Hafıza Geliştirme

Entelektüel Hafıza – Bilimsel Makaleler Hafızada Nasıl Tutulur?

Bilimsel Makaleler Nasıl Okunur ve Nasıl Hafızaya Yerleştirilir?

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Bir bilim insanının işi gücü, alanına ilişkin araştırmaları ve ilgili makaleleri okumak ve incelemektir. Alanına ilişkin yeni fikirler geliştirmek veya geliştirdiği düşüncelere ve projelere dair ilmi dayanak noktaları bulmaktır.

Bilim insanları, bu sebeplerle, son bilimsel sonuçlardan haberdar olmak için birçok makaleyi okumak zorundadır. Okumak ve bilgilenmek yetmez, her makalenin önemli verilerini hatırlamak ve belirli bir gerçeğin hangi araştırmadan geldiğini bilmek durumundadır.

Kısacası bu makalelerin yazarından konusuna, başlık ve alt başlıklarından kavram ve terminolojisine kadar hafızasında tutmalı ve yerinde kullanabilmelidir. Oysa biliyoruz ki, çok sayıda makale okusak bile söz konusu özelliklerin birkaçını zar zor hatırlıyoruz.

Entelektüel Hafıza konusundaki bu yazı, bir makaleyi okurken, aynı anda makaleye ilişkin her tür bilgiyi de nasıl hafızanıza alacağınız ve nasıl hatırlayabileceğiniz üzerinde duracaktır.

Önce Hafıza Teknikleri

İlk olarak, verileri hafızaya alma tekniği ile tanışacaksınız. Teknik, zihninizdeki bilgileri nasıl yapılandıracağınızı, neyi hafızanıza yerleştirmeniz gerektiğini ve nasıl yapacağınızı açıklar. Daha sonra beceriyi kazanabileceğiniz bir egzersiz bulacaksınız.

Bilimsel makalelerin ana fikirlerini veya önemli gördüğünüz bölümlerini hafızada tutabilmeniz için, öncelikle hafıza geliştirme tekniklerini  bilmeniz ve uyguluyor olmanız gerekiyor.

Bu konuda size yardımcı olmak için hafıza geliştirme tekniklerini anlatan 9 kaynak makale linkini aşağıda veriyorum. Bunlardan faydalanmanız ve hatta uzmanlaşacak kadar iyi bilmeniz yerinde olur.

1-  Hafıza Gücü Nasıl Arttırılır? Anımsatıcılar, Duyular ve Duygular

2-  Hafıza ve Öğrenme – Her Öğretmen ve Öğrencinin Bilmesi Gerekenler

3- Etkili Hatırlama Teknikleri – Bağlama ve Öyküleme Yöntemleri

4-) Hafıza Sarayı Tekniği Nedir?

5- Öğrenmede Hafıza Sarayı ve Hafıza Geliştirme Teknikleri

6- Beyin Egzersizleri-Hafızayı Güçlendiren 10 Beyin Egzersizi

7- 5 Adımda Zihin Haritası Nasıl Hazırlanır?

8- Zihin Haritaları / Beyin Haritaları

9- Hafıza Geliştirme Teknikleri – Denenmiş 27 Yol

Bu tekniklere henüz hakim değilseniz, devam etmeden önce bu adreslere gidip ilgili önşart konulara hakim olmanız gerekir. Önceki gönderilere aşina değilseniz, aşağıdaki açıklamaları anlamada eksiklikler olabilir, çünkü aşağıda anlatılan teknikler hafıza tekniklerine dayanmaktadır.

Teknikleri ordan burdan dağınık makaleler okuyarak öğrenmek yerine, tercihiniz teknikleri profesyonel bir eğitim planı şeklinde öğrenmek yönünde olursa, Mega Hafıza’nın aşağıda linkleri verilen iki eğitimini de inceleyebilirsiniz. Bu eğitimler, eğitimleri çeşitli dillerde 16 yabancı ülkede verilen Melik Duyar tarafından hazırlanmıştır. Mega Hızlı Okuma eğitiminde ihtiyacınız olan “Beyin Haritaları / Zihin Haritaları” konusu da kapsanmaktadır.

  1. Hızlı Öğrenme ve Hafıza Teknikleri Eğitimi
  2. Mega Hızlı Okuma Eğitimi

ME-FHT

Bilimsel Makaleler İçin Teknik

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Bir makaleyi hafızaya almak için aşağıdaki adımları takip edin:

1.Adım: Makaleyi Gözden Geçirin

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Bir makaleyi hafızaya almak için yapmanız gereken ilk şey, onu gözden geçirmektir. Tüm makaleyi gözden geçirmek için 5 dakikanızı ayırın ve içerdiği bölümlerin sayısına ve her birinin başlığına özellikle dikkat edin. Ayrıca özeti ve sonuçları hızlı okumaya tabi tutun. Rakamlara da özellikle dikkat edin.

