Başarıİletişimİnsan İlişkileriLiderlik

Ebeveynlik Becerileri – İş Hayatına Katkı Sağlayan 10 Ebeveynlik Becerisi

Ebeveynlik Becerilerinizi, İşinizde Pek Çok Problemin Üstesinden Gelmek İçin Kullanabilirsiniz.

Ebeveynlik becerileri – Kritik bir soruyla başlamak istiyorum. Soru şu: Bir kadın çalışanın, zaman yönetimi, çatışma çözümü, liderlik, dayanıklılık ve sabır gibi uygulanması oldukça zor becerilerde uzmanlaşmasının temel sebebi nedir?

Kadınların çoğu bu soruyu “Ben Anneyim!” şeklinde cevaplandırıyorlar. Çünkü anne olmakla zaman yönetimi, anne olmakla liderlik, anne olmakla dayanıklılık, anne olmakla sabır gibi, iki kelime yan yana geldiğinde hiç de garipsenecek bir durum olmadığını görüyorum.

Avrupa ve ABD’de pek çok işletme, anneliğin veya anne olmanın kadın çalışana kazandırdığı becerileri iş ortamına taşımalarını çok değerli görüyorlar.

Ancak ebeveynler genellikle bu becerilerin ya farkında değildir, ya da onları küçümsüyorlar; ne yazık ki işverenler de bunun farkında değil; hatta onlar bu kazanımları küçümsüyorlar.

Geçenlerde LinkedIn’de yazan bir takipçim, iş görüşmesine gittiğinde, mülakat yapanların kendisinin evli ve iki çocuk sahibi olduğunu işittiklerinde, birden yüzlerinin asıldığını fark ettiğini yazmıştı.

Eh, işini bilmeyen insanların işe alımları da sorunlu. Oysa araştırmalar, bu “gizli” yeteneklerin özgeçmişi zenginleştirebileceğini ve akıllı işverenler tarafından tanındığında işte ilerlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bu makalede, ister halihazırda çalışıyor olun, ister çocuğunuzu biraz toparladıktan sonra işe dönüş için hazırlanıyor olun, devredilebilir ebeveynlik becerilerinizi tanımlamanıza ve işteki başarınız için onları “pazarlamanıza” yardımcı olacağız.

İş Ortamına Taşıyabileceğiniz 10 Ebeveynlik Becerisi

Sorum gayet basit: Ebeveynlik yoluyla hangi becerileri iş ortamına transfer ettiniz?

Hiçbir anne ve baba, anne ve babalığa bir “iş” olarak bakmaz; bu nedenle de kazandığı becerilerin neler olduğunun ve nasıl pazarlanacağının farkında da olmaz. Bu, anne ve babalığın doğasına ters olurdu.

Burada sizi desteklemek için bir beceri listesi hazırladık. Ancak bu liste her şeyi içermiyor. Siz de bu listeye katkıda bulunabilirsiniz:

1- Dayanıklılık-Esneklik Becerisi

Gecenin en tatlı vaktinde, uykunun en yoğun anında, yavrusu açlıktan çığlıklar atan bir anne, “asla” “oflamadan-puflamadan” kalkar, yavrusunu emzirir veya altını değiştirir; sonra her ikisi de kaldığı yerden uyumaya devam eder.

Bu arada baba ya horluyordur veya o da uyanmış olabilir. Böyle acıkma ve kaka durumu dışında, sağlık sorunu varsa, baba da hemen giyinir ve çocuğunu aldığı gibi sağlık kuruluşuna götürür, getirir, eve döndüğünde vakit kaldıysa uyumaya devam eder.

Dikkat ettiniz mi; ebeveyn olmak; dirençli olmak, esnek olmak, sakin kalmak, problem çözmek ve öfkeyi, kızarmayı yutkunmak gibi çok önemli beceriler kazandırıyor. Bu beceriler iş hayatında ne kadar da lazım değil mi?

Hızlı hareket isteyen işyerlerinde, türbülans ve değişimle başa çıkmada esnek olmak hayati bir beceridir.

2- Sabırlı Olma Becerisi

Sabır, baskı altında olsanız bile hoşlanılmayan bir duruma karşı olumlu, çözümcü ve makul bir şekilde tepki vermek, doğru bir şekilde değerlendirmek, beklemek veya gerekiyorsa geri adım atmakla görünebilen ve gerçekleşen temel davranış kalıplarımızdan biridir..

