Kişisel GelişimYapay Zeka

İçten Seslendirme ile Google’la Sessizce Konuşabilirsiniz

MIT Öğrencisinin Buluşuyla İnsanın İç Sesi Teknolojiyle Buluşuyor…

İçten Seslendirme ile Google ile Sessizce Konuşabilirsiniz- Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) bir öğrenci olan Arnav Kapur, insanların makinelerle zihinleri aracılığıyla iletişim kurmalarını sağlayan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. “AlterEgo” adını taşıyan bu cihaz, kullanıcılara içten seslendirme ile, kelimeleri seslendirmeden veya yazmadan teknolojiyle iletişim kurma imkanı sunan bir tür giyilebilir kulaklık.

“Zihin-Makine iletişiminin yeni çağında içten seslendirme ile makinelerle konuşmadan konuşabileceksiniz.” – Melik Duyar

İçten Seslendirme ile Cihaz Nasıl Çalışıyor?

Peki, bu cihaz nasıl çalışıyor? Kullanıcı belirli bir kelimeyi duyduğunda veya düşündüğünde, içten seslendirme yaptığında cihaz bu kelime ile ilgili sinyalleri kaydediyor. Ardından, bu bilgiler internet üzerinden doğru yanıtı bulmak için makinelerle paylaşılıyor. Bu, temelde, Google’ın beynimizin içinde yer alması gibi bir deneyim sağlıyor, ki bu oldukça etkileyici.

Kullanıcı konuşmadan veya herhangi bir hareket yapmadan, cihaz internet üzerinde arama yaparak doğru yanıtı buluyor ve bu bilgiyi kafatası titreşimleriyle iç kulağa iletiyor ve adeta kullanıcıya fısıldıyor. Yanıt, kişinin iç sesi gibi algılanıyor, ancak kullanıcının normal işitsel algısını engellemiyor. Böylece, bilgi arayabiliyor, matematiksel denklemleri çözebiliyor ve farklı türdeki sorulara yanıt verebiliyor.

Zihin, İçten Seslendirme ve Teknolojinin Birleşimi

MIT Medya Lab’a göre bu buluş, tamamen içsel bir insan-bilgisayar etkileşimi yaratıyor; bu, sanki kendinize konuşuyormuşsunuz gibi hissediliyor. Kullanıcılar, çevrelerinden kopmadan, gizlice bir bilgisayara ya da başka bir kişiye bilgi gönderebilir ve alabilirler.

Bir videoda, MIT öğrencisi Kapur oldukça zorlu bir matematik sorusunu hızla çözüyor. Ardından, Bulgaristan’ın en büyük şehrinin adını ve bölgenin nüfusunu soruyorlar – bu sorulara da eksiksiz yanıt veriyor. Kapur’un fikri, esasen tüm interneti zihnine entegre etmek.

Cihaz Konuşma Bozukluklarına Destek Olabilir Mi?

Bunun yanı sıra, cihaz nörolojik bozukluklar gibi konuşma bozuklukları olan kişilere destek olmayı hedefliyor. MIT, bu projenin birincil hedeflerinden birinin ALS (amyotrofik lateral skleroz) ve MS (multipl skleroz) gibi konuşma bozuklukları yaşayan bireylerin iletişimini desteklemek olduğunu belirtiyor.

Bu sistem, insanlar ve bilgisayarları sorunsuz bir şekilde entegre edebilir, böylece bilişim, internet ve yapay zekâ günlük yaşamımıza ‘ikinci bir benlik’ olarak dahil olup, biliş ve yeteneklerimizi artırabilir. Bu gerçekten akıl almaz bir yenilik.

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu