İnsan İlişkileri

Küresel Dayanışma ve Yardımlaşma İçin Değişimi Ateşleyin

İnsan kendi acısını duyarsa canlıdır; başkasının acısını hissederse insandır.

Küresel Dayanışma – Kişisel gelişimcilerin bir deyişi vardır: “Bu hayatta ya tozu dumana katarsın, ya da tozu dumanı yutarsın!”

Gerçekten de toplumda tozu dumana katan az sayıda insan varken, toplumun yüzde 80’den fazlası, tozu dumana katanların geride bıraktığı tozu dumanı yutuyor.

Bunda ayıplanacak bir şey yok; filozoflar, düşünce insanları, siyasi veya sosyal liderler, kanaat önderleri, entelektüel girişimciler, mucit ve kâşifler tozu dumana katan karakterlerdir.

Toplumda her zaman olumlu bir dalgalanma meydana getirmek mümkündür; değişimi başlatacakların vizyonerliği yanında, geniş halk kitlelerini etkileme gücüne sahip olma şartıyla; mümkündür.

Bu yazımızda özellikle toplumsal dayanışma ve yardımlaşma açısından bu alandaki karakterlere olan ihtiyaçtan söz edeceğim.

İnsanlık, sekiz milyarı bulan nüfusuyla düşe kalka ilerliyor.

Bir yandan fakir ülkeler ve insanlar, öte yandan kötü yönetimleri altında iyi yönetilemeyen bu ülkeler kaderlerine terkediliyor.

Savaş insanları öldürüyor veya sakat bırakıyor…

Unutulan bir gerçek var, o da yardımseverlik…

İnsanlara yardım etmenin kutsallığı unutuluyor.

Oysa her bir insanın diğer insanlara karşı görevlerinden biri, yardımlaşma konusunda yaşadıkları toplumda bir “iyilik zinciri” olmayı başlatmaktır.

Peki nasıl yapabilirsiniz?

Yapılan araştırmalarda “İkinci Dünya Savaşından bu yana insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük zorluk” olarak nitelendirilen Kovid-19 zamanlarında insanlık biraz olsun kenetlenmiş ve yardımlar artmıştır.

BM’ye bağlı kuruluşlar başlı başına etki oluşturabilmektedir. bunlar arasında en etkili olan kuruluşlar şunlardır:

  • Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
  • Uluslararası Göç Örgütü
  • İnsani İşler Koordinasyon Ofisi.
  • İnsan Hakları Yüksek Komiserliği.
  • Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu.
  • Dünya Gıda Programı
  • DSÖ Dünya Sağlık Örgütü

Dramatik Gerçekler

Küresel Dayanışma – DW haberine göre, Dünyada 45 milyon insan ölümcül açlık tehdidi altında yaşıyor. 7 milyar dolar bağış toplanırsa bu insanlara bir yıl boyunca yemek sağlanabilecek.

AA’nın Yeryüzü Doktorlarından yapılan açıklamasına dayandırdığı haberine göre, dünyada açlıkla mücadele eden 690 milyon insanın olduğu, buna karşın 2021 Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre her yıl toplam 931 milyon ton gıda da israf edildiği kaydedildi.

Açlık yanında salgın hastalıklar, savaş gibi faktörler içinde ölümle burun buruna yaşayan çok sayıda insan var.

Hatta ideal yaşamın merkeziymiş gibi lanse edilen ABD’ de bile, bir yandan Amerikalı ailelerin yaklaşık yüzde 11’i yeterince yiyecek bulamıyorken, diğer yandan bu ülkedeki yiyeceklerin yüzde 30 ila 40’ı çöpe gidiyor.

ABD’ de halk kurduğu yardım dernekleri üzerinden bu insanlara ulaşmaya çalışıyor. Mesela, New York’un Queens bölgesinde gıda güvencesi olmayan evlerde yaşayan insanlar tespit ediliyor; görev alan gönüllüler, restoranlardan, dükkanlardan ve okullardan evsiz barınaklarına, aşevlerine ve diğer hayır kurumlarına yiyecek taşıyorlar.

Bunun yanında, evlerimizi gereksiz yere doldurduğumuz giysiler, eşyalar, oyuncaklar, mutfak eşyaları gibi onlarca madde, lüzumsuz yere bekleyeceğine hayır kurumları üzerinden dünyanın diğer yerlerindeki insanlara ulaştırılıyor.

Yine ABD’nin Detroit şehrinde, su faturalarından dolayı borcu olan 100.000 sakinin suları kesildiğinde bunu duyan yardım kuruluşları hizmeti tekrar açmak için ödenmemiş para toplayarak sorunu çözmüşlerdir.

Hastalar, yaşlılar ve çocuklu ailelerin hayatları değişti. Çünkü çocuklar su olmadan evlerden çıkıyorlar, temizlik yapılamayınca hastalıklar hücum ediyor.

Hazinen Çöpünde Saklıdır!

Küresel Dayanışma – Yapılacak etkili ve sonuç alıcı işlerden biri belediyelerin öncülüğünde tüm çöplerin evde ayrıştırılmasının sağlanmasıdır.

ABD’de yaşadığım şehirde her akşam bir çöp türü toplanıyordu. Yanlış koyanlar belediye tarafından para cezasına çarptırılıyordu.

Örneğin haftanın farklı 2-3 akşamı mutfak çöpünüzü çıkarırken, diğer akşam (varsa) mobilya çöpünüzü çıkarmalısınız. Bir akşam elektrik-elektronik türü aletlerle ilgili çöpleri çıkarmalısınız. Daha başka akşam ise giysi çöplerini çıkarmalısınız.

Neden mi; çünkü türlerine göre ayrı ayrı toplanan bu çöpler yeninden dönüşümle yardım kuruluşları üzerinden çok cüzi bir ücrete veya parasız olarak hem ABD’deki fakirlere dağıtılıyor, ya da başka ihtiyacı olan ülkelere gönderiliyordu.

Sonuç: Birimiz Hepimiz İçin, Hepimiz Birimiz İçin Varız

Küresel Dayanışma – bu yazıda sadece beslenme-barınma açısından, yaşama dair veriler üzerinden insanlık olarak ne kadar birbirimize muhtaç olduğumuzun profiline bakarken; başka yazılarımızda sağlık, eğitim, hukuk vb. kategoriler açısından da konuya bakacağız.

Göreceğiz ki; insan türü birbirine yardım etmezse, hep birlikte kötü bir sona doğru gidebilir. Köklü insanlık tarihi şahittir ki, bu hayatta, birimizin mutluluğu hepimizin mutlu olmasına bağlıdır. İşin sadece konuşulması değil, kurumsallaşarak ve eyleme geçerek yardımlaşma zincirinde yerimizi almalıyız.

www.KisiselGelisim.com / www.MegaHafiza.com olarak, bu ülke insanının buna gücünün yeteceğine inanıyoruz.

Başa dön tuşu