Çocuk ve ZekaMatematikÖğrenme ve Eğitim

Matematik Eğitimi – Çocuklara Matematik Çaktırmadan Nasıl Öğretilir?

Matematik Eğitimi / Çocuklara Matematik Nasıl Öğretilir – Çocuklara Matematik Nasıl Öğretilir? Tabi ki çaktırmadan! Ülkemizde çok sayıda çocuk matematik korkusuyla büyüyor. Hala, çocukların en başarısız oldukları alanların başında da matematik geliyor. PİSA sınavı bir uluslararası başarı karşılaştırma sınavıdır. Türkiye matematik başarısında 72 ülke arasında genellikle 50. sırada yer alıyor. Demek değişen bir durum yok. Çocuk nüfusun çoğuna göre Matematik bir fobiyken, çok az sayıda çocuk matematiği bir hobi olarak, mutlu bir şekilde öğreniyor. Bu tür çocuklar, basitçe, birer matematik sevicidirler.

Birçok ebeveyn, sayılara dayalı işlemler için gençliklerinden kalma püf noktalarını hatırlayıp; kesirler, ondalık sayılar ve diferansiyel denklemlerini çocuklarına anlatmaya ve onlarla paylaşmaya bayılıyorlar. Bazı ebeveynler de tersine,  okul yıllarındaki matematik meydan savaşında aldığı ölümcül yaraları hatırlayıp çocuklarına yardım etmekten kaçınıyorlar; hatta bilinç altındaki matematik fobileri yeninden depreşebiliyor.

Matematiğe yönelik kişisel duygularınız ne olursa olsun, bir şey doğrudur: Matematik çocuğunuzun okul yaşamının ve okul sonrası mesleki hayatının önemli bir parçası olacaktır. Çocuğunuzun gelecekteki pozisyonunu görmek istiyorsanız, kehanete gerek yok, bu modellemede en iyi örnek sizin gayretiniz olacak.

Öyleyse, geometri veya cebirden korkmayan (veya hatta gelişmiş matematikten) korkmayan çocuklar yetiştirmenin sırrı nedir?

Aşağıda bazı ipuçları, gelecekteki matematikçinizi teşvik etmek ve ilham vermek için seçilmiş bazı uygun fikirlerden bazılarıdır. Tercih size bağlı.

Çocuklara Matematiğin Her Yerde Olduğunu Gösterin

Günlük faaliyetlerdeki matematiğe dikkat edin ve çocuklarınızın bu matematikselleri fark etmelerini sağlayın. Yemek pişirirken bile çocuklarınızı ölçme (tuz oranı, yağ, salça oranları, yemek tarifi, yemek formülleri vb.), doğru değişiklik yapma ve tahmin etme gibi aktivitelere katılabilirler.

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

Bazı fikirler şunlardır:

  • Çocuğunuzdan, gideceğiniz bir yere ne kadar mesafede uzak olduğunuzu, saatte hangi hızla gideceğinize dair verileri verip, sonra oraya saat kaçta ulaşacağınızı hesap ettirebilirsiniz.
  • Çocuğunuza altı 25 kuruşunuz olduğunu ve bunun kaç tane 10 kuruşa eşit olduğunu sorabilirsiniz.
  • 1 TL veya yüz kuruşun yarısı (1/2), dörtte biri (1/4) kaç kuruş eder gibi sorular sorabilirsiniz. 1 TL veya 2 TL vermek için kaç tane 25 kuruşluk veya 50 kuruşluk vermeniz gerektiğini ona danışabilirsiniz.
  • Çoklu hesaplamaları öğretmek için “defa/kere” kavramını kullanın. “5 kere”, “10 kerenin” yarısıdır. “20 kere”, “10 kerenin iki katıdır” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.
  • Sayının yarısını hesaplamak için “sayıyı iki sayının toplamı şeklinde düşünüp”, her birinin yarısı üzerinden pratik olarak bulunabileceğini söyleyebilirsiniz. Örneğin 87’nin yarısını buldurmak için, 87’yi “80+7” olarak düşünüp, 80’in yarısı + 7’nin yarısı = 40 + 3 ½ = 43 ½. gibi bulunabileceğini söyleyebilirsiniz.