Makaleye göz atmak size ne okuyacağınıza dair fikir verecek ve zihninizi onu daha kolay anlamaya hazırlayacaktır. Unutmayın, anladığınızı hafızanıza da yerleştirebilmelisiniz. Önce büyük resmi anlarsanız, sonra makaleyi daha kolay hafızanıza alırsınız.

2. Adım: Başlığı Hafızanıza Yerleştirin

Makaleyi ana başlık ve alt başlık ve önemli kavramlarına ayırın. Ardından, makalenin ana başlığını temsil edecek bir anahtar kelime veya ifade ve şekil oluşturun. Bu anahtar kelime ve şekil kombinasyonu -ne zaman görseniz veya hatırlasanız- size makalenin ana başlığını hatırlatacak özellikte olmalıdır. Daha sonra alt başlıklar da merkezde bulunan bu başlıkla ilişkilendirilecektir. Bunun için “Zihin Haritaları / Beyin Haritaları” tekniğini kullanın.

Sayfanın ortasına çizilen bu resim aynı zamanda bir sonraki adımda hafıza sarayının da ilk lokasyonuna yerleştirilecek görsel olacaktır.ZH

3. Adım: Makalenin Yapısını Hafızanıza Yerleştirin

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Hafıza Sarayı listenizden makalenin tüm ana ve alt başlıklarını içerecek kadar lokasyon içeren bir tanesini seçin.

Hafıza sarayınızdaki her bir lokasyona sırayla makalenin ana ve alt başlıklarını size hatırlatacak olan sembol veya şekilleri yerleştirin. Hafıza sarayınızın her lokasyonunda, size her bir bölümün başlığını hatırlatan canlı ve net bir görüntü hayal edin. Hafıza sarayınızda ilerlerken makaledeki sırayı takip edin. Bu işlem beyninizde makalenin akış sırasını oluşturan bir yol oluşturacaktır.

Daha sonra sırayla hatırlayabileceğiniz şekilde hafızanıza yerleştirdiğiniz bu başlıkları ana başlık merkezde olmak şartıyla, ikinci adımda boş bir sayfanın ortasına çizdiğiniz ana başlık sembolünden dallandırın. Her dallanmayı ifade eden kısa bir ifade veya anahtar kelimeyi ilgili her dallanmanın üzerine yazın. Ayrıca hafıza sarayında her bir başlığı temsil edecek şekilde düşündüğünüz sembol veya resimleri de ilgili dallanmalardaki anahtar kelimelerin üzerine küçük bir şekilde çizin.

En son olarak her bir başlıkla ilgili önemli olduğunu düşündüğünüz detayları da ilgili başlığı temsil eden dallanmanın ucundan dallandırınız.

Bu adımları tamamladığınızda hem bilimsel makalenin ne olduğunu, hem de makalenin sunuluş yapısını hafızanıza yerleştirmiş olursunuz. Geriye makalenin yazarlarının  ad ve soyadlarının hafızaya yerleştirilmesi kalır.

4.Adım: Yazarları Hafızanıza Alın

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Yazarları hafızaya almak, bir araştırmanın kimden geldiğini anlamak için çok önemlidir. Ayrıca, yazarları öğrenmek, beyninizde alanınızdaki önemli kişilerden oluşan bir ağ oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Yazarları hafızaya almak için, önce hafıza sarayınızın son ilişki kurduğunuz lokasyonundan bir lokasyon daha ilerleyerek  makalenin ilk yazarının ismini size hatırlatacak bir görselleştirme oluşturun. Bu yeni lokasyona makaledeki ilk yazarın adını (adı ve soyadı) size hatırlatacak görseli yerleştirin. Ardından, tüm yazarları dahil edene kadar her yazarı bir sonrakine bağlayan kendi içinde bir hikaye oluşturun. İsimleri hatırlatacak anahtar kelime ve imajların oluşturulması için ayrıca “İsimler ve Yüzler Nasıl Hatırlanır” başlıklı makaleyi de okuyabilirsiniz.

En son olarak kağıt üzerinde merkezden, dallandırmış olduğunuz en son başlıkla ilk başlık arasında bir yerden, yazarlar için yeni bir dallandırma yaparak ilgili anahtar kelimeleri ve görselleri bu yeni dallanmaya ilave edin. Zihinsel olarak yazar adlarının merkezdeki ana başlıkla hatırlanması için ilave olarak beşinci adımı da kullanın.

