Beyin Gücü

İnternet ve Beyin – İnternet Beynimizi Değiştiriyor mu?

Böyle Giderse ve Değişecek Beyin Kalırsa!

İnternet ve Beyin – İnternet, insanlık tarihinde en yaygın ve en hızlı benimsenen yüksek etkili bir teknolojidir. İnternet kullanımı, yalnızca on yıllar boyunca bilgiyi arama, medya olarak kullanma, eğlence tüketimi, sosyal ağlarımızı geliştirme ve ilişkilerimizi yönetme becerilerimizi tamamen yeniden biçimlendirdi.

Şimdi yaşı 40’ın altında olan her insan “internet çocuğu” olarak doğdu ve büyüdü.

Akıllı telefonlar, internetle bütünleşince artık internet dünyanın en muhtaç olduğu teknoloji haline geldi. Akıllı telefonlar, internet erişimini taşınabilir hale getirdi. Gelişmiş dünya nüfusunun “çevrimiçi” olarak kabul edilebileceği noktaya kadar insan türünü her yerde kendine muhtaç hale getirdi.

Söz gelimi, bir yandan gelen mesajlara yanıt verirken, dizüstü bilgisayarınızdan Tabii izlemeye, yan odada müzik çalarken, diğer elinizle Facebook ve İnstagram arasında geçiş yapmaya çalışıyor olabilirsiniz.

Bunu da okuyun: Sosyal Medya Beyni Nasıl Değiştiriyor?

Beynin On parmağında On Marifet Var mı?

İnternet ve Beyin – Beynininiz tek bir soruna odaklanmaya çalıştığında, başka işlerle uğraşmayı reddeder. Bu durumda, internet nedeniyle bu kadar çeşitlenmiş enstrümanları bir arada kullanamayacağınız için, beyniniz kolayına kaçar. Ne yapar: Hemen görsel ağırlıklı akıllı telefonunuza yapışırsınız.

İnternet, her gün beynimizin enerjisini yiyip bitiren dikkatimizin önemli bir bölümünü tüketiyor. Yetişkinlerin büyük çoğunluğu her gün çevrimiçi oluyor ve hatta insanların dörtte birinden fazlası “neredeyse sürekli” çevrimiçi oluyor.

Bu Durumda Beyin Ne Yapsın?

İnternet ve Beyin – İnternet sadece yaşama ve çalışma şeklimizi değiştirmiyor; aslında beynimizi de değiştiriyor. Oxford ve Harvard’dan psikiyatri ve akıl sağlığı uzmanlarının dahil olduğu bir uluslararası araştırma ekibi, yoğun kullanma durumunda beynimizin yapılarını ne kadar değiştirdiği de dahil olmak üzere, internetin düşünme biçimimizi nasıl etkileyebileceğine ilişkin ilk büyük inceleme sonuçlarını yayınladı.

World Psychiatry  dergisinde yayınlanan bir raporda, genel olarak internet kullanımının işlere odaklanma, bilgiyi hatırlama ve başkalarıyla etkileşim kurma kapasitemizde “akut ve kalıcı değişiklikler” üretebileceği sonucuna varıyor.

Rapor şu sonuca varıyor:

“Daha iyisi veya daha kötüsü, halihazırda küresel nüfus genelinde kapsamlı internet kullanımı konusunda kitlesel bir deney yaşıyoruz.”

Araştırma Western Sydney Üniversitesi’ndeki NICM Sağlık Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırma görevlisi olan Dr. Joseph Firth tarafından yönetildi.

İnternet kullanımının uyku ve beslenme gibi diğer girdilerin yanı sıra, beyin işlevinde ortaya çıkan önemli bir faktör olarak görülmesi gerektiğini söyleyenler oldukça fazla.

“Sonuçları gerçekten kontrol edemeyeceğimiz ölçüde büyük bir deney yapıyoruz” diyorlar.

İnternet Beyni Nasıl Etkiliyor?

İnternet ve Beyin – Dr. Firth, internet nedeniyle dikkat ve hafızanın en çok etkilenen beyin fonksiyonları olduğunu söyledi.

Sınırsız farklı dijital medya türleri kullanımı, bizi çoklu görevlendirme ortamı’ olarak bilinen bir davranış modelini benimsemeye sürüklüyor. Aynı anda birçok şeyle ancak sığ bir düzeyde etkileşimde bulunmaya sevk ediyor.

Bilgi akışları arasında gidip geldikten sonra beyniniz pelteye dönüyor, bu medyanın bir ürünüdür!

Dr. Firth, “Bu tür faaliyetlerin çoğunda yer alan insanlar, internet bağlantılı medya ile tek başına daha az ilgilendikleri gibi, tüm odaklarını tek bir amaca yoğunlaştırıyor,” dedi.

