Sağlık ve Zindelik

D Vitamini Ve D3 Vitamini Eksikliğinin Sonuçları

 

D VİTAMİNİ & D3 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN SONUÇLARI

D vitamini insan vücudunun büyüyüp gelişmesi için ihtiyaç duyduğu en kompleks vitaminlerden biridir. D vitamininin kolekalsiferol (D3 vitamini) ve ergokalsiferol (D2 vitamini) olmak üzere iki formu vardır.

Ergokalsiferol, yani D2 vitamini bitki ve mantarlar tarafından üretilmektedir. D3 vitamini ise vücudun yüzeyindeki güneş ışığını sentezlemesi sonucu oluşur. Genelde vücut derisinin UVA ve UVB ışınlarına maruz kalmasıyla ortaya çıkar. Ayrıca hayvansal ürünlerde de D3 vitamini bulunur.

Yaşadığımız dünya, eski atalarımızın geliştiği ortamdan başka bir şey değildir. Onların yaşadığı dönemde dünyadaki yiyeceklerden ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini alıyorlardı.

Topraklar zaman içinde şaşırtıcı bir oranda besin maddelerini kaybetti. Toprak kalitesindeki bu düşüş tüm beslenme ürünlerindeki besin maddelerinin de azalmasına sebep olmuştur.

Sağlığımız için aşırı sonuçlar doğuran bir örnek olarak D3 vitamininin eksikliği verilebilir. Nüfusun büyük bir çoğunluğunda D3 vitamini eksik olup, bu eksiklik geniş kapsamlı sağlık problemlerine sebep olmaktadır.

Aşağıdaki belirtiler D3 eksikliğinin neden olabileceği örneklerdir:

1. Kemik Kaybı: Düşük kemik mineral yoğunluğu, vitamin D eksikliğinin önemli bir belirtisi olabilir. Kemik kaybı tanısı alan yaşlı kadınların çoğu kalsiyuma ihtiyaç duyduğuna inanmaktadır, ancak D vitamini eksikliği de yaşıyor olabilirler.

2. Çok Sık Hastalanma veya Enfeksiyon Kapma: D3 vitamini bağışıklık sisteminizi güçlü tutmada önemli bir rol oynamaktadır.

3. Yorgunluk ve Kronik Yorgunluk: Bir vakada, kronik gündüz yorgunluğu ve baş ağrısı yaşayan bir kadında ciddi D3 eksikliği olduğu bulunmuştur. D3 takviyesi ile bu belirtileri kaybolmuştur.

4. Kemik ve Sırt Ağrısı: D vitamini eksikliği olan insanlar, kanlarında normal düzeyde D vitamini olanlara kıyasla, bacaklarında veya eklemlerinde kemik ağrısı yaşama olasılıkları yaklaşık iki kat daha yüksektir.

5. Depresyon: Araştırmacılar, özellikle yaşlı insanlarda, D vitamini eksikliğini depresyonla ilişkilendirmişlerdir. Bazı çalışmalar D vitamini takviyesinin insanın ruh halini geliştirdiğini göstermiştir.

Ancak vitamin D vitaminini (veya D3 vitamini) hiçbir zaman K2 vitamini olmadan almamaya dikkat etmek önemlidir. Çoğu D3 takviyesi, vücudunuzun faydaları alması için yeterince emilebilir değildir. Bu hususa dikkat edilmelidir.

Günlük olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzelerin çoğu K2 vitaminini bol miktarda içermektedir. Ayrıca bağırsaklarda bulunan “iyi” bakteriler K vitamini üretebilmektedir. Ancak antibiyotik kullanımı, K vitaminin vücut tarafından emilmesini önleyen hastalıklar (safra kesesi veya safra yolu hastalıkları, kistik fibrozis, çölyak hastalığı), karaciğer hastalıkları, kan inceltici ilaçlar, ciddi yanıklar ve hemodiyaliz tedavisi K vitamini eksikliğine neden olabilmektedir.

Sağlıklı kalın, sağlıklı yaşayın.

© 2016 – Dr. Zafer Ecemiş

IQ-Facebook--Cover

Başa dön tuşu