Mesleki Gelişim – Hayat bir nehir gibi akıp giderken, yenilenen dünyada eski kalmamak için, kendimizi geliştirmeye ihtiyacımız her zamankinden daha fazladır. Gelecek daima belirsizdir; belirsiz olması bizim lehimizedir.
Hayatta hiçbir işin kesintisiz süreceğine dair (memuriyet de dahil) bir garantimiz yoktur.
Hepimiz öğrenmenin faydalarını biliyoruz. Ancak, öğrenmenin zaman aldığını da biliyoruz; hatta çoğu zaman, bu, sahip olmadığımız bir zamandır.
Onun için anlamlı bulduğum bir atasözü vardır:
Gemiler limanda güvendedirler ama sürekli orada kaldıkları takdirde alttan çürümeye başlarlar.
Günlük işe gidip gelme, işimiz, ev işleri ve tabii ki arkadaşlarımız ve ailemizle geçirdiğimiz değerli zamanlar arasında “öğrenmek” için zaman ayırmak da pek kolay değil.
Ancak mesleki gelişimimizi görmezden geldiğimizde, geride kalma riskiyle karşı karşıyayız. Örneğin, daha fazla sorumluluk alma fırsatlarını kaçırabiliriz.
Bu makalede, öğrenmeye zaman ayırmanın neden bu kadar önemli olduğunu açıklıyor ve ne kadar meşgul olursanız olun bunu yapmanız için yol gösterici sekiz stratejiyi sunuyoruz.
Mesleki Gelişim Nedir?
Mesleki gelişim, becerileri ve bilgiyi geliştirmek için ilerlemeci adımlar atmak anlamına gelir. Bu adımlar hem gelişim sağlarken, hem kendinizi yeteneklerinizde daha güçlü ve kendinden emin hissetmenize yardımcı olabilir.
Mesleki gelişimin nihai hedefi işte uzmanlaşmaktır. Bunu oluşturmak için zaman ayırdığınızda, patronunuz, meslektaşlarınız ve müşterileriniz tarafından değerli, zeki ve anlayışlı katkılarda bulunabilen biri olarak görüleceksiniz.
Bu, kısa vadede, çalışma ortamında “elini neye sürse halloluyor” denilen kişi olarak, size iyi bir itibar kazandıracaktır.
Ek olarak, keşfedilen uzman gücünüz projeleriniz için destek kazanmanızı, sözleşmelerinizi müzakere etmenizi ve değişime yanıt vermenizi kolaylaştıracaktır.
Ayrıca profesyonel değerinizin arttığını göreceksiniz! Bu durum “vazgeçilemez kişi” konumuna geçmenizi de sağlayacaktır.
İsminize ait uzun bir beceri listeniz varsa, daha pazarlanabilir olacaksınız ve zorlu yeni bir proje veya hatta bir terfi üstlenmek için daha iyi bir konumda olabileceksiniz.
Mesleki Gelişim Planı Oluşturun
Yeni bir beceri öğrenmenin en zor yanlarından biri, bunu yapmak için zaman bulmaktır. Bazı araştırmalar çok çalıştığımızı söylüyor. (Kaynak-1) Bu araştırmalar, çoğumuzun haftada 72 saat çalışarak başka gelişimsel etkinliklere katılma açısından zamanımızın kalmadığını söylüyor.
Bu nedenle, yoğun bir çalışma programınız olduğunda bile mesleki gelişiminize öncelik vermek için kullanabileceğiniz sekiz pratik strateji şunlardır:
1- Hedeflerinize Odaklanın
Bir şeyin faydasını göremezseniz, muhtemelen ondan vazgeçersiniz. Sonuçta, sizi hiçbir yere götürmeyecekse, neden zahmet edesiniz?
Bu nedenle, konu, öğrenme hedeflerinizi belirlemeye geldiğinde güçlü bir amaç duygusuna ihtiyacınız olacaktır.
