Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Gerekli mi – Bilgiyi Hızlı ve Kalıcı Bir Şekilde Nasıl Toplarız?

Hızlı Okuma Gerekli mi – Hemen çoğumuzun yaşadığı sendromlardan biridir; çalışma masamızda okunmayı bekleyen dokümanlar, kitaplar, dergiler, raporlar… Mesela, ertesi gün sunmanız gereken bir rapor vardır, saatler geçer; henüz raporun giriş kısmını geçmediğinizi fark edersiniz. Son teslim tarihleri, insanları daraltan, zamanı iyi kullanamamasının getirdiği hayal kırıklığı ile sonlanacak bir dramatik duruma dönüşür. Panik süreci başlamıştır.

Hızlı Okumayı Nasıl çözersiniz?

Bu tür insanlardan biriyseniz, okurken konsantrasyonunuz bozuluyorsa yapmanız gereken ve belki en sonda söylenmesi gereken tavsiyemiz “okumanızı hızlandırmaktır.”

Hatta işe ilk olarak aşağıda verilen kısa videoyu izlemekle başlayabilirsiniz:

Bu makalede, Hızlı Okuma Gerekli mi sorusuna yanıt bulup, hızlı okuma becerisine bakacağız; daha akıcı ve anlayarak daha hızlı okumak için kullanabileceğiniz önemli birkaç teknik üzerinde duracağız. Ayrıca hızlı okumanın avantajlarını ve dezavantajlarını da dikkate alacağız. Özellikle hızlı okumada kullanılan tekniklerin, “anlama” üzerinde, hangi etkiler meydana getirdiğini göreceğiz.

Hızlı Okuma Nedir? Hızlı Okuma Gerekli mi?

Hızlı Okuma Derneği’nin (HODER) tanımına göre, Hızlı Okuma; kişinin okuma yeteneğini geliştirmek için kullanılan çeşitli tekniklerin bir bileşkesidir. Hızlı okuma teknikleri, gruplama, geniş görme, içten okumayı durdurma, hızlı algılama, hızlı anlama, bilgiyi hızla hafızaya yerleştirme ve öğrenilenlerle beyinde ilgili olan bilgiler arasında hızlı bağlantılar kurma gibi tüm zihinsel fonksiyonları  içerir. (1)

Bu tanımı başka bir tanımla buluşturun: Hızlı okuma, tek tek sözcükleri tanımlamaktan ziyade, bir sayfadaki tümcecikleri veya cümleleri blok blok tanıma ve özümseme sürecidir.

Bu süreçte, neden hızlı okuma gerekiyor?

Çünkü iş yerindeki e-postalar, raporlar ve web siteleri veya sosyal medya, kitaplar ve dergiler; işlediğimiz bilgi miktarı gün geçtikçe artıyor. Muhtemelen bu bilgileri daha hızlı öğrenmemiz için bir baskı hissederiz, ancak böylece “öğrenme döngüsü içinde kalabiliriz” ve bilinçli kararlar verebiliriz.

HODER’e göre ülkemizde çoğu insan dakikada ortalama 160-220 kelime aralığında okur, ancak bazıları doğal olarak diğerlerinden daha hızlıdır. Ancak okumayı hızlandırma yeteneği, bu oranı ikiye katladığınız anlamına gelebilir.

Hızlı Okuduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Hızlı Okuma Gerekli mi – Şimdi, okumayı hızlandırmak için kullanabileceğiniz bazı becerilerden söz edeceğiz.

Tüm hızlı okuma tekniklerinin üzerinde durduğu ortak bir nokta şudur:

İç seslendirme yapılmamalıdır.

Okurken her kelimeyi içten telaffuz etmekten ve beyninizde o kelimeyi “duymaktan” kaçınmalısınız. Bu süreç “içten okuma, içten seslendirme” olarak bilinir. Oysa kelimeleri söyleyebileceğinizden daha hızlı anlarsınız. O nedenle de satırları veya kelime gruplarını “gözden geçirmelisiniz.

Kendinizi iç seslendirme yapmaktan alıkoymanın bir yolu, tek tek kelimeler yerine kelime bloklarına, cümlelere odaklanmaktır. Bunu, yüzünüzü gevşeterek ve sayfadaki bakışlarınızı “yumuşatarak” veya genişleterek yapın, böylece kelimeleri tek, farklı birimler olarak görmeyi bırakırsınız. Bunu uygularken, gözleriniz sayfada daha hızlı atlayacaktır.

