kavun, karpuz, domates, pembe greyfurt, somon, süt, yumurta sarısı ve acı biber gibi diğer yüksek karotenoid kaynaklarla çekiştirin.
Çilek ve Yaban Mersini
Tatlı, sulu meyveler flavonoidlerle, birçok meyve ve sebzede bulunan güçlü hastalık savaşçılarıyla doldurulur. Bitkilere sarı, turuncu, kırmızı gibi parlak renkleri veren ve insan vücudunda antioksidan işlevini yürüten flavonoidlerin hücrelerin zarar görmesini engellediği bilinmektedir. Cildin kan akışını artırır ve ışığa duyarlılığı azaltır; bu da cildin görünümünü, yapısını ve dokusunu geliştirir. Meyveler flavonoidlerde çok yüksek olduğu için yakın tarihli bir çalışmada bilişsel düşüşün yavaşlamasına yardımcı olabilecekleri gösterilmiştir. Cildi güçlendiren flavonoidlerin diğer büyük kaynakları: muz, narenciye, brokoli, enginar, ceviz, antep fıstığı, kaju, dereotu ve kekiktir.
Yoğurt
Yaz diyeti deyince yoğurtsuz olmaz. Yoğurt ve diğer az yağlı süt ürünleri, kalsiyum ve proteinin güç kaynaklarıdır. Ayrıca kilo vermenize yardımcı olabilirler. Araştırmalarda, düşük kalorili bir diyetin bir parçası olduğunda, süt gıdalarının kemikleri güçlendirdikleri ortaya konulmuştur. Sizi memnun ederken, yoğurdun kilo kaybını artırabileceğini göz önünde tutun.
Fasulyeler
Yaz diyeti – Vejeteryan diyetindeki temel besinlerden olan fasulye, et için mükemmel bir alternatiftir. Bu minik lezzetli külçeler, liflerle dolu, sizi çok az kalori ile doyurabilen harika bir protein kaynağıdır. İsterseniz, anneniz gibi kurutup konserveleyip derin dondurucuya koyarak kışın bile tüketebilirsiniz. Bu arada, kuru fasulye ve barbunya da size el sallıyor.
Su
Yaz diyetinde en sona sakladığımız ise bir yiyecek değil; bir içecek. Hem de en temel içecek!
Evet, hayat kaynağı su… Birçoğumuz her gün defalarca içtiğimiz halde, bu paha biçilemez içeceğin kıymetini fark etmiyoruz bile; hem de sürekli tükettiğimiz halde. Ama israf ediyoruz; özellikle de sıcak havalarda susuz kalmanın kolay olduğu yaz aylarında. Hiçbir şey, susuzluğunuzu bir bardak su gibi doyurmaz ve üstelik suyun hiçbir kalorisi de yoktur! Bu arada, beyin ve su ilişkisi konsantrasyon ve baş ağrısının nedeni olabilir.