Duygusal Zeka Kitapları – Duygusal Zeka Konusunda Popüler 6 Kitap – Duygusal zeka nedir? Duygusal zeka, kişinin kendisinin ve başkalarının duygularının farkında olma, pozitif iletişim kurabilme becerisidir. Her insanda az veya çok duygusal zeka vardır. Canlılar içinde duygusal zekası en parlak olan insandır. Yöneticilerde de bulunması zorunlu olan özelliklerdendir. Yapılan araştırmalarda EQ ‘su yüksek insanların, kendilerinden yüksek IQ ‘ya sahip insanlardan daha iyi işlerde çalıştığı ortaya konulmuştur.
Duygusal Zeka Kitapları – Kişiler arası ilişkilerde zekâ, diğer insanları anlamaktır, yani empatidir. Diğerkamlıktır. Başarılı satıcılar, usta politikacılar, öğretmenler, doktorlar ve dini liderler büyük olasılıkla yüksek düzeyde kişiler arası zekâya sahip insanlardır.
Duygusal Zeka nedir? sorusuna cevap verdiğimiz bir makaleyi ve daha fazlasını buradan okuyabilirsiniz.
Ayrıca EQ mu IQ mu? sorusuna da harika bir yaklaşımı buradan okuyabilirsiniz:
Duygusal Zeka Kitapları – Duygusal zeka konusunda detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, sizin için Duygusal zeka konusunda yazılmış en iyi 6 kitabı seçtik.
İŞTE SEÇKİN 6 POPÜLER KİTAP
1-) Duygusal Zeka – Travis Bradberry and Jean Greaves (Amazon.com)
Fortune 500 şirketlerinin %75’inden fazlasına danışmanlık veren TalentSmart firmasının kurucusu Travis Bradberry’nin yazdığı kitap, 25 dilde 150’den fazla ülkede yayınlanmıştır.
Bradberry duygusal zekayı kişisel ve sosyal yetkinlikler çerçevesinde gözlem yapma, farkına varma, davranışa geçme ve ilişki yönetimi olarak tanımlar.
Duygular beyinde öncelikli yer alır ve herhangi bir olaya verilen ilk tepki duygusal olacaktır. Burada kontrol edilebilen kısım, duyguları takip eden düşünceler ve duygulara verilen tepkilerdir.
Bradberry’ye göre duygusal zekanın ilk adımı bireysel farkındalıktır; birey duygularını kontrol etmeye ve başkalarının duygularına duyarlı olmaya bu sayede başlar. Bireysel farkındalık için gereken en önemli olgulardan biri de kaliteli ve objektif geribildirimde bulunabilecek insanların çevrenizde bulunmasıdır.
İnsan ilişkilerinde ise sosyal farkındalık devreye girer; burada zorluk, farkındalığın iletişim halindeyken gelişmesi, devreye girmesi ve davranışa yansımasıdır. Elbette gözlemlemek ve dinlemek de bu farkındalığı arttırır.
Bu kitabın yazarları 4 temel şeyi size öğretmeyi amaçlıyor:
- Özfarkındalık
- Özyönetim
- Sosyal farkındalık
- Sosyal ilişkilerin yönetimi
2-) Duygusal Zeka: Neden IQ’dan Daha Önemli? – Daniel Goleman (Amazon)
‘IQ’ ile ölçülen zeka, insanların okul ve iş yaşamındaki başarısını belirleyen değişmez bir etken midir? Öyleyse, neden yüksek IQ’lu çocuklar, ortalama IQ’ya sahip arkadaşlarına göre hayatta daha başarısız olabiliyor?
Dr. Daniel Goleman, psikoloji alanında çığır açan bu kitabında, ‘EQ’nun ‘IQ’dan daha önemli olduğunu kanıtlıyor. ‘Duygusal zeka’yı, özbilinç, azim, dürtülerini frenleme, başkalarının duygularını paylaşabilme gibi özellikleri içeren bir zeka olarak tanımlıyor.
Araştırma bulgularına göre, duygusal zeka yoksunluğu, kişinin aile yaşamından mesleki başarısına, toplumsal ilişkilerinden sağlık durumuna kadar birçok alanda çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Ancak, Dr. Goleman’a göre, duygusal zeka doğuştan gelen bir özellik değil. İnsan beyninin yapısı dolayısıyla, çocuklukta alınan duygusal dersler, yaşam boyunca davranış tarzını belirliyor.
Başta eğitimciler ve ana-babalar olmak üzere, herkesin ufkunu açan bu kitabın çok önemli bir toplumsal mesajı da var: Demokrasinin topluma ne ölçüde mal olduğu, bireylerin duygusal zeka düzeyiyle doğrudan bağlantılı.
3-) Uygulamalı EQ: Duygusal Zeka İçin Gerçek Dünya Rehberi – Justin Bariso (Amazon)
Bu sosyal medya saldırılarında, bağlılıkların bozulmasında ve yaygın yolsuzlukta, yüksek duygusal zeka katsayısı ya da EQ, her zamankinden daha önemlidir. Justin Bariso, bilimsel araştırmayı yüksek profilli örnekler ve kişisel hikayelerle birleştirerek, güncel ve gerçek dünyaya duygusal zeka kavramını getiriyor.
