Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek – 2020 yılıyla birlikte yeni bir zaman dilimine girmiştik. Tahmin ettiğiniz gibi, Kovid-19 insan türünü öğrenme ve eğitim bağlamında, yepyeni kaynaklara yöneltti.
Şimdi 2022’deyiz ve 2 yıl içinde uzaktan öğrenme dahil, çok sayıda çevrimiçi veya çevrimdışı öğrenme teknolojileri bizi çepeçevre sarmış durumda. Sadece öğrenenler değil, iş dünyası, her sektörden yöneticilerin çalışanlarıyla toplanma alanı ofisler değil, ekranlar oldu.
Çalışanlar kendilerini önceleri “olmazsa olmazlardan” sanıyorken, zaman geçtikçe becerilerin ve yeterliliklerin yetersiz, hatta gereksiz hale geldiğini hissetmeye başladı.
“Uzaktan” kavramı, kendini sadece eğitimde değil, tüm sektörlerde hissettirdi ve bu hala devam ediyor. Sevindirici haber şu ki, önümüzdeki 10 yıllar, şu anda düşündüğümüzden daha ileride ve daha farklı olacak.
İkinci bir konsept ise “Kendi kendine öğrenme” kavramı çerçevesinde yükselen trenddir.
Uzaktan ve kendi içsel disiplinine göre serbest öğrenme, özellikle okul çağı yaşını geçmiş olan bireyler için bulunmaz bir fırsattır.
Bunu nereden anlıyoruz?
Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek – Bunu çevrim içi kaynaklardan anlıyoruz. İsterseniz şimdi; evde eğitim, dil öğrenimi, kariyer gelişimi, teknoloji bilgisi, iş başarısı, para yönetimi gibi alanlarda geliştirilmiş çevrimiçi kaynaklardan söz ederek sizi ikna etmeye çalışayım:
Dil öğrenimi
Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek – Dil öğretimi alanında geliştirilen çevrim içi kaynaklar şunlardır:
1-) Mega İngilizce
Dünya hafıza şampiyonlarından Melik Duyar’ın yönettiği program, tamamen hafıza tekniklerini kullanarak İngilizce öğretiyor. Bildiğiniz gibi, “Türkiye’ye Dungen (Dancın)ı öğreten adam” olarak ünlenen Melik Duyar, 1990’lı yıllarda Cihan Ünal ile çıktığı TV şovlarında sahneye aldığı kişilere 10 İngilizce kelimeyi, oracıkta hafızalarına almalarını sağlıyor ve bunun tekniğini açıklıyordu.
“Mega İngilizce” için yazdığı tanıtım yazısında Melik Duyar şu açıklamaları yapıyor:
Mega English / Mega İngilizce – Muhtemelen çoğunuz okulda İngilizce dersi almışsınızdır. En az üç dört yıl İngilizce öğrendikten sonra bile, belki de öğrendiğiniz şeylerden hatırlayabildiğiniz tek şey “My name is ……“dir. Biraz bekleyin, hemen bir yargılamaya gitmeyin. Öğrendiğiniz İngilizceden geriye işinize yarar bir şey kalmadıysa, bu sizin suçunuz değil – muhtemelen hepsini size yanlış metotlarla öğrettiler ve hala o yanlış metotları uygulamaya devam ediyorlar. Örneğin bu yanlışlardan biri yabancı dili gramer anlatarak öğretmeye çalışmaktır. Muhtemelen size de saatlerce gramer anlattılar.
Çocuklara gramer anlatılmadı ama beyinleri grameri kendiliğinden öğrendi. Çünkü dili beyinde otomatik olarak öğrenebilen doğuştan gelen bir yapı var. Çocukken bu yapı kullanılırken, ikinci dili öğrenirken doğuştan gelen bu yapının kuralları kullanılmıyor ve gramer anlatılarak dil öğretilmeye çalışılıyor. Mega İngilizce ana dil öğrenilirken takip edilen adımları kullanarak gramerin içsel olarak otomatik öğrenilmesini sağlıyor.
