Hafıza ve Beyni Besleyen Yiyecekler – Unutkanlık artık hemen hemen her yaş grubunda görülen çok yaygın bir sorun. Günlük hayatın yoğunluğu, hızlı iş temposu ve stres nedeniyle sık karşılaşılan unutkanlıktan korunma yollarından biri de en doğru besinleri veya en doğru gıda takviyelerini seçebilmek. Unutkanlık ve yanlış beslenme arasında çok yakın bir ilişki var. Yani unutkanlığın sebebi kısmen sofrada başlıyor. Bazı besinler unutkanlığa sebep olurken, bazıları unutkanlığı önlüyor.
Unutkanlıktan korunmak için bazı besinlerin düzenli tüketilmesinin önemine vurgu yapan Dünya Hafıza Şampiyonu ve Memoriad™ Dünya Hafıza Olimpiyatları Başkanı Melik Duyar, özellikle yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveleri ve DHA oranı yüksek olan saf omega 3 balık yağı içeren bir beslenme programı uygulanmasının önemine dikkat çekiyor. Fiziksel ve zihinsel aktivite sıklığının da önemli olduğunu söyleyen Melik Duyar beyni çalıştırmak ve hafızayı güçlü kılmak için beslenme açısından şu önerilerde bulunuyor:
Hafıza ve Beyni Besleyen Yiyecekler
Yüksek DHA Oranı Olan Balık Yağı Takviyesi Alın: Beynin büyük bir bölümü DHA yağ asitlerinden oluşuyor. DHA’yı insan vücudu kendi üretemiyor. Bu sebepten dolayı DHA oranı yüksek Omega 3 yağ asiti zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni beyin sağlığı için çok önemli. Piyasada DHA oranı çok düşük olan, bu anlamda hafıza ve beyin gücüne hemen hemen hiç bir katkısı olmayan balık yağları mevcut. Yapılan araştırmalar, DHA oranı yüksek omega 3 yağ asitleriyle beslenmenin Alzheimer riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Yüksek DHA derin soğuksu okyanus balıklarında bulunuyor. Unutkanlığı önlemek için haftada en az 2 gün DHA oranı yüksek olan derin okyanus balıkları yemek şart. Bu arada Türkiye’deki balıkların yüksek DHA içermediğini hatırlatmakta fayda var. Eğer DHA oranı yüksek balık tüketemiyorsanız günde bir kere her gün DHA oranı yüksek olan saf omega 3 balık yağı takviyesi almanızda fayda var. DHA oranı açısından balık yağlarının etiketlerinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek ve fiyat mukayeselerini yapabilmeniz için aşağıda verilen “Sponsor Link”e tıklayarak “BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ‘DHA’ ORANI YÜKSEK OLAN BALIK YAĞI İÇMEK GEREKİYOR” başlıklı makaleyi dikkatli bir şekilde okumanız ve orada sunulan kısa filmleri izlemeniz tavsiye edilmektedir;
Beslenme Programınızda Orman Meyvelerinin Olması Önemli: Her gün ortalama 4 -5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Güçlü bir hafıza için porsiyonlardan bir veya ikisi mutlaka yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi orman meyvelerinden bir tanesini içermeli. Özellikle yaban mersini, bol miktarda içerdiği ‘polifenol’ sayesinde beyin hücrelerine saldıran serbest radikallerle savaşabiliyor. Ayrıca elma, kiraz, kırmızı erik, ahududu en iyi antioksidan kaynaklarını oluşturuyor. Kayısı, kırmızı ya da yeşil üzüm, portakal, kırmızı greyfurt, şeftali, armut ve mandalina da çok güçlü antioksidanlardan. Muz, kivi, mango ve nektari de bol antioksidan içeriyor.
Kırmızı Eti İhmal Etmeyin: Yoğun iş temposu, ağır çalışma koşulları ve doğal yetiştirilmeyen besinler nedenleriyle özellikle B 12 vitamini eksikliği ortaya çıkıyor. Haftada 2 – 3 kez kırmızı et, günlük süt, yoğurt peynir ve yumurta tüketimi vücuda yeterli B12 vitamini alınmasını sağlıyor. Yoğun öğrenme, yüksek konsantrasyon ve dikkat gerektiren işlerde yoğunsanız veya aşırı stress altındaysanız, tüm B vitaminlerini içeren kaliteli bir ‘B’ vitamini kombinasyonuna ihtiyacınız olabilir. B vitaminlerinin hafıza ve beyin desteği olarak faydalarıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıda verilen linke tıklayarak “B VİTAMİNLERİ NEDEN ÇOK ÖNEMLİ?” başlıklı makaleyi gözden geçirebilirsiniz;
Yapılan araştırmalar ayrıca C, D ve E vitaminlerine ağırlık verilmesi gerektiğini de ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenme kurallarına uyulduğunda tüm bu vitaminler doğal yollardan alınabiliyor.
