Hızlı Okuma

Okuduklarımı Hemen Unutuyorum Diyenler İçin – Okuma Konsantrasyonu

Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında Okumaya Nasıl Odaklanırsınız?

Okuduklarımı Hemen Unutuyorum Diyenler İçin / Okuma Konsantrasyonu – Elinizde bir testere olduğunu ve bir odun parçasını kestiğinizi hayal edin. Bu odun parçasını, gözünüzü kapatıp, rastgele mi kesersiniz; yoksa daha dikkatli, ölçülü ve hatta kesmeye başlamadan önce, kesilecek bölgeyi, çizdiğiniz çizgiyi takip ederek mi kesmeye çalışırsınız.

Okumak da böyledir.

Okuduklarımı Hemen Unutuyorum!

Bir kitabı ilk okumaya başlamadan önce evirir çevirirsiniz, künye kısmına bakarsınız, sonra teşekkürler sayfasını inceler, yazarın selamlarını alırsınız; kısacası okumaya başlamadan önce yazarla tanışmış olursunuz.

Kitabı her elinize aldığınızda karşılaşacağınız en önemli sorunların başında, okumaya tam olarak yönelmek gelir; yani okumaya odaklanmak…

Okuma Konsantrasyonu

Güzel davranışların engelleyicisi çok olur. Sizin de okumaya başlamadan önce konsantrasyonunuzu dağıtacak ve sizi okumaktan vazgeçirecek bir sürü zihinsel çöpçülerin baskısına maruz kalıp, düşünce çöplerinizin kokusunu duyacaksınız.

Okumaya nasıl odaklanılacağını öğrenmek çok önemlidir. Daha fazlasını anlamak, can sıkıntısını yenmek ve hatta bundan zevk almak için okuma becerilerinizi geliştirmeniz çok önemlidir.

Okumaya konsantre olmanın zor olduğunu biliyorum. Bu yüzden bu makaleyi okuyorsunuz. Bu yazının iddiası da zaten budur: Odaklanarak okumanın mümkün olduğunu göstermektir.

Okuduğunuz materyalin ne olduğu önemli değildir. Okuduğunuz, roman, hikaye, ders kitapları, çevrimiçi makaleler, mobil cihazdan gazete veya herhangi bir kitap olsun, hepsinde ihtiyacınız olan tek şey “okuma konsantrasyonu“dur.

Hakikaten okurken eğer odaklanmıyorsanız veya zorluk çekiyorsanız size her şey sonsuz bir ceza gibi gelecektir. Böyle durumlarda gözleriniz okusa da yüreğiniz ona yabancı kalacak ve aklınızda hiçbir şeyi tutamayacaksınız.

Bu durumda ya kendinizi salıvereceksiniz, ya kitabı bir kenara bırakacaksınız. Tabi, bu ikisi de yanlıştır. Siz en iyisi bu makaledeki yol haritasını izleyin.

ME-FHT

Okurken Neden Odaklanmalısınız?

Okuma Konsantrasyonu – Odaklanmanın tersine, odaklanamamak hem yavaş, hem sığ okumaya neden olur. Okumaya nasıl odaklanacağınızı öğrenerek başlarsanız daha çok okur, kelimeleri daha hızlı anlarsınız.

Çünkü beyniniz daha hızlı düşünür ve daha hızlı karar verir.

Her işte olduğu gibi, okumak için de niyet etmelisiniz. Niyet derken okumak için olması gereken bir hazırlık yapmaktan söz ediyorum.

Peki, Odaklanmış Okumaya Nasıl Hazırlanırsınız?

Ne kadar iyi hazırlanırsanız odaklanmak o kadar kolay olur. Peki nasıl?

Şimdi size kitaba odaklanarak okumanız için bazı ipuçları vereceğim. Bu ipuçlarını iki bölüme ayıralım:

Okuduklarımı Unutuyorum Diyenler İçin / Okuma Konsantrasyonu

1. Bölüm: Okuma Öncesi Hazırlık Evresi

2. Bölüm: Okuma Sırasındaki Taktikler

***

1. Bölüm

Okuduklarımı Unutuyorum Diyenler İçin Okuma Öncesi Hazırlık Evresi

# Bir: Zihinsel Dinginlik Sağlayın

Okuma Konsantrasyonu – Yukarıda sözünü ettiğim gibi, okumanın en büyük düşmanı zihinsel bulanıklık durumudur. Okumaya başlamadan önce zihinsel bulanıklığı arıtıp iç huzuru yakalayın. Sadece elinizdeki kitaba odaklanın ve kitabı parmak uçlarınızda hissedin. Onu okşayın. Buluştuğunuz bir sevgili gibi hissedin. Zihinsel dinginliğe erişmeniz gerekiyor. Sadece kitabı düşünün. Gözünüzün önünde kitap var. İnsan gördüğünü ve hissettiğini düşünür.

