Hafıza Geliştirme

Hafıza Teknikleri – Hafıza Teknikleri Uzmanı Geçinenlerin Türkiye’deki İçler Acısı Durumu

“Hafıza ilişkileri iki tarafı keskin bir bıçak gibidir. Bıçakla sizi besleyen harika yiyecekleri hazırlayabileceğiniz gibi, bıçaklamak suretiyle adam öldürerek hapse de girebilirsiniz. Aynı şekilde, doğru hafıza ilişkileri ile hazırlanmış bir eser size hızlı, kolay ve kalıcı öğrenmeyi sağlarken, doğru olmayan saçma sapan hafıza ilişkileri ile hazırlanmış bir eser sizde sadece kafa karışıklığı yaratacak ve beyninizi allak bullak edecektir. “Kanatların senin değilse, uçman felaketindir.”sözü tam da ne demek istediğimi anlatıyor. Bir alanda hem yetersiz olmak, hem o alanın eğitimciliğine soyunmak felaketlerin en büyüğü değil midir? 

Melik Duyar (Fotografik Hafıza Dünya Şampiyonu)

Bu makaleyi temel olarak “Hafıza Teknikleri” konusunu bilmedikleri halde kendilerini sözde hafıza uzmanı ilan eden ve alanda saçmalayan kişilerin insan beynini allak bullak eden örneklerini sergilemek için yazdım. Ancak bu işin yaratıcısı ve duayenleri hakkında birkaç şey yazarak konuya geçiş yapacağım. Böylece iyiyle kötüyü mukayese ederek anlama imkanına sahip olacaksınız.

Melik Duyar ve Mega Hafıza benim gibi birçok kişinin hafıza ve beyin konusunda takip ettiği bir kişi ve kurumdur. Özellikle 1990 – 2002 yılları arasında TV’lerdeki programlarıyla bu konularda neredeyse kitlesel eğitim veren ve hafızalardan çıkmayan öğretileri o dönemde herkesi etkilemiştir. Bugün hafıza teknikleriyle ilgili eserleri ve eğitimleri çeşitli dillere çevrilmiş, Singapur, Çin, Kazakistan, Vietnam, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Kolombiya ve Meksika gibi yaklaşık 16 ülkede yayınlanmakta ve uygulanmaktadır.

Mega Hafıza’nın 1996 yılında TV kanallarında yayınladığı ve Melik Duyar’ın sunduğu hafıza teknikleriyle “Dungeon” (Dan Çın),  “Posterity” (Poster iti), “Digress” (Tay Gres) gibi TOEFL kelimelerini unutulamayacak şekilde öğreten seti bir efsane olmuştur. TOEFL ve uluslararası İngilizce yeterlilik sınavlarında çok sorulan İngilizce kelimeleri öğreten “Accelerated Word Memory Power” adlı bu klasik eserin satışı hala başarılı bir şekilde devam etmektedir.

Melik Duyar’ın Hafıza Teknikleri örneklerini görmek ve hafıza tekniklerinin gerçekte ne olduğunu anlamak için Mega Hafıza’nın sunduğu ücretsiz hafıza eğitimi e-posta kursuna üye olabilirsiniz. Üyelik linkini aşağıda veriyorum;

ÜCRETSİZ HAFIZA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

Ücretsiz Hafıza Ve Beyin Eğitimi

HAFIZA TEKNİKLERİYLE MEGA İNGİLİZCE HAZIRLIK SÜRECİ

2000 yılında, Melik Duyar, hafıza tekniklerini sadece İngilizce kelime öğrenmeye uygulamak yerine, genel olarak İngilizce öğrenmeye de uygulamaya karar vermiştir. Ancak bu kapsamda bir yeni eserin hazırlanması hiç de kısa sürede yapılacak bir iş değildir. Bu konuyla ilgili dar boğazlar şunlardır:

