BaşarıKariyer PlanlamaMotivasyonÖğrenme ve EğitimPsikoloji

Öğrenmeyi Öğrenmek – Dört Adımda Öğrenmeyi Sev, Sevmeyi Öğren!

Öğrenmeyi Öğrenmek – Dört Adımda Öğrenmeyi Sev, Sevmeyi Öğren! İnsan türü doğumdan itibaren hayata dair her şeyi öğrenmeye muhtaç olarak yaratılmış bir varlıktır. Yaşayacakları konusunda cahil, ama bir o kadar da meraklı ve sorgulayıcıdır. İhtiyaç duyacağı veya duyduğu bilgiyi zaman içinde, sistemli veya örtük, uzaktan veya yüz yüze, gözlemleyerek veya yaparak, okuyarak veya dinleyerek öğrenmeye muhtaç bir şekilde var edilmiştir. 100 yaşına da gelse, hala öğrenmeye muhtaçtır. Özetle, insan hayat okulunun hem en cahili, hem en tecrübeli öğrencisidir.

İnsanlar öğrenmek için inşa edilmiştir. Bizi diğer hayvanlardan bu kadar keskin bir şekilde ayıran şey budur: Öğrenmeyi merak ediyoruz ve seviyoruz.

Peki o zaman; sen, bir zamanlar öğrenmeyi seven biriydin, neden bıraktın bu sevgiyi? Neden öğrenmekten kaçıyorsun? Neden kendin olmuyorsun?

Seni anlıyorum, sen bir yanlış kurgunun mağdurusun. Kendi yeteneklerine veya ihtiyaçlarına göre değil, başkalarının istediklerine göre eğitildin. Her öğrendiğin şeyden keyif almak ve öğrenme hazzı yaşamak istediğin halde, seni öğrenmekten soğuttular. Sınav kaygısıyla yatıp kalktın. Robotlaşan bir mekaniğe dönüştün. Bu seni şaşırttı; olman gerekenle ne olmanı isteyenlerin hedefleri çatıştı. Taşlar bir türlü yerine oturmadı. Kısacası, sen yanlış eğitimin kurbanı oldun. Okul sonrasında ise istesen de bir türlü ayakta kalamadın ve sonunda pes ettin. Oysa sen de inanıyordun ki, gerçek öğrenme sınavı geçmekle ilgili değildir. Ezberleten bir eğitimle nereye kadar gidebilirsin ki?

Dünyayı yeni bir şekilde düşünmeyi öğrenmek ve emellerimizi gerçeğe dönüştürmek için yeni öğrenme araçları kazanmak zorundayız, zorundasın.

Potansiyelin olduğu gibi duruyor. Yaşına bakıp da fırsatların kaçtığını mı düşünüyorsun? Hayır, hayat fırsatlarla doludur. Yeter ki bırakma. hayata kayıtsız kalma ve Oblomov olma. Öğrenmek için yeni yollar var. Yeni imkanlar önümüzde. Öğrenme, seni yeniden en iyi sürümüne dönüştürebilir.

İşim gücüm var zaten, ne yapacağım öğrenmeyi? Şeklinde mi düşünüyorsun yoksa? Asla böyle düşünme. Kendine değer ver. Gelişiminin tamamlandığını ve kariyerinin son basamağında mı olduğunu sanıyorsun? Böyle sanıyorsan ya zavallısın, ya budala!  Oysa sen hala boşluktasın. Mutsuzsun. O halde öğrenmeyi neden bırakıyorsun? Öğren, öğren ki rahatsız ol; sorgula ki, yaşamanın bir anlamı olsun! Ha, maaşının artmasını istiyorsan bile yine dört elle öğrenmeye sarıl. Niteliklerini çoğalt.

