Hafızayı Formatlamak – Bazı pişmanlıklar yaşarız hayatta; “Keşke…” lerle başlayıp, “-di”li geçmiş zamanla biten bir sürü hayıflanmalar. Bu psikoloji, özellikle çocukluk ve gençlik çağını; yani okul hayatını teğet yaşamış insanlarda daha fazla görülüyor. Hayatta pişmanlıklarımız daha fazlaysa o hayatı ıskalamış sayılırız.
Ama iyi haberlerim de var: Hayatı yeniden yaşamak için beynimizi kaldığımız yerden yeninden şekillendirebilir, çeşitli zihinsel egzersizler yoluyla hafızayı yeniden inşa edebilir, yaşam tarzımızda ufak-tefek değişikliklerle büyük sonuçlar alabilir, sağlığımızı etkileyen beslenme tarzımızı yeniden gözden geçirerek hayatın ucunu bırakmamış olabiliriz.
İşin aslı şudur: “Benden geçti…” demeden, Beyin kaslarınızı yeniden aktif hale getirmelisiniz.
Hafızanız kaslarınız gibidir; kullandığınızda güçlenir, kullanmadığınızda zayıflar. Yaşlandıkça veya hayat bizi daha çok meşgul ettiğinde hafızamız bulanıklaşır. Bunu çoğumuz yaşıyoruz. Eğitimli bir hafıza ile eğitimi es geçmiş bir beyin arasında fark oluşuyor. Ancak hangi yaşta olursanız olsun, beyin kaslarınızı yeniden işleme soktuğunuzda, geçmişin tüm birikimlerinden de faydalanmaya başlayacaksınız.
Hafızamızı Yeniden İnşa Edilebilir miyiz?
Hafızayı Formatlamak – Basit anlamda hafızasız bir hayat imkansızdır. Doğumdan ölüme değin, hayatın her alanı iyi-kötü biriktirdiğimiz davranışlarla yaşanır. Yaşlandıkça, hafıza kümülatif olarak, kendimiz haline gelir. Yani hayatın sonuna kadar hafızamız kayda devam eder.
Hafızamız, bir hayat yaşamak için gereken en temel yeteneklerden biridir. Onsuz, geçmişi, şimdiyi veya geleceği anlamlandıramazsınız. Ayrıca beynimiz, karar vermek için hafızamızdaki geçmiş olayları ve bu olaylardan alınan dersleri kullanır.
Sosyal etkileşim aynı zamanda önceki deneyimlerimize de bağlıdır. Bazı insanlar yabancılara karşı utangaç, bazıları ise yeni insanlarla tanışmaya daha açık ve sosyaldir. Ayrıca problem çözme, anılara dayalı bir diğer temel işlevdir. Eldeki bir sorunu çözmek için geçmişimizden ipuçları alırız.
Hafızamızı yeniden inşa etmek, bu temel yaşam becerilerinde bize yardımcı olur ve aynı zamanda daha iyi bir yaşam standardı için hayati önem taşır.
Daha keskin hafızaya sahip insanlarda, ve özellikle akademisyenlerde daha iyi performans gösterir. İş ve meslek yaşamında genellikle hafızanın kullanımı ortalamanın üzerindedir. Hafızayı etkili kullanmak daha iyi zihinsel sağlık demektir. Bu nedenle hafızayı her yaşta güçlendirmek çok önemlidir.
Bellek Geliştirilebilir mi?
Hafızayı Formatlamak – Sürekli vurguladığımız bir gerçek var: Beyin kaslarımız kullandıkça gelişen bir yapıya sahiptir. Bilim adamları, hafızadan, pratikle mükemmelleştirilebilecek bir beceri olarak bahseder. Zihinsel egzersizler, yaşam tarzındaki değişiklikler, daha iyi beslenme ve bazı takviyeler de dahil olmak üzere hafızayı geliştirmenin birkaç yolu vardır.
Hafıza üç aşamalı olarak çalışmaktadır.
1-) Bilinçli ve bilinçsiz öğrenme yeteneğimiz aracılığıyla beynimizde bir hafıza oluştururuz. Artık edinilen bilgiler, kodlama yoluyla beyinde ait olduğu loba gider.
2-) Bilgiyi bu lopta “tutuyoruz.”
3-) Daha sonra o bilgiyi “hatırlayarak” kullanıyoruz.
Görüldüğü gibi, belleğimizi geliştirmek için, bu üç adımı daha iyi kullanırsak daha iyi bir hafızaya sahip olacağız. Bunun için de çeşitli teknikler yoluyla öğrenmemizi artırırız.
Hafızanızı Geliştirmek Neden Önemlidir?
