Odaklanma Stratejileri – Bir Microsoft araştırmasına göre, bir konuya veya objeye karşı duyduğumuz dikkat süresi sekiz saniyeye kadar düşmüş gözüküyor. (Kaynak) Daha ilginç olanını söyleyeyim; bu 8 saniyelik süre Japon balıklarının 9 saniyelik süresinden bile daha az. Yani gelecekte “balık hafızası” deyimi tarihe karışıp, bu defa balıklar bizim için “İnsan hafızası” diyecekler.
Hem talihli ve hem talihsiz iki kuşağın ortasında kaldık. Babalarımızın hafızaları nispeten iyiydi; ama çocuklarımızın ve torunlarımızın durumu vahim. Çünkü beynimiz farklı bilgiler ve dikkat dağıtıcı inanılmaz sayıdaki çeldiricilerin hücumu altında. İnternet ve sosyal medya hafızamızı balıkla takas eder duruma bile getirdi.
Tarihte, dikkatimizi bu denli bozmakta yarışan bu kadar çok, farklı araç olmamıştı. Bir bakın bakalım size bir şeyler ifade ediyor mu? Disney +, Netflix, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube ve TikTok ve şimdilerde Meta piyasadaki en iyi dikkat dağıtıcı oyunculardan sadece birkaçı.
Siz bakmayın benim böyle karamsar bir tablo çizdiğime; size iyi haberlerim de var. Bu yazıda, bu çeldiricilere rağmen odaklanmanıza yardımcı olacağını düşündüğüm 8 odaklanma stratejisini söyleyeceğim.
1- Geceleri İyi Dinlenin
Odaklanma Stratejileri – Odaklanacak bir beynin en temel ihtiyacı nedir, biliyor musunuz; iyi bir gece uykusudur. Erken kalkıp geç yatan insanların vücut sistemleri yetersiz uyku nedeniyle “S.O.S” verebilir. Uykusuzluğun vuracağı en zayıf alan beynimizdir.
Geç saatlere kadar çalışmak ne demek? İşinizi zamanında yapın, uykunuzu da zamanında alın, eğlenme zamanında da eğlenin. Bir koltukta birden fazla karpuz taşımayın. En çok da yöneticilerin bu konuda şikayet ettiklerini biliyoruz. Sorumluluk duymak ve uykusunu kaçıracak kadar işi kafaya takmak görünüşte takdir edilecek bir yönetici davranışı olarak gözükse de, bu tür “fedakarlık temelli” davranışlar bir müddet sonra yerini bazı hastalıklara bırakabilir.
Araştırmacılar, en yüksek performansta çalışmak için uyumaya günde yedi ila sekiz saate ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Zenginlerin başını çekenler, Bill Gates, Jeff Bezos, Jack Ma ve Lebron James iyi birer gece uykucusudurlar.
İyi bir gece uykusunun, vücudumuzun farklı kimyasallardan arınmasına, beynin stres kaynaklarının kurumasına, stresin azalıp kas aşınmasını hafifletmesine büyük etkisi vardır. Bu da konumuz olan “odaklanma” yeteneğimizi artırır, hatalarımızı azaltır. Kaynak
2- Yürüyüş Ayakkabınızı Hazırlayın
Odaklanma Stratejileri – Pandemi de bahane oldu; neredeyse, ayaklarımız kullanılmamaktan dolayı körelecek. Bir tür evrim geçiriyoruz sanki. Yatakta 8 saat kalsak da, geriye kalan 16 saatte ise sürekli oturuyoruz. Ne korkunç değil mi?
Sonuç olarak acıyı çeken vücudumuz da bir zaman gelir bize “Yeter artık; bıktım oturmaktan!” diyecek.
Oturmanın vücudumuz üzerindeki etkilerine karşı koymak için hareket etmeliyiz, böylece yürüyüş ayakkabılarınızın tozunu alıp ortaya çıkma zamanı geldi. Neredeyse donacak olan kanımızın akışkanlığını sağlamak için yürümemiz ve kanımızı pompalamamız gerekiyor.
Yakın dövüş sanatlarını bilmek ve uygulamak -biraz fantezi gözükse de- dayanıklılığınızı artırmak ve doğal olarak odaklanmanızı geliştirmek için harika bir yoldur, aynı zamanda kendinizi koruma yeteneğinizi de geliştirirsiniz.
Düzenli egzersizin faydaları bilimsel olarak da belgelenmiştir. Egzersiz, gençlerden yaşlılara kadar herkese faydalıdır. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne (NIH- National Institude of Health) göre, sadece bir yıllık orta derecede aerobik fiziksel aktivite, yaşlanmayla ortaya çıkabilecek hafıza kaybını durdurmaya ve hatta tersine çevirmeye yardımcı oluyor. Okuyunuz!
Çoğu insan, egzersiz söz konusu olduğunda başarısız olur; çünkü çok fazla, çok hızlı yapmaya çalışırlar ve basitçe pes ederler. Sağlığınızı depara dayalı 100 metrelik bir koşu olarak değil, sistemli ve ritimli işleyen bir maraton olarak düşünün. Yolun uzun, yolculuğun dikkatli yapılması gerektiğini düşünün. Tecrübe bana bunun aslında zor olmadığını, ancak zor olanın alışkanlık oluşturmak olduğunu öğretti.
Az ama devamlı olan günde sadece beş dakikalık egzersizle başlayabilirsiniz. Herkes beş dakikasını ayırabilir değil mi? zaten bu alışkanlık yapışırsa, onu on veya yirmiye çıkarmak kolaylaşacaktır.
3- Şu Ağaçlar, Güzel Kuşlar, Yürüyelim Arkadaşlar!
Odaklanma Stratejileri – Çoğumuzun günü ekrandan ekrana zıplamakla geçiyor. Önce dizüstü bilgisayarınızın önündesiniz, çalışmaktan boynunuz ağrımaya başladı. Bırakıyorsunuz; ama hemen cep telefonunuza yapışıyorsunuz, orada sosyal medya ağlarına takılıp saatlerinizi harcıyorsunuz. Buradan sıkılınca sizi özlemiş olan TV’nizi açıp, takıldığınız bir dizinin reytingine katkıda bulunuyorsunuz!
Korkunç değil mi? Bunu günde kim bilir kaç defa tekrarlıyorsunuz!
Buradaki çözüm basit: Akıllı telefonunuzu bir kenara koyun ve dışarı çıkın. 15-20 dakikalık kısa bir yürüyüş bile konsantrasyonunuzu artırabilir. Dışarı çıkın ve doğanın tadını çıkarın. Mahallede kısa bir yürüyüş yapmak veya bir parkta dolaşmak, zihin akışkanlığınızı güçlendirecektir. Tabi çevrenize yeşil alanlar veya bir sahil kenarı olması tercih nedenidir.
Herhangi bir doğal çevrenin faydaları vardır. Aslında, 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, çalışma alanınıza sadece bir kaç bitki eklemenin bile konsantrasyonu ve üretkenliği artırdığına dair kanıtlar var.
Doğal ortamlardan faydalananlar da sadece yetişkinler değil. DEHB olan çocuklar, parkta 20 dakikalık bir yürüyüşle, kentsel bir ortamda basit bir yürüyüşle konsantrasyonu artırabilirler.
4- Beyninizi 10 Egzersizle Eğitin
Sudoku, bulmacalar, satranç, yapboz oyunları bir sebepten dolayı popülerdir. Sadece zorlayıcı olmakla kalmazlar, aynı zamanda odaklanmayı ve sabrı geliştirmeye de yardımcı olurlar. Bu yazıyı mutlaka okuyun.
5- Müzik Dinleyin
Araştırmalar, klasik müzik dinlemenin bilişsel yeteneği geliştirdiğini göstermiştir. Belki de çok etkili çalışan güzel seslerle şarkı sözlerinin eksikliğinin birleşimidir. Sezen Aksu ile birlikte şarkı söylemeye çalışırken zihnimiz takılıp kalmaz, aynı zamanda rahatlama hissi de yaşarsınız.
6- Ekrandan Çalışmak Yerine Kağıttan Çalışın
Kağıdı, defteri kalemi bırakıp ekran bağımlısı olduk. Teknolojiye o kadar yapışmış durumdayız ki, çocuklar, kitap görünce sevinmiyorlar. Oysa, kağıttan çalışmak, odaklanmayı ve elde tutmayı artırmanın doğal bir yoludur. Bir kalem alıp bir şeyler yazmanın büyülü bir yanı vardır.
Bununla ilgili bir diğer makalemizi okuyabilirsiniz.
7- Odaklanmak İçin Yeşil Çay İçin
Odaklanma Stratejileri – Çoğu insan en iyi uyaranlardan birinin kahve olduğunu sanıyor. Oysa yeşil çayı denemenizi öneririm. Yeşil çay sadece kafein içermez, aynı zamanda bilişsel işlevi iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda rahatlamayı da destekleyen fitokimyasallara (bitkisel ilaçlara) sahiptir.
8- Diyetinizi İhmal Etmeyin
Beğendiğim bir söz vardır: “Hissettiğin kadar üretirsin.” Akıl ve ruh sağlığımız, zihinsel ve fiziksel sağlığımızla ilişkilidir. Yukarda saydığım önerilerin çoğu zihinsel durumumuzu iyileştirmekle ilgilidir, ancak fiziksel durumumuz da aynı derecede önemlidir. O halde her ikisini birden kapsayacak son bir etkinlik diyetimizin uygulanmasıdır.
Pek çoğumuz, odaklanmamıza ve üretkenliğimize yardımcı olacak sağlıklı bir diyet oluşturmak için zaman ayırmakta başarısız oluyoruz. İyi yaşamanın anahtarı, daha dengeli bir diyettir. Besinler arasındaki dengeyi sağlamak ve beslenmeye dikkat etmekle diyetinizi mutlaka uygulayın.
Sonuç olarak
Odaklanma Stratejileri size kolay yoldan fırsatlar sağlar. Özellikle ruhsal ve fiziksel bütünlüğümüzü korumanın yolları olan sayılan 8 yol sizi mutlu ve sağlıklı kılacaktır. Yoksa odaklanma problemiyle ikiz kardeş olursunuz.