Bu taktik, okurken dikkat dağıtıcı düşünceleri engellemenize yardımcı olacaktır.

#İki: Okumadan Önce Fiziksel Egzersiz Yapın

Okuma Konsantrasyonu – Zihni temizledik. Ancak bu yetmez. Zihinsel dinginlik için fiziksel dinginlik de önemlidir. Böylece okuma stresinin önüne geçersiniz. Egzersiz yapmak, kan dolaşımını ve kalp ritmini düzenler. 

Egzersizin konsantrasyonu ve hafızayı geliştirdiği belirlenmiştir. Bu nedenle egzersizi takiben okumaya başlamalısınız.

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

#Üç: Daha İyi Konsantrasyon İçin Beslenmenizi İyileştirin

Okuma Konsantrasyonu – Egzersizle birlikte önem vermeniz gereken diğer konu ise beslenmenize de önem vermelisiniz. Yediğiniz ve içtiğiniz şeyler konsantrasyonunuzu etkiler.

Beynin okumaya odaklanması için daha az şeker ve daha fazla proteinli gıdalar alınması gerekir.

Özellikle beyninizdeki DHA miktarının eksikliği başlı başına konsantrasyon bozukluğunuzun nedeni olabileceğini bilmelisiniz.

Kuruyemiş, yumurta, balık ve mercimek okumaya konsantre olabilmek için önemli beyin yakıtlarıdır. Unutmayın, vücudunuz ve enerji seviyeleriniz için yararlı olan yiyecekler, genellikle beyne de yardımcı olur.

#Dört: Ortamınızı Daha Az Dikkat Dağıtacak Şekilde Ayarlayın

Okuma Konsantrasyonu – Okuma öncesindeki son hazırlık ise, okuduğunuz ortamı kontrol etmektir. Evde bir okuma köşeniz olsun; kendinize göre dekore edebilirsiniz. İdeal olarak, o alanı sadece okumak için ayırın. Ortamdan mümkün olduğunca dikkat dağıtıcıları uzaklaştırın. Akıllı telefonunuzu çantanızda, cebinizde veya başka bir odada bırakın.

Odanızın kapısını kilitlemek yerine, evde rahatsız edici atılımlar yapıp okumanızı engelleyen çocuklar varsa, okuma saatlerinizi değiştirin.

Okurken odaklanmak için konsantrasyon müzikleri dinlemek yararlıdır. Konsantrasyon ve odaklanma müzikleri zihinsel performansınızı da iyileştirebilir. Doğa sesleri veya sakinleştirici enstrümantal müzik, okumaya başlamak için iyi bir yer olabilir.

Ama her şeyden önce – size uygun olanı yapın. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlayın. Kural yoktur, sadece denenecek fikirler vardır.

2. Bölüm

Okuduklarımı Unutuyorum Diyenler İçin Okuma Sırasındaki Taktikler

#Bir: Okumaya Olan Gerçek İhtiyacınız Ne Kadar?

Okuma Konsantrasyonu – Okuduğunuz kitap veya kaynak gerçekten okumanız gereken bir kaynak mıdır? Bu sizin okumaktan beklentinizi ve beklentinizin derecesini verir. Çünkü odaklanma psikolojik olarak ihtiyacın artığı anlarda daha fazla olacaktır.

# İki: Okumadan Ne Anlamanız Gerektiğini Anlayın

Okumadan önce kitaptan beklediğiniz cevapları alabilmek için kitaba sorular sorun. Eh, kitap da konuşmaz ki?” diyorsunuz. Hayır; konuşur. Siz beklentilerinizin sorusunu bir kağıda yazın. Sonra okudukça bu sorunuzun yanıtlarını bir bir alacaksınız.

Bu uygulama özellikle sizi diri tutacak ve odaklanmanızı üst düzeye çıkaracaktır.

# Üç: Küçük Hedeflerle Başlayın

Okuma Konsantrasyonu – Sorularınızın yanıtlarını kitabın içindeki bölümlere göre de alabilirsiniz. Hedefinizi küçük parçalara bölmek ve bitirilebilir bir kitap okuduğunuzu fark ettirir. Sizi dinamikleştirir.

Bölüm, ünite, iki başlık arası gibi kitabı düzenleyen kolaylaştırıcılar okuma hedefleriniz için ulaşılabilir sonuçlar verecektir.