En çok öğrenmek istediğiniz becerileri ve bilgileri listeleyerek başlayın. Ardından bunları yapılabilirlik ve sürdürülebilirlik açılarından listeleyin. Bunu yaptığınızda, günlük Yapılacaklar Listeniz ortaya çıkacaktır. Bu listeye sık sık vurgu yapacağız.
Net bir eylem planı hazırlamak, öğrenme zamanınızı daha etkili bir şekilde düzenlemenize, öz disiplini güçlendirmenize yardımcı olacaktır.
Bu arada motivasyonunuzu artırın.
Söz konusu liste size, ilerlemenizi ölçmeniz için bir yol gösterici olacaktır. Bunu yaptığınızda, mesleki gelişiminize devam etmenin değerini daha net göreceksiniz.
2- Engelleri ve Dikkat Dağıtıcıları Yönetin
Ardından, öğrenme programınıza bağlı kalmanızı zorlaştırabilecek olası engelleri belirleyin. Ardından, her engeli aşın ve beyin fırtınası yapın Bu teknik, üstesinden gelmenize yardımcı olacak stratejiler sunacaktır.
Örneğin, günlük işe gidip gelirken öğrenmeye biraz zaman ayırmayı planlayabilirsiniz. Ancak, bilgisayarınızı açar açmaz, bir yığın e-postayla veya Whatsapp gruplarına gelen mesajlarla dikkatiniz dağılır; farkına varmadan, öğrenmeyi de, her şeyi unutursunuz.
Bu nedenle, işe gidip gelme zamanınızı yalnızca öğrenim için ayırmaya kendinizi adayın. İşe gelene kadar e-postalarınızı açmayın veya günlük Yapılacaklar Listenize bakmayın. Hatta bu sözü kendinizle bir “sözleşme” olarak yazabilirsiniz.
3- Öğrenmeyi Alışkanlık Haline Getirin
Mesleki gelişim için öğrenmeyi alışkanlık haline getirdiğinizde, daha olumlu düşünecek, değişiklikleri ölçülü ve zaman yayarak dengeli bir şekilde belirlediğiniz hedeflere ulaşacaksınız.
Bunu, öğrenmeyi günlük rutininize dahil ederek yapabilirsiniz. Ne kadar az olursa olsun, her gün öğrenmek için zamanı planlayın ve buna bağlı kalın.
Örneğin, yeni bir beceriyi geliştirmek için Pazartesi ve Çarşamba günleri erken saatlerde işe başlayabilir veya her öğle yemeğinde çalışmak için sessiz bir yer bulabilirsiniz.
Ne yapmaya karar verirseniz verin, rutin olarak yaptığınızdan emin olun. Ne yapacağınız, nerede yapacağınız ve ona ne kadar zaman ayıracağınız konusunda net olun.
Öğrenmek için ayıracağınız zamanda daha çok iş yapabilmek için Mega Hafıza’nın “Hızlı Öğrenme ve Hafıza Teknikleri“, “Mega Hızlı Okuma” ve “Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon” gibi eğitimleri size destek olabilir.
Az, ama sürekliliği olan gayret, daha başarılı olur.
4- Sınırları Belirleyin
En büyük dikkat dağıtıcı şeylerden biri genellikle diğer insanlardır.
Öğle tatilinizde bir kitap okuyor veya çevrimiçi bir testi tamamlamak için kendinize biraz zaman ayırmış olabilirsiniz. Ancak diğer insanlar bunu fark etmeyebilir. İki arada bir derede kalırsınız.
Özellikle insanlara “Hayır” demede zorlanıyor olabilirsiniz. Bunu kibarca yapmak, öğrenme zamanınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Bu, kaba veya katı olmanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, dostça ama kararlı olun. Meslektaşınıza neyi başarmaya çalıştığınızı açıklayın ve “molanıza” saygı duymalarını isteyin.
5. Her Dakikanın Önemli Olmasını sağlayın
Birçoğumuz yeni bir şey öğrenmenin çok fazla zaman gerektirdiğini varsayarız. Ancak kısa bloklar da aynı derecede etkili olabilir; tabi odaklandığınız sürece!