Hafızayı Formatlamak – Daha iyi zihinsel performans, öğrenme yeteneği ve yaşla birlikte hafıza kaybından kaçınmak, hafızanız üzerinde çalışmaya başlamanız için gereken sebeplerden sadece birkaçıdır.
İnsan zihni her yaşta yeni şeyler öğrenebilir. Bu yeteneğe nöroplastisite denir ve yaşımıza rağmen beynimizi değişikliklere ve yeni gerekli becerilere adapte eder. Nöroplastisite, bir şeyleri hatırlama yeteneğimizi geliştirmek için çalışır.
Çalışma yaşamında daha iyi zihinsel performansın göstergesi olan keskin bir hafıza, aynı zamanda daha sağlıklı bir kişisel yaşam için de önemlidir.
Dolayısıyla, bir Mega Hafıza kuruluşu olan Mega Eğitim yoluyla, hafızayı ve kişisel üretkenliği artırmak için kurslar sunar ve hızlı okumaya yardımcı olan bir araç sağlar .
Hafızanızı Geliştirmenin Yolları
Hafızayı Formatlamak – Geçmişten bir şeyler hatırlamakta zorlanıyorsanız veya daha keskin bir hafıza ile hayatta daha iyi performans göstermek istiyorsanız, hafızanızı geliştirmek için birkaç test edilmiş püf noktasına birlikte bakalım:
1-) Zihinsel egzersiz yapın
Her yeni anı oluşturduğumuzda, beynimiz onun için yeni bir sinir yolu (akson-dendirt) oluşturur. Yetişkin hale geldikçe, aynı günlük rutinle meşgul olduğumuz için bu yeni yolları oluşturma eğilimi azalır.
Böylece beynimiz bu yolları yapmakta zayıflamaya ve hafızamızı kaybetmeye başlarız. Zihinsel egzersizlere dalarak beynimizi aktif tutmak iyidir. Bunlar yeni bir beceri veya dil öğrenmek, hafıza ve beyin oyunları oynamak veya zihinsel kapasitenizi zorlamak olabilir.
Örneğin okumak, beyninizi harekete geçirmenin mükemmel bir yoludur. Daha iyi zihinsel performans için hızlı okuma becerisinde ustalaşmak için Mega Eğitim’de sunulan kurslarımızı deneyebilirsiniz.
2-) Fiziksel egzersiz için zaman ayırın
Beyin kaslarınızı çalıştırmaya odaklanırken, günlük rutininize fiziksel egzersizi dahil etmeniz çok önemlidir. Fiziksel egzersizin çeşitli zihinsel yararları vardır. Beyninizin oksijen doygunluğunu artırmaya yardımcı olur ve diyabet gibi hafıza kaybına yol açabilecek komorbid (bağıl) hastalık riskini azaltır.
Dahası, araştırmalar egzersizin beyinde bilişsel işlevimizi geliştiren ve beyin hücrelerinin büyümesine ve gelişmesine yol açan belirli kimyasalları salgıladığını gösteriyor.
Aerobik egzersizler beyninizdeki kan dolaşımını iyileştirir ve beyin fonksiyonu için uygundur. Kasları ve göz koordinasyonunu içeren egzersizler zihni güçlendirir. Ayrıca sabahları egzersiz yapmak güne daha iyi başlamak için zihnimizi temizlemeye yardımcı olur.
3-) Bolca uyuyun
Bu çok kolay, değil mi? Uykusuzluk bizi unutkan yapar ve duyularımızı köreltir. Uyku, kısa süreli anılarımızı korumak ve onları uzun süreli anılara dönüştürmek için hayati öneme sahiptir.
Çoğu yetişkin, günlük yaşam rutinlerini verimli bir şekilde yerine getirebilmek için günde 7 saat uykuya ihtiyaç duyar. Araştırmalar, bol uykunun bir hafıza testinde daha iyi performans göstermenin öncüsü olduğu sonucuna varmıştır.
Sağlıklı bir uyku için şunları yaptığınızdan emin olun:
- Her gün aynı saatte yatmayı ve kalkmayı içeren uygun bir uyku programı belirleyin. En iyi sonucu elde etmek için hafta sonları bile rutininize bağlı kalmaya çalışın.
- Kafein dozunuzu izleyin ve sağlıklı bir sınırı aşıyorsanız azaltın. Kafein, bazı insanların uyku programına zarar verebilir.
- Yatmadan en az bir saat önce ekranlardan kaçının. Telefonlardan, dizüstü bilgisayarlardan veya televizyon ekranlarından gelen mavi ışığa maruz kalmak beynimizi tetikler ve uykuya dalmayı zorlaştırır.
