Webinar – Öncelikle online (çevrimiçi) kurs ile web semineri (webinar) arasındaki farka temas edelim:
Webinar, internet üzerinden sesli ve görüntülü eğitim, toplantı ve sunumlar yapabilmenize imkan sağlayan bir yöntemdir. Hiçbir yazılım indirmenize ve kurmanıza gerek kalmaksızın yalnızca web tarayıcınızı kullanarak eş zamanlı ve canlı sunumlarınızı internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Bu konudaki daha önce sitenizdeki bir yazınızı okuyabilirsiniz.
Webinar sistemleri başta uzaktan eğitim olmak üzere, online seminer, online toplantı, online danışmanlık gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilmektedir.
Webinar hakkındaki bir başka yazımızı da mutlaka okuyunuz.
Online kurslar ise, kullanıcının ücretsiz veya ücret ödeyerek aldığı eğitim ve seminerlerdir. Çevrimiçi kurslar her daim kursun sunulduğu platformdadır. Öğrenen biri olarak istediğiniz bir zamanda, o derse bağlanıp eğitimi alabilirsiniz. Webinar online kursları/eğitimleri içerebilir. Ama bir online kurs webinarı içermeyebilir.
Webinar sanal sınıfla canlı bir eğitim ortamı sağlarken, çevrimiçi seminerin canlı olması gerekmez.
Online eğitimler bir web sitesine ihtiyaç duyarlar. Webinar ise buna gerek görmez, eğitim/seminerden sonra toplantının bir kopyasını platforma kaydedebilirsiniz.
Uluslararası çapta uzaktan eğitim veren çok sayıda kurs merkezleri vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:
Web seminerleri, online (çevrimiçi) kursların yapamadığı bir özelliği sunuyor. Çevrimiçi bir kurs sunarken, konuya göre öğrencilerinizle canlı bir oturum gerçekleştirmek isterseniz webinar devreye giriyor. Bu farklılık, kursunuza öğrenci katılımını artırmanın harika bir yoludur. Buna ek olarak, dersinizi daha da canlı hale getirmek ve popülaritesini artırmak için sanal sınıfınıza değer katmaya yardımcı olmak isteyen konuk konuşmacılarla bağlantı kurabilirsiniz.
Konu ve Online Bağlantı Seçimi Önemli
Webinar – Web seminerinizi destekleyecek ve seminerinizi zenginleştirecek bir online bağlantı seçerken, konunuzu gerçekten destekleyip desteklemediğini kontrol edin. Bilginin değerli olması için, ders materyallerinin kapsamını geniş tutmak daha yararlıdır.
Örneğin, dersiniz Java geliştirmede ipuçları ve püf noktaları ile ilgiliyse, kursa katılan birçok kişinin o alanda kariyer istediklerini bilirsiniz. Çünkü böyle ayrıntılı bir konuyu herkes rastgele seçmez. Kursunuzu, Java geliştiricilerinin yüksek ücretli işleri nasıl bulabileceğini kapsayan bir web semineriyle tamamlayabilirsiniz. Hatta derse davet etiğiniz konuk konuşmacınız bu sektörde bir işe alım uzmanı olabilir.
Bir Web Seminerinin Genel Formatı Nasıl Olmalıdır?
Webinar – İşte bir web seminerinin önemli bölümleri:
Giriş
- Konuyu ve seminer yöneticisini tanıtın
- Konuk konuşmacıları tanıtın
- Slaytlarınızın kolayca bir ana hat içerdiğinden emin olun
Gövde
İçerikle ilgili her şey: Röportajlar, materyaller, Soru-Cevap oturumları, klipler, videolar ve diğer içerikler
Final
- Kullanıcılara üyelik daveti vermek
- İletişim bilgilerini toplamak
- Çevrimiçi kursunuza merak uyandırmak
Bu genel yönergelerin ötesinde, konunuzun ve bütçenizin izin verdiği kadar basit veya süslü olmakta özgürsünüz.
Web Seminerinde Olması Gereken Temel Özellikler Nelerdir?
Webinar – Birçok etkili web seminerinin kullandığı bazı özellikler şunlardır:
Slaytlar: Apple Keynote veya Microsoft PowerPoint kullanan bir slayt gösterisi hazırlamak, düşüncelerinizi odaklamanıza ve öğrenmeyi güçlendiren yönleri sunmanıza yardımcı olur.