  • Hafıza ilişkileri iki tarafı keskin olan bir bıçak gibidir. Bir bıçakla sizi besleyen yiyecekleri hazırlayabileceğiniz gibi, bıçaklamak suretiyle adam da öldürebilirsiniz. Aynı şekilde, doğru hafıza ilişkileri ile hazırlanmış bir eser size hızlı, kolay ve kalıcı öğrenmeyi sağlarken, doğru olmayan, eksik, saçma sapan hafıza ilişkileri ile hazırlanmış bir eser sizde sadece kafa karışıklığı yaratacak ve beyninizi allak bullak edecektir.
  • Ayrıca, “Her kelimeye uygun bir hafıza ilişkisi bulmak zordur!”. Bunun nedeni, doğru, anlamlı ve güzel ilişkilerin bulunması yaratıcı ve inovatif fikirlerin keşfedilmesi ve bulunması gibi uzun zaman alan bir süreçtir. Yani, her kelimeye doğru bir hafıza ilişkisi kurmak imkansız değildir, ama kolay da değildir. Yani hazırlık ve yaratıcı düşünme süreci bir emek ve zaman işidir.
  • Bunu yapacak olan kişinin hafıza tekniklerini ve yaratıcı düşünme tekniklerini uzun süre kullanarak beyninde çok sayıda bağlar kurmuş olması gerekir. Ayrıca hafıza ilişkileri için birçok alternatifler üretilmeli, sonra geriye çekilmeli, fikirlerin beynin bilinçaltı sürecinde demlenmesi beklenmeli ve bunun sonucunda ortaya çıkan en iyi ve doğru alternatif seçilmelidir.
  • Diğer bir konu da, hafıza tekniklerinin sadece kelime öğrenmeye değil, bir bütün olarak çocukların ana dillerini öğrenmelerine benzer bir şekilde genel dil öğrenmeye adapte edilmesi ayrı bir bilgi, araştırma ve gözlem sürecini de işin içine katmasını gerektirmektedir.

İşte bu sebeplerden dolayı, örneğin, Mega Hafıza’nın hazırlayıp okuyucularına yeni sunduğu, Hafıza Teknikleri ile İngilizce öğreten “MEGA İNGİLİZCE” setinin hazırlanması tam 20 yıl almıştır. Bu hazırlık sürecinin neden uzun sürdüğünü ve nelerin işin içine katıldığını ve katılması gerektiğini anlamak için ayrıca aşağıda linki verilen makaleyi de okumanızı tavsiye ediyorum.

NEDEN İNGİLİZCE ÖĞRENEMİYORUZ? NEDEN İNGİLİZCE KONUŞAMIYORUZ?

GEÇEN 20 YILLIK SÜREDE NE OLDU?

Peki bu 20 yıl içinde ne oldu? Mega Hafıza’nın sunduğu hafıza tekniklerinin etkisini hızla paraya çevirmeye çalışan çok sayıda fırsatçı “Hafıza Teknikleriyle Matematik”, “Hafıza Teknikleriyle İngilizce” öğrenme gibi saçma sapan sözde eserler yayınlamışlardır. Bu uydurma eserleri alıp bir yararını göremeyen insanları “Böyle saçma sapan şey mi olur? Demek ki hafıza teknikleri herşeye uygulanamıyor” gibi bir düşünceye sevk etmişlerdir.

Konu, hafıza tekniklerinin herşeye uygulanamıyor olması değil, problem konunun uzmanı olmayan kişilerin kısa sürede işe yaramaz bir şeyleri “Hafıza Teknikleri” etiketiyle yaldızlayarak satma fırsatçılığı yapmalarıdır.

Hafıza Teknikleri” etiketiyle yaldızlayarak birşeyler satmaya çalışan iki örneği size aşağıda sunacağım. Bunlardan birisi “Hafıza Teknikleri ile Matematik” adlı bir kitap, diğeri de size “Hafıza Teknikleri ile İngilizce” öğrettiğini iddia eden bir kişinin, öğrettiği tekniklerinin örneğini sunduğu ve kendisinin reklam olarak hazırlayarak youtube’da yayınladığı videosu.

Bu iki örneği izleyince “Bu mu hafıza teknikleri, ne saçma şey bunlar!” diyeceksiniz. Bunun gibi çok sayıda örnek var. Bu örnekler sizi yanıltmasın. Bunlar “ne bilmediğini de bilmeyen” kanatları kendilerine ait olmayan  kişilerden bazılardır.

Unutmayın, doğru hafıza ilişkileri ile hazırlanmış bir eser size hızlı, kolay ve kalıcı öğrenmeyi sağlarken, doğru olmayan saçma sapan hafıza ilişkileri ile hazırlanmış bir eser sizde sadece kafa karışıklığı yaratacak ve beyninizi allak bullak edecektir.

Alacağınız eseri kimin hazırladığını mutlaka sorgulayın. Kendisi hafıza tekniklerini kullanarak neleri başarmıştır mutlaka inceleyin. Melik Duyar’ın “Fotografik Hafıza Teknikleri” setini çalışan veya “Hızlı Öğrenme ve Hafıza Teknikleri” eğitimlerine katılan herkes kısa sürede teknikleri öğrenerek olağanüstü hafıza gösterileri yaparak sizi şaşırtabilir.

