Sağlık ve Zindelik

Kuru Göz – Göz Kuruluğu Nedir?

Kuru Göz / Göz Kuruluğu Nedir: Göz kuruluğu, bir kişinin gözü kayganlaştıracak, koruyacak ve besleyecek kadar kaliteli gözyaşına sahip olmadığı bir durumdur. Gözyaşı, gözün ön yüzeyinin sağlığını korumak ve net görüş sağlamak için gereklidir.

Kuru göz, özellikle yaşlı erişkinlerde yaygın ve sıklıkla kronik bir sorundur. Göz kapaklarının her göz kırpmasıyla, gözyaşları kornea olarak bilinen gözün ön yüzeyine yayılır. Gözyaşı kayganlığı sağlar, göz enfeksiyonu riskini azaltır, gözdeki yabancı maddeleri temizler ve göz yüzeyini pürüzsüz ve temiz tutar. Gözlerdeki fazla gözyaşı, göz kapaklarının iç köşelerindeki küçük drenaj kanallarına akar ve bu kanallar burnun arkasına akar. Gözyaşı üretimi ve drenajı dengede olmadığında kuru gözler oluşabilir.

Göz Kuruluğunun Nedenleri

Kuru Göz / Göz Kuruluğu – Gözyaşı üretimi ve drenajı dengede olmadığında kuru gözler oluşabilir. Göz kuruluğu olan kişiler ya yeterince gözyaşı üretmezler ya da gözyaşları kalitesizdir:

Yetersiz miktarda gözyaşı: Gözyaşları, göz kapaklarının içinde ve çevresinde birkaç bez tarafından üretilir. Gözyaşı üretimi yaşla, çeşitli tıbbi durumlarla veya bazı ilaçların yan etkisi olarak azalma eğilimindedir. Uzun süreler bilgisayarın başında veya ekran karşısında çalışanlarda da sık sık göz kuruluğu görülmektedir. Rüzgar ve kuru iklimler gibi çevresel koşullar da artan gözyaşı buharlaşması nedeniyle gözyaşı hacmini azaltabilir. Normal gözyaşı üretimi miktarı azaldığında veya gözyaşı gözlerden çok hızlı buharlaştığında, kuru göz semptomları gelişebilir.

Kalitesiz Gözyaşları: Gözyaşı üç katmandan oluşur: yağ, su ve mukus. Her bileşen gözün ön yüzeyini korur ve besler. Pürüzsüz bir yağ tabakası, su tabakasının buharlaşmasını önlemeye yardımcı olurken, müsin tabakası gözyaşlarını gözün yüzeyine eşit olarak yayar. Gözyaşları çok hızlı buharlaşırsa veya üç gözyaşı katmanından herhangi birinin eksikliğinden dolayı kornea üzerine eşit şekilde yayılmazsa, kuru göz semptomları gelişebilir.

Kuru gözler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı gelişebilir:

  • Yaşlanma. Kuru gözler doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. 60 – 65 yaş üstü insanların çoğunluğu bazı kuru göz semptomları yaşar.
  • Kadınların hamilelik, oral kontraseptif kullanımı ve menopozdan kaynaklanan hormonal değişiklikler nedeniyle kuru göz geliştirme olasılığı daha yüksektir.
  • Bazı İlaçlar. Antihistaminikler, dekonjestanlar, tansiyon ilaçları ve antidepresanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar gözyaşı üretimini azaltabilir.
  • Tıbbi Durumlar. Romatoid artrit, diyabet ve tiroid sorunları olan kişilerin kuru göz semptomlarına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca göz kapaklarının iltihaplanması (blefarit), göz yüzeylerinin iltihaplanması veya göz kapaklarının içe veya dışa dönmesi ile ilgili problemler kuru gözlerin gelişmesine neden olabilir.
  • DHA Eksikliği. Dokosaheksaenoik asit veya kısa ifadeyle DHA özellikle göz ve beyin sağlığı için çok önemlidir. DHA eksikliği göz kuruluğuna katıkıda bulunuyor olabilir.
  • Çevre Koşulları. Dumana, rüzgara ve kuru iklimlere maruz kalmak gözyaşının buharlaşmasını artırarak kuru göz semptomlarına neden olabilir.
  • Ekran Karşısında Çalışma. Bilgisayar ekranına uzun süre bakmak gibi düzenli olarak göz kırpmamak da gözlerin kurumasına katkıda bulunabilir.
  • Diğer faktörler. Kontakt lenslerin uzun süreli kullanımı kuru gözlerin gelişiminde bir faktör olabilir. LASIK gibi refraktif göz ameliyatları gözyaşı üretimini azaltabilir ve kuru gözlere katkıda bulunabilir.

Uzun süreli kuru gözler, gözün ön yüzeyine zarar verebilir ve görüşü bozabilir.

mi

Kuru Göz Belirtileri

Kuru gözleri olan kişilerde tahriş, kumlu his, kaşınan veya yanan gözler görülebilir; gözlerinde bir şey var hissi; aşırı sulama; ve bulanık görme. Belirtiler şunları içerir:

  1. Kırmızılık,
  2. Batışma, kaşınma veya yanma hissi,
  3. Işık hassaslığı,
  4. Göze yakın lifli mukus,
  5. Bulanık görüş.

