Muhtemelen çoğunuz okulda İngilizce dersi almışsınızdır. En az üç dört yıl İngilizce öğrendikten sonra bile, belki de öğrendiğiniz şeylerden hatırlayabildiğiniz tek şey “My name is ……”dir. Biraz bekleyin, hemen bir yargılamaya gitmeyin. Öğrendiğiniz İngilizce’den geriye işinize yarar birşey kalmadıysa, bu sizin suçunuz değil – muhtemelen hepsini size yanlış metotlarla öğrettiler ve hala o yanlış metotları uygulamaya devam ediyorlar. Örneğin bu yanlışlardan biri yabancı dili gramer anlatarak öğretmeye çalışmaktır. Muhtemelen size de saatlerce gramer anlattılar. Siz hiç gramer anlatılarak ana dilini konuşmayı öğrenen bir bebek veya çocuk gördünüz mü? Tabi ki hiç yok. Bu makalede dil öğrenmenin bilimsel etkin yollarından biri olan ” ingilizce öğrenmede sistematik tekrar ” konusu ele alınacaktır.
“Oh, İngilizce Öğrenmek Mi? Unut gitsin!” demeyin!
Çoklu dil konuşma yeteneği, bir dizi zihinsel sağlık yararını da sağlamaktadır. Örneğin Alzheimer olma olasılığınızı önemli ölçüde düşürmektedir. Bunun ötesinde, bir yabancı dili konuşmak, daha iyi kararlar almanıza, kişiliğinizi şekillendirmenize, hatta renk ve zamanı nasıl algıladığınızı etkilemenize bile yardımcı olabilmektedir. Ancak, bunun yanında yepyeni bir dilde akıcı olmanın zor olduğu düşüncesi genel bir kanıdır. Dil öğrenmekle ilgili uygulanan metotlar akıcılık yolundaki başarınızın anahtarıdır. Bilimsel araştırmalara göre göre, “Sistematik Tekrar (Aralıklı Tekrar)” veya “Akıllı Tekrar” denen bir yaklaşım bunu yapmanın olmazsa olmaz yollarından biridir.
Sistematik Tekrar / Aralıklı Tekrar / Akıllı Tekrar
Sistematik Tekrar veya diğer ifadeyle aralıklı tekrar, öğrenmeye çalıştığınız bilgileri gözden geçirmeden önce zaman aralıklarını artıran bir çalışma tekniğidir. Bu fikir, öğrenme ve hafızayı ölçmenin yollarına öncülük eden Alman psikolog Hermann Ebbinghaus’un çalışmalarından ortaya çıkmıştır. “Öğrenme Eğrisi” gibi birçok kavram Ebbinghaus kaynaklıdır. Çığır açan 1885 yılı çalışmasında “Hafıza: Deneysel Psikolojiye Katkı (Memory: A Contribution to Experimental Psychology)” konulu çalışması ile “Unutma Eğrisi” olarak adlandırılan bir kavramın olduğu anlaşıldı. Ebbinghaus kendi üzerinde hafıza ve hatırlama testleri yaptıktan sonra, sadece 20 dakika sonra bilginin saklanmasında keskin bir düşüş olduğunu fark etti. Bu araştırma ve devamı, öğrenmede aralıklı tekrarlama yöntemi varlığının temelini attı.
Repeat after me! / Benden sonra tekrar edin!
“Frontiers in Human Neuroscience”da yayınlanan 2013 tarihli bir çalışma, sistematik tekrarın (aralıklı tekrarlama), sadece birkaç dakika harcayarak katılımcıların uzun süreli hafızasında bilginin nasıl kolayca saklandığını, oysa ezber amaçlı yoğun tekrarlamanın bu başarıyı sağlamadığını ortaya koydu.
—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–
MEGA İNGİLİZCE
İNGİLİZCE’Yİ ÇOCUKLARIN ANA DİLLERİNİ ÖĞRENDİKLERİ GİBİ DOĞAL ÖĞRENİN!
—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–
Peki “Sistematik Tekrar” tam olarak nedir?
Yapılan çalışmalar en verimli sistematik tekrar (aralıklı tekrar) çalışmalarının bilginin öğrenilmesinden sonra;
- Tekrar: Aynı Gün,
- Tekrar: Ertesi Gün,
- Tekrar: 1 Hafta Sonra,
- Tekrar: 1 Ay Sonra,
- Tekrar: 4 – 6 Ay Arasında,
şeklinde tekrar edilmesine işaret etmektedir.
Adım Adım Sistematik Tekrar Örneği
“Sistematik Tekrar”ı ilkel bir şekilde yapmanın bir yolunu aşağıda adım adım anlatacağım. Ancak hemen akabinde bunun yapay zeka destekli, çok daha basit ve otomatik uygulamasının nasıl “Mega İngilizce (Mega English)” öğretimine entegre edildiğinden bahsedeceğim.
