Duygusal Zeka Eğitimi – Öfkeli İnsanlar Neden Daha Akıllı Olduklarını Düşünüyorlar? Öfkeli insanlardan hoşlanır mısınız? Hiç sanmıyorum; böyle bir soru bile bazı insanları öfkelendirebilir! Bireyler çarçabuk öfkelenebilirken, toplumlar öyle kolay kolay öfkelenmezler. Hatta toplumun kolayca gaza gelmeyip sakin kalmasına bile öfkelenen insanlar vardır ve bunlar toplumu bir “sürü” olarak görürler. Oysa toplumsal duygular ülke çapındaki konulardan, geniş ölçekli bir alanda yaşanılan sıra dışı ve irrite edici olaylardan etkilenebilir. Onun için bireyler kolayca öfkelenebilir; toplumlar ise daha sabırlıdır.
Peki siz çevrenizde öfkeli olan birini tanıyor musunuz? Eğer tanıyorsanız, bu kişi öfkeli halindeyken söylediği sözlerden, davranışlarından ve diğer itici tutumlarından sakinleştikten sonra pişmanlık duyuyor mu? Duymuyor mu, yoksa? Eğer siz de çevrenizde öfkeli olup da sonra rahatsızlık duymayan birini tanıyorsanız, bunun nedeninin, öfkenin, insanları zeki oldukları konusunda kendilerini güvende hissettirdiği için öfkelerinden memnun oluyorlar. Özetle, aptalca bir şey ama öfkeli insan kendini zeki sanıyor!
Duygulardan Ne, Nedir?
Duygusal Zeka Eğitimi – İnsan binlerce hissiyat ve duygularla donatılmış bir türdür. Öfke, kızgınlık, saldırganlık, üzüntü, endişe, sinir, huysuzluk, kaygı, ötesinde depresyon vb. İnsan, bunlarla birlikte insandır. Eğer bunlar olmasaydı melek olurduk herhalde. Polonya’daki Varşova Üniversitesi’nden psikolog Marcin Zajenkowski burada öfkeyi ayırıyor ve onun üzüntü, endişe veya depresyon gibi diğer olumsuz duygulardan önemli ölçüde farklı olduğunu söylüyor.
Araştırmalara göre, öfkenin, iyimserlik gibi çoğunlukla olumlu özelliklerle ilişkili olması nedeniyle, hakkında olumlu- olumsuz bir yargıda bulunulması zor bir duygu olduğu belirtiliyor. Ancak öfkenin algılanan zekayı nasıl etkilediği tam anlaşılmış değil. Zajenkowski ve meslektaşları, öfkeli insanların kendilerini ne kadar akıllı olduklarını düşündükleri ortaya çıkınca “öfke” konusu yeniden masaya yatırıldı.
Öfkeli insanların kendilerini akıllı gördükleriyle ilgili tezi test etmek için, araştırmacılar Varşova’daki okullarda okuyan 520’den fazla lisans öğrencisini araştırdı. Öğrencilerin ne kadar kolay ve ne sıklıkta öfkeli olduklarını ölçmek için anketler düzenlediler. Daha sonra, öğrencilere objektif bir IQ testi yapılmadan önce, kendi zekâlarını kendilerinin değerlendirmeleri için bir anket uyguladılar.
Öfkeliler Kendilerini Daha Bilgili Sanıyorlar, ama…
Genel olarak, sinirlenme-öfkelenme eğilimi yüksek olan öğrencilerin kendi bilişsel yeteneklerini de abarttıklarını belirlediler. Öte yandan, daha sinirsel (nevrotik) olan öğrenciler, zeka ölçümlerinde kendi değerlendirmelerinin aksine, düşük çıktılar. Bu bir nörotizm’dir. İrrasyonel (akıl dışı) kaygı ve ezici sıkıntı dahil olmak üzere olumsuz özellikleri ifade eder.
Narsisizm Destekli Nörotizm
Duygusal Zeka Eğitimi – Cilalı yalnızlık devrinin parlak kavramlarından biri olan narsisizm, kendinden başkasını sevmemektir. Kendini seven, başkalarını da kendisini sevdiği için seven bir kişilik bozukluğudur. Narsistlerin lider olma eğilimi yüksektir. Kendini beğenen, kendini beğenmeyenleri beğenmeyen kişiliklerle ilgili ilginç araştırma bulguları var. Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, araştırmacılar bu çalışmada, narsisizmin, insanların ne kadar akıllı olduklarını yargılamada kilit bir faktör olduğunu buldular. Zajenkowski, PsyPost‘a verdiği demeçle, daha fazla huysuz kişiliklerin “narsistik yanılsamalar” ile ilişkili olduğunu söyledi.
Çalışma, öfkeli insanların daha narsistik olduklarını ve parlaklıklarını abartma eğiliminde olduklarını belirlerken, öfkenin gerçek zeka seviyesi ile ilgisiz olduğunu not etmeleri önemliydi.