Bir satırın sonuna yaklaştığınızda, gözünüzün çevreyi görme becerisinden hareketle, son kelime grubunu görün. Bu, okuma işleminizdeki duraklamaları engelleyecektir. Böylece bir sonraki satırda daha hızlı göz taraması yapmanız anlamına gelecektir.

Bu konu ile ilgili olarak ayrıca aşağıda verilen kısa video filmi de izleyiniz.

Şimdi okuma hızınızı artırmak için üç yönteme bakalım:

1- İşaretçi Yöntemi (Pointer method)

ABD’nin Utah Eyaletinde bir okul öğretmeni olan Evelyn Nielsen Wood,  hızlı okumanın öncülerinden biriydi. 1950’lerde, okurken parmağını satır boyunca takip ederse, yani parmak takibi ile okursa, dakikada 1000 kelimenin üzerinde okuyabileceğini iddia etti.

Bu ABD’de, “İşaretçi (pointer) yöntemi” olarak bilinir hale geldi. Bazen “el hızı” (hand pacing) veya “meta kılavuz” (meta guiding) olarak da adlandırıldı. Bunu bazen, her satırın altında bir kart tutarak o sayfayı okumak da aynı şekilde işe yarar.

2- İzleyici ve Hız Ayarlayıcı Yöntemi (Tracker-and-Pacer)

Hızlı Okuma Gerekli mi – Bu da parmak takibine benzemekle birlikte, işaretçiniz parmağınız değil bir kalemdir. Okurken her satırın altını çizdiğiniz veya gözünüzü kalemin ucunun üzerinde tutarak izlediğiniz bir işaretçi yöntemidir. Böylece okurken aynı zamanda önemli yerlerin altını çizem kolaylığı da elde edilmektedir. Bu ayrıca her satırda aldığınız hızı arttırmanıza ve kelimelere odaklanmanızı geliştirmenize yardımcı olacaktır. Kelimelerin gerçekten altını çizip çizmemen ise tamamen senin seçimindir.

Her satırda bir saniyeden fazla harcamamaya çalışın. Ardından sonraki sayfaların her birinde hızınızı artırın. Muhtemelen ilk başta çok az bilgi tuttuğunuzu göreceksiniz, ancak beyninizi çalıştırdıkça ve tekniği daha rahat kullanmaya başladıkça kavrayışınız gelişecektir.

Dikkat: İşaretçi ve İzleyici-Hız ayarlayıcı yöntemlerinin bir avantajı, cümleleri geri atlama ve yeniden okuma ihtiyacınızı azaltmalarıdır. Böylece okuma esnasında okuma hızını kesen geriye dönmeyi engelleyen bir engeldir.

3- Tarama (veya Ön izleme) Yöntemi

Hızlı Okuma Gerekli mi – “Tarama”, gözlerinizi hızla sayfanın aşağısına – genellikle merkezin aşağısına – hareket ettirmeyi ve ilerledikçe belirli sözcükleri ve cümleleri tanımlamayı içerir. Bunlar anahtar cümleler (genellikle her paragrafın ilk cümlesi), adlar, sayılar veya tetikleyici sözcükler ve fikirler olabilir. Çevresel görüşünüzü genişletmeyi öğrenmek bu konuda yardımcı olabilir.

Her kelimeyi okuyamazsınız, ancak gözünüz, ana fikri kavramanız için neyin önemli olduğuna odaklanır. Aldığınız bilgileri düzenlemek için bir zihin haritası®  kullanmak faydalı olabilir. (1) 

Hafıza Eğitimi - Fotografik Hafıza Teknikleri Seti

Ne Zaman Hızlı Okumalı?

Hızlı Okuma Gerekli mi – Sürekli mi hızlı okumalıyız? Bu tekniklerin tümü daha hızlı okumanıza yardımcı olabilir, ancak başarmaya çalıştığınız amaca uygun mudur, bundan emin olmalısınız.

Etkili hızlı okuma, hız ve anlama arasında bir dengedir. Araştırmalar, ne kadar hızlı okursanız, özellikle ayrıntıları hatırlamak söz konusu olduğunda o kadar az bilgi edineceğinizi buldu. Demek ki, her hızlı okuyan her şeyi anlıyor değildir.

