Mutlu Yaşlanma

Hangi Organ Ne Kadar Sürede Yenileniyor Biliyor Musunuz?

Birçok insan yaşlanmaktan korkuyor. Ancak çoğu insan, ne kadar yaşlı olursa olsun  bazı vücut bölgelerinin ve organlarının – çok genç olduğunu – yaşının birkaç haftalık, hatta birkaç günlük olduğunu bilmiyor. Siz farkında olmasanız da organlarınızın çoğu sürekli olarak hızla kendisini yeniliyor. Hangi organ ne kadar sürede yenileniyor, merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Organlarımızın yenilenme süreleri gördüğü işe göre birbirinden farklılıklar arzediyor. Her bir organımızın ve hücrelerimizin ne kadar sürede bir kendisini tamamen yenilediği bu makalenin altında tablo halinde verilmiştir. Ancak tabloda verilen bilgilere gelmeden önce, hemen birkaç ilginç örnek vermek istiyorum.

  • Dildeki Tat Alma Hücreleri – Yaklaşık 10 Günde Bir Kendisini Yeniliyor
  • İnce Bağırsak Hücreleri – Yaklaşık 10 Günde Bir Kendisini Yeniliyor
  • Mide Zarı – Yaklaşık 5 Günde Bir Kendisini Yeniliyor
  • Deri Hücreleri – Yaklaşık 27 Günde Bir Kendisini Yeniliyor
  • Akciğer Hücreleri – Yaklaşık 8 Günde Bir Kendisini Yeniliyor
  • Karaciğer Hücreleri – Yaklaşık 30 Günde Bir Kendisini Yeniliyor

MUCİZE HÜCRELERİN BÖLÜNEBİLME ÖZELLİĞİNDE GİZLİ

Organlarınızın kendisini yenilemesine olanak sağlayan şey, hücrelerin bölünerek yerine yeni bir hücre oluşturabiliyor olması gerçeği. Örneğin yanlışlıkla elinizi bıçakla kesebiliyorsunuz. Ama bir bakıyorsunuz yara bir süre sonra iyileşiyor. Bunu sağlayan şey, kesik bölgesinde ölmüş olan hücrelerin yerine bölünmeyle yenilerin gelmiş olmasıdır.

Aynı gerçek, organlarımız için de geçerli. Örneğin yemek yerken yemek borumuz sürekli aşınıyor. Bir yenilenme söz konusu olmasaydı, yıllarca devam eden bu aşınmaya dayanabilecek bir yemek borusu bulmak mümkün olamazdı. Delik deşik olmuş bir yemek borusuyla beslenmeye çalışırdık. Aynı şey çeşitli asidik besin ve salgılarla sürekli aşınan mideniz için de geçerlidir.

mega ingilizce - kolay ingilizce

ANCAK HÜCRELERİN YENİLENME KAPASİTESİ SINIRSIZ DEĞİL

Gelin, görün ki hücrelerin bölünerek yeni hücreler oluşturabilmesi sınırsız değil. Hücrelerin her bölünmesinde hücre çekirdeğindeki kromozomların uçlarını koruyan ve “telomer” adı verilen kapakçıklar da giderek aşınıyor. Bu aşınma arttıkça hücrelerin bölünebilme kalitesi ve özelliği giderek azalıyor, ta ki bölünmeye imkan sağlayacak miktarda “telomer” kapakçık kalmayıncaya dek.

TELOMER BOYLARI HÜCRELERİN NE KADAR YAŞLI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Yaşlanma esasen kişinin yalnızca takvim yaşına göre belirlenen kronolojik yaşı demek değil. Kişinin hücre yapı ve fonksiyonlarındaki değişmelere göre her bir organının biyolojik yaşlanması kronolojik yaşlanmaya göre farklı farklı olabiliyor. Örneğin 65 yaşındaki iki kişiden birinin genel anlamda telomer başlıkları diğer kişiye göre daha az aşınmışsa, onun biyolojik yaşlanmasının diğerine göre daha yavaş, yani daha genç olduğunu söylemek mümkün.

