Çocuk ve Zeka

Okuma Sevgisi – Çocuğunuza Kitap Okumayı Nasıl Sevdirebilirsiniz?

Önce sizden başlayalım: Doğru bir model olun!

Okuma sevgisi – Çoğu anne ve baba, kendi hayatlarında başaramadıkları bir amacı başarması için çocuklarına yükleme hatta baskı yapıyorlar. Özellikle kitap okuma veya okutma konusu da böyledir. Hayatında, elinde hiçbir kitapla görülmemiş, hiçbir kitap fuarında bulunmamış, hiçbir kitabevinin önünden geçmemiş, kütüphane denilince aklında bir mekan bile canlanmayan anne ve babaların çocukları, eğer okumayı seviyorsa, bunun nedeni anne ve babasına rağmen, farklı etkenlerden etkilenmiş olmalarıdır.

Biraz anne ve babalara yüklendiğimin farkındayım; çünkü biz, çocuklarımızın birer rol modeliyiz. Onun için atasözü der ki, “Çocuklarınızı eğitmenize gerek yok; zaten onlar size benzeyecekler!” Bir başka atasözü de “Armut dibine düşer!” der.

Okumak Bir Tutkudur.

Okuma sevgisi çocukların akademik hayatlarında başarının ön şartlarından birincisidir. Okumayı sevmeyen bir çocuğun ders çalışmayı sevdiği nerede görülmüş?

Oysa okumayı seven veya en azından okuyan bir çocuğun genel bilgi düzeyi yükseldiği gibi, gelişen kelime dağarcığı kavramlarla ve kelimelerle düşünen beynini etkin kullanabileceği anlamında da gelir.

OECD raporuna göre, zevk için okumaya harcanan zamanın, bir çocuğun gelecekteki başarısı için önemli bir gösterge olabileceğini öne sürüyor. Hatta bu bulgu, ailenin sosyoekonomik durumundan bile daha önemli konumda. Bu nedenle, birçok ebeveynin çocuklarını kitaplara alıştırmakla ilgilenmesi şaşırtıcı değildir.

Ancak bazı anne babalar ve bazı öğretmenler tarafından kullanılan, doğru olmayan bazı okuma yöntem ve uygulamaları da çocukları okumaktan soğutabilir.

Öte yandan, zevk için okumak istemeyen çocukların okumaya başlamak için etkilenebileceğine dair ikna edici kanıtlar var. Kaynak 9 ila 12 yaşları arasındaki bir kitap kulübündeki bir grup çocuğun okuma alışkanlıklarını araştıran doktora araştırmasında, çocukları boş zaman okuma sevgisi geliştirmeye ikna etmenin yollarını ortaya çıkardı.

Çocuğunuzun Hayatına Okumayı Nasıl yerleştirebilirsiniz?

Okuma sevgisi – Okumak insana yakışır, çocuklara daha çok yakışır. Eğer kitapları aile rutininizin bir parçası olarak görürseniz, çocukların zihinsel erken gelişimi, dil ve sosyal becerilerinin akranlarından daha fazla geliştiğini görürsünüz.

Ebeveynlerin bazen çocuğuyla hayata dair değerler öğretme isteğindeki başarısızlığın yerini en güzel tamamlayacak olan kitaplardır. İnsanlar gurur kırıcı olabilir, ama kitaplar asla; gururu kırmadan tedavi eden bir ilaçtır.

Bunu da okuyun!

Kitap Okuma Alışkanlığı Edinmek İçin Çocukların Okuması Gereken 9 Neden 7 Eylem

Aşağıda size bazı ipuçları vereceğim. Bunları ailenizde veya okulda çocuklarınıza rahatlıkla uygulayabilirsiniz:

Önce sizden başlayalım: Doğru bir model olun!

Okuma sevgisi – Çocuklar sizi okurken görürlerse, onlar da size benzemek isteyecek, en azından taklit ederek de olsa kitaba dokunacaktır. Bu oluyorsa ilerisi açık demektir.

Birlikte okuyun!

Akşam evde bir okuma saatiniz olsun istemez misiniz? Ortak bir kararla yarım saat de olsa bir okuma saati, hem sizi disipline eder, hem çocuklarınızı; bu arada okuma saatini başlama-bitişi takip etme görevini çocuğunuz üstlensin.

Yüksek Sele okuyun!

Çocuklarınızla birlikte aynı yeri okuyorsanız, sırasıyla sesli okumaları ortamı canlı tutar. Yüksek sesle okumak çocukların kelimeleri hayata geçirmesine yardımcı olur.

