Okurken İç Seslendirme – Bu makalenin amacı, okumayla kazandığınız bilgileri işleme kapasitenizi engelleyen iç seslendirme freninden kurtulup okuma hızınızı artırmaya yardımcı olmaktır.
Makaleyi okumayı tamamladığınızda;
- Okumada içten seslendirmenin ne olduğunu,
- İçten okumanın olası faydalarını,
- İçten seslendirmenin kötü birşey olup olmadığını,
- İç seslendirme ile okuma hızı arasındaki ilişkiyi,
- İç seslendirmenin okuma hızını neden azaltılacağına dair ipuçlarını,
öğrenmiş olacaksınız. İç seslendirmeyi terk ettiğiniz takdirde veya azaltmanız durumunda okuma hızınız ve sonuç olarak beyin işlem hızınız da artacaktır.
İç Seslendirme Nedir?
İçten Seslendirme Nedir – İç seslendirme, içten seslendirme veya sessiz konuşma, genellikle okurken yapılan iç seslendirme veya konuşmadır. Kişinin okurken okuduklarını sanki konuşuyormuş gibi dudaklarını sessizce oynatması veya kıpırdatmasıdır. Bu tip içten okuma veya seslendirmeleri bizzat gözle görerek fark edebilirsiniz. Ancak bazen ağız kapalı veya dudaklar oynamadığı halde de içten okuyan kişiler vardır. Bu kişiler okuduklarını sanki sesli okuyormuş gibi içlerinden tekrar ederler.
Okurken aynı anda içten tekrar edenlerin haricinde, okurken durup, durup ne okuduklarını tekrar edenler de vardır ki, bu sınıftaki okurlar da bir çeşit içten okuyanlar grubundadır.
Okuyucu açısından iç seslendirme veya iç konuşma; kişinin okurken kendi iç sesini beyninde duyması demektir. Metni yüksek sesle telaffuz etmeseniz de, ses duyulmasa bile, okurken okunanların zihinde telaffuz edilmesidir.
İç seslendirme, ne yazık ki, öğrenim hayatımızın birinci sınıfına başladığımızda bize öğretmenimiz tarafından öğretilen o meşhur “Kelimeyi yüksek sesle söyle!” öğüdünün bir mirasıdır. Okumayı öğrendikten sonra öğretmenimiz “Artık sessiz okuyabilirsin!” dediği halde bunun etkileri farklı şekillerde devam etmiştir. Büyüsek bile küçük yaşta öğrendiğimiz bu alışkanlık, tıpkı diğer doğrular gibi taşa kazımak gibi olduğundan değişimimiz de biraz zordur.
Okurken İçten Seslendirme Kötü Bir Şey Midir?
Okurken içten seslendirme okuma hızı önemli olmadığı sürece doğal bir süreçtir. Hatta zihnin ne okuduğunu anlamak ve hatırlamak için anlamlara erişmesine yardımcı da olmaktadır. Böylece bilişsel yükü potansiyel olarak azaltma etkisi de vardır denebilir.
Ancak içten okumanın ses tellerinin beyinde karşılığı olan noktaları hareketlendirmesi, dudak ve ağız kaslarını belli belirsiz uyarması veya ses çıkmadığı halde beyindeki konuşma bölgesinin aktif olması okuma hızını düşüren bir etkendir.
Okuma hızının düşmesi ise konsantrasyonu ciddi şekilde etkileyen bir faktördür. İç seslendirmeye güçlü bir şekilde bağımlı olmak kişinin okuma hızını azaltmaktadır. Yavaş okuma konsantrasyonu bozmakta, bozulan konsantrasyonun etkisi içten okumanın bilişsel yükü potansiyel olarak azaltma etkisini de tamamen yok etmektedir.
Yavaş okumanın neden konsantrasyonu bozduğunu anlamak için aşağıda verilen kısa video filmi izleyebilirsiniz.
İçten Seslendirme Neden Okuma Hızını Engelleyen Bir Faktördür!
