Öğrenme ve Eğitim

Daha Hızlı Öğrenme İçin Altı Uygulama

Daha Hızlı Öğrenmek Mümkün!

Daha Hızlı Öğrenme Teknikleri – Öğrenme basitçe, hafızamızla kurtardığımız bilgilerden ibarettir.  İnsan kendisi için gerekli gördüğü bir bilgiyi, gerekli bir zamanda öğrenir ve gerekli bir durumda da hatırlarsa o bilgiyi hem öğrenmiş olur, hem mutlu olur.

Her gün yaşantımızı hafızamızın desteği ile sürdürüyoruz. Mesela; eve geldiniz, cebinizi kurcalıyorsunuz, lakin anahtar yok.  “Anahtarlarım nerede?” sorusunun cevabında, eliniz boş dönerseniz, dışarıda kaldınız demektir.

Alışverişe gidecekseniz hafızanızda “bir alış veriş listesi” hazırlamanız ve bu listeyi de unutmamanız gerekir. Ya da verdiğiniz bir randevu sözünü yerine getirebilmeniz için ya yazmalısınız ya da hafızanıza güveniyorsanız yerini, saatini, kimlerin katılacağını hatırlamanız şarttır.

Hepimiz hızlı öğrenmeyi ve öğrendiklerimizi hatırlamayı istemez miyiz? Siz de istersiniz; ben de istiyorum ve elimden geldiği kadar öğrenme teknikleri ile öğrendiklerimi hafızamda tutmaya özen gösteriyorum. Bu benim hayatımı kolaylaştırıyor.

Yıllardır edindiğim öğrenme ve hafıza tecrübelerim, bana, hayatı kolay yaşamanın altı sırrını verdi. Bu altı başlık şunlardan oluşuyor:

1- Dijital beyin kullanmak

2- Aralıklı tekrar yapmak

3- Kasıtlı uygulama yapmak

4- Geribildirim döngüsünü anlamak

5- Beyin takviyeleri almak

6- Anlayarak Hızlı okumak

Şimdi bu 6 tavsiyeye yakından bakalım:

1- “Dijital Beyin” Kullanın!

Daha Hızlı Öğrenme Teknikleri – “Dijital beyin” deyince farklı şeyler düşünmeyin; hafızanıza yaptırmak istediğiniz bilgiyi tutma, saklama ve yeniden hatırlama gibi görevleri, beyninize değil de onun işlevini gören, bildiğiniz dijital aletlere yaptırmaktır.

Çünkü bunlar insan aklının ürünlerdir. O halde, neden bazı beyinsel fonksiyonları bu dijital araçlara yüklemeyelim?

İşte hayatımızda başvurabileceğiniz bu ikinci beyne Dijital Beyin denir. Bu terime aşina değilseniz, Dijital Beynin tam olarak ne olduğuna dair size hızlı bir genel bakış sunmama izin verin:

Basitçe söylemek gerekirse, Dijital Beyin, bilgileri hızlı bir şekilde kaydetmenize ve geri çağırmanıza izin veren bir teknolojik uygulamanın veya yazılımın bir parçasıdır, diyebiliriz.

Bazı popüler Dijital Beyin araçlarına bakalım:

  • Airtable: web üzerinden kullanılan ve ios uygulaması da olan bir yazılımdır. Çevrimiçi ve no-code bir platform olan Airtable en sevdiğimiz araçlardan biridir. Airtable ile veritabanları ve akıllı tablolar oluşturabiliyor, bunları yönetiyoruz. Aynı zamanda otomasyon ve uygulama seçenekleriyle de farklı iş alanlarındaki birçok sürecin yönetiminde bu platformdan faydalanabiliyoruz.
  • iPhone not alma teknolojisi. Mobil telefonunuzu cebinizden çıkarın ve hafızanıza yükleyeceğiniz bilgileri hemen apple note ekleyin. İhtiyacınız olduğunda bakıverin.
  • Evernote: Evernote, notlarınızı bir arada tutmanızı sağlayan, tablet, PC ve mobil cihazlar ile senkronize eden bir uygulamadır. “Note” kelimesi geniş bir anlamda olsa da aslında bildiğiniz blog yazısı, istatistik, yemek tarifi gibi bir çok datayı derli toplu gözümüzün önünde bulabiliyoruz.
  • Google Keep: Aklınızdakileri kolayca kayda alın ve bu düşüncelerinizi arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşın. Hepsi bildiğiniz Google note’da. Yeter ki chrome web mağazasına girin ve indirin.
  • Pocket uygulaması: Programı kullanmak çok basit, “getpocket.com” sitesinden bir üyelik alıp, web tarayıcınız aracılığı ile ekleyebilirsiniz.

Yeni bir şey öğrenirken hafızanıza güvenmek yerine, bilgiyi Dijital Beyin üzerinden daha hızlı kullanma şansına sahip oluyorsunuz. Böylece zihninizi diğer işler için daha özgür bırakabilir ve kendinizi sürekli bir şeyleri hatırlamaya çalışmanın stresinden kurtarabilirsiniz.

2- Aralıklı Tekrar

Daha Hızlı Öğrenme Teknikleri – Sistemli tekrar da dediğimiz Aralıklı Tekrar Yöntemi,  beyninizin öğrendiklerini hatırlama yeteneğini artıran bir yöntemdir.

Aralıklı Tekrar şöyle çalışır – Öğrendiğiniz bilgileri hatırlayıp hatırlamadığınızı artan aralıklarla test ederek, kalıcı bir sistemle, bilgiyi yalnızca yarın değil, gelecek yıllar için de hatırlama şansınızı artırabilirsiniz. Öğrendiklerinizi giderek artan zaman aralıkları içinde tekrar ettiğinizde, bunları unutmanız yavaş olacaktır.

Kulağa basit geliyor mu? Gerçekten de basit – Bununla birlikte, Aralıklı Tekrarlama tekniği, yeni bilgilerin ne zaman ve nasıl alınacağına dair belirli bir harita ortaya koyar. Başarılı insanların sıkça başvurdukları bir yöntemdir. Bu tekniği yıllardır, ben de kullanıyorum ve etkililiğine kesinlikle tanıklık edebilirim.

Aralıklı Tekrarın temel adımları şunlardır:

Notlarınızı Gözden Geçirin – Bilgiyi ilk öğrenme zamanından sonraki aynı gün içinde notlarınızı yazın ve gözden geçirin. Gözden geçirme oturumu sırasında notlarınızı okuyun, ancak sonra başka yere bakın ve notlarınızdaki en önemli noktaları hatırlamaya çalışın.

Bilgileri İlk Defada Hatırlayın – Bir gün sonra, notlarınızı daha az okuyarak bilgileri yine hatırlamaya çalışın. Ayrıca yürüyüşe çıkarken, otobüste giderken, parkta otururken veya dinlenirken de bilgileri hatırlamayı denemek isteyebilirsiniz.

Bilgiyi Tekrar Çağırın – Ardından, bilgileri birkaç gün boyunca her 24-36 saatte bir hatırlayın. Bunların uzun süreli hatırlamalar olması gerekmez; bunu dolmuş kuyruğunda beklerken veya parkta gezinirken de yapabilirsiniz. Notlarınıza bakmakta hala özgürsünüz, ancak bunu yalnızca kesinlikle gerekliyse yapmalısınız.

Her Şeyi Yeniden Gözden Geçirin – Bilgileri ilk kez öğrenmeye çalışmanızın üzerinden yaklaşık bir hafta geçtikten sonra, öğrenme materyalinizi çıkarın ve her şeyi yeniden gözden geçirin. Bu, beyninizin kavramları yeniden işlemenizi sağlayacaktır ve bilgileri zihninize yerleştirecektir.