Çocuk içsel grameri öğrenirken önce konuşmuyor, önce pasif olarak dinliyor ve anlıyor. Beyin bu sırada benzer cümlelerin gramer özelliklerini yakalayarak öğreniyor. Çocuk önce günlük konuşmada kullanılan kelimeleri öğreniyor ve tek kelimelik cümleler kuruyor. Sonra öğrendiği günlük konuşma kelimelerini birleştirerek algılanan içsel gramer ile birlikte yeni cümleler oluşturarak konuşmaya başlıyor. Mega İngilizce sitemi işte tam bu adımları kullanıyor.
Şimdi yazıya bir ara verin ve burayı tıklayarak siteyi ziyaret edin!
2-) Busuu
Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek – Dil öğrenimi için dünyanın en büyük sosyal ağı Busuu’dur. Site yeni kelimeler öğrenmenize imkan tanıyan en iyi dil web sitelerinden biridir. Ses kayıt seçenekleri, diyaloglar, yazma alıştırmaları ve anadili İngilizce olan kişilerle etkileşime sahiptir. Bu, özellikle öğrenilecek geniş bir dil koleksiyonu demektir.
3-) Duolingo
Ücretsiz bir dil öğrenme platformudur. Adından da anlaşılacağı gibi, yoğun ancak ayrıntılı gramer dersleri almak için en iyisidir.
4-) Rosetta Stone
Dil ve okuma eğitimi veren bir sitedir. Bu web sitesi size esnek bir şekilde yeni bir dil öğrenme fırsatı veriyor. Dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir cihazla kendi programınıza göre öğrenebilirsiniz. 1992’den beri Rosetta Stone’un dil bölümü, bulut tabanlı çözümler aracılığıyla her türden öğrencinin 30’dan fazla dili okumasına, yazmasına ve konuşmasına yardımcı oluyor.
5-) Memrise
Dil ve kelime öğrenmeyi neşe ve hayat dolu hale getiren bir kaynaktır. Web sitesi, kelimeleri daha iyi öğrenmenize yardımcı olmak için anımsatıcı bilgi kartları kullanır. SAT veya TOEFL’a hazırlanıyorsanız bu harika bir kaynaktır.
Kariyer Gelişimi
Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek:
6-) EdX
Kariyer gelişimi için ücretsiz çevrimiçi kurslar içeriyor. Site, herhangi bir konuyu ve hatta okulu saniyeler içinde keşfetmenize imkan tanır. Dünya çapındaki seçkin üniversitelerden ücretsiz çevrimiçi kurslara ve eğitim konularına sahiptir.
Teknoloji Bilgisi
Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek.
7-) Microsoft Virtual Academy
Uzmanlar tarafından verilen ücretsiz Microsoft eğitimlerini içeriyor. Bu web sitesi aracılığıyla kişisel bilgisayar kullanımını kendinize göre tercih edebilirsiniz. İnternet, bilgi teknolojisi ve bulut bilişim gibi teknoloji ile ilgili eğitimler bulabilirsiniz.
😎 Codeacademy
Kodlama becerilerini öğrenebileceğiniz bir siteye geldik. Adından da anlaşılacağı gibi, akıllı site üzerinden programlamanın nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz. Codeacdemy’yi veri analitiği, yapay zeka, antivirüs uygulaması yapma üzerine kodlamayı öğrenmek ve iOS uygulamaları için nasıl kod yazılacağını öğrenmek için kullanabilirsiniz. Kodlama ve programlama hakkında en kaliteli bilgiler için bir hazinedir.
9-) HTML Dog
Web sayfalarının yapımında kullanılan en yaygın dilleri öğrenmek için kurslar içeriyor. Siteden JavaScript, CSS ve HTML becerilerini öğrenebilirsiniz. Bu, web programlama ve tasarımının temellerini öğrenmek için çok kapsamlı bir kaynaktır ve bu konularda çok çeşitli konuları kapsar.
10-) How Design University
Grafik tasarım bilgisi için güvenilir bir kaynaktır. Web sitesi aracılığıyla grafik tasarım ve interaktif yaratıcı çalışmaları öğrenin.
11-) Code
Bilgisayar bilimine erişimi genişletmek amacıyla yapılmış bir sitedir. Web sitelerinde kodlama ve uygulama geliştirme dersleri bulunur. Çocuklara uygun kurslar da mevcuttur.
