İlkokulda Kelime Dağarcığı Geliştirme – Her çocuk ya da yetişkin ne olursa olsun başarılı ve etkili bir yaşam sürmek ister. Bu isteğin gerçekleşebilmesi ise kişinin beyin aktivasyonlarını ve beyin esnekliğini ne kadar geliştirdiği ile doğrudan ilişkilidir. Önemli olan beyin yapısının gelişmeye en açık olduğu küçük yaşlarda gelişime başlanmasıdır. Bu gelişim pek çok şekilde yapılabilir.
İlkokulda Kelime Dağarcığı Geliştirme
İlkokuldaki bir çocuğun kelime dağarcığını geliştirme çalışmasını düşünün; bir çocuktan bir kelimeyi basitçe tanımlamasını istediniz. Bu tanımı size basit birkaç kelime ile yapabilir. Ki birçok çocuk hatta yetişkin herhangi bir kelimeyi doğru ve temiz bir şekilde açıklamakta zorlanabilir. Aslında onun ne olduğunu bilir ancak açıklamak kısmı karmaşıklaşır. Oysa bunun için sadece iyi bir kelime dağarcığı ve kendini düzgün ifade edebilmek yeterlidir.
—– Sponsor Bağlantı —–
ÇOCUKLARIN HAFIZA VE ZEKALARINI GELİŞTİRMEK İÇİN
3-7 YAŞ İÇİN – ÇOCUK ZEKA VE HAFIZA SETİ
—– Yazının Devamı —–
Bir Kelimenin Bir Şeye Benzeme ve Benzememe Yönüyle Açıklanması
İlkokulda kelime dağarcığı geliştirme – Peki, bir tanım veya açıklamanın başka yolları yok mudur? Bir kelimeyi başka bir kelimeye benzeterek aynı zamanda da ondan farkını söyleyerek de tanımı yapılabilir. Bu tanımlama türü hem beyin esnekliğini oldukça arttırırken hem de kişinin beyninde alternatifler üretmesi ve daha fazla beyin aktivasyonu demektir. Ancak bu tanımlama türünü kullanırken daha iyi bir kelime dağarcığına ihtiyaç duyulur. Örneğin; X kelimesini anlatabilmek için açıklama yapmak istediğiniz bağlama göre benzetme yapacağınız diğer kelimenin şekli, işlevi veya rengi gibi bir yönünü seçip benzetip devamında ayırmak istediğiniz yerden farkını yakalamanız gerekir.
Yukarıda bahsedilen aşamalar uzun gibi görünse de buna beynin tepki verme süresi denir. Bu süre ortalama olarak 13 ila 75 milisaniyede gerçekleşir. Ancak bu etkileşim ne kadar kısa olsa da, etkileşimin ortaya koyduğu çıktının kalitesi arka planda yapılan uzun ve istikrarlı çalışmalara bağlıdır. Henüz okuduğunu-duyduğunu anlamada ve analiz etmede problem yaşayan bir öğrenci bu seviyede bir çalışmaya hazır değildir. İlk olarak öğrencinin seviyesini belirlemek önemlidir. Daha sonra öğrenciye uygun bir gelişim süreci hazırlanmalıdır. İyi bir kelime dağarcığı oluşturmak için tüm bunların kayıtlarını tutarak gelişim süreci yakından takip edilmelidir.
Özetle, tüm bu bilgi işleme ve çıktı sürecinin kalitesi beynin sinaptik gelişimine, bağlantılarına aslında en genel tabiriyle nöroplastisitesine bağlıdır. Tüm bunları işleten, kayıtlarını bir veri tabanında saklayan, hali hazırda süreci bilimsel yönleriyle ele almış bir eğitim mümkün müdür?
—– Sponsor Bağlantı —–
5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN
ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ
—– Yazının Devamı —–
Mega Aktif Okuma Sistemi, Beyin Gelişimi ve Kelime Dağarcığı Çalışmaları
Mega Aktif Okuma Sistemi, kendine özgü bir yazılım ve yapay zekâ üzerine kurulmuş 4 seviyeden ve her seviyede 16 bölümden oluşmaktadır. Her bölüm kendi içerisinde 2 okuma parçası ve her bir parçaya bağlı 9 çalışma etabından oluşmaktadır. Öğrencilerin bu etaplara başlamadan önceki seviyeleri, etaplar içerisindeki gelişimleri ve sonucunda ulaşılan seviyeleri bir veri tabanında tutulmaktadır. Bu verilere göre eğitmenin rotası yönlendirilmektedir. Söz konusu çalışmalardan bir tanesi, “Kelime Dağarcığı Geliştirme” çalışmalarının bir alt dalı olan “Kelime Bilgisi” etabıdır. Bu etap hafıza ve zeka gelişiminde oldukça kritik bir noktada yer alır. Peki, öğrenciler bu etapta ne yapar da kelime dağarcığını geliştiriken hafızalarını ve zekalarını da geliştirirler? Bunun için aşağıda verilen örneği incelemeniz gerekir.
