Hafıza Geliştirme

İsimleri Hatırlamak – Tanıştığınız Kişilerin İsmini Hatırlamak İçin 9 Öneri

İsmi hatırlamak Ona saygı Göstermektir

İsimleri Hatırlamak – Hangi meslek gurubunda olursanız olun, tanıştığınız insanların adını daha birkaç dakika içinde unutuyorsanız o insanların sizi ciddiye alacaklarını mı sanıyorsunuz?

Sadık bir müşterinize iki de bir “pardon adınız neydi?” demek, işletmeniz adına ne kadar kan kaybettirici bir davranıştır!

Ya da konuşma arasında, “Adınız neydi?” dememek için soyadından hareket ederek adını öğrenmeye çalıştığınızı yutarlar mı sanıyorsunuz?

Gördünüz mü? Birkaç harften oluşan bir ismi unutmak veya hatırlayamamak ne kadar pahalı!

Dünya Hafıza şampiyonlarından Melik Duyar, bir defasında şöyle demişti: “Birinin adını hatırlayabildiğiniz zaman, bu nezaketinizle, o kişinin sizin için ne kadar değerli olduğu mesajını iletmiş olursunuz. İsmini hatırlamak demek, onun kişiliğine saygı duyduğunuzu iletmek demektir.”

Tersine, eğer isimleri unutuyorsanız veya insanlara yanlış adla hitap ediyorsanız, komik duruma düşmez miyiz?

İş dünyasında olsun, özel hayatımızda olsun; işlerimizin ve ilişkilerimizin gelişmesi için iyi bir ilk izlenim bırakmak harika olmaz mı?

Sonuç olarak diyebiliriz ki, birinin adını hatırlayabildiğiniz zaman, bu onun sizin için değerli olduğunu gösterir.

***

İsimleri Hatırlamak – Sürekli unutkansanız, iş toplantılarına katılanların isimlerini hatırlamak göz korkutucu olabilir. Yine de iyi haber şu ki, bu zorluğu aşmak için isimler-yüzler hafızanızı geliştirebilirsiniz.

İyi hafıza-kötü hafıza diye bir şey yoktur, sadece eğitilmiş veya eğitilmemiş bir hafızadan söz edebiliriz.

Yani hafızamız doğuştan boş olarak gelen bir beyaz tahta gibidir. Eğitimci düşünür John Lock’un eski bir argümanı böyle diyordu ve haklıydı. Hafıza doldurulması gereken, kaydedilmesi ve depolanması gereken beynin bir alanıdır. İnsan yaşlansa da ayakkabı numaraları büyümez. Oysa beyin geliştirilebiliyor; tıpkı kainatın genişlemesi gibi.

Yapılması gereken hafıza eğitimi yoluyla doğru yöntemlerle bu boş alanı doldurmaktır.

Peki anladık ki hafıza geliştirilebilir ve biz yöntemini öğrenirsek isimleri de yüzleri de kolaylıkla hatırlayabiliriz.

Bunun için Mega Hafıza’ nın arşivinden sizin için 9 ipucu hazırladık. Haydi bakalım!

1-) Motivasyon Şart

İsimleri Hatırlamak – Her işte olduğu gibi isimleri ve yüzleri hatırlamaya gerçekten ihtiyacınız olup olmadığına bakın. Eğer böyle bir gereksiniminiz yoksa, içinizdeki ses sizi durduracak veya yavaşlatacaktır.

Şu soruları yanıtlayın.

  • Neden isimleri ve yüzleri hatırlama tekniklerini öğrenmek istiyorsunuz?
  • İşleriniz bunu gerektirdiği için mi?
  • Ticari olarak daha büyük paralar kazanmanızın yolunun müşteri isimlerini hatırlamakta olduğu için mi?

Bir kısım insanlar “Ben yapamam!” şeklinde motivasyon kaybına uğramış şekilde gayret yolundan geri dönüyorlar. Oysa istek şart! Motivasyonunuz sizin en iyi itici gücünüzdür.

Daha fazla okuma için tıklayın

2-) Konuştuğunuz kişiye odaklanın

İsimleri Hatırlamak – İnsan beyni bazen keyfine göre hareket edebilir. Orada durun ve kontrolü elinize alın. Kendi hafızanıza odaklanın. Dikkatiniz toplu olsun.  Eğer dikkatiniz dağılırsa da boşuna uğraşmayın; bellek kapınız kapanmıştır.

