Stresi Azaltan Öneriler – Eski Milli Eğitim Bakanlarından Emrullah Efendi demiş (miş): “Şu okullar olmasa eğitimi ne güzel idare ederdim.” Oysa olmaması gereken eğitim değil, eğitimin ürettiği stres ortamı. Emrullah Efendiyi şu şekilde doğru anlayalım: “Stres olmasa eğitimi yönetmek daha kolay olurdu!”
Aslında korona virüsünün hareketli olduğu yıllarda bu temenni gerçekleşmişti. Çalışanları ve öğrencileri strese sokan şartlar ortadan kalkmıştı. Sabah erken kalk, hazırlan, servise bin, trafik, geç kalma, sınavı kaçırma… gibi stresorlar ortadan kalkmıştı. Çünkü kamu veya özel tüm eğitim kurumları kapalıydı.
Öğretmenler hayatlarının baharında gibilerdi. Uzaktan eğitimin acemiliği ve güçlüklerini zamanla aşsalar da sorun yoktu; çünkü mazeret çoktu. Öğrenciler, resmen evin efendisi konumuna yükseldiler.
İşte manzara buydu; Korona Günlerinde Aşk gibi bir filmdi yaşadıklarımız; yani 2019-2020-2021-2022 yıllarında. Ortadaki iki tarih koronanın acımasızca can aldığı yıllardı…
O tarihlerde şunları da yazmışız. Acaba hiç aldıran oldu mu?
“Burada özellikle öğretmenlerin bu yeni normal durumda eğitim sistemlerini geliştirmeleri gerekiyor. Derse hazırlık, çeşitlendirilmiş sunum teknikleriyle derslerini cazibe merkezi haline getirmeliler.”
“Ocak 2021 başına kadar bu durum devam edecek; ancak sonrası hala meçhul. Yaz ve sonbahar aylarında, onca hazırlığa rağmen okullar açılamadı. Bir kronik öngörülemezlik söz konusudur. Bu durum işin bir parçası olan tarafların; velilerin, eğitim yöneticilerinin, öğretmenlerin ve öğrencilerin sinir sistemini yıpratmakta ve strese neden olmaktadır.”
Konuya stres açısından baktığımız için okumaya devam edin; çünkü aynı durumlar hala geçerliliğini koruyor.
Neden stres yükleniyoruz?
Stresi Azaltan Öneriler – Beynimiz ve bedenimiz her gün milyonlarca parça duyusal bilgi ile doludur. Ancak artan anksiyete ve endişeyle, bu hisler stres yanıt sistemlerimizi tetikleyerek bedenlerimizin ve beynimizin kendimizi bulduğumuz bir hayatta kalma durumuna geçmesine neden olabiliyor. Sonuçta kronik olarak kendimizi güvensiz, düzensiz ve stresli hissediyoruz.
Bu duygular şu semptonlarla “ben de varım” dedirir:
Vücutta gerginlik, gergin kaslar, baş ağrısı, mide bulantısı, hızlı kalp atışı, nefes darlığı veya çeşitli başka hisler şeklinde ortaya çıkabilir.
Bu hisleri ve duyguları nasıl deneyimlediğimizi metabolize etmez ve işlemezsek, bağışıklık sistemimiz tehlikeye girebilir; kendimizi her gün bir kavga, kaçış veya donma tepkisinde yaşarken buluruz.
İşlenmemiş olumsuz duygular vücudumuzda ifade edilebilir ve midemizde bir düğüm veya boğazımızda bir yumru hissedebilir veya boğulup ağlayabiliriz. Vücudumuzu sıcak ve terli hissedebilir veya kulaklarımızda veya kafamızda bir darbe hissedebiliriz.
Aşağıda, sinir sistemi düzenlemesini ele alan ve her gün sadece bir veya iki dakika içinde uygulanabilen uygulamalar ve stratejiler bulunmaktadır.
Sakin bir beyin başka bir beyni sakinleştirebilir. İç dengemizi bulduğumuzda ve topraklanmış hissettiğimizde bunu öğrencilerimiz ve meslektaşlarımızla paylaşabiliriz. Negatif veya pozitif duygular bulaşıcıdır ve sinir sistemimizin sağlığına öncelik verdiğimizde, bu sağlığı ve refahı çevremizdeki herkesle paylaşabiliriz.
Bunu da Okuyun
Stres Nedir? Neden Olur, Nasıl Yönetilir?
Sakinleşmenin 5 Basit Yolu
# 1 – Diyaframdan nefes alın
Stresi Azaltan Öneriler – Birkaç uzun, derin karın nefesleri, sakinleştirici seslerle birleştiğinde, yıpranmış bir sinir sistemine ritmik iyileşme sağlar.