12-) Hack Design
Takip etmesi kolay tasarım kursları vermektedir. Tasarımcılar site için mobil uygulamaları, web tasarımını ve multimedya uygulamasını kapsayan 50 ünitelik ders planı yüklemişlerdir.
13-) Stack Exchange
Dünyanın en büyük programlama topluluğudur. Kaynak, özellikle programlama ve teknoloji konusunda daha çok bir soru-cevap dersi kaynağıdır. Stack exchange, programcıların ve geliştiricilerin kodlarını paylaştığı ve diğer programcılardan ipuçları ve tavsiyeler aldığı ortak bir sitedir.
İşte Başarı
Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek.
14-) HubSpot Academy
İnsanların iş hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan bir topluluktur. Web sitesi, derslerin yanı sıra iş arayanlar için çok yararlı olan sertifikalar da veriyor.
15-) Moz
İçerik pazarlama bilgisi için harika bir kaynaktır. İçerik pazarlaması ve arama motoru optimizasyonu ile ilgileniyorsanız, olması gereken yer burasıdır. Bu aynı zamanda SEO ve sosyal medya pazarlamasını öğrenmek için harika bir kaynaktır. Yaklaşımı sınırlı olsa da, Moz SEO ve arama motoru hakimiyeti hakkında güncel bilgiler edinmek için harika bir yerdir.
16-) Lynda
İş, yazılım, teknoloji ve yaratıcı beceriler için çevrimiçi öğrenme platformudur. Bu, profesyoneller için uygun bir eğitim merkezidir. Diğerleri arasında işletme, pazarlama, tasarım ve fotoğrafçılığı kapsar.
Para Yönetimi
Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek:
17-) LearnVest
Para yönetimi konusunda tavsiyeler içeriyor. Girişimciler, finansal yönetim dersleri için bu siteye girmelidir. Kendi kendine öğrenme için çeşitli kaynak bağlantılarıyla, daha fazlasını keşfetmek istiyorsanız endişelenmenize gerek yok. Becerilerinizi geliştirmek her zaman bir ücretle gelmek zorunda değildir.
Evde Eğitim için Boş Zaman Öğrenimi
Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek:
18-) OpenLearn
Kurs materyallerine ücretsiz erişim ve güncel konularda uzman görüşünü öğrenin. Çevrimiçi üniversite, öğrencilere çeşitli formatlarda profesyonellere dersler verir. Tüm derslerin ücretsiz olduğu ve özellikle siyaset, sanat, beşeri bilimler ve sosyal bilimlere odaklandığı ödüllü bir portaldır.
19-) LearningSpace
Kılavuz olan çevrimiçi öğrenim kaynakları içermektedir. Açık Üniversitedir. Bu siteden ücretsiz çevrimiçi kurslar indirebilir ve kullanıcı derecelendirmelerine göre rahatça arama yapabilirsiniz.
20-) Coursera
Dünyanın en iyi üniversitelerinden en iyi eğitimine evrensel erişim sağlayan başarılı bir eğitim sitesidir. Web sitesi, herkese çok sayıda kursu kapsayan ücretsiz çevrimiçi eğitim vermek için dünya çapındaki kurumlarla ortaklık kurdu.
21-) MIT Open Courseware
Neredeyse tüm MIT kurs içeriğinin web tabanlı yayınını içeriyor. Site, hayal kırıklığına uğratmayacak bağımsız bir çalışma sağlıyor. Hatta dersin verildiği dönemi ve yılı da gösteriyor. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan MIT, mükemmel ücretsiz çevrimiçi eğitim sağlamak için çok sayıda ders materyali ve ders talimatı sunmaktadır.
22-) Academic Earth
Dünyanın en iyi üniversitelerinden ücretsiz çevrimiçi kurslar koleksiyonunu içeriyor. Çeşitli konuları kapsar, okulu ve konuyu kategoriler olarak kullanarak ders aramanızı kolaylaştırır.
23-) Stanford Online
Stanford hocaları tarafından verilen ücretsiz çevrimiçi kursları içeriyor. Sitede sunulan kurslar seans bazlıdır. Bir web tarayıcısı veya iTunes kullanılarak tamamlanabilen yüksek kaliteli kurslar mevcuttur.
