Kişisel GelişimLiderlikPsikoloji

Güç Üzerine Güçlü, Özlü Ve Güzel  Sözler

Güç Üzerine – Güç ya da kuvvet kavramı, insanlık tarihiyle yaşıttır. İnsan türünün, asgari yaşamsal şartlarını karşılaması için ona güç verilmiştir. Güç ilkel beynin bir fonksiyonudur. Savunma mekanizmaları için verilmiştir. Tabiat şartları içinde yaşaması için güce ihtiyacı vardır. Yaşamda ayakta kalması, kendini ve haklarını savunması için de güç gerekmiştir. Güç verilmemiş olsaydı yaşayamazdı. Gücün zıddı zayıflıktır. Ne kadar güçlü de olsak, bazen gözle görünmeyen bir mikrop tarafından tuş edilebilir, bu dünyadan çekilebiliriz. Bu açıdan bakıldığında “güç” algısı insandan insana, toplumdan topluma değişebiliyor. Güç (kuvvet), fizik bilimin konusu olduğu gibi, psikoloji, sosyoloji, hukuk gibi beşeri bilimlerin de konusudur.

Peki güç insana neden verilmiştir? Gücün kullanımında adalet nasıl sağlanır?

Bu gibi soruların cevabı insan türünün sosyal yapılanmasına yol açmıştır. Güçsüzler bir araya gelirse güç birikimi olur. Bu anlayışla, klanlar, topluluklar, beylikler ve devletler gibi oluşumlar güce karşı güç birliği anlayışının eseridir. Gücün; yerinde, zamanında ve dengeli bir şekilde kullanılması ve bu kullanımın şahıslarda değil, yasalarda olması gerekir. Kuvvet kanunda olmalıdır. Aksi takdirde her birey sayısınca baskıcılık boy gösterir.

Güç Üzerine – Gücü dengeleyen bir başka etken ise insan türüne “akıl” verilmesidir. Düşünme kuvveti olarak da tanımlayabileceğimiz akıl, gücün doğru yerde ve doğru eller tarafından kullanımını gerektirir. Akıl, insanı hayvanlardan ayıran bir özelliktir. Hayvanlar amaçları için güç kullanır ve hayatta kalmak için bir başka hayvanı yemek zorundadır. Demek ki, insan da hukuk dışına çıkarak başkalarının hayat hakkını ortadan kaldırarak veya başkalarını zarara uğratarak hayvanlaşabilir. O zaman; ben de diyorum ki, güçsüz akıl zavallı, akılsız güç zalimdir.

Gücü kullanan bakımından iki tür insan vardır: 1) Önemli insanlar, 2) Değerli insanlar. “Değerli” insanlar güçlü, “önemli” insanlar bağımlı zavallılardır. Değerli insanların değeri “içseldir”; değeri kendi aklını kullanması ve yüreğinden cesaret alarak yaşamasıdır. Ama önemli kişilerin gücü kendi içlerinden değil dışarından; makam ve mevkilerinden, paralarından veya servetlerinden gelir.

roman okumanın hafıza gücüne faydaları

Eric Fromm’un meşhur iki kavramı vardır: “Olmak” ve “Sahip olmak”. “Olmak” ile olmaktır; beraber olmaktır; aile olmaktır. Toplum olmaktır, kısacası “insan” olmaktır. Oldukça yalın bir varoluştur bu. İçinde hakimiyet ve onun lazımı olan baskı, finans gücü, mevki gücü gibi toplumsal aygıtların olduğu bir hakimiyet barındırmaz.  Oysa “Sahip olmak” ne büyük eziyettir! “Benim” dediğiniz anda bir güç gösterisi yapıyorsunuz. Mallarınız, mülkleriniz, sosyal çevreniz, banka hesaplarınız gibi gücü çağrıştıran ne kadar mülkiyet varsa, “benim” dediğiniz anda, bir zaman gelir, ya onlar seni, ya da sen onları bırakmak zorunda kalırsın. Bu bakımdan sahip olduğunu sandığın şeylerin, gerçekten senin olup olmadığını düşünmelisin!