Aralıklı Tekrar Sistemi, hızlı öğrenme yeteneğinizde gerçekten bir fark yaratabilir. Aslında, aralıklı tekrar sistemi, başarısızlık ve başarı arasındaki fark oluşturan bir etkendir de diyebilirim.

mi

3- Kasıtlı Uygulama

Daha Hızlı Öğrenme Teknikleri – Kasıtlı uygulamanın mantığı, elde etmek istediğiniz bir beceriyi bileşenlerine ayırmak ve böylece becerinin her bir parçasını öğrenmeyi kolaylaştırmaktır. Bu teknik, bir şeyi gereksiz yere tekrar tekrar uygulama fikrinden kaçınmaya yarar.

Kasıtlı uygulama konusunda yazdığımız yazılar bir yazıda ünlü golfçü Hogan’ın çalışma alışkanlıklarını kasıtlı uygulamaya örnek göstermiştik. Bakınız

Bir örnek uygulama hakkında konuşalım:

Bir an için kendi Youtube kanalınızı başlatmak istediğinizi hayal edin.

Kasıtlı Uygulama, Youtube için içerik üretmenin tüm becerilerini farklı bölümlere ayırmak anlamına gelir.

Örneğin, teknik yönleri öğrenmek için zaman harcamanız gerekebilir. Bundan sonra içeriğiniz ve sesli-görüntülü sunumunuz üzerinde çalışmak isteyebilirsiniz. Kanalınızın hedef kitlesini büyütmekle ilgileniyorsanız, bazı temel pazarlama becerilerini öğrenmeniz gerekir.

Yukarıdakilerin hepsini tek seferde öğrenmeye çalışırsanız, muhtemelen kafanız karışır ve motivasyonunuz düşer. Ancak, her günde sınırlı olacak şekilde bir şey öğrenirseniz, zaman içinde popüler bir podcast yayıncısı veya youtuber olmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm becerilerde hızla ustalaşmaya başlayabilirsiniz.

Bununla yakından ilgili olan 10 bin saat kuralını mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

10 Bin Saat Kuralı Nedir? Başarılı Olmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Kasıtlı Uygulamanın benimsenmesini kolaylaştırmak için, yeni bir şey öğrenmek istediğinizde aşağıdakileri yapmanız yeterlidir:

  • Bilgileri küçük, yönetilebilir parçalara ayırın

  • Bir öğrenme programı oluşturun

  • Kendinize bir akıl hocası veya danışman bulun

  • Hedef kitlenizden sürekli geri bildirim isteyin

Kasıtlı uygulamayı uzun yıllardır kullanan biri olarak, öğrenmenizi hızlandırmanın harika bir yolu olduğunu güvenle söyleyebilirim.

Kasıtlı Uygulama ve Başarı

4- Geribildirim Döngüsü

Daha Hızlı Öğrenme Teknikleri – Hızlı öğrenmenin ve istediğiniz herhangi bir beceride ustalaşmanın en iyi yollarından biri, Geribildirim Döngüsü adı verilen bir tekniği kullanmaktır. Bu, mesela, bir öğretmenin, öğrencisinin performansı hakkında bilgi topladığı, bunun yanında öğrencinin öğrenme stilinin veya öğrenme  yöntemlerinin kalitesini optimize etmek için kullandığı sürece benzemektedir. Burada da bu işlemi kendiniz için yapıyorsunuz.

Bir Geri Bildirim Döngüsü üç aşamadan oluşur:

Alıştırma/Uygulama: Bu, teorik öğrenmelerinizi eyleme geçirdiğiniz aşamadır.

Ölçüm: Uygulamayı takiben, performansınızın düzeyi ve başarısı hakkında bilgi edindiğiniz aşamadır.

Öğrenme: Bu da, performans sonuçlarını analiz ettiğiniz ve zayıf-güçlü yönlerinizi belirleyip, iyileştirme ve tekrar uygulama için ayarlamalar yaptığınız aşamadır.

