Kariyer PlanlamaÖğrenme ve Eğitim

Kariyer Seçimi – Üniversite Tercihinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kariyer seçimi – üniversite tercihinde nelere dikkat etmelisiniz? Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Belirli yüzdeliklere girenler, kendilerine göre bir üniversite/bölüm tercih edecekler. Gençler, hayat yolculuğunun geri dönüşü olmayan, tek yönlü yoluna girme eşiğindeler.

Kariyer seçmede, yani üniversite tercih aşamasında gençleri nelerin beklediğini görmeleri ve bilmeleri önemlidir. Bölüm tercihlerini yaparken, istihdam piyasasının gereksinimlerini ve iş dünyasındaki çalışan profilini bilmeleri en doğal haklarıdır.

Duruma yakından bakalım. Tercih yaparken, dikkate almanız gereken bir kötü ve bir de iyi haberimiz var; dikkate almanızı öneririm.

Kötü haber şudur:

Kariyer seçimi – İŞKUR’un kayıtlı işsizlerine, eğitim durumu açısından bakıldığında, yüz binlerce lisans, yüksek lisans ve doktora mezununun işsizler ordusunda yer aldığı görülüyor. 469 bin 935 lisans ve 389 bin 865 ön lisans mezununu birlikte ele alındığında, üniversite bitirmiş işsiz sayısı 879 bin 433 kişi olarak dikkat çekiyor.

Bu haber gerçekten iç karartıcı. Ama daha vahimi de var. Okumaya devam edin:

Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) Nisan (2019) ayı kayıtlı işsizlik verilerine göre Türkiye’de 831 doktora mezunu iş kuyruğunda bekliyor. 18 bin 802 yüksek lisans mezunu da aynı kuyrukta bekliyor. Bu sayılar sadece İŞKUR’a kayıt yaptıran ve iş bekleyen işsiz sayısını yansıtıyor.

İŞKUR verilerine göre Ocak-Mart 2019 döneminde 88 doktora mezunu işsizlik maaşına başvurdu. Başvurusu olumlu sonuçlanan 42 kişi işsizlik maaşı almaya başladı. Aynı dönemde 3 bin 273 yüksekokul mezunu da işsizlik maaşına başvururken bunların 2 bin 41’i olumlu sonuçlandı. Veriler halen kaç doktora ve yüksek lisans mezununun işsizlik maaşı aldığını yansıtmıyor. Mezun olunan bölümlere göre işsizlik oranlarında TÜİK verilerinden bakabilirsiniz.

İyi Haberlere Gelince… 

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) “geleceğin meslekleri” olarak şunları gösteriyor:

  • Bilgi güvenliği teknolojisi,
  • Yapay zeka mühendisliği,
  • Yazılım geliştirme,
  • Dijital medya ve pazarlama,
  • Hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojisi,
  • Üç boyutlu modelleme ve animasyon

Sayılan bu yeni meslekler, bu yıl ilk defa elinizdeki tercih kılavuzunda lisans ve ön lisans programları içinde yer alıyor.

Yeni programlar içinde bir de dijital oyun tasarımı var. Ortaokul ve lise yıllarında oyun başından kalkmayan gençlerin bu emekleri boşa gitmesin diye “dijital oyun tasarımı” da çeşitli üniversiteler bünyesinde lisans programı olarak yer alıyor.

Kariyer Seçimi-Üniversite Tercihinde Nelere dikkat etmelisiniz?

Türkiye’den Olmasa da Daha da Umut Verici Haberler Var.

Zaten eninde sonunda ülkemize de gelecek…

Dünyanın önde gelen denetim şirketlerinden PwC, başlattığı pilot programıyla belli kabiliyetlere sahip lise mezunlarına muhasebe ve risk yönetimi alanında danışman olarak işe almaya başladı.

Geçtiğimiz Ağustos ayında da kariyer planlama sitesi Glassdoor, Apple, IBM ve Google gibi teknoloji devlerinin de bulunduğu, çalışmak için üniversite mezuniyeti gerektirmeyen, 15 şirketin listesini yayınladı.

Söz konusu şirketlerde lise mezunu olan nitelikli kişilerin, üniversite mezunlarıyla aynı maaşla aynı pozisyona getirildikleri belirtiliyor.

Google eski insan kaynakları müdürü Laszlo Bock, ilk önceleri şirkete alınan kişilerin üniversite ortalamalarını istediklerini belirtiyor. Ancak bunun çalışanların yaratıcılığını ve kabiliyetini ölçmek için yetersiz olduğuna dikkat çeken Bock, son yıllarda üniversite mezunu olmayıp da işe alınanların sayının giderek arttığını ifade ediyor.

***** Sponsor Bağlantı *****

ÜCRETSİZ – YARATICI DÜŞÜNME BÜLTENİ

Ücretsiz Yaratıcı Düşünme & İnovasyon Bülteni

***** Yazının Devamı *****

Bu Günün İlkokul Öğrencilerinin Çoğunluğunun Meslekleri Henüz İcat Edilmedi

Kariyer seçimi – Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016’da yayınladığı bir raporda, “Birçok ülkede, en çok talep gören meslek veya uzmanlıkların 10-15 yıl önce piyasada olmadığı” belirtilmişti.