Çocuklar patene veya bisiklete binmek istediklerinde, ebeveynleri sabırla onların bu işi becermelerini beklerler. Düşe kalka, aile desteğiyle bu becerileri elde ederler.

Tabi burada ebeveynin sabrı anahtar davranıştır.

Diğer yandan sabırlı olmak, işyerinde de paha biçilmez bir değerdir.

Örneğin, iş arkadaşlarınız yeni bir şey öğrenirken veya önemli bir karar vermek için bilgi toplarken sabırlı olmanız gerekir.

Sabır, işlerin hızlı yapılması yerine, doğru yapılmasını sağlamaya yardımcı olur.

3- Açık İletişim Becerisi

Çocuğunuzla ilgilenirken onun istekleri arasında yapmaması, gitmemesi, karışmaması gereken olumsuz durumlardan sakındırmak için açık iletişim kurmalısınız. Buna onun çok ihtiyacı vardır.

Aynı şekilde iş hayatında birlikte çalıştığımız insanların destekleri, destek beklentileri veya herhangi olumsuz bir duruma düşmeleri muhtemelse, onları açık iletişimle ikna edebilirsiniz. Talebinizi açık iletişimle ifade edebildiğinizde ve gerçekten dinlediğinizde diğerlerine göre, muhtemelen çok daha az yanlış anlamaya yol açacaktır.

Açık iletişim becerisi işlerin ilk seferinde doğru yapılmasını sağlamaya yardımcı olur.

4- İkna Becerisi

Çocuklarınızı ayakkabılarını giymeye, ödevlerini yapmaya veya yatmaya nasıl teşvik ettiğinizi düşünün. Her şey  ikna ve müzakereyle oluyor.

Bunlar, çoğu insanın her gün işte kullandığı becerilerdir. Ne istediğiniz, ne kadar süreceği ve bunu yapmanın faydaları konusunda net olma yeteneğiniz hem iş arkadaşlarınızı hem de müşterilerinizi kazanmanıza yardımcı olacaktır.

5- Zaman Yönetimi Becerisi

Çocuklarınıza öğle yemeği hazırlamak, onları kapıdan çıkarmak ve işe gitmek için sadece 10 dakikanız olduğunda bile zamanınızı ne kadar hassasiyet içinde yönetmeniz gerektiğini çoğu kere görmüşsünüzdür.

İşyeri bundan farksızdır.

Zamanınızı planlama, önceliklendirme ve yönetme yeteneğiniz doğrudan işinize etkili bir şekilde çevirecektir. Neyin ne zaman olması gerektiğini bilirsiniz ve işleri halletmek için zamanınızı verimli bir şekilde planlayabilirsiniz.

6- Liderlik Becerisi

Çocuklarınız her zaman itiraf etmeseler bile, sizin liderliğinize ihtiyaçları büyüktür. Liderlik için size bakıyor ve siz onların rol modelisiniz.

Onları motive ediyorsunuz ve ilham veriyorsunuz; onlara başarıya giden bir yol çiziyorsunuz.

Bunların hepsi, değerli liderlik becerileri olan kararlılık, tutku ve bağlılık gerektirir.

Ekip üyeleriniz, genellikle çocuklarınızla aynı araçlarla motive olurlar: Tanınma, övgü ve aidiyet.

Bilgi ve deneyimlerinizden yararlanacak işyerinde insanları desteklemek ve beslemek için evinizdeki liderlik ve karar verme becerilerinizden ilham alın.

7- Kriz Yönetimi Becerisi

Bir ebeveyn olarak karşılaştığınız en büyük kriz nedir?

Belki de bir yaralanmada veya hastalanmada çocuğunuzu acil servise götürmeniz gereken zamandır. Ya da okulda başları ciddi bir belaya girdiğinde hızla müdahale edersiniz.

Bu krizle uğraşırken, yapmanız gerekeni yaptınız, bir yandan da kendi artan panik ve korku duygunuzu kapatmaya çalışıyordunuz.

Ebeveyn olarak sizi en çok sınayan deneyimler, muhtemelen sizi işyeri krizleriyle başa çıkmak için de donatmıştır.

