Beyin HaritalarıHafıza GeliştirmeÖğrenme ve Eğitim

Mind Mapping Nedir – Mental Mapping Nedir?

Mind Mapping Nedir – Mental Mapping Nedir: İngilizce “Mental Mapping”, “Mind Mapping” ve “Brain Mapping” gibi ifadelerin Türkçe karşılıkları “Mental Haritalama”, “Zihin Haritalama” ve “Beyin Haritalama”dır. Hepsinin de ifade ettiği şey aynıdır. Bu makalenin amacı “Mind Mapping Nedir?”, “Mental Mapping Nedir?” veya “Brain Mapping Nedir?” gibi soruların cevabını açıklamak ve bu konuda çok kısa ve öz bilgi vermektir.

Mind Mapping Nedir?

“Mind Mapping” veya diğer ifadeyle Zihin haritalama veya mental haritalama, beyninizdeki  bilgilerin belli bir düzende dışarı alınması ve beyninizde olmayan dış bilgilerin belli bir düzende beyninize koyulması için kullanılan etkili bir yöntemdir. Zihin haritalama, ayrıca fikirlerinizi yaratıcı, mantıksal ve doğal bir yapıda not haline dönüştüren bir not alma veya not tutma yöntemidir.

Tüm Zihin Haritalarının ve Beyin Haritalarının ortak yapıları vardır. Merkezden ışınsal olarak yayılan ve basit, beyin dostu kavramlara göre çizgiler, semboller, kelimeler, renkler, resimler ve şekiller kullanan doğal bir organizasyon yapısına sahiptirler. Zihin haritaları, tekdüze monoton uzun bir liste halindeki bilgiyi, beyninizin doğal çalışma prensiplerine  uygun olarak çalışan renkli, akılda kalıcı ve son derece düzenli bir şemaya dönüştürme aracıdır.

Zihin Haritasını anlamak için en basit yol, onu örneğin bir şehrin görülmesi gereken tarihi yerlerini gösteren şematik şehir haritasına benzetmektir. Bu haritada ortadaki seyahatin başlangıç noktası merkezi yeri, yani ana fikri temsil etmektedir. Merkezden giden ana yollar, düşünce sürecinizdeki ana anahtar düşünceleri temsil eder; ikincil yollar veya dallar ikincil düşüncelerinizi temsil eder. Haritada belli noktalardaki tarihi yerlerin resimleri, özel görüntüler veya şekiller, konuyla ilgili önemli mihenk taşlarını, ya da ilgili önemli fikirleri temsil ediyor diye düşünebilirsiniz.

Zihnin haritalanmasıyla ilgili en iyi şey, fikirlerinizi herhangi bir sırada, aklınıza gelir gelmez kağıda dökebilmenizdir. Başlangıçta bilgileri belli bir düzende hatırlamak ve  kağıda dökmek zorunda değilsiniz. Basitçe, tüm fikirleri aklınıza geldikçe ortaya koyun, onları yeniden düzenleme işini sonraya bırakın.

Mind Mapping Yazılımları – Ne Kadar Gerekli?

Düşüncelerinizi düzenlemenize ve daha sonra bunları kolayca okunabilen, sıralı bir listeye otomatik olarak aktarmanıza yardımcı olacak birçok harika zihin haritalama yazılım programları vardır.

Bilgilerin beyninize yerleştirilmesi ve öğrenme amaçlı zihin haritalarında kesinlikle renkli kalemlerle ve kağıtla elle haritalama yapmak gerekir. Öğrenme amaçlı zihin haritalarında yazılımların kullanılması tavsiye edilmemektedir. Çünkü yazılımlar elle yapılan, çizilen, renklendirilen ve kinestetik etkiyi etkin bir şekilde işin içine sokan yapıyı yok etmektedir. Ancak bilgilerin beyinden belli bir düzende dışarı çıkartılması ve bir sunu amaçlı beyin haritası için teknoloji çağından yararlanılarak çeşitli yazılımlar kullanılabilir.

Zihin haritası, beynin dinamik potansiyelinin kilidini açmak için evrensel bir anahtar sağlayan güçlü bir grafik işlemci gibi çalışan, beyninizdeki iç yapıyı dışarıya aktaran veya beyninize yerleştirilecek bilgileri beynin doğal prensiplerine uygun olarak gönderen yansıtıcı bir ayna gibidir.

mind maps, beyin haritaları ve anlayarak hızlı okuma

Zihin Haritalarının (Beyin Haritalarının) Beş Temel Özelliği

  • Odaklanılacak ana fikir veya ana konu merkezi bir görüntü ve anahtar kelime ile gösterilir.
  • Ana alt temalar merkezi görüntüden ‘dallar’ olarak yayılır.
  • Dallanmalar olarak yayılan çizgiler üzerindeki anahtar kelime ve şekillerden oluşmaktadır.
  • Daha az önem taşıyan konular, ilgili dala bağlı ‘alt dallar’ olarak temsil edilir
  • Dallanmalar birbirine bağlı düğüm yapıları oluştururlar.

Mental Mapping Nedir?

Mind Mapping

Zihin Haritası Nasıl Yapılır

  • Genel ana temanızı düşünün ve bunu sayfanın ortasına yazın. Örnek olarak bunun örgün eğitimi temsilen “Eğitim” olduğunu düşünün.
  • Ana konseptinizin alt temalarını belirleyin ve ortadan bir örümcek ağı gibi ışınsal olarak yayılan dallar çizin. “Eğitim” örneği için bu dallanmalar “Okul”, “Öğrenci”, “Öğretmen”, “Materyaller” olabilir.
  • Dallanmalar üzerinde çok kısa ifadeler ve hatta her biri için imkan varsa tek bir anahtar kelime kullandığınızdan emin olun.
  • Düşünceyi uyarması veya mesajı beyine daha iyi iletmesi için anahtar kelimelere şekil eklemeye çalışın.
  • Oluşturduğunuz her bir alt tema için en az iki ana nokta daha düşünün ve dallara ayırın. Örneğin “Okul” dallanmasının ucundan “İlkokul”, Ortaokul”, “Lise” ve “Üniversite” gibi yeni dallanmalar çizilebilir.
  • İhtiyaç duyarsanız, oluşturduğunuz her yeni alt dallanmanın ucundan ilgili alt detay dallanmalar, anahtar kelimeler ve şekiller ilave edin.

BEYİN HARİTALARI / ZİHİN HARİTALARI EĞİTİMİ

Tavsiye Edilen Makaleler:

Türkiye’de ve Dünya’da Beyin Haritaları ve Zihin Haritalarının Tarihçesi

Konsantrasyon, Motivasyon ve Öğrenme

Öğrenilen Her Şeyin % 90’ı Nasıl Hatırlanır?

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu