Kariyer Fırsatları – Melik Duyar bir defasında şunu söylemişti: “Korkmayın; arzu ettiğiniz bir amaca ulaşmak için fırsat kıtlığı çekmezsiniz. Korkmanız gereken kıtlık kararlılık kıtlığıdır.”
Gerçekten de, hayatta insana sayısız fırsatlar sunulur. Bazı fırsatlar tekrarlanır. Bazıları ise tekrarlanmaz; kaçan balık büyük olur. Hatta Anadolu’da, “Allah bir kapıyı kapatır, başka bir kapıyı açar” şeklinde, hayatın fırsatlarla dolu olduğuna ilişkin güzel bir sözü çokça duymuşsunuzdur.
Ama bu “fırsat kıtlığı” olmadığına ilişkin görüşümüz bir iş arayışında olup da bulmakta zorlananlar için ters gelebilir. Şunu unutmayalım: Hayat düz bir çizgi gibi yaşanmıyor; helezoni gibi yaşanıyor; başladığınız noktaya geri dönme ihtimali bile yaşanabiliyor.
Bununla birlikte, fırsatları tespit etmek zor olsa da, tekniğine uygun şekilde, aşağıda “Fırsatları Keşfetmek İçin Süreci İzleyin” başlığı altında sunacağımız adımlarda da göreceğiniz gibi, düşünerek ve kasıtlı bir yaklaşım kullanırsanız onları bulabilirsiniz.
“Fırsat” Kavramını Yanlış Anlamayalım!
Toplum olarak kültürümüzde yer eden sevimsiz kelimelerden biri “Fırsat” kavramıdır. Gerçekten de sevimsiz; çünkü fırsat kavramı genellikle haksızlığa, kurnazlığa, torpile, başkasının hakkını ve hukukunu yemeye atıf yapar.
Ancak bizim burada kast ettiğimiz fırsat, yeteneklerimizi kullanarak, kariyerimizin içini doldurarak ulaşmak istediğimiz hedeflere erişim yollarıdır.
Hedeflerimize, tamamen “meşru yollarla” erişmek, hak edeceğimizi düşündüğümüz hedeflerimize meşru yollardan ulaşmaktır.
Yoksa başkasının omzuna basarak çıkan insanlar, bir gün o omuzları bulamayınca güm diye düşerler ve tutunacak dalları da olmaz.
“Fırsatçı” tabirini bu yüzden ben sevmem!
Bu yazıda, sözünü ettiğimiz fırsat “imkân” anlamındadır.
Kariyer imkanlarını arama, bulma ve onu nasıl yaşayacağımıza ilişkin ipuçları bulma ve bunu nasıl yapabileceğinizi inceleyeceğiz.
“İmkânsız” Diye Bir Şey Var Mıdır?
Kariyer Fırsatları – Rolleri değiştirmek veya kariyerinizde ilerlemek istiyorsanız, ilgi alanlarınıza, becerilerinize ve koşullarınıza uygun olan fırsatları nasıl belirleyeceğinizi ve takip edeceğinizi bilmeniz önemlidir.
Elbette bu zaman alır.
Fırsatları bulma sürecini, sonunda size heyecan verici, ama bilinmeyen bir yere götürecek bir yolculuk olarak düşünebilirsiniz. Sabırlı olmanız ve çabalarınızda ısrar etmeniz gerekir.
Kariyer fırsatına ulaşmada dikkat edilmesi gereken konu, kariyerinize etki edecek işin gelecekte karşılığını alacağınızdan emin olmalısınız.
Sadece sizin için doğru olan bir role sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda seçeneklerinizi iyi anlayacaksınız. Dahası, yeni fırsatlar ortaya çıktığında, insanların aklına siz geleceksiniz. Sonuçta yanlış fırsatların peşinde koşarak zaman kaybetmeyeceksiniz.
Ayrıca, kariyerinizde başarılı olmak için nerede yeni becerileri ve mevcut becerileri geliştirmeniz gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.
Fırsatları Keşfetmek İçin Süreci İzleyin
Kariyer fırsatlarını belirleme ve takip etmek için en iyi fırsatları seçme sürecine bakalım.
1- Doğru Düşünün!
Fırsatlar her zaman çevrenizdedir. Bu yüzden sürekli olarak onlara göz kulak olmalısınız.
Her gün olası fırsatları arama alışkanlığı edinin. Aklınıza gelen fırsatları not etmek için yanınızda bir not defteri bulundurun veya bir akıllı telefon uygulaması kullanın.
Önünüze çıkan olabildiğince çok fırsatı yazın; listenizi daha sonra en alakalı fırsatlara geri çevirebilirsiniz.
2- Fırsatları Arayın!
Ayrıca “gizli” fırsatları aramak için çaba göstermeniz gerekir. Bunlar duyurusu yapılmayan iş fırsatları, sektörünüzde karşılanmamış bir ihtiyaç için başlaması muhtemel projeler gibi fırsatlardır.