Anadolu’da şöyle güzel bir söz vardır: “Deme benimdir; de ki benimledir.” Zenginler de “Benim” demezler; “Bende emanettir!” derler(di!).

Güçlü mü olmalı, haklı mı?

Bu tip sorular toplumsal müzakere konusu olarak karşımıza çıkarlar. Meşhur bir söz vardır: Gücü olmayan adalet aciz; adaleti olmayan güç ise zalimdir. Yani sınırsız bir güç kullanımı ki, buna “orantısız güç” deniyor, insanların hayatlarına mal olabilir. Hukuk sistemleri özellikle gücün kullanımında dengeyi sağlamak için yönetimlerin “kuvvetler ayrılığı” prensibini öne çıkararak; Yasama, Yargı ve Yürütmenin birbirinden bağımsız olduklarını vurgularlar.

Özetle; bir reklam filminde söylenen güzel bir söz vardır: Kontrolsüz güç, güç değildir. Peki nedir?

Güç Üzerine – Şimdi de güç ve gücün kullanımı hakkında söylenmiş güzel sözlere bir bakalım.

okuduğunu anlama öğretimi - aktif okuma

GÜÇ HAKKINDA GÜÇLÜ, ÖZLÜ VE GÜZEL  SÖZLER

1

Güzellik güçtür; gülümseme onun kılıcıdır. John Ray

2

Dua, insanın en büyük gücüdür! W. Clement Stone

3

Güç mutluluk demektir. Güç, sıkı çalışma ve fedakarlık anlamına gelir. Beyonce Knowles

4

İnsan, gücünü nasıl kullandığıyla ölçülür. Platon

5

Neredeyse tüm insanlar sıkıntıya dayanabilir, ancak bir insanın karakterini test etmek istiyorsanız, ona güç verin. Abraham Lincoln

6

Aldığım en iyi tavsiye, bilginin güç olduğu ve bu nedenle okumaya devam etmemdi. David Bailey

7

Tutku enerjidir. Sizi heyecanlandıran şeye odaklanmaktan gelen gücü hissedin. Oprah Winfrey

8

Hayal gücü bizi sonsuz kılar. John Muir

9

Mutlu yaşamak, ruhun içsel bir gücüdür. Marcus Aurelius

10

Dünyanın en büyük gücü, bir kadının gençliği ve güzelliğidir. Chanakya

11

Karamsarlık güçsüzlüğe, iyimserlik güçlü olmaya yol açar. William James

12

Gerçek mutluluk, kişinin gücünün ve yeteneklerinin tam olarak kullanılmasını içerir. John W. Gardner

13

Bilgi güçtür. Francis Bacon

14

Güç bozulma eğilimindedir ve mutlak güç muhakkak yozlaşır. John Dalbergb Acton

15

Süpermen’i, çok güçlü olmadığı halde kahraman yapan, var olan gücünü akıllıca kullanacak bilgeliğe ve olgunluğa sahip olmasıdır. Oyunculuk bakış açısına göre, filmin konusuna bu şekilde yaklaştım. Christopher Reeve

16

Güç bozulmaz; güç kaybı korkusuyla yozlaşır. John Steinbeck

17

İktidarsız bir kral saçmalıktır. James Monroe

18

Bir kişinin gücü, eğer korkusuz ve odaklanmışsa, müthiş bir şeydir; ama birlikte çalışan birçok kişinin, yani takımın gücü daha iyidir. Gloria Macapagal Arroyo

19

Hiçbir şey otoriteyi sessizlik kadar güçlendiremez. Leonardo da Vinci

20

Güç ne kadar büyük olursa kötüye kullanma o kadar tehlikeli olur. Edmund Burke

Başa dön tuşu