24-) Tufts Open Courseware
Akademik kaynaklara ücretsiz erişim sağlıyor. Profesörlerin dersleri, özellikle slaytlarda sunulan sitede mevcuttur.
25-) Harvard Extension
Çevrimiçi öğrenmek için yaklaşık 800 akademik kurs verilmektedir. Harvard kursları birinci sınıf materyallerle web sitesinde mevcuttur.
26-) FutureLearn
Üniversitede farklı dersler için yüksek kaliteli çevrimiçi eğitim veriliyor. Dizüstü bilgisayarınızı veya akıllı telefonunuzu kullanarak sitedeki derslere erişebilirsiniz.
İlgi Alanları İçin Öğrenme
Uzaktan ve Kendi Kendine Öğrenmek:
27-) Udemy
Türkçe yayını da olan Udemy, çevrimiçi öğrenme ve öğretme için küresel bir Pazar konumundadır.
Web sitesinde hem ücretsiz hem de ücretli içerik bulabilirsiniz. Dilerseniz derslerinden size özel kurslar da oluşturabilirsiniz.
Udemy, çevrimiçi öğrenmede bir dev haline geldi ve artık hemen hemen her konuda kurslar sunuyor. Kursların çoğu ücretli olmasına rağmen nispeten düşük fiyatlarla sunulmaktadır.
Kodlamayı öğretmekten bluetooth LED Akıllı Anahtarı yapmaya kadar birinci sınıf eğitmenler bulabilirsiniz.
28-) Khan Academy
Her yaş için kişiselleştirilmiş bir öğrenme kaynağıdır ve oldukça popülerdir. Bu web sitesinden ücretsiz video dersleri alabilirsiniz.
Khan Academy, matematik, fizik, kimya, sanat ve okulla ilgili diğer konularda bazı harika kurslar sunduğu için özellikle çocuklar için iyidir.
29-) Carnegie Mellon Open Learning Initiative
Öğrenmek veya öğretmek isteyen herkes için yenilikçi çevrimiçi kurslar sunmaktadır.
30-) Dave Conservatoire
Ücretsiz çevrimiçi müzik okuludur. Hem müzik hem de sanat eğitimi almak istiyorsanız, bu çevrimiçi müzik okulu, herkese birinci sınıf bir eğitim sağlamasıyla tanınır.
31-) Better Explaianed
Matematik için öğrenme platformudur. Matematik web sitesinde görsel derslerle öğretilmektedir.
32-) Londra Üniversitesi Podcastleri
Ücretsiz podcast’ler ve video içerikleri sunmaktadır. Adından yola çıkarak, siteden farklı derinlemesine konuları kapsayan ücretsiz podcast’ler alabilirsiniz.
33-) BBC Podcastleri
Podcast’lerde keşif fırsatları sunuyor. Sitede haftalık olarak farklı konulardaki podcast’ler sunulmaktadır. Konsantrasyon güncel olaylar, spor ve finans üzerinedir.
34-) Ed2go
Yeni bir hobi veya beceri öğrenmek için yüzlerce ilgi çekici çevrimiçi kurs içeriyor. Eğitmenler tarafından yönetilen uygun fiyatlı çevrimiçi öğrenme kurslarına bu portaldan erişilebilir.
35-) TED-Ed
Popüler TED’in gençlik ve eğitim girişimidir. Site, dünya çapında yeni konular ve keşifler hakkında video tabanlı dersler açısından zengindir. TED, çağdaş meseleler üzerine yaptığı konuşmalarla ünlüdür ve dünyanın her yerinde gerçekleştirilmektedir. TED’de ele alınan konular çok çeşitli olduğu için, bu kaynak özellikle konuşmacıların bağımsız görüşleri ile çok çeşitli konulara erişmek isteyenler için iyidir.
36-) SchoolTube
Öğrenciler ve eğitimciler için yönetilen video paylaşım platformudur. Platform, K -12 öğrenci ve öğretmen için video paylaşımını teşvik ediyor. Bu kaynaklardan tam olarak yararlanmak için, ebeveynler, çocuklarının okuldan öğrenmelerine yardımcı olmada aktif bir rol almalıdır.