—– Sponsor Bağlantı —–

—– Yazının Devamı —–

HAFIZA TEKNİKLERİ ESERİ HAZIRLAMAK ÇOKLU UZMANLIK İŞİDİR

Teknikleri öğrenenler öğrendiklerini kendi ihtiyaçları doğrultusunda kendi dersleri için kullanabilir. Ama tekniklerin belli özel bir konuyu herkese öğreten bir esere dönüştürülmesi ve bu konunun öğretilmesi için farklı uygulamalarda tecrübeye, uzmanlığa ve hangi tekniğin hangi konuda uygulanıp, uygulanamayacağının bilinmesine ihtiyaç vardır.

Ayrıca, tekniklerin en iyi alternatiflerinin bulunması için kişinin yaratıcı düşünme teknikleri konusunda da çok iyi bir uzman olması gerekir. Her bir farklı hafıza tekniği alet çantanızdaki farklı bir problem çözme aleti gibidir. Her aletin ayrı ayrı kullanımı konusunda çok bilgi ve tecrübeye sahip olmanız gerekir. Özet olarak, hafıza teknikleriyle bir konuyu herkese öğretecek bir eser hazırlamak çok zaman alacak ciddi bir iştir. Bunu yapmak isteyen kişinin hem kendi konusunu çok iyi bilen ve öğretebilen, hem yaratıcı düşünme tekniklerini iyi uygulayabilen, hem de hafıza tekniklerinin uygulanması konusunda tecrübeli çok iyi bir uzman olması gerekir. Yani, iyi bir eser hazırlamak üç uzmanlığın bir arada olmasını gerekiyor.

Örneğin, sadece hafıza teknikleri açısından bakarsak; hafıza teknikleriyle “yazar adı ve eserleri” konusunda bir eser hazırlamak isteyen bir kişinin hayal gücünü iyi kullanabilmesi ve diğer hafıza tekniklerini iyi bilmesinin yanında, “İsimlerin Hafıza’da Tutulması Konusu“nu da çok iyi bilmesi gerekir. Böyle uzmanlıklalrı olmayan kişi “üç ismi olan bir yazarın” sadece bir ismine atıf yaparak işi geçiştirecek ve bu da bilgi arttıkça birçok zihinsel karışıklığa sebep olacaktır. Böyle bir eser anlık işe yarıyormuş gibi görünse de, uzun vadede bazı eser ve yazar isimlerinin karışmasına ve bir süre sonra öğrenildiği sanılan bilgilerin unutulmasına sebep olmaktadır.

“FELAKET” HAFIZA TEKNİKLERİ ÖRNEKLERİ

Neyse, şimdi gelelim “Hafıza Teknikleri” ifadesini yaldızlama amaçlı kullanan saçma sapan örneklerine. Burada amacım, kişileri eleştirmek ve kişilere saldırmak değildir. Konunun uzmanı olmadıkları için kullandıkları tekniklerin nasıl uygunsuz, yanlış ve komik seviyesinde olduklarını ortaya koyarak kamuoyunu bilgilendirmektir. Aksi takdirde genel bir çoğunluk genelde hafıza tekniklerinin böyle saçma sapan şeyler olduğu kanaatine varacaktır.

ÖRNEK-1) Hafıza Teknikleri İle İngilizce (!)

Birinci örnek “Fotografik Hafıza Teknikleri ile İngilizce” öğrettiğini iddia eden bir kişinin, öğrettiği tekniklerinin örnekleri olarak sunduğu ve kendisinin reklam olarak hazırlayarak youtube’da yayınladığı videosu. Ben önce bu videoyu “Saçmalayan Hafıza Teknikleri Örnekleri!” sunan mizahi bir video zannetmiştim. Yok, yok, öyle değil. Kişi resmen anlattığı bu tekniklerle İngilizce öğrettiğini iddia ediyor ve bunu kendi tekniklerinin reklamı olarak hazırlamış.  İzleyin ve görün. Telaffuzlar da ayrı bir problem. Bence bu videonun başlığı “İngilizce Nasıl Öğrenilmez!” olmalıydı.

Bu arkadaş örnek verdiği tekniklerle kendisi İngilizce öğrenmiş midir bilinmez. Ama bu teknikleri kullanıyorsa hayatta İngilizce öğrenemediğine ve öğrenmeyeceğine bahse girerim. Ayrıca kendisi İngilizce bilmeyen ve konuşamayan bir kişinin nasıl İngilizce öğrettiğini iddia etmesi de başka bir sorundur. Bu kafasında saç olmayan bir kişinin saç çıkarma ilacı tavsiye etmesi gibi bir şeydir.

Konuyla ilgili kendi düşünce ve yorumlarınızı,  bu “Youtube” videosunda anlatılan yöntemle İngilizce öğrenip, öğrenemeyeceğinizi  aşağıdaki yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.

ÖRNEK-2) Hafıza Teknikleri ile Matematik (!)

