Depresyon – Bu makale “Depresyon nedir?” konusundan daha çok “Depresyon Belirtileri, Nedenleri ve Çözüm Yolları Nelerdir?” konularına ağırlık vermektedir. Ah şu insan türü! Çeşitli hisleri ve duygularıyla bambaşka bir canlı; üzülür-sevinir, kaygılanır-mutlu olur, hüzünlenir-neşelenir, sever-döver, ağlar–sızlar… Öte yandan düşünür–düşünmez, aklını kullanır-kullanmaz, merak eder-vurdumduymaz olur… Eh! İşte böylesine zıtlarla kuşatılmış bir hayatın sahibi insan. Böyle bir insanın dakikası dakikasına aynı olması beklenebilir mi? Geçmişin kaygıları geleceğin endişeleri elimizdeki ekmeğin tadını kaçırmaz mı? İşte böylesine gel-git havasını yaşayan insan ruhu 7,4 ölçeğinde bir depresyona girmez mi?
Her insan her yaşta depresyona açık bir varlıktır. Çünkü insan dış etkilere açıktır. Bu etkiler depresyonun kaynaklarını besler. Depresyon düşük ruh halidir. Her insan az düzeyde depresyon yaşar. Hatta bebeklerin bile annelerinin emzirmeyi geciktirdiği durumlarda depresyona girdikleri belirlenmiştir.
Anne ve baba olanların yakından bildiği gibi, bebekler acıktıklarını anlatmak için ağlarlar. Çok acıktıklarını anlatmak için çığlık çığlığa bağırırlar. Gören kıyamet kopuyor sanır. Bunu hisseden anne bebeğine gittiğinde nefes nefese memeye sarılan bebek tuhaf sesler çıkararak sütünü emer. Tam da depresyonik bir hal değil mi? Peki soruyorum; biz büyüklerin depresyona girdiğimiz durumlar, bebeğin depresyonunun büyükler için bir versiyonu değil midir?
Oyuncağı elinden alındığı için depresyona giren bir çocuk ile, makamından mevkiinden olan büyüklerin yaşadığı ve bazen ileri seviyede depresyona çıkan psikolojileri de aynı değil mi?
Kısacası insanın soyadı depresyondur.
Büyüklerde olsun küçüklerde olsun, ileri seviyede depresyon, arka arkaya en az iki hafta süren ve günlük aktivitelere ara vermek için yeterince şiddetli olan diğer semptomlarla birlikte bir üzüntü veya ilgisizlik dönemidir. Depresyon, bir zayıflık belirtisi veya olumsuz bir kişilik değildir. Bu bir halk sağlığı problemi ve tedavi edilebilir bir tıbbi durumdur.
Depresyon Belirtileri
1-) Duygusal Belirtiler
Depresyonun birincil belirtileri üzücü bir ruh hali veya yaşama olan ilgi kaybıdır. Bir zamanlar zevkli olan aktiviteler çekiciliğini yitirir. Hastalar ayrıca suçluluk veya değersizlik hissi, umutsuzluk ve yinelenen ölüm veya intihar düşünceleriyle de musallat olabilirler.
2-) Fiziksel Belirtiler
Depresyon bazen fiziksel semptomlarla bağlantılıdır. Bunlar:
- Yorgunluk ve azalmış enerji
- Uykusuzluk, özellikle sabah erkenden uyanmak
- Aşırı uyku
- Kalıcı ağrılar, baş ağrıları, kramplar veya tedaviyle bile kolaylaşmayan sindirim sorunları
Depresyon diğer sağlık sorunlarının daha da kötüleşmesine, özellikle de kronik ağrıya neden olabilir. Anahtar beyin kimyasalları hem ruh halini hem de ağrıyı etkiler. Depresyonu tedavi etmenin, depresyon kaynaklı hastalıkları da iyileştirdiği gösterilmiştir.
3-) İştah Durumu Belirtileri
İştah veya kilodaki değişiklikler, depresyonun bir diğer işaretidir. Bazı hastalar iştah artışı yaşarken, diğerleri tamamen iştahlarını kaybeder. Depresif insanlar ciddi kilo kaybı veya kilo artışı yaşayabilirler.
Depresyonun Günlük Yaşam Üzerindeki Etkisi
Tedavi olmadan, depresyonun getirdiği fiziksel ve duygusal kargaşa, kariyerleri, hobileri ve ilişkileri bozabilir. Depresyonu olan insanlar genellikle konsantre olmayı ve karar vermeyi zor bulurlar. Seks de dahil olmak üzere daha önce yapılmış eğlenceli aktivitelerden uzaklaşıyorlar. Ağır vakalarda, depresyon hayatı bile tehdit edebilir.
Kimler Risk Altında?
Herkes depresyona girebilir, ancak birçok uzman genetiğin rol oynadığına inanıyor. Bir ebeveyn veya depresyonlu bir kardeşin olması bozukluğu geliştirme riskinizi arttırır. Kadınların, erkeklerin depresyona girme ihtimalinin iki katı risk altındalar.
