LiderlikYaratıcı Düşünme

Girişimci Kafası – Girişimciler Neden Farklı Düşünür, Nasıl Davranır?

Girişimcilik, bir dizi eylem ve bir ruh halidir.

Girişimci Kafası – Şuna katılır mısınız bilmem, ama ben girişimciliğin, kişinin psikolojisi üzerinde, sosyolojik ve ekonomik etkinin ortaya çıkardığı bir kültür olduğu kanısındayım.

Mesela, kapıyı vurmadan ve “Gir!” sesini duymadan giremeyen bir insandan girişimci olabilir mi?

En büyük işveren olarak, sınırları çizilmiş görevlerin dağıtıldığı memuriyet algısı içinden girişimci insanlar girişimci kalarak barınabilir mi? Ya uyum sağlayacak ve sıradan bir memur kalmaya devam edecek; ya da o diyarı terk edip kendi işini kurup zengin olacak. Siz olsaydınız hangisini tercih ederdiniz?

Sizinle ilgili konuşalım; şu soruma yanıt verin lütfen:

Bir bardakta su gördüğünüzde, bardağın yarısının dolu mu, yoksa yarısının boş mu olduğunu düşünürsünüz?

Burada, cevap verme şekliniz gelecekteki başarınızda önemli bir faktör olabilir.

Gelin küresel ölçekte girişimcilerle ilgili bazı verilere göz atalım:

YD

Küresel Girişimcilik İzleme grubunun yayınladığı (Global Entrepreneurship Monitor – GEM)  bir rapor, çalışma yaşındaki 27 milyon Amerikalı’ nın yeni bir işe başladığını söylüyor. Ancak ABD Nüfus Sayımı ve Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, küçük işletmelerin yarısı ilk beş yıl içinde başarısız oluyor ve kapanıyor.

Neden; çünkü her şey zihniyete bağlıdır. Girişimci zihniyete sahip olanların iş hayatında başarılı olma olasılığı daha yüksektir.

Aslında Berkeley Haas School of Business  tarafından yapılan bir araştırmaya göre, girişimciler aynı sektörde çalışan ve aynı eğitime sahip olanlardan ortalama %50 daha fazla kazanıyor.

Girişimciler mükemmelliğe ulaşmak için kodlanmış gibidir. Ancak bu, onların düşünme tarzlarını benimseyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Kim bilir? Siz de zihniyetinizi değiştirerek, kendi girişimci dünyanızı oluşturup, işinizin geleceğini değiştirebilirsiniz.

Size girişimcilik yolarını açmadan önce bir hediyemiz var:

Girişimcilik İçin En İyi 10 Motivasyon Konuşması

İşte farklı düşünmeye başlamanın ve bir girişimcinin zihniyetine sahip olmanın sekiz yolu:

1- Aşk İle Yapın

Her şeyden önce, girişimciler her ne yapıyorlarsa aşk ile yapıyorlar. Son derece tutkulu insanlardır ve böyle olmaları zorunludur.  İşlerini, çoğunlukla büyük bir kişisel fedakarlıkla sıfırdan kurarlar. İster Jobs’un Apple için yaptığı gibi yeni bir cihaz icat ederler, ister Jeff Bezos’un Amazon ile yaptığı gibi çığır açan bir şirket kurarlar. Hepsinin ortak noktası kendilerini, zihinlerini ve bedenlerini işlerine adıyorlar.

1923’te Ford Motor Company’nin kurucusu Henry Ford, McClure’s Magazine’de şöyle yazdı:

Bir adamın kendi şirketini bırakabileceğine asla inanmıyorum. Çünkü işini gündüz düşünür ve gece rüyasında görür. – Henry Ford

Şimdi siz de kendinizi düşünün: Neye tutkuyla bağlısınız? Gerçekten önemsediğiniz işi mi yapıyorsunuz? Sizi mutlu eden girişimler mi yapıyorsunuz?

2- Çok çalışın

Her işin paydası çok, ama çok çalışmaktır. Aşk ile yapıldıktan sonra çalışılmaz mı? Sevdiğimiz yemekleri neden sürekli yeriz. Çünkü seviyoruz da ondan. Tutku olmadan yapılan iş can sıkıcıdır. Ne demiş atalarımız, “isteksiz yenilen aş, ya karın ağrıtır, ya baş!