İkinci örnek ise bir Matematik öğretmeninin yazdığı “Hafıza Teknikleri ile Matematik” öğrettiğini iddia ettiği kitap. İşin ilginç tarafı Matematik öğretmeni olan bir kişinin sunduğu bu hafıza teknikleriyle matematik öğretilebileceğine inanması ve böyle bir kitap yayınlamış olmasıdır. Ayrıca bu kitabı da bir yayıncı da basmış.

Kitap, bazı cümlelerin baş harflerinden oluşturulan AKROSTİŞ‘lerle dolu olan bir matematik kitabı. Bu cümleler, akrostişler ve konu bunlarla nasıl hatırlanacak bir muammadır. Kaldı ki akrostişi hatırladınız, bu akrostişle bir matematik konusunu nasıl anlayacaksınız, hatırlayacaksınız ve bu konuyla ilgili problemleri nasıl çözeceksiniz, bunun bir cevabı yoktur. Kitabın kapağı da havalı, beyninizdeki fermuarı açıyorsunuz.

Hafıza Teknikleriyle Matematik

Yukarıda resmi verilen kitaptan sadece iki örnek sundum. Bakalım siz ilgili konuyu anlayarak bu konularla ilgili problemleri hızlı, kolay ve kalıcı olarak çözebilecek misiniz? (Akrostiş: bir şiirde dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru sıralandığında anlamlı bir sözcük meydana getirmesidir. )

Hafıza Teknikleri ile Matematik (!)  / Örnek-1: Bu örnekte size güya “Köklü Sayılarda Çarpma” konusu hafıza teknikleriyle anlatılıyor. Önerdiği akrostiş “P-R-İ-Z“. Yani bu konuyu anlamanız için hafıza tekniği olarak sunulan bu sözde “PRİZ” ifadesi işi çözecek diye iddia ediyor kitap. Ayrıca bu konuyla ilgili akrostiş için “Rüstem” ve “İzel” isimlerini de mutlaka hatırlamanız gerekiyor. Bir bakın bakalım. Ben bir şey anlamadım. Belki siz anlarsınız.

Örnek-1) Hafıza Teknikleri ile Matematik

Hafıza Teknikleri ile Matematik (!)  / Örnek-2: Bu örnekte de size matematikte “Sadeleştirme Soruları” konusu hafıza teknikleriyle anlatılıyor. Önerdiği akrostiş “S-A-D-E“. Yani bu konuyu anlamanız ve sadeleştirme sorularının çözümü için hafıza tekniği olarak sunulan bu “SADE” ifadesi işi çözecek diye iddia ediyor kitap. Bu konuyla ilgili akrostiş için de ayrıca “Derya” ve “Emine” isimlerini de mutlaka hatırlamanız gerekiyor. Gerçekten komik. Bir bakın bakalım. Ben bir şey anlamadım. Belki siz anlarsınız.

Konuyla ilgili düşüncelerinizi ve bu “Akrostiş“leri birer hafıza tekniği olarak kullanarak matematikte başarılı olup olamayacağınızı aşağıdaki yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilirsiniz.

Hafıza Teknikleriyle Matematik- Örnek 2

Hafıza Teknikleriyle Matematik” öğrettiğini iddia eden bu kitap baştan sona böyle akrostişlerle dolu. Bakalım böyle matematik öğrenebilecek misiniz?

SON SÖZ

Bu ve bunun gibi sayısız örnekler sizi yanıltmasın. Doğru hafıza teknikleriyle hazırlanmış olan eserler size hızlı, kolay ve kalıcı öğrenmeyi sağlarlar. Ancak doğru hafıza teknikleriyle hazırlanmamış olan eserler sadece beyninizi allak bullak eder ve kıymetli zamanınızı çalıp giderler.

Ben size hafıza teknikleri konusunda mutlaka Melik Duyar ve Mega Hafıza’yı takip etmenizi öneriyorum.  Mega Hafıza kendi alanında bir eser yayınlayacağı zaman, onu bilimsel açıdan çok titiz süreçlerden geçirdikten sonra sizlere sunuyor. Hazırlık süreci, yaratıcı düşünme ve inovatif fikirler bulma süreci gibi uzun sürüyor. Bu fikirler kolayca bulunmuyor. İşte bu sebepten dolayı Mega Hafıza’nın hazırladığı “Hafıza Teknikleriyle Mega İngilizce” setinin hazırlığı tam 20 yıl sürmüştür. Bu seti de aşağıda verilen linke tıklayarak hemen incelemenizi tavsiye ediyorum:

HAFIZA TEKNİKLERİYLE MEGA İNGİLİZCE 

Başa dön tuşu