Söz konusu raporda, değişimin daha da hızlanarak devam edeceği ve bugünün ilkokul öğrencilerinin yüzde 65’inin ilerde çalışacakları meslek gruplarının henüz icat edilmediği öngörüsünde bulunuldu. Ya da şöyle diyebiliriz: Bugünün ilkokul çocuklarının %65’i yetişkin olduklarında şimdi henüz icat edilmemiş işlerde çalışacaklar.

Kariyer Seçimi

Şimdi Üniversite/Bölüm Tercihlerinde; Kariyer Seçiminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kariyer seçimi gerçekten gençler için zorlu bir kavşaktır. Çünkü öğrencinin kariyer başlangıcı üniversite ile başlıyor. Öğrencilerin hayatının geri kalanında etkisini her zaman hissedeceği, hayatına yön vereceği, pişmanlıkların veya mutlulukların başlangıç dönemeçlerden biri olarak ön plana çıkıyor.

Peki, tercih yaparken üniversite/bölüm seçiminde nelere dikkat etmelisiniz?

Kendinizi İyi Tanıyın!

1-) Öncelikle kendinizi tanımalısınız. Hangi alanlarda güçlüsünüz. Bunu aldığınız puanlara bakarak da anlamak mümkün. Ancak, puanınızın tuttuğu bölümü değil, tutkularınızın ve yeteneklerinizin öne çıktığı bölümleri seçin. Yani sizi mutlu edecek mesleklerin bölümlerini. Bu ilk adım bir anahtar gibi; kariyer kapınızı açacak bir anahtardır.

Bölüm Seçimi Nasıl Olmalı?

2-) Seçmeyi düşündüğünüz bölüm en güçlü bir şekilde hangi üniversitede yer alıyor? Bu üniversiteleri sıralayın. Bu üniversitelerin web sitelerini, öğretim kadrosunu, ulusal ve uluslararası yayınlarını, itibarını, diploma denkliklerini vb. ince ayarla araştırın ve notlar alın.

Üniversite-Şehir İlişkisi

3-) Seçmeyi düşündüğünüz bölümün üniversitesi hangi şehirde yer alıyor? O şehir yaşam bakımından kolay mıdır? Ucuz mudur? Bir öğrencinin geliri ne ki; buna uygun bir kolay yaşam olabilecek mi? Ayrıca üniversite markasının iş piyasasındaki yeri nedir?

Üniversitenin Projeleri

4-) Üniversitenin içinde bulunduğu toplumun ihtiyaçları başta olmak üzere, bulunduğu şehre farklı konularda katkısı var mı? Hangi projeleri yaptılar, yapıyorlar? O lokasyon için neleri ürettiler? Bunları web sitelerinden inceleyebilirsiniz.

Üniversite-Şehir Ulaşımı

5-) Özellikle büyük şehirlerde, okula her yönden ulaşım var mı? Kolay mı? Zaman kullanımı bakımından elverişli bir yerde mi? Şehrin merkezine yakın mı? Alternatif ulaşım yollarına uygun kampüse sahip mi?

Engelliler Düşünülmüş mü?

6-) Özel öğrencilerin kampüste/okulda yaşamalarına uygun düzenlemeler yapılmış mı? Siz herhangi bir engele sahip olmayabilirsiniz; ama engelli olan öğrenci arkadaşlarımız düşünülmüş mü? Bu insana verilen değerin bir ölçüsü olarak karşımıza çıkabilir.

Üniversitede Sosyal Etkinlikler

7-) Üniversite hayatı sadece öğretim boyutlu bir akademik yaşamdan ibaret değildir. Aynı zamanda hayata hazırlanma boyutu da vardır. Bunun için ders dışı faaliyetler, sosyal etkinlikler, öğrenci kulüp faaliyetleri, ortak değerlere yatırım yapmak gibi pek çok kriter açısından da o üniversiteyi değerlendirmelisiniz.

***** Sponsor Bağlantı *****

ÜCRETSİZ – HIZLI OKUMA EĞİTİMİ

Anlayarak hızlı okumak - hızlı okuma eğitimi

***** Yazının Devamı *****

Üniversite-Öğrenme Ortamları

8- ) Üniversitenin öğrenme ortamlarını inceleyin. Kütüphanesi var mı? Büyüklüğü ve faydalanma şansı nedir? Online öğrenme ortamları, tersyüz edilmiş öğrenme yöntemleri, uzaktan öğrenmede yeni fırsatlar, dijital medya, internetten sınırsız faydalanma gibi çok sayıda teknolojik imkanlara sahip mi, mutlaka araştırın.

Kariyer seçiminde belki daha özel kriterleriniz de olabilir. Bu gibi araştırma çalışmalarınızı detaya inerek yapmalısınız. Hatta portföyünüze aldığınız üniversiteleri şöyle bir dolaşıverin. İleride, çorbadan ağzınızın yanmaması için, bugünden ayranı üfleyerek içmenizi tavsiye ederim.

Hepinize başarılı bir gelecek dilerim.

Başa dön tuşu