Beyin Haritaları

Konuşma Yaparken Beyin Haritası / Zihin Haritası Nasıl Kullanılır?

Beyin Haritası / Zihin Haritası – Eğitimlerimize katılan çoğu ailenin ortak sorunu, çocuklarının derslerdeki önemli, unutulmaması gereken temaları veya ana fikri unutması, onun için yapılan masrafların çöpe gittiğine yönelik şikayetleridir.

Bir kısım aileler, teorik veya sosyal derslerde, hafızada tutulması gereken önemli tarihler, olaylar veya insanların isimlerini, olayların kahramanlarını, sonuçları hafızalarında tutsun istiyorlar.

Ayrıca toplum önünde konuşma yapmak zorunda kalan insanlar, bakıyorsunuz konuşmasını kağıda dökmüş hata yapmamak için milletin önünde okuyorlar. Ne sıkıcı değil mi?

Doğaçlama konuşanlar da bunlardan geri kalır değil; Hoş, eğlenceli konuşurlar ama, konuşma disiplinini kaybedip daldan dala atlayabilirler.

Bu insanlar doğru yöntemi nasıl bulacaklar?  işte bu makale bunun için yazıldı. Planlı, hatırlatıcı notlar ve ne nutuk atma, ne de metni okuyarak geçiştirme tarzı değil; zihin haritası!..

Önerim: Zihin Haritası

Uzun yıllardır bu konuda önerdiğimiz zihin haritası  yöntemini burada bir kez daha ele almak istiyorum. Çünkü bu gibi problemlerin çözümü zihin haritalarındadır. Hem de sadece sosyal derslerde değil, fen ve matematik alanlarında da rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Bu konuda kendim tecrübeliyim. Ben yıllardır zihin haritası kullandım. Şu anda, çoğu öğrencimiz kullanıyor. Bir defasında öğretmenin dersini zihin haritalarına işlemiş ve ders sonunda öğretmene gösterip, konuyu özetleyince çok şaşırmıştı ve bunu nasıl yaptığımı sormuştu.

Şimdi o öğretmenime veya farklı velilere anlattığım yöntemi özetle bir kez daha anlatacağım. Zihin haritası ile ilgili onlarca yazımız da yayınlandı. www.kisiselgelisim.com gerçekten bir hazine; bir bakın oraya…

Her Şeyi Zihin Haritası ile Hatırlayın

Zihin haritaları inanın, ikinci beynimiz gibi iş görüyor,  hem de çok enerji harcamadan…

Zihin haritaları size şu konularda yardımcı olabilir:

  • Etkili notlar almakta
  • Üniversite öğrencisiyseniz, ders çalışmak için daha az zaman harcamakta
  • Okuduğunu, duyduğunu, izlediğini hatırlamak ve ona göre harekete geçmekte
  • Beynimizin yaratıcılığını ve potansiyelini açığa çıkarmakta
  • Hırslı fikirleri hayata geçirmekte
  • Karmaşık sorunları çözmekte

Gördünüz mü, tıpkı aspirin gibi, her derde deva… Yalnız bir şartım da var; doğru stratejiyle bir zihin haritası, bilişsel araç kutunuzdaki en güçlü araçlardan biri olabilir.

ZH

Bir Zihin Haritası Nasıl Oluşturulur?

Zihin haritasının yapısı, hatırlamak istediğiniz şeyin yapısını yansıtmalıdır.

  • Bir kitap için, zihin haritanızın yapısı haline gelmesi için kitabın içindekiler kısmını kullanın.
  • Müfredatın, ünitenin veya modülün başlıklarını kullanın.

Düzgün bir şekilde yapılandırırsanız, bir zihin haritasından çok daha fazlasını elde edersiniz. Açık bir yapı olmadan, zihin haritanız sadece karmakarışık bir düşünce karmaşasıdır.

Zihin Haritası Nasıl Yapılır: İşte Adımlar!

1-) Her zihin haritanın merkezi bir fikre ihtiyacı vardır. Zihniniz okuduğunuz bir kitabın haritasını çıkarıyorsa, merkeze almanız gereken ana tema o kitabın adıdır.