Sistematik Tekrarın Basit İlkel Uygulama Adımları:
- Öğreneceğiniz İngilizce Kelimeler için dijital olarak veya elinizle “Kelime Kartları (Flashcards)” oluşturun.
- Kelime kartlarınızı günde bir kez gözden geçirin.
- Her yanlış hatırladığınız veya hiç hatırlamadığınız kelime kartlarını, sık sık gözden geçirmeniz gereken kartlar için hazırladığınız ayrı bir bölüme koyun. Doğru olarak hatırladığınız kelime kartlarını daha az gözden geçirmeniz gereken kartlar için ayrı bir bölüme yerleştirin. Her kartı ne kadar iyi hatırladığınıza göre puanlayabilir ve 0 (yarın gözden geçir) ile 5 (gelecek ay gözden geçir) arasında bir değerle puanlayabilirsiniz.
- Öğrenme programınızı bu adımlara göre takip edin ve gereken şekilde ayarlama yapın.
İngilizce Öğrenmede Sistematik Tekrar
Yukarıdaki yöntem dil öğrenmek için çok ilkeldir. Ayrıca dil sadece kelime öğrenmekten ibaret değildir. Dil edinme için ilgili kelimenin kendi kullanımıyla ilgili dinleme ve anlama çalışmaları da çok önem arz etmektedir. Sadece o mu? Yeni öğrenilen kelimenin daha önce bilinen eski kelimelerle birleştirilerek giderek büyüyen ve farklılaşan cümlelerin dinleme ve anlama çalışmalarının da yapılması gerkmektedir. Sadece bütün bunları içeren tekrar kartlarını hazırlamak bile aylarınızı alacaktır.
Örnek olarak sadece İngilizce 10 sıfat (“good, nice, big, heavy” gibi), 10 isim (“table, cat, door” gibi) ve 10 fiil (“see, touch, carry” gibi) gibi toplamda 30 kelime öğrendiğinizi düşünün. Sadece bunların ikili ve üçlü kombinasyonlarını içeren kartlar hazırlamaya kalksanız, 1300 adet kart hazırlamanız gerekirdi. Bir de bu kartların tekrarını, hatırlananların ve hatırlanamayanların tasnifini düşünün. Bir de “Mega İngilizce (Mega English)”in ilk etabında günlük konuşmanın % 84,3’ünü anlamanızı sağlayan en çok kullanılan ilk 1000 kelime kökü ve bunlardan türetilmiş kombinasyon cümlelerinin öğretildiğini de hesaba katarsanız, sadece sistematik tekrarın takibinin bile başlı başına ciddi bir iş yükü oluşturduğunu hemen fark edersiniz.
Oldukça karamsar bir tablo çizdim gibi. Ama endişelenmeyin, “Mega İngilizce (Mega English)” setinde tüm bunları bir yapay zeka kontrolünde online olarak sizin için yapan yapan bir sistem kurulmuştur. Yanlış yaptıklarınız hemen ayrılmakta ve tekrar sorulmaktadır. Yeterli bulunan bir tam öğrenme seviyesine ulaşmadan sistem sizi bir sonraki adıma geçirmemektedir. Tam olarak öğrenme seviyesiyle geçseniz de, sistematik tekrarla kalıcı hale getirilmesi için öğrendiğiniz kelimeler, ifadeler ve cümleler, yeni öğrenilenlerle de harmanlanarak ertesi gün, bir hafta sonra ve bir ay sonra gibi zamanlarda otomatik olarak tekrar karşınıza getirilmektedir.
Bu arada “Mega İngilizce” setinde sistematik tekrarlar da sadece basit tekrarlar şeklinde değil, odaklanmış, beyni etkileyen derin “Akıllı Tekrar” veya diğer ifadeyle “Aktif Tekrar”lar şeklinde yapılmaktadır. “Ezberlemek İçin Tekrar” ile “Dil Edinmek, Anlamak ve Öğrenmek için Yapılan Tekrar” arasındaki farkı öğrenmek için ayrıca aşağıda linki verilen makaleyi de okumanızı tavsiye ediyorum.
“Ezber için Tekrar” ile “Öğrenmek için Tekrar” Arasındaki Fark
Ayrıca Mega İngilizce size günlük konuşmalar için ihtiyacınız olan en değerli 1000 kök kelimeyi (İngilizcede En Çok Kullanılan ilk 1000 Kelime) ve bu kelime köklerinden türetilmiş olan diğer kelimelerle birlikte öğretmektedir. Bu anlamda öğrendiğiniz kelime adedi 3000’i geçmektedir.
***
Tavsiye Edilen İlave Makaleler:
İngilizce Kelime Hafızası – İngilizce Kelimeleri Unutmamak İçin Ne Yapmalısınız?
İngilizce Konuşabilmek İçin Kaç Kelime Öğrenmek Gerekir?