Bu da doğal kırılma noktalarında bitirmenizi sağlar. Bu, bölümleri bir programa göre bitirmek için acele etmeyeceğiniz anlamına gelir.

Bir bitiş noktasına sahip olmak, büyük bir okuma yığınının göz korkutucu görevinin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Yalnızca 500 kelime veya bir web sitesi makalesi okumanız gerektiğini biliyorsanız, bu çok daha ulaşılabilirdir.

Disiplinli ve odaklanmış olma konusunda kendinizi geliştirdikçe daha büyük hedefler belirleyebilirsiniz. Bu sayede, her seansta çok daha fazlasını okuyabilirsiniz.

omega

# Dört: Dinlenerek Okuyun

Okuma Konsantrasyonu – Bazı insanlar uzun süren okumalar yapamazlar. Ama aslında yapabilirler; nasıl mı? Pomodore tekniği ile.

Şöyle ki: Okurken ara (dinlenme) verin. Aralıklar sadece bir  zaman yönetimi stratejisi değildir. Ayrıca küçük taahhütler kullanarak zor görevlerin üstesinden gelmenize yardımcı olurlar.

Tüm kitabı bir kerede ele almak zorunda değilsiniz;- bunun yerine, her seferinde birkaç dakika okuyun.

Pomodore tekniği oldukça basittir:

Formül şudur: “okuyacağın kitabı bölümle + Süresine uygun çalış (25 Dakika) + Dinlen (5 Dakika) Optimal çalışma zaman planı şu şekildedir: 25 dakika okumak ve 5 dakika dinlenmek.

bu aralıkları kullanmakla ilgili gerçekten sevdiğim şey, beynimizin söz konuşa kalıba hızla uyum sağlamasıdır. Bunu tekrarladıkça uygulamak daha kolay hale geliyor.

# Beş: Başarılı Okuma Seanslarından Sonra Kendinizi Ödüllendirin

Okuma Konsantrasyonu – ister okuma hedefleri belirlemek olsun veya dinlenme aralıkları vermek olsun, okuma sonunda kendinize bir ödül verin.

Nasıl bir ödül?

Şöyle: Yürüyüşe çıkmak, eğlenceli bir aktivite yapmak veya dinlenmek için harika bir zaman geçirmek gibi ödüllerdir. Bunların tümü aynı zamanda sizi daha sonra daha fazla okuma yapmaya da hazırlar.

Ara sıra bir kahve molasına ne dersiniz. Yanında küçük bir çikolata? Şahsen beni okuduğum her şeyi anlamada ve huzurlu hissetmemde oldukça etkili oluyor.

# Altı: Parmakla ve Bir İşaretleyici İle Gözlerinizin Takibini Destekleyin

Okuma Konsantrasyonu – Okurken not tutuyorsanız siz bir harika okuyucusunuz demektir. (#Dokuz’a bakın!) Not tutmak ve önemli yerleri işaretlemek hem konsantrasyonu sağlar hem anlamanızı ve hafızanızda kalmasını sağlar.

İşaretleyici olarak bir kalem kullanın veya bir küçük cetvelikılavz olarak okuduğunuz cümlelerin altından geçirin. Bu oldukça basit bir yöntemdir; ama harika bir odaklanma aracıdır.

Gözlerimiz doğal olarak hareketi takip eder. Bu, bakışınızı okuduğunuz cümleye tam olarak sabitler. Sonuç olarak, sayfada, ekranda, odada veya ötesinde dolaşmazsınız.

# Yedi: Okumaya Başlamadan Okunacak Metinleri Gözden Geçirin 

Okuma Konsantrasyonu – Daha iyi odaklanmak istiyorsanız, metninizin gizemini ortadan kaldırın. Hemen ilk paragrafa dalmak yerine, önce metni hafifçe tarayın veya gözden geçirin. Metinde hangi konuların ele alınacağını öğrenin.

Kaç bölüm olduğuna, bunların nasıl bölündüğüne ve konuların hangi sırada olduğuna bakın.

Bu, okurken size bir yer ve bağlam duygusu verir. Bilginin nereye gittiğini bilirseniz, daha fazla anlayacak ve neyin önemli olduğunu bileceksiniz.

# Sekiz: Hangi Parçaların Önemli Olduğuna İlişkin İpuçları Arayın

Yazıda başlıkları, listeleri, madde işaretlerini, italik veya bold yazılmış metinleri tarayın.