Girişimci kafası, iş ve ev hayatı arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak işlerine çok fazla zaman ve enerji harcarlar. Ama hayallerinin peşinden gitmek için ne gerekiyorsa yaparlar.

Girişimciler şunu çok iyi bilirler:

Başarıya gitmenin kısa yolu yoktur; her amaç kendine özgü çaba ve gayret ister.

mi

3- Hatalardan korkmayın

Steve Jobs, Thomas Edison ve diğer girişimciler, büyük başarılar elde etmeden önce birçok kez başarısız oldular.

Tıpkı herkes gibi, girişimciler de sıklıkla hata yapar, ancak vazgeçmek yerine onlardan öğrenirler. Başarısızlığın onları işlerine devam etmekten alıkoymasına izin vermezler. Bir hata yaptığınızda, deneyimlerinizden öğrenebileceğiniz dersleri düşünün. Bu dersleri gelecekteki projelerinize nasıl uygulayabilirsiniz?

4- Zorlukları fırsat olarak görün

Girişimciler bir sorunla karşılaştıklarında geri adım atmazlar. Mücadeleden kaçmazlar. Onunla yüzleşirler. Zorlukla ya baş etmek için mücadele ederler, ya da üzerinden, altından, çevresinden veya içinden geçmenin yollarını ararlar.

Çoğu insan karşılaştığı zorluklar nedeniyle strese girerken, girişimciler bunu bir eğitim fırsatı olarak kullanıp kendini geliştirir.

İş hayatında problemlerin üstesinden gelmekten başka çare yoktur. Bu nedenle bu riski öğrenme fırsatına çevirip, durumu lehlerine kullanabilirler.

5- Risk alın

Girişimciler onları korkutan şeyleri yapmaktan korkmazlar. Ellerini kirletmeyi ve başkalarının yapmayı düşünmediği şeyleri yapmayı severler. Çoğu zaman, bu büyük riskler karşılığını verir. Söylendiği gibi, risk ne kadar büyükse, ödül de o kadar büyük olur.

6- İş ve çalışma Disiplinine uyun

Girişimciler hedef odaklı insanlardır. Yola çıktıklarında, amaçlarından sapmazlar. İşlerine çok zaman harcarken, zamanlarını akıllıca kullanırlar, günlerini planlarlar ve zamanlarının boşa gitmediğinden emin olurlar.

Disiplinli olmak girişimcilerin doğasında vardır.  Çoğu insan için disiplinli olmak için ayrıca çabalar, oysa girişimciler böyle değildir.

7- Geleceğe bakın

Girişimci kafası her zaman hayal kurar ve icat eder. Ancak bu hayalleri kendilerine saklamak yerine gerçeğe dönüştürüyorlar.

Uzun vadeli düşünme ve gelecekteki resmi görme bakımından girişimciler iyi bir zaman okuyucusudur. Değişimin projeksiyonunu yapın. Bu değişimin neleri avantajlı neleri dezavantajlı yapacağını önceden kestirmeye çalışın.

8- Statükoya meydan okuyun

Girişimciler her şeyi oldukları gibi kabul etmezler. Bunun yerine, işleri iyileştirmenin ve daha iyisi için değişiklikler yapmanın yollarını ararlar.

Sıra dışı düşünün; büyük hayal kurmaktan korkmayın. Girişimciler diğer insanların kendileri için ne düşündüğü hakkında endişelenmezler. Bunun yerine, hedeflerine ulaşmak için doğru ve gerekli gördüklerini yapmaya odaklanırlar.

Şimdi kendinizi düşünün! Sizce girişimcilik bir macera mıdır? Yoksa akıllı bir gelecek okuma mıdır?

Tavsiye Edilen Makaleler:

Edimsel Koşullanmanın Kendini Aşan Etkisi – Beş Maymun Deneyi Hikayesi

Hitabet – Soner Polat İçin Övgü Konuşması – Son Vagon

İnovasyon Ve Yaratıcı Fikirler Üretmenin Formülü

Melik DUYAR

www.MrMemory.com
Başa dön tuşu