Video: Görsel etki yaratmak için YouTube’dan, kişisel bilgisayarınızdan veya başka bir yerden video akışı yapabilirsiniz.
Katılımcılarla Diyalog Kurmak: Zoom, GoToMeeting, ClickMeeting veya GotoWebinar gibi basit bir araç kullanıyor olabilirsiniz. Birçok seçenek var. Önemli olan, sadece kitlenizle değil, kitlenizle konuşmanızı sağlayan bir platform seçmektir.
Çoğu web semineri platformu, katılımcıların yorum yapmasına ve soru sormasına olanak tanıyan bir sesli bağlantı veya telefon numarası göndermenize imkan tanır. İsterseniz genellikle Soru-Cevap oturumuna kadar herkesi sessize alabilirsiniz. Sonunda soru cevap kısmını uygularsınız.
Her Şeyi Kaydetmek: Web seminerleri tüm oturumu kaydetme fırsatınız vardır. Bu kayıt, dersin/seminerin yeniden dağıtımını ve daha sonra kullanmak için görsel ve ses girişini yakalamanızı sağlar.
Çetleşmek: Toplantı sahibi, girmekte sorun yaşayanlara veya özel sorusu olanlara fırsat vermek için bir Chat kutusunu etkinleştirmelidir.
Anketler veya Oylama Yapmak: Web seminerinden önce ve sonra bilgileri kontrol etmek için anket veya oylama yapmaya imkan tanıyan bir aracınız olsun.
Web Seminerinizi Senaryolaştırın
Webinarınızın muhteşem olmasını istiyorsanız iyi bir senaryoya ihtiyacınız vardır. Videolarınız veya konuyla ilgili klipleriniz ne kadar harika olursa olsun, harika bir web semineri senaryonuz olmadan çok uzağa gidemezsiniz.
Birçok kişi ayrıntılı bir senaryo yazmadan ve pratik yapmadan hemen uygulamaya geçmek istiyor. Bu tabii doğru değil. Çünkü hiçbir katılımcı, para versin vermesin, kusursuz bir bağlanma ve bağlandıktan sonra kusursuz bir sunum görmek ister. Bu da seminerinizin içerik zenginliğine bağlıdır.
Harika bir senaryo oluşturmak zaman alıcıdır. Ancak web seminerinin başarılı olmasını istiyorsanız bunu kesinlikle yapmalısınız. Ayrıca sadece senaryoya da güvenmemelisiniz. İnsanlar sizinle seminer esnasında bağlantı kurabilmek isterler. Sadece mekanik olmak ve ekrana bakarak bir haber spikeri gibi ders anlatmak veya okumak doğru değildir.
Bunu online değil de, gerçek bir ortamda ders veriyormuş gibi hayal edin. Bir farkı yok.
Bir webinara girişi şu şekilde yapabilirsiniz:
- [Web Semineri Adı] ‘na hoş geldiniz.
- Ben [adınız], bugün misafirimsiniz.
- Başlamadan önce kontrol panelini kontrol etmek için birkaç dakikamızı ayıralım.
Katılımcılara, katılmak veya soruya cevap vermek için ellerini nasıl kaldıracaklarını, sohbete nasıl cevap verebileceklerini veya ses hattının sorulara ne zaman açılacağını söyleyin.
- Tamam… Başlayalım.
- Bugünün ilk misafirleri ……. (Panele katılanların kısa özgeçmişlerinden söz edin.)
- [Web Semineri Adı] ‘na hoş geldiniz, sizinle tekrar konuşmaktan çok mutluyum.
Bu noktada, günün konuşmacısı veya (siz) bir sunum yapacak, ya da bir Soru-Cevap sohbeti başlatabilirsiniz.
Seminere Konuk Konuşmacı Davet Etmek
Webinar – Çevrimiçi bir kurs oluşturduysanız, kursun cazibesini artırmak için iyi bir misafir konuşmacıyla başlatmanızda yarar vardır. Özellikle konuyla ilgili isim yapmış bir konuşmacı iyi gider.
Konunun uzmanlığı kritik öneme sahiptir. Çünkü misafiriniz konuyu derinlemesine sunma ve gelecek soruları yanıtlama becerisine sahip olmalıdır.
Konuk konuşmacıyı seçerken, etkili bir konuşmacı olduğundan emin olun. Konuğunuzu web seminerine bağlanma amacıyla test edin. Web seminerini açmadan önce bilmek istediğiniz son şey, misafirinizin kameradan çekinmemesi veya kendini utangaç hissetmemesidir.
