İnsan beyni, çağlar boyunca insanları şaşırtmıştır. Sürekli beyinle ilgili yeni bulunan ilginç gerçekler insanları şaşkına çevirmeye devam etmektedir. Birçok bilim insanları ve araştırmacılar, tüm hayatlarını beynin nasıl çalıştığını öğrenmeye adamışlardır. İşte insan beyni hakkında bilinmeyen bazı ilginç gerçekler;
1-) Beyninizin ağırlığı yaklaşık 1,5 kg’dır.
2-) Beyninizde yaklaşık 100 milyar nöron, yani beyin hücresinden oluşmaktadır.
3-) Her bir beyin hücresinde 1.000 ila 10.000 sinaps bağlantısı vardır.
3-) Cildiniz beyninizin iki katı kadar ağırlığa sahiptir.
4-) İnsan vücudunda olduğu gibi, beyninizin de yaklaşık % 70 – 75’i sudan oluşur.
5-) Su oranını saymazsak, beynin yaklaşık % 60’ı yağdır. Bu anlamda beyniniz vücudunuzun en şişman ve yağlı organıdır.
6-) Beyninizin % 60’ını oluşturan yağ miktarının % 50’si DHA’dır (DHA = Dokosaheksaenoik Asit).
7-) Yapılan bilimsel araştırmalar beyindeki DHA (Dokosaheksaenoik Asit) eksikliğinin konsantrasyon zayıflığı, hiperaktivite, dikkat dağınıklığı problemlerine ve öfkeli olmaya sebep olduğunu ortaya çıkartmıştır.
😎 Beyin sadece kafatası tarafından korunmaktadır, etrafında koruyucu reseptörler yoktur. Bu nedenle beyniniz organ olarak dokunulduğunda acı hissetmez.
9-) Beyindeki kan damarlarının uzunluğu 100 bin mil civarındadır.
10-) Yeni doğmuş bir bebeğin beyni, ilk yılında boyutunun yaklaşık üç katı kadar büyür.
11-) İnsanlar, zihinsel faaliyete yanıt olarak hayat boyunca nöronlar arasında bağlar kurarak sağlam bir yapı kurmaya devam ediyor.
12-) 5 yaş civarında insan beyninin boyutu nihai boyutunun yaklaşık % 90’ına ulaşmış oluyor.
13-) Beyniniz vücudunuzdaki toplam oksijenin yüzde 20 – 25’ini kullanıyor.
14-) Beyniniz 8 ila 10 saniye boyunca kan kaybederse, bilincinizi kaybedersiniz.
15-) Uyanıkken beyininiz 10 ila 23 watt arasında güç üretiyor. Bu bir ampulü çalıştırmak için yeterli enerjiyi sağlamaktadır.
16-) İnsanların sadece beyinlerinin% 10’unu kullandıkları eski atasözü doğru değildir. Beynin her bölümünde bilinen bir işlev vardır. Beynin % 10’unun kullanıldığı ifadesi daha çok beynin öğrenme sırasında çoklu fonksiyonlarının yeterince kullanılmadığını ifade etmektedir.
17-) Yeni bir bilgi öğrendiğinizde, öğrendiğiniz bir bilgiyi hatırladığınızda veya yeni bir düşünceye sahip olduğunuzda, beyninizde yeni bir bağlantı yaratıyorsunuz demektir. Bu anlamda hafıza teknikleri eğitimler önem arzetmektedir.
18-) Araştırmalara göre, düzenli beyin egzersizleri yapmak ve beyni kullanmak beynin kayıt mekanizmasını yöneten hipokampüs’de bulunan gri madde miktarını artırıyor.
19-) New York’ta 1 milyon öğrenciye yapılan bir araştırma, yapay aroma, koruyucular ve boyalar içermeyen öğle yemeği yiyen öğrencilerin, bu katkı maddeleri ile öğle yemeği yiyen öğrencilere göre IQ testlerinde yüzde 14 daha başarılı olduğunu göstermiştir.
20-) Beyin oksijensiz sadece 4 ila 6 dakika yaşayabilir ve sonra ölmeye başlar. 5-10 dakika boyunca oksijensiz kalması beyinde kalıcı hasarlara yol açmaktadır.
21-) Vücut ile zihin arasındaki bağlantı çok kuvvetlidir. Fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle doktora yapılan ziyaretlerin yüzde 50-70’inin psikolojik faktörlere bağlı olduğu tahmin edilmektedir.
22-) Koku tarafından tetiklenen anılar daha güçlü bir duygusal bağlantıya sahiptir ve bu nedenle diğer bellek tetikleyicilerinden daha yoğun hatırlanma sağlamaktadır.
23-) Geceleri uyurken beyninizin günün her anını birleştirmesi için en iyi zamandır. Bu anlamda uyku eksikliği, beyinde oluşacak yeni anılar ve bağlar yaratma kabiliyetinize zarar vermektedir.
24-) Çoğu insan gece başına toplamda 1-2 saat olmak üzere, her gece ortalama 4 ila 7 adet rüya görüyor. Hatırlayamıyor olmanız rüya görmediğinizi göstermemektedir.
25-) Çalışmalar uyku sırasındaki beyin dalgalarının uyanıkken olduğundan daha aktif olduğunu göstermektedir.
26-) Uykuda rüya görürken aşırı fiziksel tepkiler vererek kendinize zarar vermemeniz için, beyniniz vücudunuz üzerinde neredeyse felç etkisi yaratan bir hormon üretmektedir.
27-) Bazı insanlar (yaklaşık % 12) sadece siyah-beyaz rüya görürken, diğerlerinin gördüğü rüyalar renklidir.
İnsan beyni hakkında bilinmeyen daha birçok ilginç gerçeği keşfederek, hafıza ve beyin kapasitenizi artırmak istiyorsanız, Mega Hafıza’nın “Beyin Temelli Eğitimler”ini ve setlerini incelemenizi tavsiye ediyorum.
Başarı dileklerimle…
Melik Duyar
Dünya Hafıza Şampiyonu
© 2017 – MEGA HAFIZA – Beyin Temelli Eğitimler ve Setler
ÜCRETSİZ ÜYE OLUN – www.MegaHafiza.com