İçten seslendirme beyindeki ses telleriyle, dudakla, ağız kaslarıyla ve konuşma merkeziyle ilgili bölgeleri hareketlendirmesi nedeniyle, bire bir konuşmayla aynı etkiyi yaratarak okuma hızını yavaşlatır veya okuma hızını normal konuşma hızına çeker.
İçten seslendirme sanki bizzat konuşuyormuş gibi beynin ses telleriyle ve konuşmayla ilgili merkezini aktif ederek çalıştırdığı için okuma hızının kişinin normal konuşma hızından daha hızlı olması mümkün değildir.
Konuşma hızı oldukça düşük bir hızdır. Türkiye’de konuşma hızıyla ilgili olarak elimizde bir otorite tarafından yayınlanmış bir değer olmamasına rağmen bu hızın tüm dünyada yaklaşık 150-180 kelime/dakika aralığında olduğu kabul edilmektedir. ABD Ulusal Ses ve Konuşma Merkezi’ne göre, İngilizce konuşanlar için ortalama konuşma hızı yaklaşık 150 kelime/dakikadır. Ancak radyo sunucuları veya podcast yayıncıları için bu hız biraz daha yüksektir.
ABD Ulusal Ses ve Konuşma Merkezi’ne göre ortalama konuşma hızları şu şekildedir:
– Sunumlarda: Rahat bir hız için 100 – 150 kelime/dakika arasında,
– Normal konuşmada: 120 – 150 kelime/dakika arasında,
– Sesli kitaplarda: 150 – 160 kelime/dakika arasında (bu hız insanların rahatça duyduğu ve kelimeleri rahatça seslendirebileceği üst aralıktır)
– Radyo sunucuları ve podcast’ler: 150 – 160 kelime/dakika arasında,
– Müzayedeciler: yaklaşık 250 kelime/dakika hızda,
– Yorumcular: 250-400 kelime/dakika arasında konuşabilirler.Kaynak: https://virtualspeech.com/blog/average-speaking-rate-words-per-minute
Dolayısı ile içten seslendirerek okuyan bir kişinin okuma hızı bu konuşma hızlarını geçemez. Okuma hızının ve dolayısı ile konsantrasyonun artırılması için içten seslendirmenin yok edilmesi gerekir. Özellikle okurken dudak, dil ve ağız kaslarının tamamen durdurulması gerekemektedir.
—– Sponsor Bağlantı – Sponsor Bağlantı —–
HIZLI OKUMA DERNEĞİ’NDEN ÜCRETSİZ HIZLI OKUMA EĞİTİMİ
—– Yazının Devamı – Yazının Devamı —–
İçten Seslendirme Nasıl Engellenir?
İçten seslendirerek okuma yılların alışkanlığı haline gelmişse bu alışkanlıktan kurtulmak biraz zor olabilir. Her ne kadar bazıları için bu alışkanlığı yok etmek biraz zor olsa da, aşağıda verilen ipuçları içten okumadan kurtulmanızı veya azaltmanızı sağlayacaktır.
İçten Seslendirmeyi Engellemek İçin Tavsiyeler:
- İşe, okurken dudaklarınızı kapalı tutarak başlayınız.
- Dudaklarınız kapalı olsa da hafifçe oynayıp, oynamadıklarından emin olunuz.
- Okuma sırasında sık sık durup okuduğunuz cümleleri kendi kendinize tekrar etmeyiniz.
- Okurken içten seslendirmeyi engelleyecek şekilde bir süre 1-2-3-4 diye sayma egzersizleri yapabilirsiniz.
- Okurken bir süre sakız çiğnemeyi deneyebilirsiniz. Sakız çiğnemek hafızayı da geliştirmektedir.
- Profesyonel bir hızlı okuma kursuna gidiniz. İç seslendirmeniz yüksek okuma hızına yetişemeyeceği için kademeli olarak yok olacaktır.
Okurken 1-2-3-4 diye sayma egzersizleri için aşağıda verilen kısa video filmi izleyebilirsiniz:
Alıştırmalar
Okurken İç Seslendirme – İç seslendirme seviyenizi azaltarak yok etmek ve okuma hızınızı artırmak için aşağıdaki egzersizleri en az iki üç hafta boyunca her gün gerçekleştirin.