Bu nedenle, karmaşık bir yasayla ilgili veya teknik bir dokümanı okuyorsanız, burada okuma hızınızı göreceli olarak kısmen düşürebilirsiniz. Benzer şekilde, okuduğunuz materyal sizin için yeni bilgiler içeriyor ve siz de bunu başka birine öğretmeniz gerekiyorsa, burada da göreceli olarak yavaşlamak mantıklı olacaktır. Bu açıklama yavaş okuyun anlamında değildir. Ancak okuma hızınızı ayarlayın demektir. Bu, “Otobanda 130 km hızla giderken, virajlı bir yerde frene basıp 90 km’ye düşün”  demektir. Söylediğimiz şey “otobamda 50 km ile gidin” demek değildir.

Özetle

Hızlı Okuma Gerekli mi sorusunun cevabını genel olarak konuşursak, bir şeyi cümle cümle ezberlemek istiyorsanız, dakikada 100 kelimeden daha az hızda yavaşça okumalısınız. Eğitimsiz bir “normal öğrenme hızı” dakikada 100-220 kelime, “kavrama hızı” sağlayan hızlı okumada ise en az 220-400 kelimedir.

“Hızlı” okuma ölçüsü normalde dakikada 400-700 kelime civarındadır. 500-600 – 800 kelime aralığının üzerindeki herhangi bir şey, kişiden kişiye değişse de, kısmen anlama ve kavramadan taviz vermek anlamına gelir.

Bu konuda standartlar koyan “Dünya Hafıza Olimpiyatları Organizasyonu” (MEMORİAD)’ın hızlı okuma kriterleri için Tıklayınız 

Hızlı Okumanızı Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Hızlı okumanın “nasıl” ve “ne zaman” kullanışlı olduğunu bilmek, başarıya giden yalnızca ilk adımdır.

Bu konuda size yardımcı olacak birkaç ipucu verelim:

Dikkatinizi dağıtan şeylerden kaçının. Önünüzdeki kelimelere tam olarak odaklanmanız için mümkün olduğunca dikkat dağınıklığını engelleyecek bir ortam yaratın.

Sakin olun. Hangi tekniğin sizin için en iyi şekilde çalışacağına dair bir fikir edinmek için karmaşık olmayan bir romanı veya basit bir çevrimiçi makale okuyun. Ne kadar hatırladığınızı veya anladığınızı ölçün ve şu anda ne kadar hızlı okuduğunuzu görmek için bir kronometre tutun.

Okuduğunuz kelimeleri ve satırları kapatın. Bu, gözlerinizin önceki kelimelere geri dönmesini ve okumanızı yavaşlatmasını engeller.

Metinden ne istediğinizi bilin. Tarama yöntemini kullanıyorsanız bu kelimeleri, cümleleri gördüğünüzde dikkatinizi onlara vermenizi sağlar. Daha sonra bu noktalarda yavaşlayabilir veya vurgulamak için daire içine alabilirsiniz. Aksi takdirde ilerlemek için hızla hareket edebilirsiniz.

Pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın! Başarılı olmak için hızlı okuma pratiği yapmalısınız. Kendinizi ne kadar çok eğitirseniz, o kadar doğal olarak hızlanırsınız. 

Dikkat: Okumanızı geliştirmenin tek yolu hız değildir. Ne okuduğunuzu anlamanıza ve hatırlamanıza yardımcı olacak doğru teknikleri bilmeye ihtiyacınız vardır. Bu konuyla ilgili olarak MEGA HAFIZA’ nın “Mega Hızlı Okuma eğitim programından  veya “Mega Hızlı Okuma Seti“setinden faydalanabilirsiniz.

HO

Anahtar Noktalar

Hızlı Okuma Gerekli mi – Mükemmel hızlı okuma, doğru teknikleri kullanmayı, pratik yapmayı ve kendinizi yeniden eğitmeyi, okuduklarınıza daha fazla odaklanmayı ve dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmayı öğrenmeyi içerir.

Ancak hız ve anlama arasında doğru dengeyi sağlamak önemlidir: Dengesi kaybolmuş, anlama ve hafızada hiçbir bilgi kırıntısının kalmadığı bir metni, hızlı okusanız ne olur, okumasanız ne olur!

Tavsiye Edilen Makaleler:

Hafıza Geliştirme ve Öğrenmeyle İlgili 3 Yaygın Yanlış Yöntem

Guınness “Hızlı Okuma Rekorları”Nı Onaylamaktan Neden Çekildi?

Hızlı Okuma Kaç Yaşında Veya Ne Zaman Başlamalı?

Başa dön tuşu