Hayatımız sadece bizim yönettiğimiz bir süreç değildir. Çevremizdeki negatif veya pozitif etkenler hepimizi etkilemektedir. Bunların içinde okuduğumuz kitaplar ve izlediğimiz filmler de vardır. Bazen izlediğiniz bir film veya okuduğunuz bir kitap hayatınızı değiştirebilmektedir. Özellikle pozitif motivasyon filmleri sınırlarımızın ötesine ulaşmak için bize ilham vermektedir. Bugün sizlerle sinema tarihinin en iyi 10 motivasyon filminin neler olduğunu paylaşmak istiyorum. Kimbilir belki ben de bu motivasyon filmlerinden birini izlemenize vesile olarak hayatınıza pozitif bir dokunuşta bulunurum.
İşte sinema tarihinin en iyi 10 motivasyon filmi ve fragmanları:
1 NUMARA: “İyilik Bul İyilik Yap” – 2000 (Pay It Forward)
Sosyal bilgiler öğretmeni tarafından verilen dünyayı değiştirebilecek bir proje ödevi için motive olan 11 yaşındaki Trevor McKinney, yapılan iyilekler doğrultusunda genişleyen bir hayali ağ planı yapar. Fikir şudur: kendisine rastgele iyilik yapılan kişi bunun karşılığı olarak tanımadığı üç kişiye iyilik yapacaktır. Böylece dünyanın daha güzel bir yer olacağına inanmaktadır. Bu hayali ağ planının başta sosyal bilgiler öğretmeni olmak üzere, Trevor’ın ailesinin ve annesinin hayatını etkileyen problemlerin çözülmesi üzerinde çok önemli sonuçları olur. Trevor hayal edemiyeceği birçok iyi olaylara vesile olur.
2 NUMARA: “Ölü Ozanlar Derneği” – 1989 (Dead Poets Society)
1950’lerin son döneminde muhafazakar New England hazırlık okulunda çalışan İngilizce öğretmeni John Keating sıradışı bir öğretmendir. Okulun tutucu ve katı disiplin sloganına rağmen, Keating şiir öğretim yoluyla öğrencileri kendini ifade etmeye teşvik eder. Keating öğrencilerine ders kitaplarını yırtıp atmalarını, kalıplaşmış düşünce şekillerinden uzaklaşmalarını ve hayatlarını dolu dolu yaşamalarını öğütlemesiyle okulun statükocu tavrına son derece zıt bir profil çizmektedir. Başrolü güçlü bir performans ile Robin Williams tarafından oynanan bu filmi, kariyer ve para odaklı olmanın aksine, sanat ve eleştirel düşünme ile dolu bir hayat istiyen herkesin izlemesi gerekir. 1989’da dört dalda Oscar’a aday olan Ölü Ozanlar Derneği, Tom Schulman’a En İyi Senaryo ödülünü getirmişti.
3 NUMARA: “Umudunu Kaybetme” – 2006 (The Pursuit of Happyness)
Will Smith ve onun gerçek hayattaki oğlu Jayden tarafından oynanan bu biyografi, şansı ters dönen Chris Gardner adlı bir satıcının hikayesini anlatır. Bütün birikimini kemik yoğunluğu taraması yapan cihazlara yatırmasının ve kariyer merdivenlerini tırmanmak için ücretsiz bir staj dönemini kabul etmesinin ardından kendisi ve ailesi finansal sıkıntıya düşer. Ancak eşi sıkıntılara daha fazla katlanamayarak onu terk eder. Christopher adındaki oğulları babasının yanında kalır. Karısının terk edişi de yetmezmiş gibi bir de ev sahibi baba–oğulu dışarı atar. Sokaklarda kalıp, tuvaletlerde, düşkünler evinde çalışarak ayakta durmaya çalışır. Bu korkunç şartlara ragmen Gardner’ın hedefine odaklanma yeteneği, iyi bir baba olarak kalmayı başarmasının yanında, vakti geldiğinde en mükemmel kapıları kendisine açacaktır.
4 NUMARA: “Şahane Hayat” – 1946 (It’s a Wonderful Life)
Jimmy Stewart’ınn başrolünü oynağı bu film ipin ucuna gelmiş olan George Bailey hakkındadır. Usulsuz kullandığı banka parası yüzünden intiharı düşünürken, George’un koruyucu meleği Clarence belirir. Clarence George’u intihardan vazgeçirmek için, hayatındaki insanlar George’la hiç tanışmamış olsalardı ne şekilde bir hayat süreceklerdi göstermek ister. Bu sıradışı deneyim sonucunda George iyi niyetinden dolayı ne kadar çok insana yardım ettiğini ve hayatın içindeki kendi değerini anlar. Bu Frank Capra klasiği motivasyon filmi, hepimizi sayısız küçük şekillerde dünyayı nasıl değiştirdiğimizi düşünmeye davet etmektedir. Her izleyenin kendisini iyi hissettiği yapım, izleyende pozitif duygular uyandırmaktadır.
