Hafıza Geliştirme

İsim Hafızası – Bir Eğitim Ortamında İsimleri Öğrenmenin 10 Yolu

Yüzün Yabancı Değil de İsmin Neydi?

İsim Hafızası – Herkes kendisine ismiyle seslenilmesinden hoşlanır. Bir eğitimci olarak ister okulda ve sınıfta, isterse bir eğitim ortamında olsun, insanlar adlarını duyduğunda kendilerini iyi hissederler. İnsanlara kendilerini önemli hissettirme yanında, adıyla kendisine seslenilen kişi bu çağrıyla bir gruba ait olduğu hissini alacaktır.

Katılımcıların ve öğrencilerin isimlerini bilmek, eğitim ortamında sıcak ve samimi bir öğrenme ortamı oluşturmaya da etki eder.

Aşağıdaki uygulamalardan birini öğrenerek, özellikle grupla yapılan eğitimin başlangıcında, adları öğrenmeyi hızlı bir aktiviteye dönüştürerek katılımcıların da birbirlerinin adlarını öğrenmelerini sağlayabilirsiniz.

Bunu da Okuyun

İsim Hafızası Nasıl Geliştirilir?

İşte o uygulamalar:

1-) Karıştırılmış İsim Etiketleri

İsim Hafızası – Gruptaki tüm isimleri ayrı etiketlere yazdırın. Sonra toplayıp karıştırın. Karıştırılmış etiketleri sınıfa rastgele dağıtın. Her bir kişiden isim etiketinin sahibini bulmasını isteyin. Katılımcıları, herkes kendi isim etiketini alana kadar dolaşmaya devam ettirin.

2-) İsim oyunu

İki-üç dakika boyunca, katılımcılardan odada dolaşmalarını ve mümkün olduğunca çok kişiye kendilerini tanıtmalarını ve adlarını öğrenmelerini (veya isim etiketlerini okumalarını) isteyin. Süre dolduğunda, tüm katılımcılardan varsa isim etiketlerini gizlemelerini isteyip, katılımcılara sırayla her birinin hatırlayabildikleri kadar çok isim listeleyeceğini söyleyin. Kim daha çok ismi hatırlarsa o kazanan olur.

3-) İsim zinciri

İsim Hafızası – Sırayla her katılımcıdan kendi adını ve kendilerini tanıtan kişilerin adlarını paylaşmalarını isteyin. Örneğin, kendini tanıtan ilk kişinin yalnızca adını söylemesi gerekir, ancak ikinci kişinin kendi adını söylemesi yanında birinci kişinin de adını gerekir. Zincir uzadıkça hatırlanacak daha çok isim olacaktır; ancak isimler o zamana kadar birkaç kez tekrarlanmış olacaktır.

4-) Alfabetik ismini bulma ve benzer isimlere göz atma

Flipkart kağıtları hazırlayın ve bu kağıtlara Alfabe harflerini alt alta yazın. Flipkart kağıtlarını odanın etrafındaki duvarlara bantlayın. Eğitime katılanları içeriye alın ve adlarının baş harfini içeren satıra imza attırın ve bu arada aynı harfle başlayan diğer katılımcıları bulmaya yönlendirin. Daha sonra katılımcılara diğer sayfalara da bakmalarını ve mümkün olduğunca çok sayıda isim ve yüz tanımlamaya çalışmalarını söyleyin.

5-) Alfabetik sıralama

Katılımcılardan, grup üyelerinin isimlerini alfabetik sıraya göre düzenlemelerini isteyin. Bu etkinlik, katılımcıların grup içindeki diğer kişilerin isimlerini öğrenmesine yardımcı olur. Alternatif olarak, katılımcılar sırayla kendilerini tanıttıktan sonra, isimleri tekrar gözden geçirmek için bir “isim sıralama” etkinliği yapabilirsiniz. Son olarak, katılımcılardan birbirleriyle konuşmadan, yalnızca isimlerine göre alfabetik sıraya dizilmelerini isteyin.

