Dünya çapında uygulanan standart testlerin başını TOEFL çeker. TOEFL, ABD, New Jersey’de bulunan, yaşı bir asra yaklaşan Education Testing Service (ETS) tarafından üretilen ve uygulanan dil seviye belirleme sınavıdır.
Dünyanın farklı ülkelerinde ve özellikle ABD üniversitelerinde okuyabilmek veya lisansüstü çalışmalar yapabilmek için üniversitelerin belirlediği baremlerde TOEFL dil puanı almanız gerekmektedir.
Tüm sınav türlerinde olduğu gibi, farklı türleri olan TOEFL’a girmek de neredeyse her zaman stresli bir deneyimdir. Çünkü ihtiyacınız olan bir puan almanız gerekiyorsa ve bu sizin için hayat-memat olayı ise daha çok hazırlık yapmanız gerekmektedir.
İkinci stres kaynağı ise, TOEFL sınavına girmek için önemli bir para ödüyorsunuz; ancak bu fazla bir miktar olmasa da TOEFL’a hazırlanmak için kurslara veya diğer öğretim veren kuruluşlara etek dolusu para harcıyorsanız konu daha önemli hale geliyor. Çünkü TOEFL için açılan kurslarda ücretler pek de düşük değil.
Ancak, bunların hiçbiri için yapılacak bir şey yok.
Yapmamız gereken TOEFL’e iyi hazırlanmaktır.
Ayrıca, sınav gününde stres seviyenizi azaltmak için yapabileceğiniz önemli işlemler var.
Ben burada, size etkili bulduğum TOEFL hazırlık stratejilerinden kısaca söz edeceğim. Daha önce www.kisiselgelisim.com adresinde yayınlanan makalelerimizde önemli bilgiler sunmuştuk. Onara da bakabilirsiniz.
İyi Bir Dinleyici Ve Dinlerken İyi Bir Not Alıcı Olun!
TOEFL sınavında ses kliplerini yalnızca bir kez dinleme hakkınız vardır. Daha sonra sizden dinlediğiniz ses klipindeki konuyla ilgili soruları yanıtlamanız, konuşmanız veya yazmanız istenecektir.
Sesi tekrar çalamayacağınız için iyi bir not alıcı olmanız gerekir. Ana dilinizde veya İngilizce olarak not alma alıştırması yapabilirsiniz. Her ikisinden birini yapmak muhtemelen en iyisidir. Amacınız, konuşmacının söylediği hiçbir şeyi kaçırmadan gerçek zamanlı olarak not almayı öğrenmektir.
Farklı uzunluklarda ve karmaşıklık düzeylerinde çeşitli farklı ses klipleri deneyin; ardından klipi tekrar dinleyin, notlarınızın doğruluğunu çek edin. Notlarınızın düzeni ve el yazınızın okunaklı olması önemlidir. Kendinden emin bir şekilde not alabilmek ve tüm önemli bilgileri gerçek zamanlı olarak kaydedebilmek TOEFL sınavında sana çok yardımcı olacaktır.
Sık Sık Deneme Testi Yapın
Hangi seviyede olduğunuzu sıklıkla kontrol edin. Bunun için deneme testleri yapın ve kendinize ayna tutun.
Elbette kendiniz hakkında bir kanaatiniz vardır. Belirli bir puanda olduğunuzu ve olmanız gereken seviye puanının kaç olması gerektiğini de bilirsiniz.
TOEFL hazırlık döneminiz boyunca, yalnızca deneme testleri yaparak hedefinize yaklaşıp yaklaşmadığınızı bilebilirsiniz. Deneme testleri ayrıca sınav günü karşılaşacağınız sınav ortamı, soru türleri ve kısıtlamalar hakkında bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır.
Rutininiz Olsun; Her Gün Okuyun
Ana dili İngilizce olan kişiler bile kelime dağarcıklarını okuyarak oluştururlar. Siz Türkçe biliyorsunuz; Türkçe sınavına hazırlıksız girseniz, kaç puan alırsınız? Nitekim YKS ve LGS sınavlarında çocuklar Türkçe sınavlarından dökülmüyorlar mı?
Oysa, ne kadar çok ve geniş okursanız, kavramlara ve kelime dağarcığına o kadar fazla sahip olursunuz. Ne kadar yakından okursanız, okuduğunu anlama becerilerinizi o kadar geliştirirsiniz.
İngilizcede iyi bildiğiniz konuların yer aldığı metinlerden çok, daha farklı ve çeşitli metinlere dayalı okuma metinlerine ağırlık verin. TOEFL sınavınızda hangi konuların çıkacağını asla bilemezsiniz, bu nedenle çok çeşitli alanlardaki bilgilere sahip olmak en iyisidir.
Podcast’leri Dinleyin
BBC’yi veya Youtube gibi farklı konuşmalar, metinler gibi çeşitliliğin hakim olduğu mecralardan faydalanın.
Komedi veya haberleri seviyorsanız, çevrimiçi olarak çok sayıda İngilizce konuşan radyo var.
Doğal hızlarında İngilizce konuşan anadili İngilizce olan kişileri dinlemek, dinlediğini anlama yeteneğinizi geliştirecektir.
Podcast’in bölümlerini çalarak ve konuşmacının telaffuzunu taklit etmeye çalışarak da konuşma becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
Bir kaydı anlamak, bir videoyu anlamaktan daha zordur, çünkü karşılıklı konuşmalarda aynı bağlam ve ipuçları olmayabilir. Bu, podcast’leri İngilizce film veya TV şovu izlemekten daha iyi dinlediğini anlama alıştırması yapar.
Yazmak Dokunmaktır; Dokunmayı Öğrenin
Sınavın yazma bölümü en ilginç bölümlerden biridir. Çünkü bilmek okumak, dinlemek ve anlamak veya gramer bilmek; bunlar tamam da klavye kullanma alışkanlığınız yoksa, çok zaman kaybedersiniz. Hemen öğrenmeniz gereken Q Klavyedir!
Cevaplarınızı Q klavyede yazacaksınız, eğer bilmiyorsanız öğrenin. Yoksa tüm zamanınızı klavyeyle uğraşarak geçirirseniz, iyi bir kompozisyon yazmak için fazla zamanınız kalmaz.
Basit bir beceri gibi görünüyor, ancak birçok insan buna hazırlanmayı unutuyor. Test tarihinizden çok önce bir Q klavyede hızlı bir şekilde İngilizce yazabildiğinizden emin olun. Dokunarak yazmayı öğrenmenize yardımcı olacak birçok ücretsiz çevrimiçi araç vardır.