Geribildirim Döngüleri, öğrenme şeklinizde önemli ve olumlu bir fark yaratabilir. Öğrenme başarısızlıklarınızı başarıya dönüştürmek için ihtiyacınız olan adım da bu olabilir!

5- Beyin Takviyeleri

Daha Hızlı Öğrenme Teknikleri – Hafızanızı geliştirebilecek ve beyin gücünüzü artırabilecek bazı besin takviyeleri olduğunun farkında mısınız?

Şimdi bu takviyelerin bir kısmına bakalım.

Panax Ginsengi – Bu bitkisel ilaç, yüzyıllardır Asya ve Kuzey Amerika’da kullanılmaktadır. Dikkat, hafıza ve odaklanmayı arttırdığı bilinen bitkisel bir ilaçtır. Merak ediyorsanız, panax ginsengi, Asya ginsengi, Çin ginsengi veya Kore ginsengi olarak da bilinir.

DHA Zengin Omega-3 yağ asitleri – İki tür Omega-3 yağ asidi vardır, DHA ve EPA. DHA beyin için EPA kalp için önemlidir. Bunlar balık yağı takviyelerinde bulunur. Ancak her balıkyağı aynı değildir. İçerdikleri DHA ve EPA oranları farklarını ortaya koyar. Daha fazla içeren daha iyi ve daha değerlidir.

DHA ve EPA, beyin hücrelerinin sağlığını korumanın yanı sıra beyin iltihabını azaltmaya ve beyin hücreleri arasındaki bağların sağlam olmasına yardımcı olur.

Bol miktarda DHA ve EPA içeren bir takviye alarak hafıza, tepki süresi ve problem çözme becerileri artar.

L-Tirozin – Vücut, fiziksel enerji metabolizmasını ve kas kütlesi dengesini desteklemek için çok çeşitli amino asitlere ihtiyaç duyar. Beyin gücünü artırmak için amino asitler açısından, L-Tirozinin, sistemi sakinleştirme üzerindeki etkisi ve beyninizin strese verdiği tepki nedeniyle bilişsel bir güçlendirici olduğu gösterilmiştir.

L-Tirozin biyolojik olarak çok kullanılabilir. Vücutta oldukça emici olduğundan, güçlü bir etki yaratmak için çok küçük bir miktar gereklidir.

Asetil-L-karnitin – Göz önünde bulundurmanız gereken başka bir amino asit Asetil-L-karnitindir. Araştırmalar, Asetil-L-karnitin takviyesi alan kişilerin odaklanma ve uyanıklığı artırdığını göstermiştir. Ayrıca hafif bunama veya Alzheimer tedavisine de yardımcı olabilir.

Ginkgo Biloba – Neredeyse 270 milyon yıllık tarihi olduğuna inanılan bu bitkisel takviye, beyinde daha fazla kan akışının hareket etmesine izin vererek idrake yardımcı olur.

Bu bitkiyi almanın faydaları arasında gelişmiş odaklanma, gelişmiş konsantrasyon ve hafıza gücünü artırma yer alır. Bir bilimsel çalışma, yaşlı popülasyonlarda yaşa bağlı bilişsel gerileme semptomlarına da fayda sağlayabileceğini buldu.

Takviyelerin gerçekten işe yarayıp yaramadığından hala emin değil misiniz? “Beyin İçin İyi Tonikler” konusunu da içeren aşağıda linki verilen makaleyi de okuyabilirsiniz.

Beyni Besleyen Yiyecekler ve Tonikler

6- Anlayarak Hızlı Okuma

Daha Hızlı Öğrenme Teknikleri – İster ekrandan, ister kâğıttan okuyalım, çoğumuz her gün içerik okumak için saatlerimizi harcıyoruz. Hele bir de yavaş bir okuyucuysanız, hızlı bir şeyler öğrenmek söz konusu olduğunda belirgin bir dezavantaja sahip olursunuz.