Mega Aktif Okuma – Kelime Bilgisi Çalışması Örneği
Eğitmen, öğrenciye bir adet kelime verir ve ardından basit bir şekilde kelimenin anlamını tanımlamasını ister. Bu tanım aklına gelen en basit haliyle tek cümle olarak istenir. Burada siz de kendinizi test edebilirsiniz! Kelimeniz “zaman” olsun. Şimdi “zaman” kelimesini basit bir şekilde tanımlayın.
Tanımlama kısmından sonra eğitmen, öğrenciden “zamanı” düşünmesini, herhangi bir özelliği ile başka bir şeye benzetmesini ve aynı zamanda benzettiği diğer şeyden de farkının ne olduğunu söylemesini ister. Burada da kendinizi deneyin! “Zaman” neye benzer ama aynı zamanda o şeyden farkı nedir?
Örneğin “Zaman akan bir su gibidir ama onu bir yerde biriktiremezsiniz.”
Peki, bu yaptıkları çalışma onların kelime dağarcığını geliştirirken nasıl aynı zamanda hafıza ve zekalarını da geliştirecek? Yapılan çalışmalar hafıza ve zekayı oluşturan 20 algılama fonksiyonu olduğunu ortaya koymuştur. Bunları aşağıda bulunan tablodan inceleyebilirsiniz.
Basit Tanım: Öğrenci, kelimenin basit tanımını yaparken öğrenci “anlama becerileri” içerisinde bulunan “düşünme, lisanın kullanımı” ile ilgili beyin fonksiyonlarını çalıştırır.
Kelimeyi Bir Şeye Benzetme Etabı: Devamında istenen ikinci aşamanın benzetme kısmında öğrenci “görsel beceriler” içerisinde bulunan “benzerlikler, görsel hafıza, şekil bulma, hacimsel ve şekilsel uyum” ile ilgili beyin fonksiyonlarını; “anlama becerileri” içerisinde bulunan “düşünme, mantıksal ilişkiler, lisanın kullanımı, gruplama, tamamlama, görsel ve boyutsal anlama” ile ilgili beyin fonksiyonlarını bir arada kullanır.
Kelimenin Benzetilen Şeyden Farkının Ortaya Koyulması Etabı: Bu kez kelimenin ele alınan fonksiyonunun farkının ortaya koyulduğu yerde ise öğrenci “görsel beceriler” içerisinde bulunan “görsel hafıza, şekil bulma, hacimsel ve şekilsel uyum” ile ilgili beyin fonksiyonlarını; “anlama becerileri” içerisinde bulunan “düşünme, lisanın kullanımı, eksikliği fark etme, görsel ve boyutsal anlama” ile ilgili beyin fonksiyonlarını çalıştırır.
Özetle bakmak gerekirse öğrenci tek bir çalışma içerisinde 20 algılama fonksiyonundan 11 tanesini aktif hale getirmektedir. Bu çalışma aynı zamanda oldukça büyük bir kelime dağarcığı ortaya çıkarır. Beyin fonksiyonlarının sistematik olarak bu şekilde çalıştırılması hafıza ve zekayı geliştirirken, oluşturacağı büyük kelime dağarcığı da beyinde çoklu ağlar ve bağlar kurulmasını sağlamaktadır.
Beyinde çoklu ağlar ve bağlar kurulması öğrenciye; lisanın kullanımı, öğrenme, adaptasyon, pratik çözümler bulma, dikkat, konsantrasyon, algı, yeni veya farklı olanı tanımlama gibi birçok yetenekler kazandırmaktadır.
Yukarıda bahsedilenler bilimsel olarak beyinde ve beyin fonksiyonlarında meydana gelecek olan değişimlerdir. Bu fonksiyonların gelişimiyle öğrencinin anlama potansiyelinin artması, kendini akıcı bir şekilde ifade etmesi, hayal gücü ve keşfetme yeteneğinin artmasına katkı sağlayacaktır.
Mega Aktif Okuma Sistemi tüm etaplarında nöroplastisitenin esnek olduğu kritik dönemde lisanın gelişimini araç olarak kullanmaktadır. Böylece beynin tüm bilişsel fonksiyonlarını bir arada çalıştırmayı hedeflemekte ve maksimum verim almayı amaçlamaktadır.
Tavsiye Edilen Makaleler:
Okumanın Nörobilimi – Okuma Beynin Hangi Bölümlerini Kapsıyor?
Çoğu Kişinin Bilmediği, DHA Eksikliği ve Okuma Problemleri Arasındaki İlginç İlişki
Çocukların Zeki Olması İçin Anneler Nasıl Bir Balık Yağı Kullanmalı