4-) Stresinizi yönetin
Stres beyin fonksiyonlarınıza zarar verebilir. Uzun süreli strese maruz kalmak, beynimizin yeni hatıralar yaratmaktan ve eskileri hatırlamaktan sorumlu kısmı olan hipokampusa zarar verebilir.
Kaygıyı yönetmek için bazı ipuçları:
- Kontrolünüz dışında olan şeylere nasıl hayır diyeceğinizi öğrenin.
- Molalı çalışın.
- Çok iş yüklenmeyin.
- Gerçekçi hedefler belirleyin
- İş-yaşam rutininizde bir dengeye sahip olun
- Sosyalleşmek için zaman ayırın
- Duygularınızı bastırmak yerine kendinizi ifade etmenin yollarını bulun.
5-) Daha az şeker tüketin
Şeker fiziksel sağlığınıza zararlıdır ve beyin fonksiyonunuzu azaltır. Araştırmalar, yüksek miktarda şeker tüketiminin beynin kısa süreli hafıza ile ilgilenen bölgesine zarar verebileceğini gösteriyor . Sonuç hafıza kaybı ve zayıf zihinsel sağlıktır.
İşte şeker tüketiminizi azaltmanın yolları:
- Sofra şekeri, şurup, bal veya pekmezden kaçının
- Damak zevkinizin uyum sağlaması için içeceklerinize eklediğiniz şeker miktarını kademeli olarak azaltın.
- Tatlandırıcılar gibi daha az rafine seçeneklere geçin
- Şeker ihtiyacını azaltmak için atıştırmalıklarınıza doğal meyveler, kuruyemişler veya süt ürünleri ekleyin
- Gazlı içecekler ve gazlı içeceklerden kaçının
- Tat alma tomurcuklarınızı baharatlar gibi alternatif tatlara doğru eğitin
6-) Dengeli beslenin
Sadece beyaz şekeri keserek hafızanızı geliştiremezsiniz. Bunun yerine, tüm sağlıklı besinleri diyetinize dahil edin ve aralarında bir denge kurun.
Birçok çalışma, daha fazla meyve ve sebze tüketmenin bunama ve kötü ruh sağlığı riskini azalttığını göstermektedir. Bazı araştırmacılar ayrıca rafine karbonhidratları yüksek gıdaların beynin bilişsel işlevlerinde düşüşe yol açtığını iddia ediyor.
Bilim adamları genel olarak meyveler, sebzeler, sağlıklı yağlar, yağsız proteinler ve kompleks karbonhidratlardan oluşan eksiksiz bir diyetin fiziksel VE zihinsel sağlığınız için faydalı olduğuna inanırlar.
İşte yediklerinizden en iyi şekilde yararlanmanız için birkaç fikir:
- Balıklarda bulunan Omega-3 yağ asitlerinin kaygı ve stresi azalttığı ve zihinsel bozulmayı engellediği gösterilmiştir.
- Ceviz, keten tohumu, ıspanak, kabak çekirdeği, barbunya fasulyesi ve brokoli de iyi omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır.
- Meyve ve sebzelerdeki antioksidanlar, beyninizin strese bağlı iltihaplanma ile başa çıkmasına yardımcı olur ve bu nedenle hafıza için süper besinlerdir.
- Tereyağı, süt, krema ve kırmızı et gibi aşırı miktarda doymuş yağ, bunama ve hafıza bozukluğuna neden olabilir. Bunları sınırlamaya çalışın.
- Yeşil çaydaki antioksidanlar ayrıca hafızayı güçlendirmede ve beyin yaşlanmasını yavaşlatmada da faydalıdır.
7-) Hafızanızı sağlıklı yolla da destekleyin
Birkaç takviye ve bitkisel ilaç hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Doktorunuz size bir reçete verebilir.
İşte hafıza üzerinde güçlendirici bir etkiye sahip olduğu gösterilen birkaç takviye:
- Balık yağı formundaki Omega-3 yağ asidi takviyesi, stresi azaltmak ve hafızayı geliştirmek için araştırmalarla desteklenmektedir.
- E vitamini, bunama ve buna bağlı zihinsel sağlık sorunlarının etkilerini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
- Ginseng, kaygıyı azaltmaya ve zihinsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir Asya bitkisidir.
Sonuç: İnsanlar zeki varlıklardır.
Hafızayı Formatlamak – İnsan zekası büyük ölçüde hafızaya dayanır. Hafızayı güçlendirmek, dünyayı daha iyi anlamak, günlük işleri yerine getirmek ve profesyonel dünyada başarılı olmak için gereklidir.
Fiziksel aktivite, zihinsel egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleri bilişsel yeteneklerimizi geliştirmeye yardımcı olabilir.