Egzersizlere başlamadan önce bir kitap ve bir de zamanlayıcı hazırlayın. Okuması kolay bir kitap kullanın (örneğin bir roman veya bir hikaye kitabı olabilir). Bu alıştırmaları anlayarak hızlı okumaya çalışarak yapacaksınız. Başarılı olamazsanız profesyonel bir hızlı okuma eğitimine katılınız. Bunun için Mega Hafıza’nın “Mega Hızlı Okuma Seti“ni veya “Mega Hızlı Okuma Kursu“nu inceleyebilirsiniz. “Mega Hızlı Okuma Kursu“nun artık canlı online seçeneği de vardır. Kursa katılanlara “Mega Hızlı Okuma Seti” ve “Mini Akli Göz Egzersiz Yazılımı” da ücretsiz verilmektedir.
Egzersiz 1: Zihni Meşgul Etmeyecek Başka Basit Bir Şeyi Telaffuz Ederek Okuyun
- Kitabınızı açın ve hızlı okuma tekniklerine göre okumaya başlayın.
- Rahat hızda okurken şu rakamları yüksek sesle seslendirin: Bir – İki – Üç – Dört…
- Sonra metninizi okurken saydığınız bu rakamları “Dört” ile bittikten sonra yeniden “Bir” rakamından başlayarak ve bunu sürekli olarak 4’e ulaştığınızda tekrarlayarak yapın.
- Her zaman zihninizi metne yoğunlaştırın ve mümkün olduğunca metni anlamaya çalışın. Bu egzersizi yaparken konu kavrayışından kısmen kopabilirsiniz. Çok da endişelenmeyin, ancak kavramaya çalışmayı da bırakmayın; bu şekilde çalışmaya devam edin. Anlama kısmı çok çabuk geri gelecektir.
- 15 dakika boyunca bu egzersizi yapmaya devam edin. Bu egzersizin amacı, beyninize telaffuz ile okuma arasındaki ilişkiyi kesmeyi öğretmektir.
İçten Seslendirmenin Bilimsel Açıklaması İçin İzleyin…
Egzersiz 2: Daha Yüksek Hızlarda Okuyun
- Hızlı Okuma Tekniğini kullanarak mevcut okuma hızınızı belirleyin.
- Ardından hızınızı % 20 artırın.
- Bir dakika boyunca yüksek hızda okumaya başlayın.
- Ardından bir dakika normal rahat hissettiğiniz hızda okuyun.
- Bundan önceki iki adımı tekrarlayın. Bu durumu 16 dakika boyunca yapın.
- Bu egzersizi yaparak, bilgiyi kavramak için beyninizi, içten seslendirmeyi unutması için baskı altına alacaksınız.
- Daima okumaya konsantre olun ve kitaptaki bilgileri yakalamaya çalışın. Tabii ki, bazen yapamayacaksınız (mesele bu) ama denemelisiniz. Bu, beynin bilgiyi almak için içten seslendirmesi gerekmediğini öğrenmesini sağlayan temel fikirdir.
İç seslendirmeyi azaltmak için çok fazla egzersize ihtiyacınız olacak. Bu yüzden sakin olun ve pratik yapmaya devam edin.
Sonuç: Ne Yapın Edin; İç Sesi Susturun veya Azaltın
Okurken İç Seslendirme – İç seslendirmeyi azaltmak zor bir konudur. Genellikle insanlar iç seslendirme nedeniyle dakikada 200 – 300 kelime aralığındaki okuma hızlarında takılırlar. İnsanlar dakikada 400 -600 kelime aralığındaki hızlara çıktıklarında, iç seslendirmeyi azaltırlar. İnsanlar genellikle kelimeleri duymak yerine kavramları akli gözle görürler. Bu görme yüksek okuma hızları için gereklidir ki, bu noktaya ulaşmak için tek seçeneğiniz iç seslendirmeyi yok etmek veya azaltmaktır.