5. Adım : Makalenin İlk Yazar Adını Merkeze Bağlayacak Orkestra Şefini Seçin

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Makale yazarlarının adlarını makalenin ana başlığına bağlayacak sembol bir kişi seçin. Bu kişi hatırlayabileceğiniz bildiğiniz, tanıdığınız herhangi bir meşhur bir kişi olabilir. Seçeceğiniz kişinin neden bu makaleyi temsil edebileceğini düşündüğünüz hakkında düşünün ve kendiniz için bir mantık bulun. Bu ünlü kişiyi makalenin yazarlarının ismini hatırlatıcı olarak belirleyin. Mesela, Atatürk, Kadir İnanır, Tarkan, Trumph, George Clooney veya Madonna olabilir. Seçeceğiniz meşhur kişi makalenin konu alanına uygun olan bilim insanları da olabilir. Bu kişi, makalenn ana başlığını temsil eden görselle yazarları temsil eden ilk imajı birbirine bağlayan kişi olacaktır.

Şimdi hayalinizde, son yazar resminin bu ünlü kişiyle nasıl bağlantı kurduğunu gösteren görsel bir resim oluşturun. Sonra bu meşhur kişinin  hafıza sarayınızdaki yazarları temsil eden lokasyona nasıl gittiğini ve makalenin ilk bölümünün başlığını kodlamak için seçtiğiniz görüntüyle ve ayrıca nasıl etkileşime girdiğini hayalen görselleştirin.

6.Adım: Makaledeki Her Bölümünü Hafızanıza Yerleştirin

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Her bölümün içerdiği ana noktaları hafızanıza yerleştirmeniz gerekir. Bölümü okurken iki işaret kullanın; mesela, biri yeşil diğeri de sarı bir işaretçi olsun. Önemli kavramları (yalnızca kavramı) işaretlemek için yeşil işaretleyiciyi kullanın. Tanımları veya fikirleri işaretlemek için sarı işaretleyiciyi kullanın.

Mümkün olduğunca az kavram ve tanım işaretlemeye çalışın. Hafızanıza yerleştirmek istediğiniz kavramlara sahip olduğunuzda, her kavram veya fikir için üçlü bir görselleştirme oluşturun.

Her üçlü görselleştirme şunları içermelidir:

  1. Bir Lokasyon: Hafıza sarayınızda okuduğunuz her bir bölümün yerleştirildiği bir lokasyon.
  2. İlgili Alt Başlığı Temsil Eden Ana Görsel: Bu hafızanıza almak istediğiniz başlığa karşılık gelen sözcük ve görseldir. Bu görsel Hafıza Sarayınızdaki ilgili lokasyona yerleştirilecektir.
  3. İlgili Alt Bölümdeki İlave Önemli Kavram Sayısı ve Bu Kavramlara Ait Görseller: İlgili alt bölümde hatırlanmasının önemli olduğu düşünülen kavram ve tanım görsellerinin de oluşturulması ve ilgili ana görselle ilişkilendirilerek (bağlama metodu ile) aynı lokasyana yerleştirilmesi gerekir. Gerekli gördüğünüz kadar çok ayrıntı eklemeyi unutmayın. Kavramları dahil etmenize olanak tanıyan birçok görüntü veya eylemi bu diziye bağlayabilirsiniz.

Hafıza sarayı boyunca bölümden bölüme nasıl ilerlediğinizi görselleştirmek için, size her bir lokasyondaki görselleri tanıtmak için bu makalenin okestra şefinin refaket ederek açıklamalar yaptığını hayal edin. Makalenin sonuna ulaşıncaya kadar, her bölümün görselleştirmelerini ilgili hafıza sarayının konumuna yerleştirerek bu işlemi tüm bölümler için tekrarlayın.

7. Adım: Gözden Geçirme

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Öğrenilen bilgiler tam olarak öğrenilse de tekrarlanmadıkça unutulmaktadır. Bu tekrarın da çok sayıda olmasına gerek yoktur. Makaleyi uzun süre hatırlamak istiyorsanız, az önce hafızanıza yerleştirdiğiniz bilgileri beynin öğrenme ritmine uygun olarak gözden geçirmeniz gerekecektir. Bu amaçla yapılacak en iyi şey aralıklı tekrarlar uygulamaktır. Makale hakkında tek sayfa olarak hazırladığınız beyin haritası bu tekrarın hem çok kısa sürede yapılmasını, hem de kolayca beyindeki bağların sağlamlaştırılmaını sağlayacaktır. Aralıklı tekrarlar yapmak için aralıklı tekrar sistemini öğrenin.

Egzersizi Uygulayın

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Bu makalede anlatılan tekniği herhangi bir makale için hızlı bir şekilde kullanabileceğiniz bir şekilde yapmak sıkı bir uygulama ve eğitim gerektirecektir. Tekrar etmem gerekirse, bu amaç için Mega Hafıza’nın aşağıda linkleri verilen iki eğitimini inceleyebilirsiniz.