Kurgu dışı yazarlar, yazının önemli noktalarını anlamanızı kolaylaştırmak ister. Bu konuda size yardımcı olması için büyük olasılıkla tutarlı biçimlendirme ve desenler kullanacaklardır.

Burada aslında yaptığınız şey, temel bilgileri ve içeriği ayırmaktır.

Temel bilgiler içeriktir. Muhtemelen odaklanmaya ve anlamaya çalıştığınız konulardır.  Diğer her şey ayrıntı olabilir; yani ana noktaları açıklayan veya detaylandıran bölümler olabilir.

Temel bilgileri anında fark ettiğinizde okumayı çok daha kolay bulacaksınız ve ardından ihtiyaç duyduğunuz kadar fazla ayrıntı alabilirsiniz.

# Dokuz: Okurken Notlar ve Taslaklar Oluşturun

Okuma Konsantrasyonu – Geriye dönüş yapma, zayıf okuma göstergesidir.  Hatta bir sorundur. Size patinaj yaptırır. Muhtemelen daha önce deneyimlemişsinizdir. İşte o an, aynı paragrafı tekrar tekrar okuduğunuz halde anlayamazsınız.

Burada şunu yapın: Okurken not alın. Bir not defteriniz olsun. ya da bilgisayarda bir Word belgesi de dijital ortamda notlarınızı tutmaya yarar. Önemli bilgileri bazen aynen, bazen özetleyerek yazın. Gerekiyorsa sağına soluna resimler de çizebilirsiniz.

Bu tamamen sizin stilinize kalmış bir uygulamadır.

Not tutmak, size okumanın amacını hatırlatacak ve ihtiyacınız olan her şeyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, daha fazlasını hatırlayacak ve etkileşimde kalmanın daha kolay olduğunu göreceksiniz. Eğer, bunu bir alışkanlık haline getirirseniz, kavrayışınızı test etmek için iyi bir gösterge olacaktır.

Ayrıca: Bilgileri hatırlamak için de not tutmak başka bir faydasıdır. Kaynaklara kolay ulaşmanızı sağlar. Burada göreviniz, not defterlerinizi muhafaza etmeniz gerekir. 

# On:  Bitirdiğinizde Notlarınıza Bakarak Bir özet Çıkarın 

Okuma Konsantrasyonu – Seansın sonunda hedefinize ulaşmayı kutlamadan önce notlarınıza bakın. Bu, iyi odaklanıp odaklanmadığınızı görmenin iyi bir yoludur.

İdeal olarak, kilit noktaların kısa bir özetini yazın. En azından, içeriği hızlı bir şekilde yüksek sesle açıklamak zorunda kalın.

Sahip olduğunuz tüm soruların cevaplarını bulduğunuzdan emin olun. Kendinize okumanın amacının ele alınıp alınmadığını sorun.

Bilgi veya hikayedeki kilit noktaları hatırlayabilmeli ve açıklayabilmelisiniz.

mi

#Sonuç ve Şimdi: Okumaya Başlama Zamanı

Okuma Konsantrasyonu – Verdiğim her tavsiye okumaya odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Ama kaçınamayacağınız bir şey var: Okumaya odaklanmak pratik gerektirir. İyi olsan bile bol pratiklerle daha da iyisi olabilirsiniz.

Tecrübelerime göre, ne kadar çok okursanız, odaklanmak o kadar kolay olacaktır.

Biraz eğlenmek için bile olsa her gün okumaya çalışın. Sonunda, bir okuma alışkanlığı geliştireceksiniz.

Okumak bir sabır işi ve tutarlılıktır.

Tamam, ihtiyacın olan her şey budur. Egzersiz yaparak, iyi beslenerek okumaya odaklanmaya hazırlanın. Dikkat dağıtıcı olmayan ve tercihlerinize uygun bir alan oluşturun.

Okuma motivasyonunuza odaklanın ve ondan ne elde etmeniz gerektiğini bildiğinizden emin olun. Önce metnin tamamını gözden geçirin, böylece nerede olduğunuzu bilirsiniz ve ilerledikçe özetlemeye çalışın.

Ara verin, kendinizi ödüllendirin ve okumanın tadını çıkarmaya çalışın.

Tüm bunları bir araya getirdiğinizde, iyileşmeyi oldukça hızlı bir şekilde fark etmeye başlayacaksınız.

Mutlu okumalar…

Tavsiye Edilen Makaleler:

Hızlı Okuma Gerekli mi – Bilgiyi Hızlı ve Kalıcı Bir Şekilde Nasıl Toplarız?

Mega Hafıza – 6., 7., ve 8. Sınıflar İçin Online Yaz Okulu

Başa dön tuşu