Webinar Nedir – Yeni şeyler öğreten, ilerleten ve geliştiren olayları seviyorum. Korona virüs (Covit 19) olayı da öyle; optimist açıdan bakınca, bana yeni bilgiler öğrenme ve ilerleme fırsatı sağlıyorlar. Bu korona virüsü bir çağ kapatıp yeni bir çağ açıyor, diyebilirim. Bu yeniçağ sanal çağ; aktivasyon şifresi de Covit-19.
Sözüm ona bu tehlikeyi lehimize bir fırsata çevirmenin tam zamanı. “Uzaktan öğrenmenin sanal dünyasına hoş geldiniz!”, demenin bir başka adı oldu bu olay. Çoğu insan, kariyerine uzaktan öğrenmeyi de ekleyerek işlerinde daha iyi performans göstermeyi sağlayacak yeni bir donanıma daha sahip olacak.
Belki yıllardır katılmak istediğiniz eğitimler, seminerler, konferanslar veya sohbetler vardı; kaçırdığınız için üzülüyordunuz. Kimine vaktiniz olmadığı için, kimine arada mesafeler olduğu için, kimine de parasızlık yüzünden katılamadınız.
Hoş, bu kadar etkinliğe katılmak ve yeni şeyler öğrenmek de pek mümkün değil; zaman ve para etkileyici iki etken.
Bu virüs olayından sonra, evde kalınca birden bire uzaktan öğrenme popüler olmasın mı?
Bu yüzden web seminerlerinden söz etmenin tam zamanıdır.
Peki web seminerinin ya da meşhur adıyla “Webinar”ın ne olduğunu biliyor musunuz? Şu soruları siz de merak ediyor musunuz?
- Web semineri (webinar) nedir?
- Bir web seminerinin öğeleri nelerdir?
- Bir web semineri nasıl çalışır?
- Bir web seminerinin avantajları nelerdir?
- Neden insanlar ve şirketler webinarı sıkça kullanıyorlar?
Web Semineri – Webinar Nedir?
Webinar Nedir – Web semineri, çevirimiçi yürütülen yer veya zamandan bağımsız, canlı veya önceden kaydı yapılmış sanal bir toplantı veya seminer etkinliğidir. Konuşmacı ve katılımcılar arasında sesli ve görsel iletişim içeren bir eğitim veya öğretim oturumudur.
Bir başka şekilde şöyle söylersek:
Webinar, internet üzerinden gerçekleştirilen ve kişilerin mekan ya da zamandan bağımsız olarak katılım gösterebildikleri online eğitim, toplantı veya seminerlerdir.
Kısaca “Web Semineri” veya “İnternet Semineri” de diyebilirsiniz.
“Webinar” kelimesi ağ anlamına gelen ‘Web’ ile seminer anlamına gelen ‘Seminar’ kelimelerinin birleşiminden elde edilmiştir.
Webinar katılımcılarının seminere katılmaları için aralarındaki mesafenin hiçbir önemi yoktur. Eğer gerçekleştirilecek olan seminer tek taraflı değilse ve kullanıcıların da katılımı gerekliyse Webinar toplantıları iki taraflı ses teknolojisi kullanılarak da gerçekleştirilebilmektedir.
Web semineri yazılımları, sohbet kutuları ve Soru-Cevap özellikleri aracılığıyla slaytların paylaşılmasını ve etkileşimli katılımı da sağlamaktadır.
Web seminerleri, yüz yüze bir etkinlikte olduğu gibi, bir anda tartışacağımız ek avantajlarla size öğrenme fırsatı sunar.
Çevrimiçi web seminerleri farklı türde bir etkinliktir. Bir web semineri oluşturmaya ve ev sahipliği yapmaya karar veren kurumlar, işletmeler, firmalar, pazarlamacılar, satışçılar dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan herkese aynı anda katılma sağlarlar. Tabi, zaman dilimi farklılıklarına bağlı olarak…
Şimdi aşağıdaki resme bir göz atın:
Gördüğünüz gibi, webinar organize eden bir sunucu ev sahibi (Host), webinar yazılımı (Webinar software) sayesinde, katılımcılara (Attendee) kendi evlerinin veya ofislerinin konforunda sanal bir bağlantı sağlamış olur.
Web Seminerlerinin Amacı Nedir?
Webinar Nedir – Webinar’ların yapılmasının birçok farklı nedeni olabilir. Webinar seminerleri yaygın olarak toplantılar yapmak, uzaktan eğitim vermek veya workshop çalışmaları için kullanılır.
Webinar’ın ev sahibi isterse semineri tümüyle kayıt altına alarak daha sonradan da izlemek üzere bir webcast (kayıt) haline getirebilir ve bunu katılımcılara gönderebilir. Bir Webinar’ın kayıt altına alıp daha sonradan dağıtılması halinde Webinar aktif bir seminer olmaktan çıkacak ve tek taraflı sunuma dönüşecektir.
Webinar’lar gerçekleştirilirken çoğunlukla internet teknolojilerinden ve TCP/IP bağlantılarından faydalanılır.
Katılımcıların bilgisayarlarına ekstradan bir yazılım indirmesine gerek kalmaksızın basit bir internet tarayıcısı yardımıyla Webinar’a katılımları mümkündür.
Bazı istisnai Webinar’lar özel yazılımlar üzerinden gerçekleştirilebilir. Örneğin Skype üzerinden gerçekleştirilen bir Webinar’a kullanıcının katılım göstermesi için bilgisayarına Skype yüklemesi gerekebilir.
Webinar seminerlerinin bazıları iki taraflı katılımlarla gerçekleştirilebilir. Bu tür Webinar seminerlerinde kullanıcılar yazı veya ses yardımıyla seminerde yer alabilir, sorularını yöneltebilir ve ekran görüntülerini paylaşabilirler.
Ülkemizde de giderek yaygın bir çevrimiçi görüşme trendi haline gelmeye başlayan Webinar’ın öncüsü Yüksek Öğretim Kurulu’dur.
Açık Öğretim Fakültesi veya örgün öğretimlerde çok fazla kullanıcının katılımının gerçekleşeceği dersler Webinar olarak gerçekleştirilmekte, bu sayede hem zamandan hem de mekandan dolayı sayısız avantaj elde edilmektedir.
Aşağıda linki verilen makaleyi de okumak isteyebilirsiniz.