Çalışıyorsanız kendi kuruluşunuzla başlayın. Mevcut şirket içi veya yaklaşan boş pozisyonları ve organizasyonun genişleme planlarını takip edin. Ayrıca mevcut konumunuzdan organizasyonda nasıl ilerleyebileceğinizi düşünün; sizin için hangi yollar mevcut?
Biliyorum, bizim bürokrasi bu konularda ustadır; nerde açık pozisyon varsa, oraya yerleşmek için hemen torpil işletecek adam arayışına girer.
Ayrıca sosyal ağ kurmalısınız; en son haberleri ve olayları takip etmek için kuruluşunuzdaki diğer kişilerle ve sektörünüzdeki kişilerle oluşturun.
Arkadaşlarınızdan, meslektaşlarınızdan veya bağlantılarınızdan herhangi biri ilgilendiğiniz bir departman veya kuruluş için çalışıyorsa, sizin adınıza diğer etkili kişilerle bir giriş yapıp yapmayacaklarını sorun.
Sektörünüzle ilgili güncel bilgilere sahip olduğunuzdan emin olun, böylece ilgili trendlerden ve yeni teknolojilerden haberdar olursunuz; bunlar genellikle yeni fırsatlar yaratır.
Örneğin, sektörünüzle ilgili istatistikleri ve verileri genellikle ticaret dergilerinde veya ticaret gruplarında bulabilirsiniz. x gibi sosyal ağ hizmetleri ve LinkedIn eğilimleri ve fırsatları belirlemek ve etkili, iyi bilgilendirilmiş insanlarla ağ oluşturmak için de kullanışlıdır.
Kendinizi doğru yönlendirmek ve analiz etmek için PEST tekniğini kullanın. Bu analiz, fırsatları ortaya çıkarmak için de kullanışlıdır. PEST, değişimi yönlendiren Politik, Çevresel, Sosyo-Kültürel ve Teknolojik (Politic-Environmental-Social-Technological- PEST) faktörleri keşfetmek için harikadır.
Bu yaklaşımı kullanmak, bu alanların her birinde potansiyel fırsatlar için beyin fırtınası yapmanıza yardımcı olur.
Fırsat ararken aşağıdaki gibi sorular da sorabilirsiniz:
- Kuruluşunuzda veya sektörünüzde işgücü sıkıntısı var mı? Varsa hangi alanlarda?
- Kuruluşunuzun veya endüstrinizin hangi bölümleri büyüyor? Bu alanlardan herhangi biriyle ilgileniyor musunuz?
- Hangi yeni teknolojiler var? Bunlar sizin, kuruluşunuzun veya sektörünüzün çalışma şeklini nasıl etkileyebilir?
- Kuruluşunuzda veya sektörünüzde kimsenin karşılamadığı bir ihtiyaç var mı?
- Kuruluşunuzda veya sektörünüzde sorun yaşayan müşterilerinizden, veya tedarikçilerinizden herhangi biri var mı? (Sorunlar genellikle büyük fırsatlara işaret eder.)
3- Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Belirleyin
Fırsatları ararken, güçlü ve zayıf yönlerinizin neler olduğunu bilmeniz ve farkında olmanız gerekir. Bu, sizin için en uygun fırsatları belirlemenize ve hangi beceriler üzerinde çalışmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.
Güçlü yönlerinizi keşfetmek için şu soruları göz önünde bulundurun:
- Mevcut rolünüzde en çok hangi görevlerden veya projelerden hoşlanıyorsunuz? Bu görevlerin muhtemelen güçlü yönlerinize bağlı olduğunu unutmayın.
- Neyi herkesten daha iyi yaparsın?
- Hangi değerler başkalarında sık görmediğiniz değerlerdir?
- Başkalarının sahip olmadığı hangi kaynaklara sahipsiniz?
- Ağınızda size yardımcı olabilecek hangi etkili insanlar var?
- Başkaları sizin güçlü yönleriniz olarak ne görüyor? (Emin değilseniz sorun!)
Sonra, zayıf yönlerinize bakın. Bunları belirlemek için kendinize şu soruları sorun:
- Sık sık hangi görevlerden kaçınıyorsunuz, çünkü bunları yaparken kendinize güvenmiyorsunuz?
- Başkaları zayıf yönleriniz olarak ne görüyor? (Emin değilseniz tekrar sorun.)
- Eğitim ve beceri eğitiminize güveniyor musunuz? En zayıf noktan neresi)
- Kariyerinizde sizi geride tutan kişilik özellikleriniz var mı? (Örneğin, özgüveniniz düşük mü yoksa erteleme hastası mısınız?)
Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirledikten sonra, bunlardan herhangi birini fırsata çevirip dönüştüremeyeceğinizi düşünün. Bunu güçlü yönlerinizden yararlanarak veya zayıf yönlerinizi ortadan kaldırarak yapabilirsiniz.
4- Sizin İçin Önemli Diğer Faktörleri Belirleyin
Hayatınızda ve kariyerinizde sizin için önemli olan faktörleri anlamak da önemlidir. Bu, sizin için uygun olan fırsatları belirlemenize yardımcı olur.
Fırsatları seçerken önemli olan diğer faktörleri de düşünmek isteyeceksiniz. Bu, sonraki adımda seçimlerinizi daraltmanıza yardımcı olacaktır.
Dikkate alınacak “fırsat faktörleri” şunları içerebilir:
- Mevcut yaşam tarzınıza uygun mu?
- Maaş / tazminat yeterli mi?
- İş güvenliği var mı?
- Genel kariyer ve yaşam hedeflerine uygun mu?
- Gelecek eğitim / geliştirme var mı?
- Fırsatın kendisi; ilginizi çekiyor ve sizi heyecanlandırıyor mu?
5- Seçeneklerinizi Daraltın
Kariyer Fırsatları – Kendi güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi ve ilgi alanlarınızı ve size sunulan fırsatları iyi bir şekilde anladığınızda, bu fırsatların peşine düşmek için en iyi fırsatları seçmeniz gerekiyor.
Sonuçta, çabalarınızı ve dikkatinizi çok az kullanırsanız, değerli olacak hiçbir şey başaramazsınız.
Enerjinizi, ilgi alanlarınıza ve güçlü yönlerinize gerçekten uyan birkaç fırsata odaklayarak, muhtemelen daha iyi bir uyum bulacaksınız.
Öncelikle, her fırsatı düşünmek için biraz zaman ayırın. Aşağıdaki gibi faktörleri göz önünde bulundurun: Bulluğunuz fırsatlar şunları içeriyor mu?
- Yaşam tarzınıza nasıl uygun mu?
- Onunla ilişkili ödüller var mı?
- Bundan tam olarak yararlanmak için gereken bilgi, beceri, yetenek ve deneyim yeterli mi?
- Ne kadar tatmin edici?
- Bu fırsatın kariyer yolu açık mı?
- Bu fırsata erişmek kolay mı?
- Bu fırsatın riskler ile ilişkilisi nedir?
Sizin için hangi fırsatın en iyisi olduğu açık olabilir. Değilse, Karar Matrisi Analizi yapmak faydalı olabilir.
Bu teknik, seçeneklerinizi bir tablodaki satırlar halinde ve sizin için önemli olan faktörleri (güçlü yönlerinize ve ilgi alanlarınıza uygunluk gibi) sütun olarak listelemenizi sağlayarak çalışır.
Daha sonra her bir seçenek / faktör kombinasyonunu puanlar, bu puanı faktörün göreli önemine göre ağırlıklandırın. Her seçenek için genel bir puan vermek üzere bu puanları toplarsınız. (Mevcut durumunuzu da bu analize dahil etmek isteyebilirsiniz; zaten iyi bir konumda olabilirsiniz.)
Takip etmek için en iyi fırsatı belirledikten sonra, kararınızı sezgilerinizle kontrol edin. Doğru geliyor mu? Değilse, analizinize ve puanlarınıza tekrar bakın; sezginiz size belirli faktörlerin başlangıçta düşündüğünüzden daha önemli olduğunu söylüyor olabilir.
6- Hazırlanın ve Harekete Geçin
Kariyer Fırsatları – Hedeflemek için bir fırsat belirledikten sonra, hazırlanmanız ve ardından harekete geçmeniz gerekir!
Bunu yapmanın etkili bir yolu, fırsatı kişisel hedeflerinize dahil etmektir. Ardından, fırsattan yararlanmak için izlemeniz gereken adımları düşünebilir ve günlük olarak bunlara yönelik çalışabilirsiniz.
Özet: Anahtar Noktalar
Kuruluşunuz veya sektörünüzdeki kariyer fırsatlarını araştırmak için zaman ayırmaya değerdir. Bunu yaparak, ilgi alanlarınıza veya becerilerinize mükemmel şekilde uyan fırsatları keşfedebilir, herkesten önce promosyonlar ve iş fırsatları hakkında bilgi edinebilir; bilgi ve becerilerinizi genişletmenin yollarını belirleyebilirsiniz.
Kariyer fırsatlarını tespit etmek için şu adımları izleyin:
- Doğru düşünün
- Fırsatları arayın
- Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin
- Sizin için önemli olan diğer fırsat faktörlerini tanımlayın
- Seçimlerinizi daraltın
- Hazırlanın ve harekete geçin
Harika fırsatlar bulmanın bir hedef değil, devam eden bir süreç olduğunu unutmayın! Gözlerinizi ve zihninizi açık tutun ve sabırlı ve ısrarcı olun.
Bakmaya başlamadan, denemeden, teşebbüse geçmeden sizin için hangi kapıların açılacağını asla bilemezsiniz!