“Dikkat dağıtıcı şeyleri görmezden gelmek dikkatimizi daha fazla meşgul eder ve daha da kötüleştirir.” İnternette kısa bir süre bile olsa kalmanız, daha sonraki bir süre için dikkat kapasitenizi geçici olarak azaltabilir.

Bu gerçekten beyninizin yapısını değiştiriyor mu? Dr. Firth buna cevap olarak “belki” diyor ve ekliyor:

Beynin yapısını değiştirmek oldukça uzun zaman alıyor; ancak ona işlevsel MRI görüntüleme yoluyla baktığımızda, çok sayıda medyada çoklu görev yapanlarla yapmayanlar arasındaki beyin aktivitesindeki değişiklikleri görebiliriz.”

Yakın zamanda yapılan randomize kontrollü bir çalışmada, altı haftalık bir çevrimiçi rol yapma oyununa katılmanın, dürtü kontrolü ve karar vermede rol oynayan bir beyin bölgesi olan orbitofrontal korteks ile gri maddede önemli azalmalara neden olduğunu buldu.

Ayrı bir çalışma, çoklu görev davranışlarının ergenlik öncesi yaşlardaki çocuklarda gelişen bir dikkat eksikliğini buldu.

Teknoloji Platformları Dikkat Aralığımızı Nasıl Kesiyor?

İnternet ve Beyin – İnternet, “Sadece zayıf yönlerimizi haklayarak kontrolü ele alabilir.”

İnternet kullanımı aynı zamanda beynin hafıza işlevleriyle ilişkili kısımlarını da etkiler.

Araştırmalar, çevrimiçi bilgi arama talimatı verilen kişilerin, bu işi basılı ansiklopedi kullananlara göre daha erken tamamladığını, ancak bilgileri daha sonra doğru bir şekilde hatırlayamadıklarını bulmuştur.

Bu ille de kötü değil:. Diğer çalışmalar ‘bilişsel boşaltma’ yı gösteriyor; “yani her şeyi hatırlamak zorunda olmamak, diğer görevlere daha iyi odaklanmaya izin veriyor.”

Fakat aynı zamanda, uzun süreli hafıza oluşumuyla ilişkili beyin bölgelerinde beyin yapısındaki bir değişiklikle de ilişkilidirDr. Firth, “Bu, bilgileri uzun vadede saklama yeteneğimizi azaltır.” dedi.

Beynin çocukken veya ergenliğin ilk yıllarında veya gelişim yıllarında, “şekillenmeye karşı en savunmasız bir organ” olduğunu söyledi.

Beynimizin Beceri Kazanma Yeteneğini Azaltıyor muyuz?

İnternet ve Beyin – Beynimizin beceri kazanma yeteneğini anlamak oldukça ürkütücü,diyor Dr. Firth, dile getirilen endişelere rağmen, bakış açısını korumanın önemli olduğunu söyledi.

Uykunun ve fiziksel aktivitenin yerini tamamen almaması koşuluyla, “internet kullanımının herhangi bir önemli zararlı etkisinin olacağına inanmak için hiçbir neden olmadığını” söyledi.

“Uykudan, sosyal etkileşimlerden, fiziksel aktiviteden ve bunun gibi şeylerden dolayı eksik olan kişilerde daha çok endişe verici” dedi.

İnternet, Uzun Vadede İnsanlar İçin Gerçekten Zararlı Olabilir.

İnternet ve Beyin – Araştırmacılar, yeteri kadar araştırma yapılamamasının endişe verici olduğunu söylüyorlar; özellikle internetin insanlık tarihinde en yaygın ve en hızlı benimsenen teknoloji olduğu düşünüldüğünde… Buna ek olarak, kapsamlı çevrimiçi medya kullanımı olmadan bir beynin nasıl çalıştığını anlama yeteneğimizi kaybediyoruz.

Dünyanın her tarafı çevrimiçi bir hale geldikçe, yakında bir internet kullanıcısının beynini araştırıp farklı karşılaştırmalar yapacak hiçbir “kontrol grubu” bulamayacaklar.

Teknoloji şirketlerinin, araştırmacıların internetin beynimize ve bilişimize tam olarak ne yaptığını daha iyi anlayabilmesi için kullanıcı verilerini paylaşma sorumluluğu olduğunu söyledi. “Şirketler henüz bunu yapmıyor” dedi.

“Bir ürünü üretirken zorunlu olarak veri toplamalı ve paylaşmalıdır. Milyar dolarlık bir teknoloji şirketi yönetiyorsanız ve teknolojinizin insanlara psikolojik olarak zararlı olduğu ortaya çıkarsa bunu nasıl açıklayacaksınız?” 

Başa dön tuşu