Göz Kuruluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Göz kuruluğu kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilebilir. Gözler tarafından üretilen gözyaşlarının miktar ve kalitesinin değerlendirilmesi için yapılan testler şunları içerebilir:

  • Hastanın semptomlarını belirlemek ve göz kuruluğu sorununa katkıda bulunabilecek genel sağlık sorunlarını, ilaçları veya çevresel faktörleri not etmek için hasta öyküsü.
  • Göz kapağı yapısı ve göz kırpma dinamikleri dahil gözün dış muayenesi.
  • Parlak ışık ve büyütme kullanılarak göz kapaklarının ve korneanın değerlendirilmesi.
  • Herhangi bir anormallik için gözyaşı miktarının ve kalitesinin ölçülmesi. Gözyaşı akışını daha iyi gözlemlemek ve yetersiz gözyaşı nedeniyle gözün dış yüzeyinde meydana gelen değişiklikleri vurgulamak için gözlere özel boyalar konabilir.

Bir optometri doktoru, testlerden elde edilen bilgilerle kuru gözleriniz olup olmadığını belirleyebilir ve tedavi seçenekleri konusunda size tavsiyelerde bulunabilir.

Mega Mental Aritmetik - Çocuklar için Konsantrasyon ve Zeka Eğitimi

Kuru Göz / Göz Kuruluğu Tedavisi

Kuru Göz / Göz Kuruluğu – Kuru göz tedavileri, kuruluğu ve buna bağlı rahatsızlığı en aza indirmek ve göz sağlığını korumak için gözdeki normal gözyaşı miktarını eski haline getirmeyi veya korumayı amaçlar. Kuru gözleri yönetmek ve tedavi etmek için kullanılan birincil yaklaşımlar, reçetesiz satılan yapay gözyaşı solüsyonları kullanarak gözyaşı eklemeyi, gözyaşlarını korumayı, gözyaşı üretimini artırmayı ve göz kuruluğuna katkıda bulunan göz kapaklarının veya göz yüzeyinin iltihaplanmasını tedavi etmeyi içerir.

Kuru gözler kronik bir durum olabilir, ancak bir optometri doktoru gözlerinizi sağlıklı ve rahat tutmak ve görüşünüzün etkilenmesini önlemek için tedavi önerebilir.

  • Gözyaşı eklemek: Hafif kuru göz vakaları genellikle reçetesiz satılan yapay gözyaşı solüsyonları kullanılarak yönetilebilir. Bunlar, doğal gözyaşı üretimini desteklemek için gerektiği kadar kullanılabilir. Koruyucu içermeyen suni gözyaşı solüsyonları, gözleri daha fazla tahriş edebilecek daha az katkı maddesi içerdiklerinden tavsiye edilir. Yapay gözyaşlarına tek başına yanıt vermeyen kuru gözler için ek adımlar atması gerekecektir.
  • Gözyaşlarını korumak: Doğal yaşları gözlerde daha uzun süre tutmak kuru göz semptomlarını azaltabilir. Bu, gözyaşlarının normalde aktığı gözyaşı kanallarını bloke ederek yapılabilir. Gözyaşı kanalları, gerektiğinde çıkarılabilen küçük silikon veya jel benzeri tıkaçlarla tıkanabilir. Veya bir cerrahi işlem gözyaşı kanallarını kalıcı olarak kapatabilir. Her iki durumda da amaç, kuru göz ile ilgili sorunları azaltmak için mevcut göz yaşlarını daha uzun süre tutmaktır.
  • Artan gözyaşı üretimi: Bir optometri doktoru, gözyaşı üretimini artıran göz damlaları reçete edebilir.
  • DHA eksikliği: DHA göz ve beyin hücreleri için önemli yapı taşlarıdır. DHA zengin Omega-3 yağ asidi besin takviyesi almak göz kuruluğunun düzelmesine yardımcı olabilir.
  • Göz kuruluğuna katkıda bulunan göz kapağı veya oküler yüzey iltihabını tedavi etmek: Bir optometri doktoru, göz yüzeyindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmak için reçeteli göz damlaları veya merhemler, sıcak kompresler ve kapak masajı veya göz kapağı temizleyicileri önerebilir.

Göz Kuruluğunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Kuru göz semptomlarını azaltmak için aşağıdaki adımları atabilirsiniz:

  • Araba ısıtıcılarını veya klimaları yüzünüzden uzağa yönlendirerek havanın gözünüze kaçmasını önleyin.
  • İşyerinde ve evde havadaki nemi artırın.
  • Okurken veya uzun süre bilgisayar ekranına bakarken düzenli olarak göz kırpmayı unutmayın.
  • Zengin DHA içeren besin takviyeleri kullanın.
  • Kurutucu rüzgarlara ve güneşe maruz kalmayın veya etkilerini azaltmak için dış mekanlarda çerçeveli koruyucu güneş gözlükleri kullanın.
  • Her gün bol su (8 ila 10 bardak) içerek bedenin ve gözlerin susuz kalmasını önleyin.

Tavsiye Edilen Makaleler:

DHA Mucizesi – Neden DHA? DHA’nın İnanılmaz Marifetleri!

Dikkat Dağınıklığı Ve Hiperaktivite İçin Günlük DHA Miktarı Önemli

Yaşlanmayı Durdurmak – Yüksek DHA Oranı Telomer Kısalmasını Yavaşlatabilir Mi?

Başa dön tuşu