Okunan yerleri müzakere edin! 

Okunan metin bir hikâye veya roman, bir fikir kitabı da olabilir. Konu hakkında sohbet açın. Mesela hikâyede gelinen noktada hemen bir soru sorun: “Sence bundan sonra ne olacak?”

Bazen onlar size kitap okusunlar!

Okuma sevgisi – Bir gazete köşe yazısı veya bir başka kitap, bırakın da çocuklar size okusun, siz dinleyici olun.

Bazı gecelerde okul çağındaki çocuğunuzdan size bir kitap okumasını isteyebilirsiniz!

Çocuğunuzun kütüphane kartı var mı?

Okuma sevgisi – Bu önemlidir. Çocuğunuza kişilik kazandırmak ve kitap/kütüphane sevgisi için bir kütüphane üyelik kartı çıkartmak çok önemlidir.

Bazı kütüphanelerde, okul kapalıyken çocukları meşgul etmek için oyunlar ve ödüller içeren okuma programları koyuyorlar. Kısacası çocuk kendini kütüphanenin ev sahibi gibi hissetsin!

Çocuğunuz ne okuyor?

Çocuklarınızın okuduklarını takip ederek onların ilgi alanlarını öğrenebilirsiniz. Bu durum size onunla konuşacak malzeme de çıkarır. Hem de doğru yolda olduğunu çek etmiş olursunuz.

Tüm okumalar önemlidir.

Çocuklara, ilgi alanları ne olursa olsun, okumanın harika olduğunu bildirin. Her şeyi okuyabilir. Önemli olan kendi tercihi olsun: Kurgu, biyografi, çocuk dergileri, çizgi romanlar ve hatta mutfakta yemek kitabı okumak!

Evde, bir okuma köşesi oluşturun!

Okuma sevgisi – Evinizdeki rahat, kucaklaşma dostu bir alan, ailenin “okuma alanı” haline getirilebilir. Sadece battaniye, yastık, armut koltuk ve bir pencere veya lamba ekleyin!

Kitaplar elinizin altında olsun!

Okuma sevgisi – Kitap okuma isteğiniz, kitabın diğer odada kaldığı gibi, bazen basit bir nedene takılıp gerçekleşmeyebilir. Kalkıp diğer odadaki kitabı almak zorunuza gider. Bu desiseyi yenmenin yolu, sürekli okuduğunuz kitaplar elinizin altında bulundurun.

Yolculuklarda kitaplar vaz geçilemez

Otobüs, tren veya uçakla yolculukta ailenin her ferdi yanına bir-kaç kitap almalı ve fırsat buldukça okumalı. Okumasa bile kitapları yanından ayırmamak onları evde yalnız bırakmaktan iyidir.

Doğum günlerinde en güzel hediye olarak kitap

Okuma sevgisi – Arkadaşlarınız ve aileniz bir doğum günü kitap hediye edebilir. “Doğum günün için ne almamı istersin?” diyen yetişkinlerden birkaç şey istiyorsanız bunlar arasında bir de kitap sıkıştırın.

Hediyeyi veren kişiden kitap kapağının içine bir mesaj yazmasını isteyerek bunu kişiselleştirin. Ya da yazarından imzalı kitaplar gelecekte size güzel anı olarak döner. Çocuğunuzun gelecekte kendi çocuklarına vereceği güzel bir mesaj olur.

Unutmayın

Okumayı öğrendikten sonra çocuğunuza ve çocuğunuzla birlikte okumaya devam edin. Birlikte okumaya devam etmek, çocuklukları yaşamları boyunca güçlü kıldığı gibi, öğrenmeyle kalıcı bağlantılar kurar.

Okumaya ilgi duymayan çocuklar için…

Okuma sevgisi – Ne yapsanız da bir türlü okumaya ilgisini çekemediğiniz çocuklarınızı da boş bırakmayın. Bu gibi çocuklar zihinsel aktiviteler yerine fiziksel aktiviteleri önemseyebilir. Burada yapmanız gereken spor, film veya hayvanlar gibi, heyecan duydukları konu ve konulara onları yönlendirmektir.

Çocuğun heyecan verici bulduğu bir konu veya konu hakkındaki kitapları tartışmak, muhtemelen o kitaba olan iştahını da artıracaktır.

Çocuklarda okuma sevgisi; okumayı eğlenceli bulma, tekrar tekrar kitaplarla vakit geçirme  ve ilgili okuyucular olma gibi ölçütlerle anlaşılabilir.

Haydi iyi örnek olmaya!

Başa dön tuşu