  1. Hızlı Öğrenme ve Hafıza Teknikleri Eğitimi

  2. Mega Hızlı Okuma Eğitimi

Aşağıdaki egzersizi en az bir ay boyunca günde bir kez yapmanızı öneriyorum. Süreklilik ve kalıcılık oyunun adıdır. Birkaç günde uzun bir ezberden çok, her gün kısa bir makale ezberlemeden daha fazlasını inşa edeceksiniz.

  • Hafızanıza yerleştirmek istediğiniz bir makale seçin ve iki farklı renkli kaleminizi hazırlayın. Az sayfalı (en az 2 sayfalık) kısa makalelerle başlayın.
  • Süreyi kontrol etmek için bir zamanlayıcı başlatın.
  • Makale için orkestra şefi kişinin kim olacağına karar verin.
  • Hafıza sarayınızı seçin.
  • Makaleyi gözden geçirin ve hafıza sarayınızdaki bölümleri hafızanıza yerleştirin. Sürenizi yazın.
  • Ana başlığı ve alt başlıkları hafızanıza yerleştirin. Son görselden sonraki lokasyona yazarlara ait sembol ve hikayeyi bağlayın. Bu işlem için kullandığınız ilave süreyi yazın.
  • Yazarları seçtiğiniz orkestra şefini kullanarak ana başlığa bağlayın.
  • Her bir alt başlıktaki ana kavram, tanım ve fikirleri ararken makaleyi okuyun. Bunları işaretleyici ile işaretleyin ve ilgili konuma ve konsept sayısıyla birlikte ilgili başlık lokasyonuna bağlayarak hafızanıza yerleştirin.
  • Bu etaba kadar kullandığınız toplam zamanı yazın.
  • Ana başlıktan, alt başlıklara, yazalara ve her alt başlıktaki kavramlara kadar hafızanıza yerleştirdiğiniz makalenin tamamını zihinsel olarak hatırlayarak gözden geçirin. Bu süreçte, ilişkiler için kullandığınız hafıza sarayı lokasyonlarını ve çizdiğiniz beyin haritasını zihinsel olarak hatırlamaya çalışın. Makaleyi gözden geçirmeniz için geçen zamanı yazın.
  • Ertesi gün, kaydettiğiniz tüm zamanları kısaltarak şartları lehinize geliştirmeye çalışın.

Başlangıçta Uygulama Uzun Sürebilir!

Makalenin uzunluğuna bağlı olarak, başlangıçta, çalışma birkaç saatinizi alabilir. Egzersizi yapmak için 6 sayfalık bir makalenin 2-4 saat sürmesi çok yaygındır. Sistemin işleyişini öğrenene kadar 1-2 sayfalık poster sunumlar için özetler gibi daha küçük makalerle başlamanızı tavsiye ederim.

Bu tür makaleler her tür bilimsel konferanslarda çok yaygındır. Ardından, sonraki makalenin uzunluğunu aşamalı olarak artırın.

Ayrıca, egzersizleri yaparken konunuzda görünen tekrarlayan kavramlar için kişisel görsel kütüphanenizi oluşturmaya başlayın. Bu, sizin için bir anlam ifade eden ve okuduğunuz makalelerde çok sık görünen her bir kavramı veya terimi ifade eden sabit görseller oluşturmanızı kolaylaştıracak ve hızlanmanızı sağlayacaktır. İhtiyaç duyduğunuzda bu görseller ve ilişkili kavramlar çok hızlı bir şekilde seçmeniz için elinizin altında olacaktır. Önceden bir liste oluşturmanıza gerek yoktur. Uygulamaarda belli kavram ve tanımlar için hayal ettiğiniz görseller kendiliğinden doğal süreç içinde kendi kütüphanesini oluşturacaktır.

Sonuç: Bilim Çalışanlar İçin Başarılı Bir Uygulamadır.

Bilimsel Makaleler ve Entelektüel Hafıza – Bu yazı, en azından ana fikirler için bir makaleyi hatırlama tekniğini size sunmaktadır. Gördüğünüz gibi, makalenin hafızaya yerleştirilmesi daha çok bir sürekliliği olan bir film/romana benziyor.

Yöntem, okuduklarınızı gerçek zamanlı olarak hafızaya almak için, yani makaleyi okurken hafızanıza yerletirmede kullanılacak kadar iyidir. Ancak, yeterince hızlı yapabilmeniz için önce çok pratik yapmanız gerekecektir. Benim tavsiyem, egzersizi haftada en az bir kere yapmanız yönündedir.

ming

Başa dön tuşu