Makaleyse o makaledeki zihin haritası için ana fikir “Her şeyi hatırlamak için bir zihin haritası nasıl Yapılır” olacaktır.

2-) İlgili Fikirler: Bir zihin haritasındaki ilk dallar grubu, ilgili fikirlerden oluşur. Temanızı aldıktan sonra dallara eklemeye başlarsınız. Bu ana dallar daha sonrakilere göre daha kalın ve başlıklar halinde olacaktır.

3-) Önemli Çıkarımlar: Ana daldan, ikincil dala atlayacağız. İkinci dal grubu, ilgili fikirlerden gelir. Bunları uygun gördüğünüz şekilde yeniden adlandırabilirsiniz. Unutmayın, bir zihin haritasının gücünü açığa çıkaran ve güçlendiren sır, yapıdır.

4-) Kısıtlamaları Uygula: Uygulayabileceğiniz en kolay kısıtlamalardan biri, zihin haritanızın her dalındaki kelime sayısını sınırlamaktır. Büyük fikirler için kendinizi bir kelimeyle hatırlayacağınız şekilde çalışın. Anahtar kavramlar için kısa cümleler kullanın. Kısa ve öz olun ve çok daha fazla netlik kazanacaksınız.

5-) Notlarınızı Kendi Ellerinizle Alın: Bir bilgisayarda not alıyorsanız, o notlar size ait olmaz. Unutursunuz. ya da başkasına sipariş vererek olmaz! Eller (parmaklar) beyni en iyi uyaran uyarıcılardır. İnsan kendi tuttuğu notları daha iyi hatırlar.

Burada önemli olan tek şey kelimelerin gücü; sizin de konuşma anında sırasıyla kelimeler (kavramlar) ve bunların sıralamalarını hatırlıyor olmanızdır. Notları siz hazırladığınız için bunu kolaylıkla başarabilirsiniz.

Bir Kitap Zihin Haritasıyla Nasıl Özetlenir?

Bir kitabı baştan sona okuduğunuzda şu aşamalara dikkat edin.

  • Kitabın adını zihin haritasının merkezine yazın
  • İçindekileri birer akson olarak ana dal yapın (Büyük fikirler); hemen arkasından her bölüm için yeni ama daha küçük dallar ekleyin.
  • Her bölümden ilgili başlıklar ve alt başlıkları (temel kavramlar/çıktılar) daha da alt ama daha ince dallara yazın.

Kitabın temel konusunu bildiğiniz için kişilerle kitap hakkında derinlemesine bir konuşma yapabilirsiniz. Çünkü konuyu biliyorsanız, zihin haritası sadece hatırlatıcı olacaktır.

örnek beyin haritası

Bir Zihin Haritası ile Sunum nasıl hazırlanır 

Beyin Haritası / Zihin Haritası – Eğer zihin haritası üzerinde tüm konuşacaklarınızın iskeletini görebiliyorsanız, korkmayın, rahatlıkla sunumunuzu yapabilirsiniz.

Zihin haritasının yapısı konuşmanızın yapısını yansıtmalıdır.

Mesela “Özenli İş Gücü” hakkında konuşacaksanız, konuşmanızın ana dallanmaları aşağıda verilen başlıkları temsil eden kısa ifadeler gibi olabilir:

  • Parasal maliyete dikkat
  • Baskıyı yönetmek için kaplama
  • Değişim için ortamlar tasarlamak
  • Davranış değişikliği
  • Akış ve yüksek performans
  • İşbirliği
  • Sistemler

Her bir merkezi fikrin altına, slayttan bir uzantı almak ve ona alt dallar ekleyerek yapıyı hazırlamak, hepsi bu. Ardından slayttaki anahtar kavramları hatırlatması için kelime dalları ekleyin. Bunu yaparak, konuşmanızı kafanızda yüzlerce kez prova edebilirsiniz, demektir.

hitabet ve beyin haritası

beyin temelli eğitimler ve süper öğrenme

Başa dön tuşu