Zihinsel Sağlık

Depresyon – Depresyon Nasıl Tedavi Edilir Ve Nasıl Yönetilir

Depresyon – Depresyon Nasıl Tedavi Edilir ve Nasıl Yönetilir

Depresyon nasıl yönetilir – Nasıl tedavi edilir? Daha önce yayınladığımız “Depresyon Nedir” ve “Depresyonun Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?” başlıklı yazılarımızı “Kişisel Gelişim” web sitemizden okumuş olmalısınız. Henüz okumadıysanız, onları da okumanızı tavsiye ediyorum. Bu yazı, en hafifinden en zorlusuna kadar, depresyonun nasıl yönetilebileceğine ve nasıl tedavi edilebileceğine dair tıbbi müdahale öncesi tedbirleri içermektedir.

Depresyon Tedavisi İçin İlk Adımlar

Depresyonlu kişilerin yüzde 80 – 90’ı tedaviye iyi cevap vermektedir. Ayrıca tüm hastalar bu tedavilerden bir miktar rahatlama hissederler. Her şeyden önce, depresyonu olan bir hasta, ayrıntılı bir teşhis ve değerlendirme için bir sağlık uzmanı tarafından muayene edilmelidir.

Bazı durumlarda, depresyonun tiroid problemi gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanmadığından emin olmak için bir kan testi yapılabilir. Değerlendirme, bir tanı koymak ve bir eylem planı planlamak için spesifik semptomları, tıbbi ve aile öyküsünü, kültürel faktörleri ve çevresel faktörleri tespit etmektir.

Ayrıca, beyin kimyası, bireyin depresyonunu artırabilir. Bu nedenle sıkça kullanılma eğilimi gösterilen antidepresan alırken dikkatli olunmalıdır.

Antidepresanlar, kullanımın ilk haftasında veya ikicisinde bir miktar iyileşme sağlayabilir. Tam fayda iki veya üç ay boyunca görülmeyebilir. Hasta birkaç hafta sonra iyileşme hissederse veya hiç iyileşmezse, psikiyatristi ilacın dozunu değiştirebilir veya başka bir antidepresan verebilir. Bir ilacın işe yarayıp yaramadığını ya da yan etkiler yaşarsanız doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

Kendi Kendine Yardım Ve Başa Çıkma

İnsanların depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olmak için yapabilecekleri çok şey vardır. Birçok insan için düzenli egzersiz, olumlu bir his yaratmaya ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak yeterli kalitede uyku almak, sağlıklı bir diyet yemek ve alkolden (depresan) kaçınmak, depresyon semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Depresyon gerçek bir hastalıktır ve yardıma muhtaçtır. Doğru tanı ve tedavi ile depresyonu olan kişilerin büyük çoğunluğu bunun üstesinden gelecektir. Eğer depresyon belirtileri yaşıyorsanız, ilk adım aile hekiminizi veya psikiyatrınızı görmektir. Endişeleriniz hakkında konuşun ve ayrıntılı bir değerlendirme isteyin. Bu zihinsel sağlık ihtiyaçlarını ele almaya bir başlangıçtır.

Depresyon nasıl yönetilir?

Depresyon İle Başa Çıkmak İçin Pratik İpuçları

Kendinizi depresyonda hissediyorsanız aşağıdaki kısa kısa verilmiş olan depresyonla başa çıkma stratejilerini deneyin.

İletişimde Kalın

Hayattan çekilmeyin, pes etmeyin. Sosyalleşme ruh halinizi iyileştirebilir. Arkadaşlarınız ve ailenizle iletişimde kalmanız, kendinizi kötü hissettiğinizde konuşabileceğiniz birisinin olduğu anlamına gelir.

İnançlı biriyseniz, Yaratıcı ile iletişim kurun. Güçlü inanç kişiyi dua etmeye, Yaratıcıya sığınmaya yönlendirir. O da kişiye iç huzuru verir. Güçlü bir iman ile Yaratıcı ile bağ kuran ve iletişimde kalan kişi, depresif tehlikeli kayalıklardan kurtulup tevekkül limanına sığınma şansı yakalayabilir.

Daha Aktif Olun

Egzersiz yapın. Egzersizin ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olabileceğine dair kanıtlar var. Bir süre egzersiz yapmadıysanız, her gün 20 dakika yürüyerek yavaşça başlayın.

Korkularınızla ​​Yüzleşin

Zor bulduğunuz şeylerden kaçının. İnsanlar kendilerini düşük ya da endişeli hissettiklerinde, bazen diğer insanlarla konuşmaktan kaçınırlar. Bazı insanlar dışarı çıkmak, araç kullanmak veya seyahat etmek konusunda güvenlerini kaybedebilir.

Alkol Almayın

Bazı insanlar için alkol bir problemdir. “Derdim büyük!” diyerek alkol almak yanıltıcıdır. Bazen alkol bir sığınak gibi görünse de sorunlarınızı çözmenize yardımcı olmaz; daha fazla depresyona girmenize neden olabilir.

Sağlıklı Bir Diyet Takip Edin

Bazı insanlar depresyondayken yemek yemekten hoşlanmıyorlar. Aşırı zayıf insanlar, ellerinin damarları görülecek kadar zayıflamış kişiler risk altındalar. Bir kısım depresifler ise aşırı yemekten obez bile olabilirler.  Çözüm sağlıklı ve disiplinli bir diyettedir. Ayrıca, almakta olduğunuz antidepresanların iştahınızı nasıl etkilediğinden endişe ediyorsanız, pratisyen hekiminizle görüşün.