İsimleri hatırlamamanın önemli bir nedeni, konuşan kişiye odaklanmayıp onu dinlememiş olmandır.  Biri adını söylüyor ve iki saniye sonra hatırlamaya çalıştığınız halde unutuyorsanız; bu bir hafıza sorunu değil; odaklanma sorunudur. Hatta aksilik bu ya; tam da ismini söylediği anda dikkatiniz başka bir yere uçmuştur!

O halde, biriyle tanıştırılırken içinizden, kendi kendinize “Adı neydi?” diye sorun.

Daha fazla okuma için tıklayın

3-) Yeni tanıştığınız kişinin adını tekrar edin

İsimleri Hatırlamak – Bir kişinin adını hatırlamanıza yardımcı olmanın bir yolu, onu ilk öğrendikten hemen sonra o ismi tekrar etmenin bir yolunu bulmaktır.

Melik Duyar şu tavsiyede bulunuyor:

“Birinin adını hatırlamak için en az bir veya iki saniye ona odaklanın. Bu yüzden, ilk alışkanlık haline getirmeniz gereken şey, adı hemen tekrarlamak ve kişinin elini sıkmaktır. Mesela, Melik adında biriyle tanıştırılırsanız, elini sıkarken ‘Tanıştığımıza memnun oldum Melik Bey’ veya ‘Tanıştığımıza memnun oldum Melik’ gibi bir şeyler söyleyebilirsiniz. Bu, sizi isme odaklanmaya ve dikkat etmeye zorlar; elini sıkarken kişinin adını ona tekrarlayabilmenin tek yolu budur.

Ne yazık ki, çoğu zaman, biri bize kendini tanıttığında isme hiç dikkat etmiyoruz.

Bir kişinin adını konuşmanın başında tekrarlamanın bir başka yolu, o kişinin size tanıdığınız başka birini nasıl hatırlattığından bahsetmektir.

Bu bir uygulamadır ve “Pratik yapmak mükemmelleştirir. Yeni biriyle ilk tanıştığınızda, konuşma sırasında kişinin adını tekrarlayın veya o kişinin size bu isimle tanıdığınız birini nasıl hatırlattığı hakkında bir yorumda bulunun” diyor Melik Duyar.

Daha fazla okuma için tıklayın

4-) Kafanızda başka bir konuşma yapmayın

İsimleri Hatırlamak – Birçok insan o anda konuştuğu veya konuşmaya başlayacağı için, karşısındakinin ismine değil, kendi konusuna odaklanıyor. Bu da muhatabının ismini ikinci dereceye atıyor, sonra da ismi unutuyor ve şu sorular zihninde cirit atıyor:

  • Bu kişiyi nereden tanıyorum?
  • Bu kişinin adı neydi?
  • Ne hakkında konuşacağım?

Hay Allah!

Bir sohbette veya konuşma esnasında ister istemez etrafta neler olup bittiğini gözlemlersiniz. Pek çok insan unutkanlıklarından dolayı kendini suçlar. Bunun, karşındakinin ismini hafızada tutmayla veya unutmayla alakası yok; tamamen plansız bir dikkatsizlik söz konusudur.

Daha fazla okuma için tıklayın

5-) Muhatabınızın yüzünün belirli bir özelliğine odaklanın

İsimleri Hatırlamak – Hatırlanması kolay olabilecek bir yüz özelliği seçin. Kişinin yüzüne bakın ve büyük veya küçük bir burun, büyük kulaklar, sıra dışı saç modeli veya derin gamzeleri olsun.

Size göre, en ayırt edici özelliği arayın. Genellikle fark ettiğiniz ilk göze çarpan özellik, daha sonra hatırlaması en kolay olanıdır.

Bir ismi görsel bir özelliğe bağlamak, ismi hafızanıza yerleştirmenize yardımcı olur.

Hiç bir arkadaşınızın evine gidip çantanızı bir ceket gibi vestiyere astığınız oldu mu?

Evden çıktığınızda ve unuttuğunuzu hatırlayıp çantayı almak için doğrudan o vestiyere gidersiniz. Neden? Çünkü vestiyer resmi ve bilgisi ile çantanız arasında bir ilişki kurmuştunuz. Zihninizde de bu vardı zaten.