5 NUMARA: “Rudy” – 1993
Kolej futbol takımında oynamak için gerekli fiziksel özelliklerinin eksik olmasına rağmen, Daniel Eugene “Rudy” Ruettiger’i prestijli Notre Dame Üniversitesi takımında oynamak için hiçbir şey durduramayacaktır. Sahip olduğu azim ve hayalini yerine getirme arzusu ile donanmış bu adam önündeki engelleri bir bir geçerek hayalindeki okula girer ve takımda oynamak mümkün olana kadar koça ve teknik direktöre musallat olur. Rudy bu filmle hepimize biraz azim ve yürek ile çılgın hayallerin bile gerçekleştirilebileceğini gösteriyor.
6 NUMARA: “Can Dostum” – 1997 (Good Will Hunting)
Bu drama, dahi olduğu bilinmeyen ve MIT’de kapıcı olarak çalışan 20 yaşındaki Will Hunting’in hikayesidir. Bir kişiye saldırması sonucu hapsedilmeyle karşı karşıya kalır. Will bir anlaşma sonucu hapis cezasını, bir matematik profesörünün vesayeti altında terapi de almak kaydıyla çalışma şeklinde çekmeye razı olur. Bu süreçte, kapasitesi ne olursa olsun, zihinsel yeteneklerinin kendisini kötülüklerinden, geçmişinden ve işlevsiz ilişkilerinden kurtarmaya yetmeyeceğini keşfetmeye başlar. Matt Damon ve Robin Williams’ın çarpıcı performansları, bu hikayede insanın iç düşmanlarını anlaması için bir dahi olması gerekmediğini anlatmaktadır.
7 NUMARA: “Forrest Gump” – 1994
Akıllı bir adam olmayabilir, ama o aşkın ne olduğunu bilmektedir. Forrest Gump’ın çoğumuzun sadece hayal edebileceği bir hayatı vardı. Şükür ki ilham veren hikayesini paylaşmak konusunda utangaç değildir. Düşük I.Q. sahibi Forrest Gump Jenny ile tanışır ve ona aşık olur. Gump aralarında Elvis Presley, Kennedy, Nixon’ın da olduğu tarihi kişilerle kaza eseri tanışır ve olaylar 50’lerden 70’lerin sonuna kadar gelen bir süre zarfında gelişir. Gump tamamen tesadüf olarak Vietnam savaşına ve Amerikan yakın tarihinin önemli olaylarına şahitlik eder ve hatta rol alır. Ancak bilmeden yaptıklarının ne kadar önemli sonuçları olduğundan da haberi yoktur.
8 NUMARA: “Kör Nokta” – 2009 (The Blind Side)
Bu biyografik motivasyon filmi, Amerikan Ulusal Futbol Ligi (NFL) oyuncusu Michael Oher’in gerçek yaşam hikayesini anlatmaktadır. Uyuşturucu bağımlısı annesi ve 13 kardeşi arasında silik yaşam sürmektense sokaklarda yaşamayı tercih etmiş melez bir çocuktur Oher. Vesayet altında bakımdan kaçtıktan sonra, evsiz barksız iken koruyucu zengin bir aile tarafından koruma altına alınır. Koruyucu aile ve destekleyici öğretmenler sayesinde okula tekrar başlayan Oher okul notlarını yükseltir ve lise okul takımına girer. Sahadaki fiziksel yetenekleri kolej bursu kazanmaya kadar uzanır. Fakirlikten zenginliğe uzanan bir serüvenin hikayesi olan bu film tam bir motivasyon yapıtıdır.
9 NUMARA: “Sakıncalı Düşünceler” – 1995 (Dangerous Minds)
Louanne Johnson, eski bir denizcidir. Ötekileştirilmiş kesimlerin ve ezilmişlerin devam ettiği bir okula öğretmen olarak çalışmaya başlar. Kopuk ve kuralsız öğrencilerin bulunduğu bu lise öğretmenlerini yıldırmaktadır. Eski bir bahriyeli olan Johnson, hepsi toplumun dışlanmış kesimlerinden gelen öğrencilerin bulunduğu bu lisede daha fazla görevine odaklanır. Bu çocuklara hem akademik, hem de aile yaşamlarında yardım etmek için alışılmadık yöntemler dener. Gerçek bir hikayeden uyarlama olan film, bir eğitimcinin motivasyonunun neler yapabileceğini gösteren güzel bir örnektir.
10 NUMARA: “Rocky” – 1976
Bu spor dram filmi Philadelphia’lı ağır siklet boksörü Rocky Balboa’nun yükseliş mücadelesini anlatmaktadır. Rocky hayatını borç tahsilatı yaparak kazanmaktadır. Arada bir amatör olarak boks salonlarına takılmaktadır. Amerika’da yeni yılın boks maçlarının programları tamamlanmak üzeredir, ancak Apollo Creed isimli yenilmez boksör sakatlanmıştır. Bu başarılı boksörün önerisi üzerine turnuvaya adı duyulmamış amatör bir boksör alınacaktır. Bu isim Rocky’den başkası değildir. Rocky artık yılın en önemli maçının aktörlerinden biridir ve bu zorlu hazırlanma sürecinde en büyük yardımcısı antrenörü Mickey ve büyük aşkı Adrian olacaktır. Bu motivasyon filmi çalışma ve azmin sonucunu gösteren ilham veren bir yapıttır.
Başarı dileklerimle…
Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu
Dünya Hafıza Olimpiyatları Başkanı
© 2013 – Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.