Eğer kendine yeniden bir çeki düzen vermeye niyet edersen, aşağıdaki dört adımı takip et. Bu izler senden önce de öğrenmeyi bırakanların izleri. Ama başardılar ve hayata yeniden döndüler. Sen de bu adımları izlersen hayatında yeni bir sayfa açmış olursun:

Hayat boyu öğrenme

Birinci Adım: Kendinizi İyi öğrenin

Öğrenmeyi öğrenmek – Sen okul sıralarında kıpır kıpır, yerinde duramayan ve matematik ders kitabıyla kucak kucağa uyuya kalmış olan aynı kişi değil misin? Evet, “O çocukluktaydı!” diyorsun. Bunu anlıyorum.

O yıllardan farklı olan şu ki, artık bir yetişkinsin! ne güzel; adam yerine konmayan, fikri alınmayan, sorulmayan ama sürekli emirler yağdırılan çocukluğun gitmiş; kocaman adam olmuşsun! O halde öğrenmede daha özgürsün. Dikkatinizi gerçekten öğrenmek istediğiniz şeylere, soru sorma yetkisine ve bir konu bulma özgürlüğüne ve sizin için işe yarayan bir öğrenme stiline sahipsin.

Çocukluktaki sınırlamaların (büyük olasılıkla) doğal olarak öğrendiğiniz insan sevgisinden uzaklaşmanıza neden olduğunun farkına varmak suretiyle, bu sevgiyi yeniden alevlendirmek için ilk adımı atıyorsun.

O zaman haydi önce kendini yeniden keşfet! Nelere sahipsin? Hangi yeteneklerin hala birer potansiyel olma özelliğini koruyor? İçinde ukde olarak kalmış, kalbinin ve beyninin bir köşesinde keşfedilmeyi bekleyen özelliklerini bul ve onların elinden tut!

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

KİŞİSEL GELİŞİM İÇİN

Beyin Temelli Eğitimler

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

İkinci Adım: Kendi Motivasyonunu Bul!

Öğrenemyi öğrenmek – ‘Neyi’ değil; neden öğrenmek istiyorsun? Kariyer gelişiminde motivasyonunuz var mı? En azından öğrenme hasreti çektiğin bir konu var mı? Ya da daha fazla para kazanmak mı amacın? Bunlar mı seni motive ediyor? O zaman durma!

Yoksa çocuklarınıza eğitimin yararını göstermek mi istiyorsunuz? Bilim alanında daha iyi olmak ve çocuklarına ev ödevlerinde yardım edebilmek için mi donanımlı olmayı tercih ediyorsun?

Belki de bir müzik aleti çalmayı, resim yapmayı ya da İngilizce öğrenmeyi hep istediniz.

Yaptığın şey sana kalmış. En önemli şey, bunu neden yaptığınızı kendiniz için açıkça belirtmektir.

Sebepleri yapışkanlı notlara yazın ve buzdolabınıza, kitaplarınıza, panonuza sabitleyin. Telefonunuzun ve dizüstü bilgisayarınızın ana ekranında ‘neden’i not edin. Size ilham verebileceği herhangi bir yere yazın veya ertelemekten kaçının.

Haklı bir nedenin varsa, o şeye mutlaka kavuşursun! Nedenin varsa, ona ulaşacak sebepler hazırlanıyordur!

Üçüncü Adım: Doğru Konuyu Seçin

Öğrenmeyi öğrenmek – Bazı motivasyonlar kendilerini doğal olarak kendi eylemine taşır. Söz gelimi, İspanya’ya taşınıyorsanız, İspanyolca öğrenmek tam zamanıdır.

Daha fazla para kazanmak istediğinizi varsayalım – alanınızda (veya yeni bir alanda) yeni bir nitelik kazanmak yerine var olan becerinizi geliştirin. Toprağın her tarafını birer metre kazmak yerine az bir yerini 20 metre derinlikte kazmak sizi suya ulaştırır.

Bir yeterlilik için çalışmak bu bilgiyi edinmenin harika bir yolu olabilir, ancak en önemli kısım, sertifikasyon değil edindiğiniz bilgidir.