Ara Atıştırmalık Olarak Ceviz Bulundurun: Ceviz de omega 3 yağ asidi açısından en zengin kaynaklardan biridir. Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 2 veya 3 adet ceviz tüketmek, yaşlılık dönemine yapacağınız en büyük yatırımlardan biri olacaktır.
Tahılları Önemseyin: Tahıllarda bolca bulunan E vitamini beyin sağlığı açısından en temel antioksidanlardan biridir. Bu nedenle bulgur, esmer pirinç, buğday, karabuğday, çavdar, yulaf gibi besinlere günlük diyetinizde mutlaka yer verin. E vitamini aynı zamanda ıspanak, kabak, semizotu ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler; zeytinyağı, fındık, ton balığı, sardalya, yumurta sarısı, domates ve patateste de bol miktarda bulunmaktadır.
Trans Yağlardan Uzak Durun: Hazır paketlenmiş cipsler, yağlı bisküviler, rafine gıdalar, mayonezler, ketchup’lar, fast food ve kızartmalardan uzak durmak unutkanlığa karşı dikkat etmeniz gereken en önemli kuralları oluşturuyor.
İçecek olarak Tercihen Yeşil Çay Tüketin : Çok güçlü bir antioksidan olan yeşilçayda bulunan EGCG (epigallocatechin-3-gallate) beyini korumakta ve beyinde plak oluşturan protein seviyesini aşağı düşürmektedir. Bu plak beyinde hafıza kaybına ve sinirlerin zarar görmesine sebep olmaktadır. Normal çay da benzer bir etkiye sahiptir, ancak yeşil çayın etkisi normal çaya oranla yaklaşık altı kat daha fazladır.
Her Gün Güneşe Çıkın: D vitamini beynin genç kalmasını sağlayan vitaminlerdendir. Bu vitamin için en etkili kaynak güneş ışığıdır. Her gün ortalama 10 – 15 dakika güneşe çıkmak vücuttaki D vitamini sentezini arttırarak eksikliğini önlemektedir.
Abartmamak Kaydıyla Bitter Çikolata Uygun: Polifenol olan bitter çikolata da beyni genç tutan besinlerden biridir. Ancak kalorisi yüksek olduğu için sınırlı miktarda tüketilmesi gerekiyor.
SAĞLIKLI YAŞAM BÜLTENİ
(Ücretsiz Üye Olun!)
HAFIZA VE BEYNİ KULLANMAK ŞART
Beyin gücü için her ne kadar hafıza ve beyni besleyen yiyecekler ve beslenme bir ön şartsa da, tek başına yeterli olamıyor. Vücuttaki hücreler genel anlamda kendisini yeniliyor. Yani ölenin yerine yenisi geliyor. Ancak beyin hücreleri öldüğü zaman yerine yenisi gelmiyor. Bu sebepten dolayı beyin hücrelerinin ölmemesini de sağlamamız gerekiyor. Beyin hücreleri kullanılmazsa ölüyorlar. Bu durum beyin hücrelerinin de sürekli kullanılmasını ve aktif edilmelerini gerektiriyor. Beyin hücrelerinin kullanmak öğrenmeyi bırakmamakla ve okumakla mümkün.
Ayrıca beyin hücrelerinin ihitiyacı olan en önemli iki şey oksijen ve glikoz. Bunları beyine sağlayan ise sağlıklı bir kan sirkülasyonu. Bu amaçla ağır olmamak kaydıyla yürüyüş yapmak, spor yapmak vb. fiziksel aktiviteleri de ihmal etmemek gerekiyor.
Beyni kullanmak ve hayat boyu öğrenmeye devam etmek kişiyi alzheimer ve demans gibi hastalıklardan da koruyor. Yapılan araştırmalar ikinci veya üçüncü bir dil öğrenen insanların alzheimer hastalığına yakalanma riskini ciddi şekilde azalttığını gösteriyor. Bu anlamda bulmaca çözmek, dans etmeyi öğrenmek, farklı bir hobi edinmek şeklinde yeni şeyler öğrenerek ve kitap okuyarak zihinsel faaliyetleri hayat boyu aktif etmek gerekiyor. Tabi bu arada beyni gereksiz yormadan, etkin şekilde kullanmayı bilmek de önemli. Bu amaç için Mega Hafıza’nın http://www.MegaHafiza.com web sitesini ziyaret ederek e-posta adresinize gönderilen “7 Ücretsiz Beyin Eğitimi” kursuna üye olabilirsiniz.
Beyin hücreleri için “Use it or loose it!” diye İngilizce söylenen bir söz var. Anlamı “Kullan, ya da kaybet!“. Karar sizin. Ya beyninizi kullanarak onu sağlıklı bir şekilde yaşatırsınız, ya da kullanmayarak onun yavaş yavaş ölmesine sebep olursunuz.
© Melik Duyar & Mega Hafıza Ltd. Şti.