Hem okumanızı hem de anlamanızı hızlandırmak için denenmiş ve test edilmiş bazı teknikler elinizin altında. Yeni başlayanlar için birkaç tanesini örnek olarak sunalım:

İç Monoloğu Durdurun – İç seslendirme veya sessiz konuşma olarak da bilinen iç monolog, okuyucular arasında oldukça yaygın bir özelliktir. Okurken kelimeleri kafanızda söyleme sürecidir. Aynı zamanda okuma hızınızı arttırmanızın önündeki en büyük engeldir. Kaynak 

Kural şudur: Ortalama okuma hızı, ortalama konuşma hızına benzer (dakikada yaklaşık 150 -200 kelime). Okuma hızınızı engelleyenlerden biri iç monologdur. Bunun nedeni, çoğu insanın okurken kelimeleri kafalarında yüksek sesle söyleme alışkanlığının olmasıdır. Bu nedenle, daha hızlı okumak için bu alışkanlığı bırakmalısınız.

Okuduğunuzu anlamak için kafanızda her kelimeyi söylemeniz gerekmediğinin farkına olmalısınız. Deneyin ve görün. Beyninizin aldığı tüm bilgileri işlemeye devam ettiğini göreceksiniz ve böylece eskisinden çok daha hızlı okuyabileceksiniz.

Önce Ana Noktaları Gözden Geçirin – Kişisel gelişim kitabı okuyorsanız veya bir konuyu araştırıyorsanız, bilgiyi daha hızlı almanın bir yolu, materyali baştan sona okumadan önce tarama yapmaktır. Bu, metnin içindekileri, girişi, her bölümün ilk paragrafını, diyagramların altındaki başlıkları vb. okumak anlamına gelir.

Bu size materyal hakkında genel olarak iyi bir fikir verecek ve içeriği okumaya, öğrenmeye ve hatırlamaya zihinsel olarak hazır olacağınız anlamına gelecektir. Ayrıca materyali, aksi halde yapacağınızdan daha hızlı okuyabileceğinizi de göreceksiniz.

Yavaş okuyucular okumaya karşı ürkmüş olabilir, hatta bu eğilimdedirler. Bunun nedeni, yavaş okumalarından kaynaklanan önyargı ile süreci enerji ve zaman alıcı bulmalarıdır. Bu tabuyu yıkmanın yolu okuma uygulamalarına ısrarla devam etmektir.

Düzenli olarak (belki ayda bir kitap) okumayı taahhüt ettiğinizde, doğal olarak okuma ve anlama becerilerinizin geliştiğini göreceksiniz. Ayrıca okumaktan ve öğrenmekten eskisinden çok daha fazla keyif alacaksınız!

Yukarıdakiler, okuma hızınızı artırmak için kolayca uygulayabileceğiniz bazı tekniklerin yalnızca bir denemesidir.

Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, www.kisiselgelisim.com sitenizde yayınlanmış onlarca makale var. Bunlar arasından sizin için seçtiğimiz şu makalelere bir göz atabilirsiniz.

Sonuç: Sürekli Öğrenin Genç Kalın

Daha Hızlı Öğrenme Teknikleri – Yaşınız ne olursa olsun, öğrenmeyi bırakmazsanız iyi olur; bu sizin lehinize; ama bırakırsanız ve yeni şeyler öğrenmekten vazgeçerseniz, hem beyin hücrelerinizi kaybedersiniz hem de kendinizi yorgun ve yaşlı hissedersiniz.

Sürekli öğrenmenin başka somut faydaları da vardır. Örneğin, serbest çalışan bir web sitesi tasarımcısı olarak çalışıyorsanız, en son tasarım yazılımlarını ve uygulamalarını takip ederek rekabet avantajına sahip olacaksınız.

Yaşınız veya mevcut durumunuz ne olursa olsun, yeni beceriler öğrenmek ve bilginizi artırmak sizin için canlandırıcı ve ilham verici olacaktır.

beyin temelli eğitimler ve süper öğrenme

Başa dön tuşu