Öğrenmenin iyiliği için öğrenmek istiyorsanız (çok geçerli bir ‘neden’!) Ancak ne öğreneceğinizden emin değilseniz, seçeneklerinizi keşfetmek için biraz zaman ayırın. Söz gelimi, aklınızı kurcalayan bir kodlamayı öğrenin. Bir yoga dersine katılın. Tiyatro çalışın veya bir müzik aleti çalmayı öğrenin. Yerel topluluk merkezlerinde, Halk eğitimi veren kuruluşlarda veya uzaktan eğitim araçlarıyla binlerce çevrimiçi kurstan birkaçını deneyin.

Bir şeyin sizin için tıklaması biraz zaman alabilir, ancak yapıldığında durdurulamaz olacaksınız.

Dördüncü Adım: Nasıl Öğreneceğinize Karar Verin

Öğrenmeyi öğrenmek – Bu günlerde, hiç olmadığı kadar çok şey öğrenmenin yolları var. Çünkü dijital dünya ve internet sizin öğrenmeme konusunda bahanenizi ortadan kaldırıyor. “Oxford vardı da biz mi okumadık!” diyemezsiniz artık, çünkü online Oxford’da okumak şimdi oldukça kolay.

Youtube’dan bile dinleyerek, okuyarak, yazarak dil öğrenebilirsiniz. Sadece İngilizce değil; dünyanın tüm dillerini öğrenebilirsiniz.

Mesleğinizde uzmanlaşmak istiyorsanız kaç konunun MOOC’lar (Massive Open Online Courses) kapsamında olduğunu görünce şaşıracaksınız. Girin “coursera“ya sınırsız konularda kendinize yatırım yapın.

İster çizgi roman, ister programlama, sinematografi, dinozorlar, oyunlaştırma teorisi, ister caz, ister fantezi olsun diye bir şeyler bulacaksınız. Ayrıca, çoğu zaman gezegendeki en saygın üniversitelerden bazıları tarafından yönetilmektedir; örneğin, Harvard’ın EdX‘i kontrol ettiği gibi. TEDx konuşmaları tam bir derya deniz.

Bir kalifikasyona ihtiyacınız varsa, işinizden ayrılmanıza ve üniversiteye gitmenize gerek yok. Üniversiteye yarı zamanlı kayıt olun ya da mevcut olan birçok çevrimiçi profesyonel kurstan birini. Akredite olduğundan emin olun, böylece CV’nize koyduğunuzda öğrendiklerinizin sayılması sağlanır.

Yetişkin öğrenmesi okuldan çok farklıdır. Çünkü kimse kimsenin öğretmeni değildir; sen kendinin öğretmenisin! Çalışmak için sonsuz sayıda konunuz ve bu konuda sayısız yolunuz var.

Hayatınızın ne kadar farklı olabileceğini öğrenmek için, öğrenmek asla geç değildir.

Geleceğin Becerisi – Öğrenmeyi Öğrenmek

Bilgi hızlı çoğalırken, internet öğrenilecek konularla ilgili olağanüstü imkanlar sunuyor. Birçok meslekler yok olurken, hızla yeni meslekler ortaya çıkıyor. Değişim hızlanmış ve daha da hızlanacak. Bu değişime ayak uydurmanın tek yolu hızlı yeni şeyler öğrenmek için öncelikle “Öğrenmeyi Öğrenmek” gerekiyor. Daha hızlı öğrenen bir beyine sahip olmak için beyninizi eğitmeniz gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda Türkiye’de Hızlı Okuma Derneği’nin online olarak sunduğu “Ücretsiz Hızlı Okuma Kursu“na üye olabilirsiniz. Kurslar üç günde bir e-posta adresinize gönderilmektedir. Ayrıca Mega Hafıza‘nın öğrenmeyi öğrenme amaçlı sunduğu eğitim programlarını da inceleyebilirsiniz.

Anlayarak hızlı okumak - hızlı okuma eğitimi

Daha hızlı öğrenmek için aşağıda linki verilen makaleyi de okumak isteyebilirsiniz;

10 KAT DAHA HIZLI ÖĞRENMEK İÇİN OKUMA HIZI NASIL GELİŞTİRİLİR

Başa dön tuşu