Uyumadan önce veya uyandığınızda ilk iş olarak, dışarı çıkın ve sadece gece veya sabah seslerini dinleyin. Rahatça oturun ve iki veya üç dakika boyunca birkaç derin nefes alın, nefes aldığınızdan birkaç saniye daha uzun süre nefes verin. Sabah kuşlarının ritmini dinleyin.
# 2 – Huzur verici bir davranışı uygulayın
Stresi Azaltan Öneriler – Bazı jimnastik hareketlerinin kaygıyı hafifletmek ve sinir sistemini sakinleştirmek için faydaları konusunda giderek artan araştırmalar var. Günün bunaltıcı hislerinden anında rahatlamanın en güçlü yollarından biri, bacaklarınızı duvara 90 derece açıyla sırt üstü yatmaktır. Başınızın altına bir yastık koyabilirsiniz, ancak bacaklarınız yüksekte iken, birkaç dakika ayırın ve her nefes alışınızda onun yükselip alçaldığını hissederek karnınıza kadar nefes alın. Bu poz vücutta bir endişe salgılanmasına neden olur.
# 3 – Kendi kendinizle konuşun
Stresi Azaltan Öneriler – Anadolu’da “kendi kendine konuşana deli” deseler de, desinler; aldırış etmeyin. Sağlığınız ve psikolojiniz daha önemlidir.
Özellikle üçüncü şahısla yüksek sesle konuşmak stresli anlarda son derece yardımcı olabilir. Kendi başınıza iseniz, bir problem hakkında söylemeniz gerekenleri söyleyin ve ardından seçenekler veya sonuçlar hakkında konuşun.
Kendinizi doğrulayın ve yatıştırın. Yalnız değilseniz, daha sonra yüksek sesle konuşana kadar endişelerinizi ve zorluklarınızı yazmak için bir dakikanızı ayırın. Dinlemeniz gereken yatıştırıcı ve rahatlatıcı kelimeleri eklemeyi deneyin ve ihtiyacınız olduğunda bunları yüksek sesle söyleyin.
# 4 – Neyi kontrol edebileceğinizi kontrol edin
Stresi Azaltan Öneriler – Kendinizi bunalmış ve endişeli hissettiğimizde, neyin gerçekçi ve bizim kontrolümüzde olduğuna dair bakış açımızı kaybedebiliriz; bu nedenle deneyimlerin, olayların veya olayların kısa bir listesini oluşturmak faydalı olabilir.
Kontrol edebileceğimiz ve edemeyeceğimiz durumlar hangileridir. Bazen düzensiz olduğumuzu hissettiğimizde, duraklamayı unutur, geri adım atar ve daha derin bir bakış açısı bulmaya çalışırız.
Eğitimciler olarak sorunları çözmek, sorunlu öğrenci duygularını yatıştırmak ve hızla bir çözüm bulmak istiyoruz. Çoğu zaman, deneyimin ortaya çıkmasına izin vererek, bırakıp gözlemlememiz gerekir. Sessizliği takip edin. Tefekkür sessizliğinin içeri girmesine ve çalışması tamamlandığında gitmesine izin verin.
# 5 – Mırıldanma veya şarkı söyleme
Stresi Azaltan Öneriler – Mırıldanmak ve şarkı söylemek, vücudumuzun beyin sapından gelen kritik bir sinir olan vagus (akciğer-mide siniri) sinirini harekete geçirir.
Yutkunma, sindirme ve kalbin atışı gibi vücudun otomatik işlevleriyle ilişkilidir ve beyne her şeyin yolunda olup olmadığı sinyallerini iletir.
Bu siniri harekete geçirmek temelde beyninize sakin ve rahat olduğunuzu söylerken, parasempatik sinir sistemini kalp atış hızınızı ve solunumu yavaşlatmak ve kan basıncınızı düşürmek için uyarır.
Ses kutumuz vagus sinirine bağlıdır, bu yüzden mırıldandığımızda veya şarkı söylediğimizde, bu siniri harekete geçirir ve beyin ve vücutta sakin bir sinir sistemi tepkisi başlatırız.
Bu konuda sakinleştirici müzik seçenekleri, mırıldanırken veya şarkı söylerken sakin, hoş bir duygusal deneyimle ilişkilendirdiğimizde stresi de sevebilirsiniz.
Aşağıda sizin için seçtiğimiz ve ruha işleyen müzik listesini mırıldanalım:
- D Major’da Canon (Johann Pachelbel)
- Clair de Lune (Claude Debussy)
- Weightless (Marconi Union)
- Watermark (Enya)
- Someone like you (Adele)
- High and Dry (Radiohead)
- Let It Be (The Beatles)
- Were are you going? (Dave Matthews Band)
- Now we are free (Hans Zimmer)
- Whisper of a Thrill (Thomas Newman)