Tabi bunları fırsat çıkınca doğal olarak yapmalısınız. “Hadi Matematik yapalım!” derseniz çocuk buna olumlu tepki vermeyebilir.

Örneğin bu yaz tatilinde yaklaşık iki-buçuk yaşındaki torunum benden küçük balıklar şeklindeki krakerlerden isteyince, hemen “Tam fırsatı!” diye düşündüm kendi kendime ve ona “Hadi oyun oynayalım” dedim. “Sana bir, iki üç diye parmaklarımı göstererek sayacağım. Sen de aynısını yaparsan 3 tane balık kraker kazanıp yiyeceksin” dedim. Çok hoşuna gitti.  Böyle fırsatları kaçırmamalısınız. Her yaşta bu tip fırsatlar karşımıza çıkmaktadır.

matematik-çocuklara çaktırmadan matematiği nasıl öğretirsiniz?

—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–

ÇOCUK, ZEKA VE HAFIZA SETİ – 3 İLE 7 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN

—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–

Erken Yaşta Güçlü Matematik Temelleri Oluşturun  

Okullar birçok farklı matematik kitabı kullanıyor. Ancak nihai hedef aynıdır: Çocuklarda güçlü bir matematik temeli inşa etmek. Onları bir sonraki seviyeye hazırlamak. Göz ardı edilen bir gerçek var. Bunu eğitimciler ya bilmiyorlar ki bu mümkün değil, ya da işlerine gelmiyor; göz ardı ediyorlar. Gerçek şudur: Çocuklar matematiği farklı şekillerde öğreniyorlar; öğretmenler ise konfeksiyoncular gibi tek tip elbise giydirmeye çalışıyorlar. Oysa onlardan beklenen her öğrencinin öğrenme biçimine göre terzi modeliyle matematik öğretmeleri. Tabi bu arada çoğu eğitimcinin nero-bilim açısından matematik işlemler ve beyindeki ilgili bölümlerin aktivasyonları konusunda çok az şey bildiklerini düşünüyorum.

İyi haber şu ki, ülkemizde matematik öğretmenleri sanki para hesabı yapmayı bırakıp, öğrencilerinin başarıları üzerine daha fazla hesap yapmaya başlıyorlar. Bu sadece bir gözlem ve temennidir. Elimde durumun iyileştiğine dair bir veri henüz yok. Esas veri PİSA’dan gelecek. Bir de 1990’larda başlayıp 2012’ye kadar devam eden MEB EARGED’in yaptığı Öğrenci Başarılarını Belirleme Sınavı (ÖBBS) vardı. Son bir yıldır bu sınavları ABİDE adıyla Sınavlar Hizmetleri Genel Müdürlüğü yeniden canlandırıyor; onların sonuçlarına bakacağız.

Çok çeşitli öğrenme stillerine sahip çocuklarla çalışma deneyimine sahip iyi matematik öğretmenleri çocukların okulda çok kritik olan bu güçlü matematik temelini gerçekleştirmesini sağlayabilirler.

yüksek dha oranlı - balık yağı - mega vitamin - mega-o-mega

Çocukları Erken Yaşlarda Test Delisi Yapmayın 

Birçok öğrenci için, test okul deneyimlerinin önemli bir parçasıdır. Öğrenciler, akademik kariyerlerinde çeşitli aşamalarda standartlaştırılmış testlere mesela, ÖSYM’nin yaptığı adı sıkça değiştiği için buraya yazamaya gerek görmediğim giriş sınavlarına girerler. Bu süreç çocuklarımız için gereksiz yere stresli ve zorlayıcı olabilir.

