Murphy Kanunları ve Kişisel Gelişim
1917 doğumlu Edward Murphy ABD Hava Kuvvetlerinde 1949’da roketler üzerinde deney yapan mühendislerden biriydi.
İnsan bedeninin en fazla ne kadar bir ivmeye dayanabileceğini ve ivmelenmenin etkilerini inceliyordu. Deneyde insan tepkileri ölçülüp değerlendirilecekti. Sensörler bir yapıştırıcı ile vücuda monte ediliyordu.
Bu sensörlerin iki takılış şekli vardı. Bunlardan biri doğru, diğeri yanlış takılış şekliydi…Görevlilerden birinin, takılması gereken 16 sensörün hepsini de yanlış takmayı becermesi üzerine Murphy çok kızdı ve geçmişte kullandığı kendi karamsarlık sözlerine bir tanesini daha ekledi. Daha sonra yasa olarak nitelendirilecek bu sözlerini bir basın toplantısında açıkladı.
Birkaç ay içinde Murphy’nin “yasaları” üretim alanında çalışanlar arasında yayıldı ve 1958’de de Webster sözlüğünde yer aldı. Sonraki yıllarda, kendisine ait olmasa da birçok söz ona mal edildi.
Murphy Yasaları’nın temeli şu söze dayanmaktadır:
“Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir.”
Bu parola modern teknikte analitik ölçüt olarak hataları önleme stratejisi olarak kullanılır ve görünen en esprili ama aslında ciddi bir temel üzerine oturtulmuş kanundur.
Neyse, sözü uzatmadan sizi Murphy’nin kanunlarını içeren aşağıdaki video filmle başbaşa bırakıyorum.
İyi seyirler…
Başarı dileklerimle…
Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu
Dünya Hafıza Olimpiyatları Başkanı
© 2013 – Melik Duyar – Mega Hafıza Ltd.