Sağlık ve ZindelikStres Yönetimi

Stres Neden Olur – Stresle Nasıl Baş Edilir?

Stres Neden Olur / Stresle Nasıl Baş Edilir – İki kardeş bir alkolik babanın elinde büyümüştü. Büyüdüklerinde her iki kardeş, annelerinin daha önce terk ettiği dağılmış yuvadan ayrılıp farklı şehirlerde hayatlarını geçirmeye başladılar. Yıllar sonra, bir psikolog, “Dağılmış evlerde, alkolün çocuklar üzerindeki etkisi” konulu bir araştırma için bu iki kardeşi de buldu ve onlarla bir dizi görüşmeler yaptı.

Araştırma sonuçları yayınlandığında iki kardeş birbirlerinden dikkat çekecek şekilde farklıydılar. Biri inanılmaz şekilde tertemiz ve alkolün bir damlasını bile ağzına sürmemişken, diğer kardeş ise tıpkı babası gibi alkolik olup çıkmıştı.

Psikologlar, kardeşlere içinde bulundukları durumun nedenini sordular. İkisinin de cevabı aynıydı:

“Böyle bir babaya sahip olan bir evlattan daha ne beklenebilirdi ki?”

Bu çalışma Kanadalı ünlü fizyolog bilim insanı Dr. Hans Selye tarafından yapıldı. Dr. Selye “Stresin Babası” olarak da anılmaktadır. İnsanların mikroplardan çok, hayal kırıklarının neden olduğu dejenerasyon hastalığından öldüğünü savunan bir biyologdur. 1907’da Viyana’da doğdu. Tıpta, endokrinolojinin öncüsüdür.  Ve “Bir alkolik babanın iki oğlu” araştırmasını da New Realities’de makale olarak da yayınladı.

STRESLE NASIL BAŞ EDİLİR – BİLGİ NOTU

İyi stres, çalışmak ve hedefe ulaşmak için motive eder. Kötü stres, sürekli devam eder, baskı ve hastalıklara neden olur. Kötü stresin yer edinmesi ve insanı sürükleyeceği muhtemel aşamalar şunlardır:
1) Alarm: Otonom sinir sistemi, salgı bezlerini uyarır vücuda çok miktarda biyokimyasal madde pompalar ortaya çıkacak acil durumla uğraşmaya hazırlanır.
2) Direnç: Stresli ortama bir tür uyum yapar. Sanki normal koşullardaymış izlenimi verir ama organizma yorulur.
3) Tükenme: Vücut, artık stersin baskısına dayanamaz, hastalıklar başlar.


Araştırmanın ortaya çıkardığı gerçek şudur:

Bu hikaye; streste, sağlıkta ve insan davranışlarında örtülü bir temel kuralın olduğunu gösteriyor. R.H. Schuller’e göre, “Hayatta sizi başkalarından farklılaştıran yaşam koşullarınız ve başınıza nelerin geldiği gibi olayların birincil derecede bir önemi yok. Önemli olan kısmı karşılaştığınız her bir duruma nasıl tepki verdiğinizdir. Aynı şartlara sahip her insan, seçimleriyle yaşadığı duruma karşı olumlu-olumsuz bir tepkide bulunmaktadır.

Böylece, sonuçta şunu söyleyebiliriz:

Stresle Nasıl Baş Edilir: Stres, stres nedeni olarak gördüğümüz etkenden kaynaklanan bir sonuç değildir. Bundan ziyade, her bir olayın yorumlanan, tahmin edilen veya algılanan sonuçlarından elde ettiğimiz bir sonuçtur.Olaylara karşı verdiğimiz tepki strese neden olduğuna göre, doğru tepki vermek için daha fazla seçeneklere sahip olmamız gerekiyor. Ne kadar fazla seçenek, o kadar az stres! Şu yer kürede aynı ülkede, aynı şehirde, aynı ailede yaşayıp aynı şartlarda aynı olaylarla karşılaştığımız halde, bu olaylara verdiğimiz tepkiler insan sayısınca farklı farklıdır. Yaşadığımız tüm olaylar veya şartlar aynı olduğu halde bir kısmımız stresten uzak yaşarken, bir kısmımız psikologların kapılarını aşındırmaktayız. Temel nedenler aynı, verdiğimiz tepkiler farklı, hem de çok farklı.

STRES İLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Daha az stres için ne yapmalıyız?

Yapılması gereken şey, stres dolu durumlara karşı gösterdiğimiz reaksiyonları, tepkileri geliştirmektir. Yani alternatif düşüncelere, yaratıcı düşünme ve farklı problem çözme becerilerine sahip olunmalıdır. İnsanlar başta olmak üzere tabiattaki diğer varlıklara karşı müşfik, şefkatli ve acıma duygusuyla donatılmış bir sevgi yüklü olmak, bardağın dolu tarafından bakmak, olumlu düşünmek, inançlarımıza dayanmak strese yol açan yorumlarımızı anlamlı hale getirecektir.

Ayrıca, verdiğimiz tepkilerden önce, karşılaşılan durumların aşılmasında öncelikle sabır gelmektedir. Sabır gücünü yerinde ve iyi kullanmak bizi rehabilite edebilir. Sonra danışmak, istişare etmek, akıl almak, bilene sormak gibi akılcı  atılımlar, vereceğimiz son karara olumlu katkı verecek ve daha doğru yorumlar yaparak kötü stresin etkisinden az hasarla kurtulmuş olacağız.

Düşük Magnezyum, Düşük DHA Oranı ve Artan Stres

Vücuttaki magnezyum oranının düşük olması ile beyinde düşük DHA oranı arasında strese karşı zayıflık arasında ciddi bir ilişki var. Bu konuyla ilgili bilgilere ulaşmak ve bu maddeleri hangi besin kaynaklarından elde edebileceğinizi öğrenmek için aşağıda verilen iki makaleyi de okumanızı tavsiye ediyorum.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Stres Nedir – Neden Olur – Nasıl Yönetilir?

DHA İle Sınav Stresi Nasıl Atlatılır

Yüksek Dha İle Öfke Kontrolü Ve Öfkenin Anatomisi

Başa dön tuşu