Web seminerinizi röportajlar etrafında oluşturabilirsiniz. Konuşmayı yönlendiren kişi olarak, konuk konuşmacının katılımcıların düşüncelerine liderlik yapmasını sağlamak için ara sorularla onu yönlendirmek gerekebilir.
Sorularınıza Çeşitlilik Ekleyin
Webinar – Seminere hem kapalı hem de açık uçlu sorular ekleyin.
Mesela, satranç dersi için davet ettiğiniz bir satranç ustasıyla sohbet ederek giriş yapmalısınız. Şu açık uçlu soruları sorabilirsiniz:
- “Hangi yaşta satranç oynamaya başladığınızı bizimle paylaşır mısınız? Neden satranç?” Bu, tedirginliği kaldıracak ve daha derin konulara geçmenize yardımcı olan kapalı uçlu bir sorgudur.
- “Yeni başlayanlar için hangi hamleleri önerirsiniz?” Bu, cevaplanması daha uzun sürebilen daha geniş, problem sorusudur. Ayrıca katılımcılara kendi satranç oyunlarını geliştirmek için birkaç ipucu alma şansı verir.
Kitlenizi hatırlayın.
Kitlenizin yeni şeyler öğrenmek için orada olduğunu asla unutmayın. Dersinizin konusuyla yeterince ilgilenmelerini istiyorsanız; o halde odaklanmaya devam edin ve konunun dışına çıkmayın. Misafirinizin zamanı yönetememe sorunu varsa, onu baştan disipline edin. Sorularınızı hazırlayın, sohbeti artırın ve kitlenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun.
Misafir Konuşmacınızı uzman danışman yapın.
Misafir konuşmacınız konuşmasını yaparken, ona bir danışmanmış gibi davranıp, sorularla yönlendirin. Anlamlı cevaplar vermesi için ayarlı sorular sorun. En önemlisi, bir konuda gereksiz bilgilerle çok ileri gittiğinde veya gerçek dışı bilgiler verdiğinde durumu düzeltmek için hemen bir ara verin.
Sorulara ince ayar yapın.
İyi sorular harika bir röportaj demektir. Sorularınıza ince ayar yapın. Sorularınızı, konuğunuzun konfor alanına yönelik olduğundan emin olun. Konuşmacının konuşmasında kullanacağı bir sunum veya herhangi bir materyal varsa, bunu önceden sistemde deneyin. Çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–
MEGA İNGİLİZCE
İNGİLİZCE’Yİ ÇOCUKLARIN ANA DİLLERİNİ ÖĞRENDİKLERİ GİBİ DOĞAL ÖĞRENİN!
—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–
Akılda Tutulması Gereken Bazı İpuçları
Webinar – Her aksaklığa karşı hazır olmalısınız. Gelebilecek felaketlerden sakınmak için birkaç önerimiz daha var:
- Web seminerini zamanında başlatmak ve teknik aksaklıkların olmadığından emin olmak için bolca deneme yapın.
- Bağlanan dinleyicilerin hoparlörleri dahil her şeyi deneyin. Onlara bunun herkesin yararına olduğunu ve canlı etkinliğin sorunsuz geçmesini sağladığını açıklayın.
- Web seminerinden sonra kitlenin ilgisini çekmek ve seminere ilişkin görüşlerini almak için anket kullanın.
- Web semineri bağlantısını katılımcılara gönderin ve bu kursa katılmalarını teşvik için bazı promosyonlar (ekstra bir kurs, bir e-kitap vb.) planlayın ve sunun.
- Web seminerinizden hemen sonra, katılımcılara başka eğitim teklifleriniz varsa onların duyurusunu da gönderin.
Bu ipuçlarını takip etmek ve web seminerinin her anına hazırlanmak, başarılı bir oturum düzenlemenize ve çevrimiçi topluluğunuzu, e-posta listenizin uzamasına ve itibarınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
İlk web seminerinizi düzenlerken gergin olabilirsiniz. Kaygılanmayın, yüz yüze nasıl bir eğitim düzenliyorsanız bu da onun online olanı; tek farkı iletişimin teknolojiyle kurulmuş olmasıdır.
Online eğitimlerin başarı ölçüsü, eğitiminizi başkalarına da tavsiye eden memnun katılımcıdır.