Her ne kadar araştırmacılar iki özellik arasında bir ilişki bulsalar da, öfkeli olmakla zeki olduğunu düşünmek arasında sebep-sonuç ilişkisi olup olmadığı tam açık değildir. Bu bağlantıyı keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Çalışmanın test etmediği şey, kızgınlığın o anki algı zekasını nasıl etkilediğidir. Çalışma, öfkeyi kişilik özelliği olarak değerlendirdi, ancak öfke genellikle geçici bir duygudur. Kolayca kızmayan kişilerin, sadece üzüldükleri zaman yeteneklerine aşırı derecede güvenebileceklerini bulmak için ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
NARSİSİZMDEN KURTULMAK İÇİN 5 İPUCU
Narsistler Neden Lider Olma eğilimindedir?
Duygusal Zeka Eğitimi – Narsistler sorumluluk almak isterler. Bu nedenle yetenekleri konusunda kendinden emin olan kişiler, politikacılar ya da iktidar ortağı olmaları halinde lider olma durumlarının muhtemel olduğunu gösteriyor.
Ancak, bu istekleri ve bu girişimleri, onların en iyi liderler olacakları anlamına gelmez. Çalışmada narsistlerin liderlik rollerinde narsist olmayan diğerlerinden daha az performans gösterdikleri bulundu.
Narsistler, yeteneklerini ve yeteneklerini abartan, başkaları için empati duymayan, bencil karakterler olarak tanımlanıyor. Sadece kendi dedikleri doğrudur. Baskındırlar. Onun düşündüğünden farklı şeyler düşünmenizden rahatsız olurlar.
Özgüven Farklıdır
Narsisizmi özgüven ile karıştırmamak lazım. Araştırmacılar, narsisizmin yüksek özgüven ile aynı olmadığını vurgulamaktadır.
Newark’taki Ohio State Üniversitesi’nden psikolog Amy Brunell, özgüvenli kişiliği narsist kişilikten ayırmak için şunu söyledi: “Benlik saygısı yüksek olan bir kişi kendinden emin ve çekicidir. Ancak aynı zamanda özenli bir kişilik olduğu gibi, başkalarıyla ön yargısız yakınlık geliştirmek ister.”
“Narsistler, yeteneklerini şişirirler ve hatta olmayanları da varmış gibi gösterirler. Başkalarını hiç de umursamazlar.”
“Narsistlerin lider olma eğiliminde oldukları şaşırtıcı değildir. Çünkü gücü severler, bencildirler ve genellikle büyüleyici ve dışa dönüktürler. Ancak sorun şu ki, narsist oldukları için daha iyi liderlik yapmazlar.”
Batık Gemi Deneyi
Benzer bir çalışmada, dört kişilik gruplara yerleştirilen 400’den fazla öğrenciye, gemi yolculuğunda battıklarını ve ıssız bir adaya çıktıklarını hayal etmeleri istendi. Batan gemiden, adada hayatta kalmalarına yardım edecek en iyi 15 maddeyi seçmeleri istendi.
Narsisizmin güç boyutunda en yüksek puanı alan bireyler, yine grup tartışmasına liderlik etme arzusu göstermişler; kendilerini lider olarak değerlendirmişler ve diğer grup üyeleri tarafından da lider olarak görülmüşlerdir.
Ancak liderlik yeteneklerini derecelendirmek için, araştırmacılar deneye katılanların gemiden seçtikleri 15 maddelik listeyi, ABD ordusuna hayatta kalma becerileri öğreten bir uzman tarafından hazırlanan listelerle karşılaştırdılar. Ortaya çıkan sonuç, narsistlerin gemiden hayatta kalma eşyalarını seçmede, narsist olmayan arkadaşlarından daha kötü oldukları ortaya çıktı.
Burada da Bertrand Russell’in meşhur sözünü hatırlamak mümkün: “Dünyada esas sorun, aptallar ve bağnazlar tam bir özgüven içinde iken akıllı insanların şüphe ile dolu olmalarıdır.”
Toplumların da narsistleri daha çok sevdiği anlaşılıyor. ABD Başkanlarından en çok tutulanları biraz deli olanlarıdır. Trumph’ın kişiliği buna örnektir. Çünkü narsist liderlerin değişken ve riskli karar verme performansları toplumları etkiliyor. Cesaret ve kararlılık görüntüsü toplumda güven duygusunu harekete geçiriyor. Oysa çoğu diktatör lider hem öfkeliydiler hem de narsist kişilik sahibiydiler.
Özetle;
Huysuzluktan öfkeye, bencillikten narsisizme kadar duygularımız bizi çepeçevre kuşatan özelliklerimizdir. Onları doğru yönetmeliyiz ki, insan olduğumuz anlaşılsın.
KAYNAKLAR
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0160289618300102
- https://www.livescience.com/1583-anger-fuels-decisions.html
- https://www.livescience.com/5128-narcissists-tend-leaders.html