Depresyonun Nedenleri
Doktorlar neyin depresyona neden olduğundan emin değillerdir; ancak öne çıkan bir teori kimyasalların beyin yapısını ve işlevini değiştirdiği öne srülmştür. Ruh halini düzenleyen beyin devreleri, depresyon sırasında daha az verimli çalışabilir. Depresyonu tedavi eden ilaçların, sinir hücreleri arasındaki iletişimi iyileştirdiğine ve daha normal şekilde çalışmalarına neden olduğuna inanılmaktadır. Uzmanlar ayrıca, stresin – sevilen birini kaybetmek gibi – depresyonu tetikleyebildiği halde, öncelikle hastalığın gelişmesine biyolojik olarak yatkın olması gerektiğini düşünüyor. Diğer tetikleyiciler arasında belirli ilaçlar, alkol veya madde kullanımı, hormonal değişiklikler ve hatta mevsimsel değişimler bile olabilir.
Mevsimsel Depresyon
Ruh haliniz mevsime uyuyorsa – yazın güneşli, kışın kasvetli – mevsimsel afektif bozukluk (SAD) olarak adlandırılan bir depresyon formunuz olabilir. SAD başlangıcı genellikle gündüz saatleri kısaldıkça, sonbaharın sonlarında ve kış başlarında görülür. Uzmanlar, SAD’nin yaşadıkları yere bağlı olarak tüm insanların% 3 ila% 20’sini etkilediğini söylüyor.
Çocuklarda Depresyon
Depresyon belirtileri zaman zaman çocuklarda da gözlenmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, depresyon ilkokul çocuklarının% 2’sini ve yaklaşık 10 gençten birini etkilemektedir. depresyon okul çocuklarında, oynama, arkadaş edinme ve okulu tamamlama yeteneğini olumsuz etkiliyor. Belirtiler erişkinlerde depresyona benzer, ancak bazı çocuklar öfkeli görünebilir. Depresyonu çocuklarda teşhis etmek zor olabilir.
Depresyonu Öncelikle Yüksek DHA ile Çözebilirsiniz
Yetişkinler üzerinde yapılan bazı çalışmalar, hafif ve orta şiddette depresyon tedavisinde bazı balık veya balık yağlarında bulunan yüksek orandaki DHA yağ asitlerinin faydalı olabileceğini göstermektedir. Yüksek DHA’nın depresyon belirtilerini iyileştirdiğini gösteren araştırmalar vardır. Bu konu için ayrıca aşağıda linki verilen makaleyi de okuyabilir ve makalede verilen kısa video klibi izleyebilirsiniz.
DHA EKSİKLİĞİ NEDİR? DHA EKSİKLİĞİNDE NELER YAPILIR?
Depresyon İçin Egzersiz
Araştırmalar, egzersizin hafif-orta şiddette depresyona karşı güçlü bir silah olduğunu göstermektedir. Fiziksel aktivite, ruh halinizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek endorfin salgılamaktadır. Düzenli egzersiz aynı zamanda daha fazla özgüven, daha iyi uyku, daha az stres ve daha fazla enerji ile bağlantılıdır. Yüzmeden ev işlerine kadar her türlü ılımlı aktivite yardımcı olabilir. Hoşunuza giden bir şey seçin ve haftada dört veya beş kez 20 ila 30 dakika hedefleyin.
Evcil Hayvan Beslemek
Eğlendirici bir yavru köpek, bir kedi veya bilge ağızlı papağan, ilaç tedavisi veya konuşma terapisinin yerini tutmasa da, araştırmacılar, evcil hayvanların da birçok insanda hafif ila orta şiddette depresyon belirtilerini hafifletebileceğini söylüyor. Evcil hayvanlar koşulsuz sevgi sağlar, yalnızlığı giderir ve hastalara bir amaç duygusu verir. Çalışmalar evcil hayvan sahiplerinin daha az uyumakta zorluk çektiğini ve genel sağlık durumunun daha iyi olduğunu ortaya koymuştur.
Sosyal Desteğin Rolü
Yalnızlık depresyonla el ele gittiğinden, bir sosyal destek ağı geliştirmek tedavinin önemli bir parçası olabilir. Bu, bir destek grubuna katılmak, çevrimiçi bir destek topluluğu bulmak veya arkadaşlarınızı ve ailenizi daha sık görmek için gerçek bir çaba sarf etmeyi içerebilir. Bir kitap kulübüne katılmak veya spor salonunuza ders almak bile insanlarla düzenli olarak bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir.
Sonuç: Yalnız Değilsiniz!
Sizi anlıyorum; kocaman bir evrende, kocaman bir toplumda kendinizi yalnız, biçare hissetmiş olabilirsiniz. Aslında, bu kocaman dediğimiz, evren, dünya veya toplum bizim yakınlarımız; dostlarımız, sevgililerimiz. Öten bir kuş sesi sana mesaj veriyor. Bir ağaç dallarıyla size meyve ikram ediyor. Bir yaşlı amca senin kurtuluşun için ellerini açmış dua ediyor. Sen sanıyor musun ki şu koca kainatta yapayalnızsın; hayır! Her varlık senin yoldaşın, arkadaşın. Her canlı senin varlığını sana hissettiren bir uyarıcı. Her hayvan canlılar toplumundan birer neşe ve mutluluk habercisi.
Ha, sosyal hayattan ve insanlardan mı şikayetin var; dostum, tavsiyem şudur; seçici ol! Hatta “sanal” arkadaşlarından kurtul. Elinden o telefonu bırak. Sosyal medyada yüzlerce arkadaşın olabilir. Asıl olması gereken gerçek hayatta yüz yüze görüşüp ellerini çocukluğundaki gibi omuzlarına atacağın iki arkadaşının olması… Depresyonun ilacı yine insandadır, unutma!