Bir durumu değerlendirirken, kaynaklarınızı belirlerken ve bir eylem planına karar verirken sakin kalma beceriniz, zorluklar ortaya çıktığında siz ve kuruluşunuz için büyük bir avantaj olacaktır.

8- Yaratıcılık Becerisi

Hayal gücü ve yaratıcılık, evde, olmadık eşyalardan oyun malzemesi çıkarmanızı sağlar. Boş kutulardan yaptığımız uzay gemilerini, yatak çarşaflarından korsan sığınağı yaptığımız günlerdeki hayal gücümüz bize neler kazandırmadı ki! Her şey olaylara farklı bakmakla ilgilidir.

Böyle acil sorunlara bu taze, yaratıcı yaklaşım, işinizde de yeni çözümler üretmenizde etkili olmaz mı?

Yenilikçi düşünceniz, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin sıradanlıktan sıra dışı olana doğru gelişmesine yardımcı olabilir!

9- Proje Yönetimi Becerisi

İster bir çocuğunuz için doğum günü partisi düzenleyin, ister bir ağaç ev tasarlayıp inşa edin, proje yönetimi  önemli bir ebeveynlik becerisidir.

Elbette bu çok önemli bir işyeri becerisidir de. Projeleri programa göre ve bütçe dahilinde tamamlama ve birden çok kişiyi, son teslim tarihlerini, görevleri ve sorumlulukları idare etme beceriniz, herhangi bir ekip veya kuruluş için muazzam bir varlık olabilir.

10- Hesap Verebilirlik Becerisi

Çocukların eğitimine ve sağlığına harcanan para harcanmaya değmez mi? Sonuçta, sağlıkları ve iyilikleri için tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz.

Bir ebeveyn olarak sorumluluk almanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz.

Zamanınızdan, işinizden, ekibinizden, kararlarınızdan ve çalışma hayatınızın sayısız diğer yönlerinden sorumlu olmak sizin için zaten ikinci ortam olacaktır.

Ebeveynlik Becerilerinizi Dolu Dolu Yaşayın

Bundan böyle, bir iş mülakatında size evli olup olmadığınızı sorduklarında, gururla” Ben bir anneyim” deyin.

Ebeveynlik becerileri farkının, anneliğin iş hayatının temeli olduğunu ısrarla söyleyin ve yukarıda saydığımız eşitler bilgisini kullanın.

Ebeveynlik becerileri sahibi olarak, potansiyel işverenlerle tartışırken borunuzu öttürün. Bu becerileri ne zaman kullandığınıza ve başvurduğunuz rolle nasıl bağlantılı olduklarına dair somut örnekler verin.

Ayrıca, katıldığınız herhangi bir gönüllü faaliyetin altını çizmeyi unutmayın.

Örneğin, düzenlediğiniz okul bağış toplama etkinlikleri, düzenlediğiniz veli haber bültenleri veya katıldığınız çocuk kulüpleri gibi. Bu projeler sırasında öğrendiğiniz veya kullandığınız becerileri de dahil edin.

Unutmayın, kendinizi “sadece bir anne veya sadece bir baba” olarak görseniz de, gerçekte bir lider, bir gönüllü, bir ev hanımı, bir şef, bir hemşire, bir proje yöneticisi, bir yargıç ve bir jürisiniz!

Bir takımı yönetmek, ebeveyn olmakla karşılaştırıldığında muhtemelen çocuk oyuncağıdır!

Sonuç:  İşe Aktarılabilir Ebeveynlik Becerilerinizin Farkında Olun!

Ebeveynlik becerileri olarak öğrendiğiniz becerilerin çoğu işyerinde son derece değerlidir. Kariyerinizde ilerlerken bu “gizli” becerilerin işverenler tarafından gözden kaçırılmasına izin vermeyin.

İşe aktarılabilir ebeveynlik becerileriniz özetle şunlardır:

  1. Dayanıklılık
  2. Sabır
  3. Açık İletişim
  4. İkna
  5. Zaman yönetimi
  6. Liderlik
  7. Kriz yönetimi
  8. Yaratıcılık
  9. Proje Yönetimi
  10. Hesap verebilirlik
Başa dön tuşu