Uygulamalı EQ, size en güçlü duygularınızı, size veya başkalarına zarar vermeyecek şekilde, engelleri aşmanıza ve ilişkilerin kalitesini geliştirmenize yardımcı olacak şekilde nasıl yönlendireceğinizi öğretir. Düşüncelerin ve alışkanlıkların duyguları nasıl etkilediğini ve kötü alışkanlıkların daha sağlıklı olanlarla nasıl değiştirileceğini öğreneceksiniz. Olumsuz geri bildirimlerin bile bir hediye olduğunu göreceksiniz ve empatik olunca başınız gerçekten belaya girebilir. Sonunda, insanların sizi manipüle etmek için duygularınızı nasıl kullanabileceğini ve bu tür girişimlere karşı kendinizi nasıl koruyabileceğinizi, daha büyük zihinsel ve duygusal güçlere yol açacağınızı öğreneceksiniz. Uygulamalı EQ, size güçlü olmak için ilham veren bir dizi pratik araç ve alıştırma vermektedir. Böylece duygular hakkındaki bilginizi artırarak, kendinizi daha iyi anlayacak ve daha akıllıca kararlar vereceksiniz. Duygularınızı işe koymanın zamanı geldi.
4-) Duygusal Zeka: Sosyal Becerilerin Üstesinden Gelmek, İlişkilerinizi Geliştirmek ve EQ’nuzu Artırmak için 21 Günlük Adım Adım Kılavuz (Duygusal Zeka EQ Kitabı- 2) – David Clark (Amazon)
Etkili duygularla kişisel ve profesyonel yaşamınızda daha büyük başarılar elde etmek için daha ödüllendirici ve tatmin edici ilişkilerin tadını çıkarın!
Bunların hepsi, sizin duygusal zekanızı (EQ) geliştirip büyüterek mümkündür. Son araştırmalar duygusal zekanın yaşamın her alanında daha iyi performans göstermesi için zorunlu bir beceri olduğunu onaylamıştır. Duygusal zeka, kişisel kararları formüle etme şeklimizi, davranışları yönetme şeklimizi ve sosyal karmaşıklıklar yoluyla manevra kabiliyetimizi doğrudan etkiler. Duygusal zekanın, bireyin kişisel, mesleki ve sosyal başarısının bir parçası olarak en çok aranan olduğu bir sır değildir.
Ele alınan konulardan bazıları şunlardır:
- Daha ödüllendirici ve doyurucu bir yaşam sürmek için kendinizin ve diğer insanların duygularını nasıl daha iyi yönetebilirsiniz?
- Bu duyguları daha etkili bir şekilde yönetmeye yardımcı olmak için nasıl daha iyi bir farkındalık kazanabilirsiniz?
- Duygusal olarak zeki bir kişiyi tanımlayan özellikler nelerdir?
- Duygusal Zeka Yoluyla İlişkilerin Üstesinden Gelmek İçin 21 Güç Paketli Strateji
- Daha Büyük Bir Öz Farkındalık Geliştirmek için Denenmiş ve Test Edilmiş İpuçları
- Duygularınızı Yönetmek İçin Kanıtlanmış Stratejiler
- Ödüllendirici Sosyal İlişkiler Kurmanın Sırları
- Çatışmaları Çözme ve Müzakerelere Yönelik İpuçları
5-) “Yeni Liderler – Liderler Daha Yaratıcı Olabilir” – Daniel Goleman, Richard Boyatzis ve Annie McKee
Mark Twain bir keresinde şöyle demiştir: “Bizi akıllı insanlar mı, yoksa sürekli konuşan embesiller mi yönetiyor gerçekten bilmiyorum”.
Birçoğunuz Mark Twain ile aynı şekilde düşünüyor olabilirsiniz; çünkü bazen liderler, ister çalışma alanında ister politik arenada kendi ülkelerini yönetiyor olsun, size rehberlik edecek veya ilham verecek yeterlilikte değildir.
Bu kitap sizi, bu tür konuları öğrenmeye davet ediyor.
Gerçek lider her zaman yetenekleriyle veya teknik anlamdaki ustalığıyla bilinmez. Önemli olan, yönetirken veya yönlendirirken insanlara duygusal anlamda erişebilmektir. Niteliklerinize ve teknik becerilerinize rağmen yeterli enerjiyi ve tutkuyu karşınızdaki insanlara iletemiyor olabilirsiniz.
Bir lider olarak, ekip çalışmalarında ortaya çıkan duygu durumlarını yönetmek ve olumlu duyguları geliştirmek için yeterli beceriye sahip olamayabilirsiniz. Goleman’ın da açıkladığı gibi, her şey bir yankı yaratmakla ilgilidir. Bu kitap, her zaman için çalışma masanızda olmalı; çünkü size gerçek anlamda ilham veriyor ve ekip çalışmasına dair son derece yararlı şeyler öğretiyor.
6-) “İşbaşında Duygusal Zeka” – Daniel Goleman
Daniel Goleman, 1998’de duygusal zekayla ilgili yazdığı ikinci kitabında, akademide ve iş hayatında başarının sırrının okullarda öğretilenlerden fazlası olduğunu belirtir.
Başarıya ulaşmak için en önemli olgunun not ortalaması, okunan okullar, teknik bilgi veya deneyimden ziyade duygusal zeka olduğunu söyleyen Goleman, kitabında duygusal zekanın herkes tarafından edinilebilecek bir beceriler serisi olduğunu savunur ve bu becerileri tanımlar, açıklar ve nasıl geliştirilebileceğini gösterir.
Goleman kitapta duygusal zekanın nasıl çalıştığını, neden insanların kariyeri için hayati derecede önemli olduğunu ve toplumdaki problemlerin duygusal zeka kullanılarak nasıl çözülebileceğini anlatır.
Goleman’a göre bu, kişinin çalıştığı alan ne olursa olsun, zirveye ulaşmak, zirvede kalmak ve başarılı bir şekilde liderlik edebilmek için en önemli yetkinliktir, bu yüzden de kurumlar ancak duygusal olarak zeki şekillerde çalışarak günümüzün ve geleceğin yüksek rekabetli iş koşullarında dinamik kalmayı sürdürebilirler.