Rutininiz Olsun

Depresyon uyku düzeninin düşmanıdır. Yemek gibi, aşırılıklara açıktır. Geç saatlere kadar uyumak, gün içinde uyumak, halsizlik nedeniyle uyumak; tüm bunlar normal dışı uykulardır ve nedeni depresyondur. Çözüm olarak, normal saatinizde yatmaya ve kalkmaya çalışın; mümkün olduğunca rutininize uyun.

Depresyon İçin Yardım İsteyin

Birkaç hafta sonra hala kendinizi moralsiz veya depresyonda hissediyorsanız yardım isteyin.

Depresyonu Olan Birine Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Depresyon, gençlerden yaşlılara ve yaşamın her kesiminden milyonlarca insanı etkileyen ciddi ancak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Gündelik hayatın içine girerek muazzam bir acıya neden oluyor. Yalnızca acı çekenleri değil, aynı zamanda etrafındaki herkesi de etkiliyor.

Sevdiğiniz biri moralini bozuyorsa, çaresizlik, hayal kırıklığı, öfke, korku, suçluluk ve üzüntü dahil olmak üzere çok sayıda zor duygu yaşıyor olabilirsiniz. Bu duyguların hepsi normaldir. Bir arkadaş veya aile üyesinin depresyonu ile uğraşmak kolay değil. Ve kendi sağlığınızı ihmal ederseniz, bu çok ezici olabilir.

Bununla birlikte, arkadaşlığınız ve desteğiniz, sevdiklerinizin iyileşmesi için çok önemli olabilir. Depresyon semptomlarıyla baş etmelerine, olumsuz düşüncelerin üstesinden gelmelerine ve enerjilerini, iyimserliklerini ve yaşamdan zevk almalarını geri kazanmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Depresyona Alternatif Çözüm: Yüksek DHA Oranlı Balık Yağı

Depresyon ve diğer zihinsel sağlık bozuklukları için tedavi bulmak halk sağlığı önceliği olmaya devam etmektedir ve tıbbi olmayan müdahalelerin semptomları iyileştirme isteği artmaktadır.

Klinik çalışmaların son bir gözden geçirmesi, balık yağı takviyesi almanın, depresyon hastalarında antidepresan ilaçlarınkiyle karşılaştırılabilir etkilere sahip depresif semptomları iyileştirdiği sonucuna varmıştır (R. J. T. Mocking ve ark., 2016)

Araştırmacılar, bu etkinin beyindeki serotonin ve serotonin reseptörleri üzerindeki etkileriyle ilgili olabileceğini öne sürdüler. Diğerleri, balık yağından elde edilen omega-3’lerin anti-enflamatuar etkilerle depresif semptomları iyileştirebileceğini öne sürmüşlerdir Ek kanıtlar balık yağının borderline kişilik bozukluğu ve bipolar bozukluk gibi diğer ruh sağlığı koşullarını iyileştirebileceğini göstermektedir.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, günde 3.000 mg omega-3 yağ asidi (DHA + EPA) takviyesi alımı için güvenli bir üst sınır koymuştur. Omega-3 yağ asidinin DHA içeriği beyin sağlığı için, EPA içeriği de kalp sağlığı için önemlidir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi önerilerini günde 5.000 mg’dan (DHA + EPA) fazla olmayanoran olarak, seviyeyi biraz daha yükseğe çıkardı. Günlük omega-3 balık yağından 1.000-2000 mg  DHA yağ asidi alınması, muhtemelen önerilen üst sınırın altında olan iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Depresyonu olan insanlar, yüksek oranda DHA içeren balık yağı takviyeleri seçmelidir. Bunun için balık yağlarının kutusu veya etiketi üzerinde yazan DHA miktarına bakmalısınız.

Balık yağı takviyelerini değerlendirirken etiketleri dikkatlice okumak çok önemlidir. 1000 mg’lik bir balık yağı kapsülü 300 mg’dan az gerçek omega-3 yağ asidi (DHA + EPA) içerebilir, ancak bu markadan markaya değişecektir.

Depresyon ya da beyin fonksiyonunda hafif bir düşüş olan insanlar günlük omega-3 balık yağından 1.200-2000 mg arasında DHA almayı düşünebilirler.

DHA, balık yağında normal beyin fonksiyonu ve gelişimi için hayati olan omega-3 yağ asitleridir. Depresyon ya da beyin fonksiyonunda hafif bir düşüş olan insanlar, semptomlarında ve beyin fonksiyonlarında iyileşmeler görebileceklerinden, balık yağından (omega-3) yüksek DHA almayı düşünmelidir.

Bu konu için ayrıca web sitemizde yayınlanan Neden DHA Oranı Yüksek Olan Balık Yağı İçmeliyiz?başlıklı yazıyı da okumanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun DHA ve önemi hakkında yaptığı aşağıdaki kısa konuşmasını da dinlemenizi öneririm:

Herkese sağlıklı günler dileriz.

KAYNAKLAR

R J T Mocking, I Harmsen, J Assies, M W J Koeter, H G Ruhé, and A H Schene (2016). Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder. Transl Psychiatry. 2016 Mar; 6(3): e756. Published online 2016 March. 5. doi: 10.1038/tp.2016.29

Grosso, G.,   Galvano F., Marventano S., Malaguarnera M., Bucolo C., Drago F., & Caraci F. (2014). Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014; 2014. Published online 2014 Mar,18. doi: 10.1155/2014/313570

https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/dealing-with-depression/

https://www.webmd.com/depression/guide/causes-depression#1

Başa dön tuşu