Öğrenciler genellikle test puanlarını ve genel akademik performansı iyileştirmek için büyük fırsat olan birçok “bilgi boşluğu”na sahiptir. Bu boşlukları daha sonra tanımlamak ve doldurmak için mevcut kaynaklardan yararlanmak gerekir. Sağlam bir temele sahip öğrenciler testlerden ziyade, öğrenmeye özel hazırlanmaktan daha çok yararlanırlar; daha az test daha az stres demektir. Biliyorsunuz, öğrenme stressiz olduğunda daha iyi sonuç verir.

Matematik-evde matematik

Matematik Aşk Modeli

Çocuklar, akademisyenler de dahil olmak üzere pek çok konuda liderliğimizde bizi, yani ebeveynlerini takip ediyorlar. Çocuğunuzla birlikte zaman geçirin; ister matematik flash kartlarında birlikte çalışın, ister bir aile olarak birlikte matematik odaklı bir oyun oynayın. Buna bayılacaklardır. Kavramsal anlayışı en üst düzeye çıkarın ve ezberlemeye güvenmeyi en aza indirin. Anlayışlarına tutku yerleştirin. Matematik başarılarını kutlayın ve nerede olursanız olun ilgi alanlarını destekleyin. Kim bilir, ebeveyn olarak belki siz de bu yolculukta matematik hakkında bir iki şey öğrenebilirsiniz!

“Önemli olan, matematiğin günlük konuşmalara ve aktivitelere nasıl entegre edileceğinin ve onu hayatın bir parçası haline getirmenin bilincine varmaktır.”

Çocuklar ve IQ Zeka Geliştirme

Singapurlu Anneler Modeli

Matematik öğretiminde Singapurlu anneleri örnek gösteriyorlar. Bu anneler, çocuklarıyla küçük yaşta, sayılar, şekiller ve desenler hakkında konuşuyorlar. Bu sayede matematiği günlük yaşama entegre ediyorlar. Matematiksel olarak zengin bir ev ortamı oluşturuyorlar.

Çocuklarını markete götürdüklerinde matematikle konuşuyorlar. Bir elmanın fiyatı 2,5 TL’ye mal olursa, altı elmanın fiyatı nedir? gibi.

Asansöre bindiklerinde matematikle konuşuyorlar. “Bak, bir sayı çizgisine inip çıkıyoruz. Şimdi beşinci kattaysak, 11. kata çıkana kadar kaç kat daha çıkmalıyız?” gibi.

Çocuklarına satranç öğretiyorlar. Lego setleri, yapı taşları, tangramlar, yapbozlar ve tahta oyunları için para ve zaman harcıyorlar.

Arabada ya da yemek masasında matematik oyunları oynuyorlar. Sayıyı tahmin etmek, matematiksel bilmeceyi çözmek, öndeki araba plakalarına sayıları mümkün olduğunca hızlı bir şekilde eklemek, kat edilen mesafeyi hesaplamak… Ve daha niceleri!

Bu arada Singapur’dan örnek verince söylemeden geçemeyeceğim. Tescili Mega Hafıza’ya ait olan “ANZAN Mega Aritmetik Beyin Egzersizleri Programı” Singapur, Çin, Kazakistan, Birleşik Arap Emrlikleri, Almanya, Hollanda, Kolombiya ve Meksika gibi birçok ülkede 5 ile 12 yaş arasındaki çocuklara uygulanıyor. Çocuklara matematik nasıl öğretilir diye düşünüyorsanız, Mega Hafıza’nın “ANZAN Mega Aritmetik Beyin Egzersizleri Programı“nı da incelemenizi tavsiye ediyorum. Çocuğunuzun bu eğitim için değerlendirilmesi için Mega Hafıza’nın “0-542-634 17 46” nolu telefonunu arayarak randevu almanızı ve çocuğunuzla birlikte değerlendirmeye gelmenizi tavsiye ediyorum.

Tavsiye Edilen Makaleler:

Çocuklar Nasıl Matematik Öğrenir?

Hafıza Eğitimi - Kolay Mega ingilizce

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu