İstediğiniz Sonuçları Alan Sorular Nasıl Sorulur?
Soru Sorma Sanatı: İnsanlarla iyi iletişim kurmak, konuşmalarınızın etkili olmasını sağlamak ve istediğiniz cevabı alabilmek için öğrenmeniz gereken en önemli şey: soru sormayı bilmektir. Soru sormak ise bir sanattır.
Soru sorma iletişimde en kritik hususlardan biridir. Aynı soruya hem “Evet”, hem de “Hayır” cevabı almak sizin elinizdedir. İletişimde aynı ifadeyi söyleyen iki cümleden biri pozitif tepki alırken, diğeri negatif tepki alabilmektedir.
Geçenlerde okuduğum, iki keşiş arasında geçen bir konuşma soru sorma sanatı konusunu çok güzel bir şekilde ortaya koymaktadır.
İki keşiş bütün gün olduğu gibi hem dua ediyor, hem yürüyor ve hem de konuşuyorlardı. Daha genç olan keşiş, yaşlı keşişe “Etrafta dolaşırken ve burada manastırda dua ederken sigara içmenize izin verildiğine şaşırdım sevgili kardeşim. Manastıra katıldığımda ben de Baş Rahibimize sigara içmeyi sordum ve cevabı hayır oldu. Siz problemsiz olarak nasıl böyle sigara içebiliyorsunuz?” dedi.
Kıdemli keşiş gülümsedi ve “Sevgili kardeşim, muhtemelen Baş Rahibe dua ederken sigara içmenizin uygun olup olmadığını sordunuz? Doğru mu, böyle mi sordunuz?
“Evet,” dedi genç keşiş. “Ona dua ederken sigara içmemin uygun olup olmadığını sordum ve bana onay vermeksizin dik dik baktı ve bunu sormana bile şaşırdım diye cevap verdi.”
“Aah, aah !,” diye haykırdı kıdemli olan keşiş. “Sevgili kardeşim öncelikle nasıl soracağını bilmiyorsun. Bunların hepsi ve alacağın cevaplar soruyu nasıl ortaya koyduğuna bağlı. Manastıra katıldığımda, ben de Baş Rahibe sigara içmeyle ilgili bir sordum, ama biraz farklı bir şekilde. Üstat, sigara içerken dua etmem benim için uygun mu? diye sordum. O da bana. Elbette oğlum. İstediğin her zaman ve şartta dua edebilirsin, diye cevap verdi.”
Soru sormada, iletişimin diğer tüm yönlerinde olduğu gibi, önemli olan ne dediğiniz değil, nasıl söylediğinizdir. Kısacası, yanıtlara giden yol, soru sormanın inceliklerini bilmekten geçmektedir. Kime, neyi, ne zaman, nerede, niçin ve nasıl sorduğumuz, yanıtları belirleyen temel unsurlardır.