Anahtar, sahip olduğunuz her anın etkisini en üst düzeye çıkarmaktır. Yapılacaklar Listenize bir göz atarak başlayın. Mevcut zamanda gerçekçi olarak neler başarabilirdiniz?
Sadece 10 dakikanız olsa bile, fırsatı kaçırmayın! Biraz daha fazla öğrenmeye sığdırmak için bu zamanı kullanın. Enerjinizi etkili bir şekilde odakladığınızdan emin olun. Örneğin, dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirin sessiz bir yere giderek telefonunuzu kapatın ve e-postanızdan çıkış yapın.
Hızlı okuma gibi stratejiler, zihin haritalama ve diğer eğitim kaynaklarından yararlanmak, sınırlı zamanınız olduğunda her anı en üst düzeye çıkarmanıza da yardımcı olabilir.
6- En İyi Şekilde Öğrenin
Birçok insan, diğer her şeyi tamamladıktan sonra mesleki gelişimleri üzerinde çalışmayı tercih eder. Yani önceliği olmayabiliyor.
Siz öyle olmayın desem de, öğrenmenizi enerji seviyenizin yüksek olduğu günler için planlamaya çalışın. Örneğin, öğle yemeğinden hemen sonra biraz ağırlık ve uyku hissedebilirsiniz; ancak sabahları enerjiniz nasıl?
7- Öğrenme Stilinizi Bulun
Hepimizin kendimize ait bir öğrenme yöntemi vardır. Bazı insanlar okumayı ve not almayı tercih eder. Diğerleri daha aktif; yaparak veya yaşayarak öğreniyorlar.
Kendi kişisel öğrenme stilinizi belirlediğinizde, daha verimli ve size en uygun şekilde öğrenebileceksiniz. Örneğin, bir ders kitabını karıştırmak için harcanan zaman, videoları daha ilgi çekici buluyorsanız, o kitaplarla ilgilenmek zamanı boşa harcamak demektir.
8- Başkalarıyla İşbirliği Yapın
Başkalarının yanında öğrenmek, genellikle deneyimi daha eğlenceli ve ilgi çekici hale getirebilir.
Motive olmanıza, tavsiye ve destek sağlamanıza yardımcı olabilirler.
İlerlemenizi kontrol eden biri varsa, ana hedeflerinize odaklanmanızı da sağlayabilir.
Meslektaşlarınıza öğrenmek için daha fazla zaman ayırmak isteyip istemediklerini sorun.
Belki bir çalışma grubu oluşturabilirsiniz. Hatta bir eğitime veya birlikte çevrimiçi kurslara katılabilirsiniz.
Linkedin gibi sosyal medya siteleri ve Twitter, sektörünüzde öğrenmeyle ilgilenen veya eğitim ve tavsiye sunabilecek diğer profesyonelleri bulmanıza da yardımcı olabilir.
Daha özel eğitim faaliyetlerini de keşfetmek isteyebilirsiniz. Bazı işyerleri mentorluk ve koçluk yoluyla öğrenebilirsiniz.
Sonuç: Anahtar Noktalar
Çoğumuzun zaman açısından yetersiz olduğu bir zamanda, mesleki gelişim için zaman bulmak gerçek bir mücadeledir.
Ancak bunu yapmanın birçok faydası vardır. Profesyonel değerinizi artırmanıza ve uzmanlığınızı geliştirmenize yardımcı olabilir ve yeni zorluklarla karşılaştığınızda veya yeni sorumluluklar verildiğinde sizi daha yetenekli hale getirir.
Bu sekiz strateji, çok meşgul olsanız bile mesleki gelişiminize öncelik vermenize yardımcı olabilir:
- Hedeflere odaklanın
- Engelleri ve dikkat dağıtıcı unsurları yönetin
- Sınırları belirleyin
- Öğrenmeyi bir alışkanlık haline getirin
- Her dakikayı değerlendirin
- Elinizden gelenin en iyisini öğrenin
- Kendi öğrenme stilinizi bulun
- Başkalarıyla işbirliği yapın
Başarılar…