O halde, insanların ismini hatırlamada bir görseli öne çıkarın ve kişinin ismini o görsele bağlayın.

Kendinize sorun, o kişinin yüzünde unutamayacağım öne çıkan özellik nedir? Güzel gözleri mi? Büyük burnu mu? Sakalı mı? Yüzündeki derin yara izi mi? Büyük kulakları mı, yoksa bıyıkları mı?

Daha fazla okuma için tıklayın

6-) Yeni adı zaten bildiğiniz bir şeyle ilişkilendirin

İsimleri Hatırlamak – Hafızanızda zaten kayıtlı olan bir kişiye veya nesneye yeni bir isim bağlamak, hafızanıza yeni bir isim bağlamanın başka bir yoludur.

Kişinin adı ile zaten bildiğiniz herhangi bir şey arasında bir bağlantı düşünün. Mesela,  Mehmet adı (dünyada Muhammed) Türkler arasında en yaygın isimdir. Bu isim Fatih Sultan Mehmet’i düşündürebilir. Hatta Mehmet adında bir arkadaşınız veya bir aile üyeniz olabilir. Tipi de ona benziyorsa kolayca ilişkilendirebilirsiniz.

Ad ile kelimenin tam anlamıyla zaten bildiğiniz herhangi bir şey arasında bir bağlantı olduğunu düşünmek, adın zihninizde iyi oturmasına gerçekten yardımcı olacaktır.

7-) Yeni adı veya yüzü görsel bir görüntüyle birleştirin.

İsimleri Hatırlamak – Bir kişinin adının bir kısmı başka bir kelimeye benziyorsa, bu hafızanız için bir tetikleyici olabilir.

Mesela, Mel Gibson ismi meşhurdur; “Melik” ismini hafızasında tutmak isteyen biri, “Mel” ön hecesiniyle “Melik” ismini hatırlatmada tetikleyici olabilir. Hatta daha sonra kolayca alabilmeniz için ek görüntüler oluşturarak adınızın anlık görüntüsünü “yüz” (sima) görüntüsüne bağlayabilirsiniz.

Soyadı “sakallı” olan bir kişinin imajıyla ismini sakal üzerinden örtüştürebilirsiniz.

Çoğu zaman, görüntüleri hatırlama yeteneğimiz, kelimeleri veya isimleri hatırlama yeteneğimizden daha güçlüdür.

Yani bir görüntüye bağlı bir adı varsa, bu hafızanızı tetiklemeye yardımcı olabilir. Örneğin, “Nilüfer” isminde biri ile tanışırsanız, aynı anda bir “nilüfer çiçeği” düşünün.

Bir “Gamze” ile karşılaşırsanız, yüzüne bakın, yüzünde gamzeleri var mı?

Buradaki püf nokta, kelimelerden çok resimleri hatırlıyor olmamızdır.

Kaç kez ‘Ya; yüzü hatırlıyorum ama adın neydi? dediğiniz olmadı mı?

😎 Veda ederken ismi yeniden tekrarlayın.

İsimleri Hatırlamak – Yeni bir adı her tekrarladığınızda hafızanızda tutmanız kolaylaşır. tekrarı ismini öğrendiğiniz andan itibaren kullanın. Bir toplantıdan, düğünden ya da başka herhangi bir etkinlikten önce tanıştığınız insanlara, adlarını kullanarak, o toplantıdan ayrılırken de tekrarladığınızdan emin olun.

Basit bir “Hoşça kal Mehmet” veya “Bir dahaki sefere kadar hoşça kal Zeynep” gibi, adı zihninizde pekiştirmek için uzun bir yol kat edecek ve kişiyi bir dahaki sefere gördüğünüzde hatırlamanız için size çok daha iyi bir şans verecektir.

9-) Bir günün sonunda isimleri tekrar gözden geçirin.

İsimleri Hatırlamak – Birden fazla yeni insanla tanışmış olabileceğiniz bir eğitim veya konferanstan ortaya çıkacak isim ağını hafızanıza almak için günün sonunda, isimleri gözden geçirin. İsimlerle tanışma anının zihinsel fotoğrafını hayalen yan yana getirin.

Her günün sonunda kendinize “Bugün kiminle tanıştım?” diye sorun. Bu alıştırma o ismi uzun süreli hafızanıza kaydedecektir.

Aman dikkat! Hayatın provası yoktur.

Başa dön tuşu