TELOMERLER – ORGANLARIMIZIN GENÇ KALMASININ ANAHTARI

Telomerlerin aşınmasını tamamen durdurmak ölümsüzlüğü keşfetmek gibi birşey. Başınıza bir kaza vb. bir olay gelmediği sürece hücreleriniz sonsuza kadar bölünerek kendisini yenilemeye devam edebilir. Şimdilik bu pek mümkün değilmiş gibi görünüyor.

Ancak yapılan araştırmalar telomerlerin tedavi edilerek boylarının uzatılmasının pek mümkün olmadığını gösterse de, bazı faktörlerin telomer aşınmasını yavaşlatarak yaşlanmanın geciktirilebileceğine dikkat çekiyor. Örneğin yaşam tarzınızı yeniden düzenlemeniz, düzenli uyku uyumanız, dengeli beslenmeniz ve diyetinize “Yüksek DHA Oranlı Besinler”i ilave etmeniz bu doğrultuda iyi bir başlangıç olabilir.

Yüksek DHA Oranı Telomer Kısalmasını Yavaşlatıyor

ORGANLARINIZIN İYİ YA DA KÖTÜ OLMASINA SEBEP OLAN SİZSİNİZ

Özet olarak sonuç şu: Vücudunuz sizin kişisel tarlanız gibidir. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Ektikleriniz sizin yaşam tarzınız ve yediklerinizdir. Bunun sunuçları da, yenilenen iyi ya da kötü organlara sahip olmanızdır. Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir, ne dersiniz?

TABLO – VÜCUDUMUZDAKİ HANGİ ORGAN NE KADAR SÜREDE YENİLENİYOR

Vücudumuzda sadece merkezi sinir sistemi, beyin hücreleri (*) ve göz lensleri hayat boyunca kullanılan kısımlardır. Bu bölümlerin haricindeki her organ hücresi kendisini yenilemektedir.
[table]

 Organ veya Hücre Grubunun Adı Kendisini Yenileme Süresi
 İnce Bağırsak  2 – 4 gün
 Mide  2 – 9 gün
 Kan Nötrofilleri  1 – 5 gün
 Akyuvarlar  2 – 5 gün
 Gastrointestinal Kolon Hücreleri  3 – 4 gün
 Boyun Hücreleri  6 gün
 Akciğer Hücreleri  8 gün
 Dildeki Tat Alma Hücreleri  10 gün
  Trombositler  10 gün
  Kemik Osteoklastları (kemik boşluk oluşturma hücreleri)  2 hafta
  Bağırsak Paneth Hücreleri  20 gün
  Cilt Epidermis Hücreleri  10 – 30 gün.
  Pnakreas Hücreleri  20 – 50 gün
  Nefes Borusu  1 – 2 ay
  Hematopoietik Kök Hücreleri
 2 ay
  Sperm Hücreleri (erkek)  2 ay
  Oosit Hücreleri (dişi gamet hücreleri)  Hayat Boyu hiç yenilenmiyor
  Kemik Osteoblastları (doku hücreleri)  3 ay
  Alyuvarlar  4 ay
  Karaciğer Hepatosit Hücreleri  6 – 12 ay
  Yağ Hücreleri  8 yıl
 Kardio Kas Hücreleri  yılda % 0.5 – 10 
 İskelet  yılda % 10
 Göz Mercek Hücreleri  Hayat boyu hiç yenilenmiyor
 Beyin Hücreleri  Hayat boyu hiç yenilenmiyor
Merkezi Sinir Sistemi  Hayat boyu hiç yenilenmiyor
[/table] (*) Her ne kadar son zamanlarda beynin sadece orta kısmındaki hipokampus bölgesinde bazı hücre yenilenmelerinin olduğu tespit edilmişse de, bu bulgu beynin korteks hücrelerini kapsamıyor.

 Kaynak:  http://book.bionumbers.org/how-quickly-do-different-cells-in-the-body-replace-themselves/ 

hafıza geliştirme - fotografik hafıza teknikleri

Başa dön tuşu