6-) İsim “Bingo!” Oyunu oynayın

İsim Hafızası – Katılımcılardan odada dolaşmalarını ve birbirleriyle tanışmalarını ve isim alışverişinde bulunduktan sonra hazırlamış olduğunuz boş bir kartona öğrendikleri isimleri yazmalarını sağlayın.

Bu kartonların ölçüleri şöyle:

Grup on kişiden az kart 3 x 3 cm ve kare formatında, grup 16’ya kadarsa kart 4 x 4 cm kare formatında, grup yirmi beş kadar kişi varsa 5 x 5 cm formatı oluşturun.

Katılımcılardan, öğrenilen her ismi kullanılmayan bir kutuya bir “O” ile işaretlemelerini isteyin. Daha sonra, her katılımcının isminin yazılı olduğu kartları bir şapkaya koyun. Şapka grupta dolaşırken, her katılımcı şapkadan bir isim çeker. Çektikleri ismi kendi formundaki kutuya bir “X” işaretiyle işaretlerler. Eğer bir oyuncu yatay, dikey veya çapraz şekilde bir sırayı tamamlar ve “tombala” yaparsa, “Bingo!” diye bağırır. Oyunun sonunda, herkesin birkaç kez tombala yapma şansı olacaktır.

7-) Komşularınızı tanıyor musunuz?

Bir çember oluşturun ve merkezine bir katılımcı yerleştirin. O kişiden çemberdeki birini göstermesini ve ona “Komşularınızı tanıyor musunuz?” Sorusuyla meydan okumasını isteyin. Çemberdeki kişi, insanların adını hemen sağına ve soluna başarıyla söyleyebilirse ortadaki kişi orada kalır ve çemberdeki başka bir kişiye meydan okur. Bir katılımcı komşu testini geçemediğinde ortadaki kişinin yerine geçer. Oyun oynanırken, çemberdeki katılımcıların pozisyonlarını sık sık değiştirin.

😎 Kişiselleştirilmiş hobi etiketleri kullanma

İsim Hafızası – Her katılımcının aşağıdakilerden herhangi bir ürünü kullanarak bir etiket hazırlamasını isteyin. Bunun için sınıfa aşağıdaki malzemeleri götürün:

  • Kaligrafik yazı veya hat sanatı
  • Kişisel bir logo
  • Bir burç
  • Bazı kişisel kaliteyi simgeleyen bir nesne veya hayvan
  • Bir arma
  • Favori ifadeleri veya nesneleri içeren dergi kesimlerinden oluşan bir kolaj

Bunlardan birini yazarak etiketi oluşturan katılımcılardan birbirleriyle tanışmalarını ve isimleri öğrenmelerini isteyin.

9-) İsim atışı yapmak

Grup üyelerinden birini, top veya puf gibi kolayca fırlatılabilen ve yakalanabilen bir nesneyi elinde tutarak daire merkezinde durmasını sağlayın. Sonra bu kişi, elindeki nesneyi adını söylediği başka bir grup üyesine atar. Nesneyi yakalayan kişi de bir başka grup üyesinin adını vererek nesneyi o grup üyesine fırlatır.

Tüm katılımcılar kendilerini tanıtana kadar atışlara devam edin. Son üye tanıtıldığında, o kişiden başka bir grup üyesinin adını söylemesini ve ardından nesneyi o kişiye atmasını isteyin. Alıcı daha sonra nesneyi kendisine fırlatan kişinin adını tekrarlar ve nesneyi o kişiye atmadan önce başka bir grup üyesinin adını söyler.

10-) İsmini anlat!

İsim Hafızası – Katılımcıların kendilerini tanıtmalarını ve ardından adlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden herhangi birini yorumlayıp paylaşmalarını sağlayın:

  • Adım hakkında sevdiğim veya beğenmediğim şeyler nelerdir?
  • Kimin adını aldım?
  • Sevdiğim veya sevmediğim takma adı?
  • Adımın etimolojik kökeni nedir?

Bu tanıtımlardan sonra, katılımcıları, isimleri hakkında dinledikleri grubun tüm üyelerinin adlarını yazmaya davet edin.

Başa dön tuşu